Forum konie »

siodło ujeżdżeniowe

espana, no wiadomo, że nie ma się co męczyć jeśli coś mega nie pasuje. Tylko tak piszę, bo czasem serio się można zdziwić po kilku dniach jak ciało przyzwyczajone do innego siodła a czasem także dosiadu zaczyna puszczać. Kiedyś to dla mnie było nie do pomyślenia.
zembria, właśnie chyba będę mieć siodła Ideal do testów, tam jest opcja mocowania na rzep.
espana, no jestem ciekawa twojej opinii. Dla mnie Ideale to jedne z najgenialniejszych siedzisk. Specyficzne, tylko Dresh był w tym typie - a ponoć Dresh robi na terlicach Ideal. Niestety są ciasne bardzo i ja nie miałam już manewru z rozmiarem bo maks robią 18. Passier 17.5 jest ogromny w porównaniu z 18 Dresh / Ideal. Ty w razie czego będziesz mieć jak manewrować rozmiarem. Trzymam kciuki!
Espana:
Mam Na sprzedaz Equipe Bocceli z szerokim łękiem M+. Bloki kolanowe na rzep. Mozesz miec banany, male klocki udowe lub nic. Kupilam za 2800e, ale moge sie dogadać z cena, bo pozbywam się calego sprzetu.
Jedyne co to nie wysle Ci do jazdy probnej, bo nie chce mi sie w to bawić.
To ja mam inaczej z dopasowaniem się do siodła, czy skokowego czy uje. Może to kwestia pewnego typu konia na których jeżdżę ale mi wystarczy założyć, usiąść i od razu wiem czy to jest to siodło czy nie. Mi musi od razu kliknąć, jak nie kliknie, to potem i tak już z tego nic nie będzie.
Ideal to może być bdb pomysł, u nas to było jedyne siodło, poza albionem platinum, w którym kon chciał się ruszać i mi się db siedziało. Sporo ich u pasowaczy i są w db cenach.
Ideal ma raczej spore klocki i nie powiedziałabym że blisko konia, Albion to samo.
Aczkolwiek dla mnie też bardzo wygodne.
Faith, te nowsze modele platinum mają inne kształty i terlica i klocków, są dużo bliżej konia I mniej ortopedyczne, te starsze, jak piszesz.
Mierzyłam ostatnio platinum z klockami na rzep, bardzo małymi i krótkimi- oryginalnie sygnowane albionem. Niestety za wąskie dla Florki i finalnie mam ideala
faith, są ideale, które mozesz mieć bez klocka bo klocek jest na rzep.
Ideal ma raczej spore klocki i nie powiedziałabym że blisko konia, Albion to samo.
Aczkolwiek dla mnie też bardzo wygodne.

faith,

Też bym nie powiedziała, że blisko konia ale samym Idealem byłam mile zaskoczona, bardzo wygodne siodełka.
espana może skontaktuj się z 'jarkon' co ma i czy może żeby przyjechał z siodłami do Ciebie w tym samym czasie ? On ma naprawdę dużo siodeł i może by Mu pasowało. Gdy miałam podejście do westernowego siodła to nie chciał w rozliczeniu mojego Albiona bo miał akurat ujeżdżeniowych dużo
KaNie, dzięki, rzeczywiście fajne siodło, ale muszę mierzyć, niestety.
Karla🙂, podpowiedziałam mojej saddlefitterce i jakieś starsze Susanny też będzie mieć. A co do Albiona to wizualnie to jest to czego szukam, tylko podobno znalezienie go to jak znalezienie świętego Graala. Ale gdzieś puściła wici i może się uda!
Dzięki Wam za liczny odzew, bo to mi trochę poszerzyło horyzonty i dało nowe pomysły 💐
espana, - Albiona najlepiej szukać za granicą. Niemiecki ebuy na przykład. W Polsce rzeczywiście jest ich dość mało, choć odkąd HB ma przedstawicielstwo to powolutku coś tam się pojawia. Jednak nowy nie będzie w podanym budżecie, a używanych faktycznie w PL jest mało, szczególnie odliczając te nastoletnie.
No i Albiony raczej nie są jakoś super close contact. W sensie tak, ja konia czuje dobrze, ale jednak nie jest to siodło tuż przy grzbiecie. Natomiast kocham go za to, że koń ma szeroko, ja wąsko, a poduszki są takie, że nogą ma swobodę, ale jest tyle supportu, żeby wygodnie siedzieć na koniu z mocnym ruchem czy jak trzeba mocniej pojechać to też daje mi to wsparcie.

