Forum konie »

Ochraniacze

keirashara, Dziękuję🌷
Sorki za post pod postem
Zamówiłam Eskadrony (Mesh z futerkiem po brzegach)-fajne, lekkie, mięciutkie od środka
No ale na Zodiakowej nóżce futerko się nie schodzi 🤦
I tylko końcówki rzepów łapią
Więc szukam dalej…
Dziewierz, - łooo... no na moim działa, ale to chyba ma jednak chudszą nóżkę. U niego zawsze najgorsza była długość w sumie, bo ma króciutkie te nadpięcia.
Wiem jakie to wyzwanie - jak ktoś zacznie szyć na grube i krótkie łapki to zgarnie dozgonną wdzięczność jeźdźców cięższych koni 🙈
20250504_142845.jpg 20250504_142845.jpg
Sorki za post pod postem
Zamówiłam Eskadrony (Mesh z futerkiem po brzegach)-fajne, lekkie, mięciutkie od środka
No ale na Zodiakowej nóżce futerko się nie schodzi 🤦
I tylko końcówki rzepów łapią
Więc szukam dalej…

Dziewierz, a te ochraniacze nie mają rozmiarów czy jak?
Dziewierz, ja kupiłam kiedyś Woof wear L i XL bo mi się wydawało, że mój koń ma grube nogi (eskadronowe L i XL są na styk). Niestety zanim przymierzyłam to minęła możliwość zwrotu. One są ogromne na szerokość. Ja swoje muszę sprzedać bo leżą w szafie i się kurzą, ale nie wiem na jakiego mastodonta to 🤣🤣🤣. Tylko one niestety nie są z tej siateczki i chyba ta firma nie ma takich z siateczki.
epk, ekhm, ekhm, ekhm
Ja mam na sprzedaż takie jak ktoś chce przewiewne :P https://equilibriumproducts.com/products/tri-zone-all-sports-boots?variant=47393077821754 rozmiar XL bo mnie pogięło jak zamawiałam na swoją klacz xD
adriena, Ale że co?
Majo, majo
Wzięłam Mki, tak jak radziła keirashara-ale wygląda na to, że mój ma nóżkę grubszą niż Ślązak
A w rozm L nie zegnie nóżki…
epk no ja na mojego mam Woof Wear Mki na przód… Tylko chciałam coś oddychającego…
Dziewierz, M to ma moj małopolak.
M przody a L tyły. Ale tyłów jeszcze mu nie zakładam.
1000014536.jpg 1000014536.jpg
Dziewierz teraz rozumiem. Mam inne Eskadrony Mesh i one wychodzą wielkie, xl na długość są nam lekko za długie, a na objętość ok. Dla konia z szeroką kością ale niezbyt długą faktycznie ciężko napasować.
Dziewierz, a jakiego masz konika? Ja mam konia zimnokrwistego z krótkimi, ale masywnymi nogami. W L eskadrona mesh śmiało wchodzi i może zginać nogi. Bardziej niewymiarowych nóg chyba koń mieć nie może 😅
20241030_124240.jpg 20241030_124240.jpg
Post został usunięty przez autora
Kucek1331,
A takiego, ło…
16b4b7cb-a6b4-4ae4-8a1c-a0acdfc1e959.jpeg 16b4b7cb-a6b4-4ae4-8a1c-a0acdfc1e959.jpeg
db91c3bb-efca-46c3-ba53-a401b11e3de1.jpeg db91c3bb-efca-46c3-ba53-a401b11e3de1.jpeg
Mam pytanie odnośnie dopasowania ochraniaczy... a dokładniej czy te na zdjęciu pasują na konia czy jednak za małe?
IMG_20250506_170948_compress1.jpg IMG_20250506_170948_compress1.jpg
IMG_20250506_170948.jpg IMG_20250506_170948.jpg
IMG_20250506_170932_compress56.jpg IMG_20250506_170932_compress56.jpg
dzikadermi, - na moje oko za małe, nie układają się dobrze na pęcinie, wyżej też wygląda, jakby brzeg mógł uciskać ścięgno.
keirashara, dzięki. Właśnie też mi się tak wydawało ale musiałam się upewnić.
Trudne do dopasowania te nogi. Bo często coby są za duże s za małe i szukam kompromisu. No nic ochraniacze pójdą na sprzedaż
Gatusosy mi właśnie przyszły, no powiem wam że na sucho petarda, lekkie jak piórko 🙂
1000018488.png 1000018488.png
1000018487.png 1000018487.png
Chciała bym takie mieć w teren bo opłuczesz i z głowy ale obawiam się że mój koń za bardzo się napiernicza tyłami i one umrą po miesiącu 🙁
faith, to są świetne ochraniacze. Używałam codziennie przez kilka lat i nic im się nie stało, rzep dalej trzyma.
Są też w bardzo dobrej cenie na tradeinn wiec polecam 😉
Też zamawialam na tradeinn, ale musiałam zwrócić bo to ochraniacze na bardzo cienkie nóżki niestety…
Ja mam Gatusosy w użytku od jakichś 2 miesięcy i mają się dobrze, nic im się nie dzieje, do tego są super łatwe w utrzymaniu czystości.
Też z tradeinn kupowałam i za komplet wyszło mi jakieś 350 zł, więc za tą cenę to w ogóle bajer 🙂
Post został usunięty przez autora
Chciałabym się dopytać o ochraniacze. Z tego co zasłyszałam w stajni podobno ochraniacze z futerkiem mogą szkodzić przez przegrzanie nóg. Macie jakieś badania, albo artykułu na ten temat? Niby wciąż tam widzę jakieś futerkowe ochraniacze u niektórych właścicieli. Jak to z nimi jest?
rudamazonka, a mnóstwo, tu np. https://www.researchgate.net/publication/322378893_Changes_in_Temperature_of_the_Equine_Skin_Surface_Under_Boots_after_Exercise Ogółem np. KNHS zbanował owijki na zawodach np. też przez to że wspomagają przegrzewanie. Dużo jest na ten temat, chociaż może mało po polsku

Ja jestem z tych co wolą nie zakładać nic jak nie trzeba, chociaż komplet ochrów mam - ale wszystkie są te z tych przewiewnych z jakąś siateczka czy coś. To że inni zakładają - nie mi oceniać, koń może się np. obcierać aczkolwiek odnoszę wrażenie że spora liczba ludzi je bierze bo ładnie wyglądają
rudamazonka, - ja zakładam futrzaki w zimie czasem, gdy nie boję się o przegrzanie. W lecie używam eskadronów mesh i one mają futro tylko na lamówce, dla oka 😉
Generalnie to skorup z futrem bym nie brała, z czysto praktycznego powodu - skorupę bez futra łatwiej utrzymać w czystości i ładnym wyglądzie. Jak jadę w teren czy błoto to biorę czarne skorupki, bo minuta pod myjką i będą czyste.
Ja tylko w zimę je używam, jak jest mocno zimno i sucho (Eskadrony Mesh z futrem), jak się robi cieplej idą do szafy.
keirashara, No te futerka to strasznie ciężko wyczyścić... Jakbym miała już kupować jakieś ochraniacze, to praktyczne. Czasami mnie strasznie bawi, jak widzę na Instagramie te rolki z komplecikami i futro wszędzie bahahaha
Rudamazonka futro jest ok, szczególnie te naturalne, jednakże zastosowanie dość ograniczone. Ja w zimę bardzo lubię futrzaki o ile jeżdżę na hali, w śnieg, błoto czy deszcz nie stosuję.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się