Sorki za post pod postem
Zamówiłam Eskadrony (Mesh z futerkiem po brzegach)-fajne, lekkie, mięciutkie od środka
No ale na Zodiakowej nóżce futerko się nie schodzi 🤦
I tylko końcówki rzepów łapią
Więc szukam dalej…
Dziewierz, - łooo... no na moim działa, ale to chyba ma jednak chudszą nóżkę. U niego zawsze najgorsza była długość w sumie, bo ma króciutkie te nadpięcia.
Wiem jakie to wyzwanie - jak ktoś zacznie szyć na grube i krótkie łapki to zgarnie dozgonną wdzięczność jeźdźców cięższych koni 🙈
Sorki za post pod postem
Zamówiłam Eskadrony (Mesh z futerkiem po brzegach)-fajne, lekkie, mięciutkie od środka
No ale na Zodiakowej nóżce futerko się nie schodzi 🤦
I tylko końcówki rzepów łapią
Więc szukam dalej… Dziewierz, a te ochraniacze nie mają rozmiarów czy jak?
Dziewierz, ja kupiłam kiedyś Woof wear L i XL bo mi się wydawało, że mój koń ma grube nogi (eskadronowe L i XL są na styk). Niestety zanim przymierzyłam to minęła możliwość zwrotu. One są ogromne na szerokość. Ja swoje muszę sprzedać bo leżą w szafie i się kurzą, ale nie wiem na jakiego mastodonta to 🤣🤣🤣. Tylko one niestety nie są z tej siateczki i chyba ta firma nie ma takich z siateczki.
adriena, Ale że co?
Majo, majo
Wzięłam Mki, tak jak radziła keirashara-ale wygląda na to, że mój ma nóżkę grubszą niż Ślązak
A w rozm L nie zegnie nóżki… epk no ja na mojego mam Woof Wear Mki na przód… Tylko chciałam coś oddychającego…
Dziewierz teraz rozumiem. Mam inne Eskadrony Mesh i one wychodzą wielkie, xl na długość są nam lekko za długie, a na objętość ok. Dla konia z szeroką kością ale niezbyt długą faktycznie ciężko napasować.
Dziewierz, a jakiego masz konika? Ja mam konia zimnokrwistego z krótkimi, ale masywnymi nogami. W L eskadrona mesh śmiało wchodzi i może zginać nogi. Bardziej niewymiarowych nóg chyba koń mieć nie może 😅
keirashara, dzięki. Właśnie też mi się tak wydawało ale musiałam się upewnić.
Trudne do dopasowania te nogi. Bo często coby są za duże s za małe i szukam kompromisu. No nic ochraniacze pójdą na sprzedaż
Ja mam Gatusosy w użytku od jakichś 2 miesięcy i mają się dobrze, nic im się nie dzieje, do tego są super łatwe w utrzymaniu czystości.
Też z tradeinn kupowałam i za komplet wyszło mi jakieś 350 zł, więc za tą cenę to w ogóle bajer 🙂
Chciałabym się dopytać o ochraniacze. Z tego co zasłyszałam w stajni podobno ochraniacze z futerkiem mogą szkodzić przez przegrzanie nóg. Macie jakieś badania, albo artykułu na ten temat? Niby wciąż tam widzę jakieś futerkowe ochraniacze u niektórych właścicieli. Jak to z nimi jest?
Ja jestem z tych co wolą nie zakładać nic jak nie trzeba, chociaż komplet ochrów mam - ale wszystkie są te z tych przewiewnych z jakąś siateczka czy coś. To że inni zakładają - nie mi oceniać, koń może się np. obcierać aczkolwiek odnoszę wrażenie że spora liczba ludzi je bierze bo ładnie wyglądają
rudamazonka, - ja zakładam futrzaki w zimie czasem, gdy nie boję się o przegrzanie. W lecie używam eskadronów mesh i one mają futro tylko na lamówce, dla oka 😉
Generalnie to skorup z futrem bym nie brała, z czysto praktycznego powodu - skorupę bez futra łatwiej utrzymać w czystości i ładnym wyglądzie. Jak jadę w teren czy błoto to biorę czarne skorupki, bo minuta pod myjką i będą czyste.
keirashara, No te futerka to strasznie ciężko wyczyścić... Jakbym miała już kupować jakieś ochraniacze, to praktyczne. Czasami mnie strasznie bawi, jak widzę na Instagramie te rolki z komplecikami i futro wszędzie bahahaha
Rudamazonka futro jest ok, szczególnie te naturalne, jednakże zastosowanie dość ograniczone. Ja w zimę bardzo lubię futrzaki o ile jeżdżę na hali, w śnieg, błoto czy deszcz nie stosuję.