Ale to bez różnicy nawet czy ty to podasz czy wet. Ten sam preparat ? Wiesz jak już raz miał taką reakcję na to może tak być dalej.
Na pewno warto sprawdzić reakcje przy zadzie - no może bd lepiej albo też bd bolesność tylko dupska
Derkujesz? U mnie bardzo dobrze działa potem utrzymywanie tego miejsca w ciepełku
Meise, 1) Myślę, że nawet jeśli się bolesność powtórzy, to łatwiej koniowi funkcjonować z obolałym półdupkiem, niż szyją 🤷
2) Ja, jeśli koń nie reaguje na szczepienie w niepożądany sposób, to nie robię wolnego. Jeśli któryś by gorączkował, czy źle się czuł, to zrobiłabym wolne do ustąpienia tych objawów po prostu.
3) Tu nie pomogę, ale na logikę do upłynięcia tych 6 miesięcy od szczepienia powinno być ok. Potem albo powtórne szczepienie, albo nie startowanie w tym drugim półroczu. Ale tutaj musiałby się wypowiedzieć najlepiej ktoś, kto startuje aktualnie.
Meise, sprawdz jakim preparatem jest szczepiony. Ja mam konie, ktore nie reagują na Prequenze a po ProteqFlu jest dramat. Ostatnio nie bylo Prequenzy z tezcem dla zrebnych i jedna musielismy wstawić na previcox taki NOP byl. Moze Twojemu tez inny preparat bedzie bez problemu pasowal.
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi, super, że nie trzeba kombinować z tym przed ewentualnym startem w zawodach!
W sumie to paszport zawiozłam dziś do stajni. Akurat jutro jak będzie wet to będę pracować, dopiero po południu dojadę. Poprosiłam, żeby przekazać mu, żeby zrobił kujkę w zad. Nie mogę sobie przypomnieć, czym ostatnio gad był szczepiony 🤔 Niby tam dziś zaglądałam, ale skupiałam się głównie na datach. Koń zaderkowany (golony). Ale teraz już bez kaptura chodzi, więc tym bardziej wskazuje to na szczepienie w pupę.
A mojemu koniowi chyba dopiero wyszły objawy poszczepienne. Szczepiony w sobotę w południe, a dziś dostaje wiadomości ze stajni, że przez całą noc nie tknął siana i wody, a dziś stoi na wybiegu i też siana ani ruszy... Pogoniłam do stajni, mimo, że mi to totalnie dziś nie pasowało. No i koń mnie radośnie powitał i zaczął żreć siano jak opętany, a potem go jeszcze na trawkę wzięłam i pełnia szczęścia. Więc chyba sytuacja panowana. Myślicie, że taki brak apetytu to po szczepieniu? On zawsze przez noc wyjadał siatę i wypijał przynajmniej pół wielkiego wiadra wody.
Meise, - jak najbardziej może być. Przemyśl sobie, czy nie przesunąć mu tych szczepień na jakieś łagodniejsze dla organizmu miesiące - przedwiośnie jest zawsze przekichane, to najcięższy okres dla koni.
Mówię o tym, żeby np. zaszczepić teraz za pół roku, a potem np. w kwietniu - gdzie z reguły jest cieplej i konie nie są tak obciążone zmianą pogody, wymianą sierści itd. Przy okazji na luzie pokryje cały sezon otwarty startów 😉
Pierwszy raz mamy sytuację, że koń zareagował na szczepienie przeciwko grypie i tężcowi dużym odczynem plus bardzo złym samopoczuciem.
Uprzedzam od razu, że szczepił wet, koń został przebadany przed, żadnych przeciwwskazań.
Odczyn na szyi potężny idący aż przed łopatkę i koń kulawy na tą nogę plus cały sztywny, ledwo przemieszczający się.
Na szczęście je i pije. Jestem w kontakcie z wetem, przyjechał zbadał konia, mamy przeczekać kilka dni jeśli nie będzie poprawy to leki.
Jak to u Was wygląda? Mogę mu jakoś pomóc poza altacetem na odczyn? Nie lepiej podać już leki przeciwbólowe i przeciwzapalne jak się tak źle czuje?
Pierwszy raz odkąd go posiadam 16 lat tak zareagował... Kon ma 20, szczepiony co rok
Ja mam wrażenie że odczyn to jest najmniejszy problem tego konia. On się ledwo przemieszcza, zachowuje jakby miał mięśniochwat karolina po jakim czasie miałaś poprawę ?
Piaffallo, ale on się ledwo rusza właśnie przez odczyn. Moja kobyła jak miała, to nawet z boksu wyjść nie chciała, a to typ taki co sam w boksie nie zostanie. Ja miałam zalecenie smarowania maścią jodowo kamforową.
Kurcze odczyn w jednym miejscu a koń jak porażony... Mięśnie napięte, nogi puchną🙁
Usłyszałam, że można jeszcze steryd podać, to już nie będzie za dużo w tej sytuacji?
Czesc, chcialabym dopytac o zasady szczepien, bo juz nie jestem pewna:
1. Czy mozna wziac udzial w zawodach po uplywie 6 miesiecy od ostatniego szczepienia, ale przekraczajac mniej niz 21 dni?
2. Mam konia niestartujacego w zawodach, ma wykonana baze i potem byl szczepiony co roku przez kilka lat, czy teraz, zeby moc wziac udzial w zawodach wystarczy, ze od ostatniego szczepienia nie minelo 6 miesiecy, czy musze powtorzyc baze?