Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

karolina_, powiem Ci że też się zdziwiłam. Szczególnie że nie była jakimś śledziem chudym, foto 2 tyg przed.
IMG_0677.jpeg IMG_0677.jpeg
Zuzu., ale krótka jest, więc wzrost tak nie do końca.
Moja jest smokiem z budowy, wzrost 180cm, a waga 620kg, więc jak najbardziej waga Twojej spoko.
Kurcze, a mój koń 160 wzrostu i totalny kompakt z budowy, a jak był ważony parę lat wstecz, gdzie był dużo szczuplejszy niż teraz (w trakcie leczenia wrzodów), ważył 510... No to jak to jest możliwe... Ciekawe ile teraz by ważył, jak jest tak nabity mięśniami i może z lekkim zapasem tłuszczyku.
Jako ogier z tego co pamiętam ważył 600.
Może kościec ma znaczenie?
Koń w ruchu z wczoraj. Moim zdaniem waga optymalna, szacuje, że ok 550-560.

edit. znalazłam foto z tamtych czasów, 2020: https://photos.app.goo.gl/woyD17Pe5JsDuGWM8
20250812_002543.jpg 20250812_002543.jpg
Muszę kiedyś zmierzyć moją tym wzorem czy faktycznie to się sprawdza!

Moja wygląda jak pączek w maśle, ma 160 cm i... 490 kg. 😅
eeee.png eeee.png
Mój 175cm, potężny, waga: 700kg
IMG_0452.jpeg IMG_0452.jpeg
wiecie co, aż odkopałam fotki z okolic tego maksymalnego ważenia i to było jednak 702 kg, a konina wtedy nawet nie specjalnie gruba była jak na nią... Strach pomyśleć ile ważyła w swoim najgrubszym okresie 🙉
A zdarzyło się wam ważyć kilka razy? 🙂 bo mi tak i byłam w szoku ile robi 10kg u konia. Kiedyś myślałam, że schudł tak z 30-40kg... a to było 12kg 😉

Mojemu w ważeniach wychodziło 590-650kg. W idealnej kondycji ważył 630kg. Ma 166cm, ale jest ślązakiem, więc wiadomo, kości grubsze. 590kg ważył jak pierdyknął foszkiem na siano na stajni (było z podmokłej łąki, z dużą ilością trzciny) i zszedł mocno z wagi, musiałam go odpasać.
keirashara, to ja mam odwrotne wrażenia po moim. 30 kg zeszło, a ja myślałam, że może z dyszkę mniej będzie, albo w ogóle to pewnie bez zmian, bo mi się wydaje 😅
keirashara,
Jeden z moich koni wazyl w "najchudszym" momencie (marzec tego roku) 622kg, a teraz(siepien) spasl sie strasznie i wyglada jak kaldun, i uwaga, przytyl "tylko" 39kg 😲 a roznica wizualna jest prze ogromna
Plamkakochanie, a nie zamienił mięśni na tłuszczyk? Bo mięśnie ważą sporo więcej niż tłuszcz, więc może nie przytył wagowo dużo, ale jeśli spadł z mięśni, a zyskał tłuszczyku, to może wagowo wychodzić niewielka różnica, a wizualnie ogromna
Katasia,

Hmm na pewno masz racje, ma to sens! 😂 Z dosc intensywnych treningow poszedl na wiosne/lato na trawke na urlop.

Szok w kazdym razie przezylam jak go miesiac nie widzialam w czerwcu/lipcu i pozniej zobaczylam jak sie zapasl. Jak sie tylko ochlodzi to bedzie spalanie sloninki 😂
Plamkakochanie, ja na swoją nie mogę patrzeć, bo zgubiła i mięśnie i tłuszcz. Wagowo niby całkiem ok, ale wizualnie masakra, taka szkapina biedna mi się zrobiła, a ona zawsze była okrąglutka i umięśniona 🙄
Ja aktualnie upasam... chocby tłuszczem, bo konie z "warstewką" łatwej się umięśnia.

