Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Miska za 29 zł, a wiaderko za "piątaka" 😉
z bardziej płaskich np takie: https://allegro.pl/produkt/wiadro-wiaderko-plastikowe-z-pokrywka-atest-prostokatne-pojemnik-mocne-2-5l-f95fa8b8-73e0-4119-a624-ee85bcb1773d?offerId=17018791605

martrix, ja takich używam (tylko 3l) na co dzień i na zawodach. Lubię je zwłaszcza na zawodach, bo pasze mam w aucie a pod boksami tylko pudełka i przy kilku koniach szybciej idzie karmienie.
Czy ktoś spotkał się z niechęcią do jedzenia otrębów ryżowych Samfarm? Zastanawiam się czy to tylko książęce podniebienie, czy może jednak te konkretne są jakieś niesmaczne...
Sankaritarina, mój koń na niektóre otręby ryżowe tez kręcił nosem, więc moze to byc kwestia smakowa ogólnie 😆

Plamkakochanie,
siano z orzeszków ziemnych nie nadaje się dla koni — nawet w małych ilościach jako domieszka!!!
To jest bomba mykotoksynowa!!! efekty pojawiają się z opóźnionym zapłonem- w postaci uszkodzeń wątroby.
Do tego ilość fitynianów i specyficznych lektyn jest kosmiczna - uszkadzają nablonek jelitowy. Z tym sianem radzą sobie krowy (powiedzmy, bo nikt ich nie chce przy życciu utrzymac do późnej sarości)... ale konie nie mają żwacza. Tam jest za dużo substancji antyodzywczych, żeby w jakikolwiek sposób ta "wysoka zawartosć białka" mogła być rekompensatą za szkodliwsć tego produktu.
To odpad z produkcji orzeszków, upchnięty w rolnictwo, do tuczenia krów.
Gdzieś mi kiedyś mignęły strony gdzie jest darmowa dostawa pasz, czy ktoś może coś polecić?
Do tej pory karmiliśmy głównie z FDS i Il Campione, byłam zadowolona - tym bardziej, że mieliśmy jeszcze rabat i darmową dostawę do stajni. Jednak teraz zmieniła się polityka stajni i nie możemy już liczyć na przeniesienie pasz pod dach, będą zostawiane tam "gdzie kurier je rzuci" i ewentualnie nakryte plandeką na wypadek deszczu. Tylko no, teraz leje cały czas i nie ma tam żadnego terenu poza błotem lub trawą, więc boję się, że będzie leżeć w kałuży... co mi wtedy po tym, że od góry nie będzie moknąć ;P Nie mogę być w stajni codziennie, więc jest spore ryzyko, że się nie wstrzelę. Za to dostawa do domu przy tylu workach kosztuje ponad stówę i już mi się kwadratowy łeb od tego robi...
Może gdzieś teraz jakieś promocje są, żeby trochę zamortyzować koszt? Jak to w życiu bywa, wszystkie wydatki przypadły na jeden miesiąc, więc potrzebujemy czegoś do rozważenia doraźnie 🙂
Haru99,
Masz np.
Horse-feed - darmowa dostawa i z kodem dzika - 15 %
Josera - kod resj10

I jeszcze na zooplus i bitibia też się trafiają końskie pasze

Haru99, optifeed od 7 worków ma darmową wysyłkę
Optifeed od 6, nawet teraz zamawialam. Mi przyszly wszystkie owiniete stretchem (od horsefeed tez) wiec nie zamoknie od razu. Na optifeed tez przy większej ilości mozesz pytać o zniżkę tez na produkty (chyba od 10 worków). Zarowno horsefeed i optifeed to jest stała oferta z darmową dostawą.
Haru99, il Campione ma darmową dostawę zawsze nawet na pojedyncze worki
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się