Czy ktoś spotkał się z niechęcią do jedzenia otrębów ryżowych Samfarm? Zastanawiam się czy to tylko książęce podniebienie, czy może jednak te konkretne są jakieś niesmaczne...
Plamkakochanie,
siano z orzeszków ziemnych nie nadaje się dla koni — nawet w małych ilościach jako domieszka!!!
To jest bomba mykotoksynowa!!! efekty pojawiają się z opóźnionym zapłonem- w postaci uszkodzeń wątroby.
Do tego ilość fitynianów i specyficznych lektyn jest kosmiczna - uszkadzają nablonek jelitowy. Z tym sianem radzą sobie krowy (powiedzmy, bo nikt ich nie chce przy życciu utrzymac do późnej sarości)... ale konie nie mają żwacza. Tam jest za dużo substancji antyodzywczych, żeby w jakikolwiek sposób ta "wysoka zawartosć białka" mogła być rekompensatą za szkodliwsć tego produktu.
To odpad z produkcji orzeszków, upchnięty w rolnictwo, do tuczenia krów.
Gdzieś mi kiedyś mignęły strony gdzie jest darmowa dostawa pasz, czy ktoś może coś polecić?
Do tej pory karmiliśmy głównie z FDS i Il Campione, byłam zadowolona - tym bardziej, że mieliśmy jeszcze rabat i darmową dostawę do stajni. Jednak teraz zmieniła się polityka stajni i nie możemy już liczyć na przeniesienie pasz pod dach, będą zostawiane tam "gdzie kurier je rzuci" i ewentualnie nakryte plandeką na wypadek deszczu. Tylko no, teraz leje cały czas i nie ma tam żadnego terenu poza błotem lub trawą, więc boję się, że będzie leżeć w kałuży... co mi wtedy po tym, że od góry nie będzie moknąć ;P Nie mogę być w stajni codziennie, więc jest spore ryzyko, że się nie wstrzelę. Za to dostawa do domu przy tylu workach kosztuje ponad stówę i już mi się kwadratowy łeb od tego robi...
Może gdzieś teraz jakieś promocje są, żeby trochę zamortyzować koszt? Jak to w życiu bywa, wszystkie wydatki przypadły na jeden miesiąc, więc potrzebujemy czegoś do rozważenia doraźnie 🙂
Optifeed od 6, nawet teraz zamawialam. Mi przyszly wszystkie owiniete stretchem (od horsefeed tez) wiec nie zamoknie od razu. Na optifeed tez przy większej ilości mozesz pytać o zniżkę tez na produkty (chyba od 10 worków). Zarowno horsefeed i optifeed to jest stała oferta z darmową dostawą.
Haru99, z tego co pamiętam jestes z Warszawy. Animalia ma darmowa dostawe >300zl w Warszawie i ma ilCampione. Zamawialam pod dom nie raz, a kurier przyjezdza w godzinach popoludniowych/wieczornych
doloruu, ogólnie to z miłą chęcią, bo serio świetne pasze i sieczki, ale od czasu Brexitu ilość papierkologii, formalności i rozmaitych opłat związanych z transportem przerasta średniej wielkosci dystrybutora. To samo dotyczy też innych brytyjskich marek, najpopularniejsze sieczki z Dengie są niedostępne, okresowo braki w Saracenie czy Dodsonie i serio, to co się tam dzieje i wymyśla na granicy to stres i dramat. Historia prawdziwa to na przykład cofnięcie ciężarówki z paszą z urzędu celnego pod Warszawą, bo się okazało, że celnicy na wjeździe do Unii we Francji nie przybili w papierach jednej pieczątki i nie dało się np. wysłać samych papierów, cały tir wyładowany X paletami paszy musiał przejechać calutenki kontynent, otrzymać tę pieczątkę na miejscu i wrócić ponownie do Polski... Absurd goni absurd.
Jaką paszę mogłabym wybrać dla 3.5 letniego konia, który idzie najpierw do kastracji a potem do zajazdki? Czy jakieś musli typu wyciszające będzie dobrym pomysłem? Czy raczej jakieś ogólne? Wiadomo, że on nie będzie tego dużo jadł, bo nie potrzeba mu teraz powera na pewno.
kotbury,
Sa dwa rodzaje siana z orzeszkow, jedne jest faktycznie nie zdrowe i nie zalecane dla koni. Miejsce z ktorego biore siano bada na biezaco kazda partie, wiec o toksyny itp sie nie martwie 🙂
btw mykotoksyny to to samo co jest w kiszonce, z racji tego ze jest mokra, prawda? W sianie z traw tez mozna je znalezc, jak sie nieodpowiednio przechowuje albo zbierze nie wyschniete
Ile trawokulek można dać na raz?
Myślę żeby zostawiać Panu horsu michę trawokulek na wieczór/noc.
Ale boję się wyżre całą michę, wyżre całe siano i dostanie kolki.
Ile tak bezpiecznie można dać na raz? W sensie suchego ile wsypać do zalania?
Bo kolega jest żarty jak siemasz i często wyjada zadane siano w tempie ekspresowym.
Ale już po temacie. Zdecydowałam się ostatecznie na siatkę (choć ogólnie nie jestem fanką).
Czasem pewnie mógłby dostać wiecej.
Ale on naprawdę jest po prostu żarłokiem i wyjada swoją porcję często dużo szybciej niż koledzy.
A jednocześnie my jesteśmy permanentnie na masie, więc dołożenie mu żarcia nie zaszkodzi na pewno.
Agnes14, Ale jeśli koń wyjada całą porcję, a do tego nie jest do odchudzania, a bardziej do przytycia, to zwyczajnie dostaje tego siana za mało. Stały dostęp to podstawa. Problem się zaczyna, jak koń jest otyły, wtedy trzeba to jedzenie siana spowalniać, ale absolutnie nie ograniczać dostęp.
zembria, to jest folblut. On nawet stojąc z nosem w sianie 24/7 nie robi się utyty. Taki typ.
Mi naprawdę stałego dostępu do siana tłumaczyć nie trzeba 😉
Poza tym z nim też jest tak, że nawet jak wyciąga ten nos z siana bo dostaje posiłek, to i tak się rzuca na michę jakby pół roku żarcia nie widział.
Więc żeby też ta micha przychodziła częściej (teraz dostaje 3xdziennie) i może uda się ją trochę odczarować. Żeby mniej emocji związanych z jedzeniem było.
Zgadzam sie w 100% z zembria,. Sama zauwazylam, ze ja kon tego siana ma faktycznie pod korek i moze sobie jesc do ostatniej minuty jak jest na zewnatrz, to jak wraca do stajni to na nic sie nie rzuca. Wrecz powiedzialabym, ze u nas po sprowadzeniu do stajni konie ucinaja sobie drzemke zanim przyjdzie kolacja, a sianem interesuja sie dopiero wieczorem. Dotyczy to wszystkich, nawet tych co ciagle sa w trybie budowania masy.
ash, nam wet w przypadku stwierdzonych wrzodów powiedział, że zawartość skrobii i cukrów razem nie powinna przekroczyć 15%, jesteśmy pełnoporcjowo na paszy Pur Sport z Hoveler i tam skrobii mamy 6,1% a cukru 3,5%
W zasadzie wszystkie pasze dla wrzodków są niskoskrobiowe i niskocukrowe
ash, ogólnie z paszy jestem bardzo zadowolona, koń wygląda mimo wrzodów jak pączek w maśle ale jest dosyć droga i karmiąc pełnoporcjowo schodzą mi 4 worki miesięcznie