espana, no wiadomo, że nie ma się co męczyć jeśli coś mega nie pasuje. Tylko tak piszę, bo czasem serio się można zdziwić po kilku dniach jak ciało przyzwyczajone do innego siodła a czasem także dosiadu zaczyna puszczać. Kiedyś to dla mnie było nie do pomyślenia.
espana, no jestem ciekawa twojej opinii. Dla mnie Ideale to jedne z najgenialniejszych siedzisk. Specyficzne, tylko Dresh był w tym typie - a ponoć Dresh robi na terlicach Ideal. Niestety są ciasne bardzo i ja nie miałam już manewru z rozmiarem bo maks robią 18. Passier 17.5 jest ogromny w porównaniu z 18 Dresh / Ideal. Ty w razie czego będziesz mieć jak manewrować rozmiarem. Trzymam kciuki!
Espana:
Mam Na sprzedaz Equipe Bocceli z szerokim łękiem M+. Bloki kolanowe na rzep. Mozesz miec banany, male klocki udowe lub nic. Kupilam za 2800e, ale moge sie dogadać z cena, bo pozbywam się calego sprzetu.
Jedyne co to nie wysle Ci do jazdy probnej, bo nie chce mi sie w to bawić.
To ja mam inaczej z dopasowaniem się do siodła, czy skokowego czy uje. Może to kwestia pewnego typu konia na których jeżdżę ale mi wystarczy założyć, usiąść i od razu wiem czy to jest to siodło czy nie. Mi musi od razu kliknąć, jak nie kliknie, to potem i tak już z tego nic nie będzie.
Ideal to może być bdb pomysł, u nas to było jedyne siodło, poza albionem platinum, w którym kon chciał się ruszać i mi się db siedziało. Sporo ich u pasowaczy i są w db cenach.
Faith, te nowsze modele platinum mają inne kształty i terlica i klocków, są dużo bliżej konia I mniej ortopedyczne, te starsze, jak piszesz.
Mierzyłam ostatnio platinum z klockami na rzep, bardzo małymi i krótkimi- oryginalnie sygnowane albionem. Niestety za wąskie dla Florki i finalnie mam ideala
espana może skontaktuj się z 'jarkon' co ma i czy może żeby przyjechał z siodłami do Ciebie w tym samym czasie ? On ma naprawdę dużo siodeł i może by Mu pasowało. Gdy miałam podejście do westernowego siodła to nie chciał w rozliczeniu mojego Albiona bo miał akurat ujeżdżeniowych dużo
KaNie, dzięki, rzeczywiście fajne siodło, ale muszę mierzyć, niestety. Karla🙂, podpowiedziałam mojej saddlefitterce i jakieś starsze Susanny też będzie mieć. A co do Albiona to wizualnie to jest to czego szukam, tylko podobno znalezienie go to jak znalezienie świętego Graala. Ale gdzieś puściła wici i może się uda!
Dzięki Wam za liczny odzew, bo to mi trochę poszerzyło horyzonty i dało nowe pomysły 💐
espana, - Albiona najlepiej szukać za granicą. Niemiecki ebuy na przykład. W Polsce rzeczywiście jest ich dość mało, choć odkąd HB ma przedstawicielstwo to powolutku coś tam się pojawia. Jednak nowy nie będzie w podanym budżecie, a używanych faktycznie w PL jest mało, szczególnie odliczając te nastoletnie.
No i Albiony raczej nie są jakoś super close contact. W sensie tak, ja konia czuje dobrze, ale jednak nie jest to siodło tuż przy grzbiecie. Natomiast kocham go za to, że koń ma szeroko, ja wąsko, a poduszki są takie, że nogą ma swobodę, ale jest tyle supportu, żeby wygodnie siedzieć na koniu z mocnym ruchem czy jak trzeba mocniej pojechać to też daje mi to wsparcie.
Ps. Właśnie - HB Contact może mieć info o Albionach na sprzedaż 🙂
Z tym close contactem pisałam głównie odnośnie siodeł skokowych. Nie mam doświadczenia w jeżdżeniu w siodłach ujeżdżeniowych, za to w skokowych już tak. I skokowe wiem jakie chcę i musi to być close contact. Prawdę mówiąc nawet nie wiem czy w przypadku siodeł ujeżdżeniowych stosuje się taką nomenklaturę. I tutaj najważniejsza jest swoboda i brak (małe) klocków.
espana, napisz do HB Contact.
Oni miewają Albiony używane.
Może w ogóle wlasnie HB by ci zorbiło ujeżdzeniowkę na wymiar? Wtedy masz klocki jakie chcesz itd.
Ja nie mam funduszu na ich siodło ujeżdzeniowe ale siedziałam w jednym i jets genialne.
adriena, banany z przodu i te wystające klocki z przodu u góry, nawet krótkie, blokują mi kość udową lub przy dłuższych wpadam na nie kolanem. Mam długie nogi i jak mierzyłam siodło z takim bananem z przodu, to mimo wydłużenia maksymalnego strzemion nadal wpadałam kolanem w tego banana i odpychał mi nogę, nie mogłam swobodnie łydki z przodu przyłożyć.
Albiony sprowadzą i ma w ofercie Ola Prill. Starej Suzany nie bierz, ona ma inną konstrukcje i budowę- po kupieniu mojej (nowszej) siedziałam w starszej i porażka:/ z Albionami w Niemczech może forumowa paa pomoże🙂
zembria, - Albion zrobił to 20 lat temu 🤣 takie tam "nowe" rozwiązanie.
Natomiast problemem było to, że ok, tybinka wymienna, ale terlica i siedzisko też są mega istotne, a jednak się mocno różnią w skokówkach i ujeżdżeniówkach. Także wtedy im się nie przyjęła tą innowacja.
espana A, rozważyłabym jeszcze Stubbena maestoso, konie się w tym często super ruszają a ono zostawia dużo swobody jeźdźcowi 🙂
A propos stubbenow mi się przypomniało 😉
Kochane 🌹🌹🌹
Przyszłam Wam podziękować 😘😘😘 Mam siodło! Mierzyłam wczoraj 6 siodeł.
Jakiś Stubben - nie było źle, ale w pamięci miałam te szwy na małych tybinkach, chyba nawet Maestoso kiedyś miałam na testach - na konie fryzyjskie - na zdjęciu co mnie boli.
Potem chyba Optimum Performance - szwy z tyłu uda czułam i tak jakby dużo z przodu nad koniem, że rękami zaczepiałam.
Potem Albion ze srebrnym znaczkiem - wrażenia super.
Potem Technical coś tam - to chyba ta druga linia Ideala - nie chciałam przestać galopować.
Potem jakiś nowy Jorge Canaves to nawet nie zakłusowałam, tak twarde i sztywne szwy/brzegi skóry.
I ostatni Albion starszy z niewiadomo jakim znaczkiem.
No i wybór dokonywał się między Albionem a tym na T od Ideal. I Dorota powiedziała, że ja lepiej siedzę w Albionie.
Na każde siodło przeznaczyłam po kilkanaście minut, więc uważam, że przez ten czas nie jest się w stanie określić czy siodło mi do końca leży, więc gdyby się okazało, że nie jest super to mam tego Ideala w zanadrzu. Albion w absurdalnym budżecie - dzięki Wam 😘 Teraz mogę szukać skokowego 😉
espana, - super 😁 pokaż tybinkę Albiona, one mają zwykle wybite model i numer.
No i witam w gronie miłośników Albiona, ja odkąd pierwszy raz usiadłam w jeszcze starym SLK to nie chciałam już nic innego 😂 i w końcu doczekałam się swojego.