Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

rosi, Z Chrupki? Nie rozumiem pytania. ^^'

A ja kupiłam Il Campione "musli wydolnościowe" 😀 I kurczę, super to musli wygląda i pachnie. Emeryci wciągają nosem.
rosi, ja traktuje jak mesz, ale imo to lepsza opcja niż wysłodki na podtuczenie.
Karmiłam omegą ale ze względu na wyłączenie alergenów przeszłam na mebio. Moim zdaniem mebio jest chyba trochę smaczniejsze, ale stosunek jakości do ceny wygrywa omega. Nie traktowałabym tego jako meszu a bardziej wysłodki. Omega jest chętnie jedzona i dlatego warto do niej dodawać coś jeszcze na przytycie np slod jęczmienny, otręby, granulat z lucerny. Na takiej mieszance mój koń przytył 70kg w ciągu miesiąca
Rozglądam się za czymś na odbudowę mięśni, myślałam że głownie pleców, ale jak dziś spojrzałam na dupsko, to jednak wszystko poleciało. Koń pracuje średniointensywnie ujeżdżeniowo, ogólnie spadła z masy, nie jakoś dramatycznie, natomiast mięśnie oberwały najbardziej. Obecnie po zmianie stajni zaczyna jeść więcej i lepszego siana, wprowadziłam wysłodki, więc mam nadzieję, że niebawem zacznie się zaokrąglać, ale tak źle mięśniowo, to nie pamiętam kiedy wyglądała. Przejrzałam suple i mi się rzuciło w oczy, że gold medal, to głownie kiełki słodowe - widziałam w starych postach, że kilka osób czyste kiełki dawało i teraz pytanie, czy były wyniki?
Wygląda na to, że otręby ryżowe u nas odpadają i pomyślałam o tych kiełkach, ktoś coś podpowie? I czy kiełki słodowe nadają się dla wrzodka? Ktoś wie ile to to ma skrobii i cukru?
Jeśli chodzi o suple, to daję seniorowi Josera Help Aminobalancer i widocznie poprawił się mięśniowo.
Ale na pewno to też od treningu.
Katasia, - gold medal u mojego zadziałał bardzo fajnie, ale nie wiem jak dla wrzodka. Tego dajesz miareczkę, kilkadziesiąt gram, to są suple, niewielkie objętościowo, więc nie martwiłabym się jakoś strasznie ilością cukru 😉 w całości dawki na posiłek to będą znikome ilości.
Z tego co opisujesz to przyjrzałbym się mocno podaży białka, bo wygląda, jakby go brakowało. Może jakaś pasza z lepszym białeczkiem zamiast tych wysłodkow? Poza otrębami ryżowymi są inne źródła.
keirashara, te wysłodki miałam możliwość dodać w cenie pensjonatu, więc skorzystałam.
My trochę miałyśmy trudne ostatnie kilka miesięcy, koń zdecydowanie nie pracował prawidłowo pod siodłem, bo cały czas była spięta, nerwowa, szukająca czego by się tu spłoszyć, w związku z tym grzbiet nie pracował, koń, który kiedyś robił piękne rzucia z ręki w ogóle przestał je robić (u nas takie z dupy płoszki to był jeden z niewielu objawów wrzodów, także tu też działamy)...
Jesteśmy ponad 2 tyg po zmianie stajni, koń zaczyna luzować, trochę schodzić w dół, jeszcze nie zawsze jest to praca do jakiej jestem przyzwyczajona, ale już jest więcej dobrych momentów, więc to chyba czas na wspomaganko 🙂
Kobyła jest obecnie na agrovital control multi free + dozwolone ok 600g owsa+olej lniany i 4ty posiłek po ruchu z makucha lnianego plus agrovital hoof care/teraz będzie nuba ziołowa. No i od tygodnia do obiadu i kolacji dostaje po pół miarki wysłodków, wiem, że potrzeba nam czasu i poprawnej roboty, ale czymś bym ją wspomogła, bo też już nie jest pierwszej młodości 😉
Katasia, - jasne, ja po swoim, też nie najmłodszym 😉 po prostu widzę, że dobre białko to jest must have. Od kilku lat jak on nie ma białka w paszy to górna linia leci w oczach, niezależnie od pracy. I tu jakby ogólne kcal w postaci siana, trawy, owsa i innych składników to jedno, a to białeczko to drugie, ono po prostu musi być.
Katasia, Dromy mają fajne dwa suple białkowe - amino flex e w granulacie i amino pure w proszku.
czyli mówicie, żeby nie bawić się w dodatki paszowe, tylko dorzucić jednak suple białkowe?
Katasia, ja też miałam super efekt na Josera Aminobalancer, po dwóch opakowaniach stworzyłam mięsnego potwora z normalnego konia
Rozglądam się za czymś na odbudowę mięśni, myślałam że głownie pleców, ale jak dziś spojrzałam na dupsko, to jednak wszystko poleciało. Koń pracuje średniointensywnie ujeżdżeniowo, ogólnie spadła z masy, nie jakoś dramatycznie, natomiast mięśnie oberwały najbardziej. Obecnie po zmianie stajni zaczyna jeść więcej i lepszego siana, wprowadziłam wysłodki, więc mam nadzieję, że niebawem zacznie się zaokrąglać, ale tak źle mięśniowo, to nie pamiętam kiedy wyglądała. Przejrzałam suple i mi się rzuciło w oczy, że gold medal, to głownie kiełki słodowe - widziałam w starych postach, że kilka osób czyste kiełki dawało i teraz pytanie, czy były wyniki?
Wygląda na to, że otręby ryżowe u nas odpadają i pomyślałam o tych kiełkach, ktoś coś podpowie? I czy kiełki słodowe nadają się dla wrzodka? Ktoś wie ile to to ma skrobii i cukru?