Ps. Właśnie - HB Contact może mieć info o Albionach na sprzedaż 🙂
Z tym close contactem pisałam głównie odnośnie siodeł skokowych. Nie mam doświadczenia w jeżdżeniu w siodłach ujeżdżeniowych, za to w skokowych już tak. I skokowe wiem jakie chcę i musi to być close contact. Prawdę mówiąc nawet nie wiem czy w przypadku siodeł ujeżdżeniowych stosuje się taką nomenklaturę. I tutaj najważniejsza jest swoboda i brak (małe) klocków.
espana, napisz do HB Contact.
Oni miewają Albiony używane.
Może w ogóle wlasnie HB by ci zorbiło ujeżdzeniowkę na wymiar? Wtedy masz klocki jakie chcesz itd.
Ja nie mam funduszu na ich siodło ujeżdzeniowe ale siedziałam w jednym i jets genialne.
Espana ale klocki w uje nie skutkują brakiem swobody. Pytanie co Ty rozumiesz przez klocki?
adriena, banany z przodu i te wystające klocki z przodu u góry, nawet krótkie, blokują mi kość udową lub przy dłuższych wpadam na nie kolanem. Mam długie nogi i jak mierzyłam siodło z takim bananem z przodu, to mimo wydłużenia maksymalnego strzemion nadal wpadałam kolanem w tego banana i odpychał mi nogę, nie mogłam swobodnie łydki z przodu przyłożyć.
espana mam Albiona w sprzedaży - priv
BUCK, podoba mi się ta poczta pantoflowa 😍
espana, - czyli masz na myśli bloczki udowe, nie klocki 😉 ale rozumiem, też ich nienawidzę 😂
keirashara, nie znam się 😅
Albiony sprowadzą i ma w ofercie Ola Prill. Starej Suzany nie bierz, ona ma inną konstrukcje i budowę- po kupieniu mojej (nowszej) siedziałam w starszej i porażka:/ z Albionami w Niemczech może forumowa paa pomoże🙂
espana, Tak mi właśnie instagram wyświetlił, widziałaś nowe rozwiązanie Stubbena? Siodło z wymienną tybinką, 2w1 🙃
zembria, - Albion zrobił to 20 lat temu 🤣 takie tam "nowe" rozwiązanie.

Natomiast problemem było to, że ok, tybinka wymienna, ale terlica i siedzisko też są mega istotne, a jednak się mocno różnią w skokówkach i ujeżdżeniówkach. Także wtedy im się nie przyjęła tą innowacja.
espana A, rozważyłabym jeszcze Stubbena maestoso, konie się w tym często super ruszają a ono zostawia dużo swobody jeźdźcowi 🙂
A propos stubbenow mi się przypomniało 😉
Kochane 🌹🌹🌹
Przyszłam Wam podziękować 😘😘😘 Mam siodło! Mierzyłam wczoraj 6 siodeł.
Jakiś Stubben - nie było źle, ale w pamięci miałam te szwy na małych tybinkach, chyba nawet Maestoso kiedyś miałam na testach - na konie fryzyjskie - na zdjęciu co mnie boli.
Potem chyba Optimum Performance - szwy z tyłu uda czułam i tak jakby dużo z przodu nad koniem, że rękami zaczepiałam.
Potem Albion ze srebrnym znaczkiem - wrażenia super.
Potem Technical coś tam - to chyba ta druga linia Ideala - nie chciałam przestać galopować.
Potem jakiś nowy Jorge Canaves to nawet nie zakłusowałam, tak twarde i sztywne szwy/brzegi skóry.
I ostatni Albion starszy z niewiadomo jakim znaczkiem.
No i wybór dokonywał się między Albionem a tym na T od Ideal. I Dorota powiedziała, że ja lepiej siedzę w Albionie.
Na każde siodło przeznaczyłam po kilkanaście minut, więc uważam, że przez ten czas nie jest się w stanie określić czy siodło mi do końca leży, więc gdyby się okazało, że nie jest super to mam tego Ideala w zanadrzu. Albion w absurdalnym budżecie - dzięki Wam 😘 Teraz mogę szukać skokowego 😉
F9A7D692-5A0B-412E-BBF7-0C29A0EC764D.jpeg F9A7D692-5A0B-412E-BBF7-0C29A0EC764D.jpeg
espana, - super 😁 pokaż tybinkę Albiona, one mają zwykle wybite model i numer.

No i witam w gronie miłośników Albiona, ja odkąd pierwszy raz usiadłam w jeszcze starym SLK to nie chciałam już nic innego 😂 i w końcu doczekałam się swojego.
keirashara, siodło na poprawkach u Doroty, jak przyjedzie to cyknę fotę 🙂
Też lubię Albiona, zwłaszcza Platinum 🙂
Jest nr 2 w moim rankingu, zaraz po Helenie 😉
faith, to chyba jest Platinum, bo to sugerowałam Dorocie po Waszych wskazówkach. Ale pewność będę mieć jak do mnie wróci 😅
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się