U mnas 20kg robi giga rożnicę w wyglądzie.
Aktualnie właczyłam dużo włokna... choć mój koń się na nie oczywiście wypina. I weź tu odkarm🙁
Katasia,

Ciekawe jak to jest, ze moj wlasnie tez spadl z miesni, ale nie "zmarnial" tylko wlasnie sie zapasl i jest go objetosciowo wiecej. Czy Twoja jest z natury ciezsza w utrzymaniu? Z czego to wynika ze niektore konie sa szkapami jak sie je odstawi od roboty a niektore zady rozlupane jak ziemniaki? Troche moze z budowy, wykorzystywania paszy?
Plamkakochanie, - budowa, wiek, wykorzystanie paszy i to co jedzą. Często odstawiając od roboty wylatuje większość białka, mięśnie nie mają pożywki i lecą.
Mój jest z takich, co raczej nigdy nie wygląda źle. Z wiekiem jednak widzę, że bez białka to mu góra spada w oczach, niezależnie od pracy.
Plamkakochanie, u mnie to zbiegło się wiele rzeczy. Moja miała okresy odstawienia od roboty już wcześniej i tak nie chudła i nie marniła. Mam jeszcze zdjęcie w lutego i była może fit, ale nie chuda i nie zabiedzona, potem coś poszło mocno nie tak, bo w maju już mam fotki jak wygląda źle. Ale na wiosnę wróciły nam typowe dla niej objawy wrzodowe, koń był strasznie nerwowy, więc się prawdopodobnie spalał, do tego jest coraz starsza - aktualnie 18 lat, zaczęła mocno wybrzydzać na siano (myślałam, że kwestia zębów, ale po ich zrobieniu niewiele się zmieniło), samo siano też bywało kiepskawe na koniec zimy/początku wiosny to swoją drogą, w robocie też było słabo, jak już w ogóle jakaś robota była, bo była tak niesamowicie znerwicowana, że nie było opcji jej rozluźnić, non stop spięta, na czujce, płosząca się własnych pierdów, więc plecy spięte, więc nie pracowały jak powinny. Do tego oddechowo zaczęło się coś dziać. No absolutnie wszystko było nie tak jak powinno, choć na rzęsach stawałam. Ostatecznie z braku jakiegokolwiek pomysłu na powrót do normy, zmieniłam stajnię - póki co już się nieco zaokrągliła, więc mam nadzieję, że wrócimy do formy.
Czy w zakresie cenowym powiedzmy 150zl, znajdę tylko balancer z mebio activ?? Kon z tych wybrednych, ale może jeść wszystko. Brak uczuleń.
Zależy mi na małym dawkowaniu tak jak w mebio.
siwaaa, essential balancer Saracena, workowo drozej ale masz 20kg nie 14, dawkowanie 100g na 100kg. Equine nutri plan 135zl za 15kg takie samo dawkowanie. Il campione balancer tez jest 10kg za 84zl. Il campione i ENP wspolpracuja chyba bo jak dobrze pamietam kiedys porownywalam pasze i niektore sa takie same, czy te tez to bys musiala doczytac sklady
Siwaaa, balancer z Red Millsa masz za 136 złotych z darmową wysyłką, z kodem na 15% na horse-feed. 20 kilo.
Łooomatulu. Jest sporo. Niby wpisałam w Google ale nic specjalnego mi nie wypluło. Nigdy nie dawałam balancera. A chce spróbować. Kon je ale nie lubi mieć dużo w żłobie, im mniej tym lepiej.
Dziękuję baaardzo

Sivrite a jaki ten kod?
faith, Daria.
Dzięki bardzo 🙂😉)
faith, kod dzika
Sivrite, dzięki za polecajke. Po otwarciu mega szok. Jakie to mokre?? Pachnące. Doslownie takimi mega witaminami?? Nie wiem tak mi się skojarzyło po otwarciu. Dziad zjada narazie mala porcje do swojego żarcia. Pomału schodząc że starego. Wielkie dzięki raz jeszcze.
siwaaa, oni pakują te pasze próżniowo więc automatycznie o wiele mniej witamin itd wietrzeje i "ucieka" 😉
Rudaska8), naprawdę 1 raz spotkałam się z takim woow. Zapach mega. Choć w 1 chwili zajechało mi jakby kiszonka?? Ale chwile pozniej no super zapach . I najważniejsze konisko zjada.
Siwaaa, ja właśnie uwielbiam to, że te pasze są pakowane próżniowo. Ewidentnie wolniej wietrzeją, mają o wiele dłuższy termin przydatności i właśnie są takie "soczyste". A Shine to już w ogóle.
Hej, chciałam przejść z Chrupka allergic na nuvena AminoRich, Chrupke jadl trzy razy dziennie po 500g plus dodatek mineralno witaminowy i olej lniany, doradzicie ile powinien jeść Nuveny? Małopolak 170cm ważący 570kg, pod siodlem 5 razy w tygodniu.
dylus52, a ile zaleca producent na opakowaniu?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się