Katasia, po kolei moim zdainem to tak:
sprawdź ile masz w paszy białka. Bez białka w treningu kon poleci z masy. Nie ma jak inaczej.
Natomiast jeśli białka masz ok to masz kilka opcji:
1. Albo dać preparat na mięśnie i jeśi koń pracuje mało i selen ma w normie to ja mam dobre dośwaidczenia z foranowym muscle prep- który jest dedykowany do rozbudowy górnej linii grzbietu
2. Albo dać peparat na mięśnie z selenem i koń musi już prcować- bo inaczje długofalowow możęsz z selenem przedobrzyć
3. Dać coś z tzw. BCAA - rozgałęzione aminokwasy- to zapobiega zjadaniu mięsni w treniengu, zakwasom z tym związanym , daje energię i nie bije po głowie jak typowe boostery energetyczne.
Tak tylko dodam, że Josera Help Aminobalancer nadal w promocji...
kotbury, ten trening to szumne w naszym kontekście określenie, ja to lubię nazywać ambitną rekreacją 😉 To teraz pytanie żółtodziobowe - jak się wylicza zapotrzebowanie na białko dla danego konia?
Spójrz w tabele żywieniowe. Musiz znać mniej więcje wagę konia i zobaczyć czym karmisz.
A w ogóle to sobie zapytaj chata GPT- serio. Do takich pdostawowych wskazówke się sprawdza.
Szukam musli niezabijającego portfela, które można podawać z owsem. Koń łatwo tyjący, może być coś z energią choć to mogę podbić owsem. Aktualnie jest na owsie plus zlotowotal hest. Jak rósł jadł zlot. Hodowle a później multiprotein z magic horse. Jak przestał rosnąć tak zaczął być kulą. Wygląda super, błyszczy się itd ale no niedługo się w drzwi nie zmieści . Narazie obcięłam ilość jadł miarkę dziennie ale może jest coś wartego uwagi.
Ale skoro karmisz owsem i to ma być pasza, która nie tuczy to raczej szukasz balancera do owsa 9żeby zbilansować niedobory) a nie musli... chyba, że po prstu chcesz żby konikowi bardziej smakowało. To możesz równie dobrze dowalić melasy do owsa.
domiwa, polecam balancer od red mills, mi się bardzo dobrze sprawdza i w przypadku tego stwora w końcu trafiłam z czymś co daje energię a nie tylko tworzy toczącą się kulę.
Otręby pszenne- tuczą czy nie tuczą?
Tuczą
Moim zdaniem nie tuczą. U mnie nie działało.
Ale pewnie zależy od przypadku.

