Czy ktoś spotkał się z niechęcią do jedzenia otrębów ryżowych Samfarm? Zastanawiam się czy to tylko książęce podniebienie, czy może jednak te konkretne są jakieś niesmaczne...
Plamkakochanie,
siano z orzeszków ziemnych nie nadaje się dla koni — nawet w małych ilościach jako domieszka!!!
To jest bomba mykotoksynowa!!! efekty pojawiają się z opóźnionym zapłonem- w postaci uszkodzeń wątroby.
Do tego ilość fitynianów i specyficznych lektyn jest kosmiczna - uszkadzają nablonek jelitowy. Z tym sianem radzą sobie krowy (powiedzmy, bo nikt ich nie chce przy życciu utrzymac do późnej sarości)... ale konie nie mają żwacza. Tam jest za dużo substancji antyodzywczych, żeby w jakikolwiek sposób ta "wysoka zawartosć białka" mogła być rekompensatą za szkodliwsć tego produktu.
To odpad z produkcji orzeszków, upchnięty w rolnictwo, do tuczenia krów.
Gdzieś mi kiedyś mignęły strony gdzie jest darmowa dostawa pasz, czy ktoś może coś polecić?
Do tej pory karmiliśmy głównie z FDS i Il Campione, byłam zadowolona - tym bardziej, że mieliśmy jeszcze rabat i darmową dostawę do stajni. Jednak teraz zmieniła się polityka stajni i nie możemy już liczyć na przeniesienie pasz pod dach, będą zostawiane tam "gdzie kurier je rzuci" i ewentualnie nakryte plandeką na wypadek deszczu. Tylko no, teraz leje cały czas i nie ma tam żadnego terenu poza błotem lub trawą, więc boję się, że będzie leżeć w kałuży... co mi wtedy po tym, że od góry nie będzie moknąć ;P Nie mogę być w stajni codziennie, więc jest spore ryzyko, że się nie wstrzelę. Za to dostawa do domu przy tylu workach kosztuje ponad stówę i już mi się kwadratowy łeb od tego robi...
Może gdzieś teraz jakieś promocje są, żeby trochę zamortyzować koszt? Jak to w życiu bywa, wszystkie wydatki przypadły na jeden miesiąc, więc potrzebujemy czegoś do rozważenia doraźnie 🙂
Optifeed od 6, nawet teraz zamawialam. Mi przyszly wszystkie owiniete stretchem (od horsefeed tez) wiec nie zamoknie od razu. Na optifeed tez przy większej ilości mozesz pytać o zniżkę tez na produkty (chyba od 10 worków). Zarowno horsefeed i optifeed to jest stała oferta z darmową dostawą.