Odnośnie korzystania z czata gpt - uczulam na teksty Seo.... tj. czat wyrzuci odpowiedzi w oparciu o artykuły sponsorowane danych mark paszowych, więc, no. Niby oczywistość, ale...
Sankaritarina, to jeszcze nic, AI ma tendencję do halucynacji i będzie się zgadzał. Np. czasem jak wrzucisz dwie przeciwstawne hipotezy jedna po drugiej to zgodzi się z jedną i z drugą. Typu wpiszesz nie wiem, "czy owies tuczy" i wyskoczy że tak, tuczy i wszelkie dowody podpierające. A potem wpisujesz "czy owies nie tuczy" i "tak, nie tuczy" i też znajduje dowody popierające 😀

Sama sobie z ciekawości wczoraj użyłam do obliczeń i kilkukrotnie się pomylił w zestawianiu danych chociażby w tym że w jednej diecie podliczył białko z sieczki a w drugiej nie (ta sama sieczka, więc to nie jest tak że nie miał danych, bo we wcześniejszej kalkulacji dodał a tu nie). Dalej numerków nie sprawdzałam. Ogółem fajnie że wyciąga te dane i w ogóle ale polecam za mocno nie ufać i sprawdzać 😅
donkeyboy, Taaaak, oczywiście!
Ile ja pierdół znajduję przy różnych analizach to się w głowie nie mieści. Po prostu błędne informacje; źródła, które nie istnieją i złe obliczenia. I to nie jest kwestia zapytania. A już te artykuły Seo mnie wybitnie wqrwiają, bo się człowiek niczego nie dowie, no dosłownie niczego...
Korzystam, jest to jednak oszczędność czasu, ale, no....
Z chata trzeba umieć korzystać. Trzeba go umieć weryfikować i pisać prompty, żeby sam się weryfikował.
Przy darmowej wersji on realnie nie pamięta konwersacji - nawet jak je zpaiszemy w czatach. Trzeba mu wyraźnie wskazywac, co ma zapamiętać z której rozmowy i na czym bazowac dalej.

Natomiast włąsnie do "policzenia" ogólnych wartośći pokarmowych z zarcia super się andaje.
kotbury, mi tak zrobił w jednym prompcie - kazałam liczyć dwie diety gdzie różnica była tylko jakie musli/granulat. Pamiętał ile jest białka w sieczce licząc musli, ale nie przy granulacie. Fakt, nie korzystam z płatnej wersji do prywatnych spraw, ale jak korzystam w pracy z płatnej to też takie chochliki się zdarzają, nie zlicze ile razy pytałam chataGPT czy na pewno dobrze policzył/zestawił
donkeyboy, Mam identyczne doświadczenia. Płatny, niepłatny, błędy te same. I nieprawdziwe źródła... albo niezweryfikowane.... no ale to tak działa, tego się nie uniknie.

kotbury, Oczywiście. Człowiek, który umie korzystać z czata, nie będzie polecał korzystania z czata celem obliczenia diety dla konia.
Sankaritarina, diety nie, ale policzenia ile czego jest w diecie, która ma koń to owszem.
Hej! Mam pytanie, mam nadzieję, na właściwej grupce zadaję 😀
Koń 19 lat, wolny wybieg + siano, dostaje 2x dziennie wysłodki, otręby i owies + selen, minerały i olej lniany. Czy coś byście zmienili, zasugerowali?

Koń w dobrej kondycji, odkupiłam go po 6 latach rozłąki, ma trochę słabe mięśnie - nad tym pracujemy, ale zastanawiam się czy to do końca dobre jedzonko..

Będę wdzięczna za podpowiedzi!
gandalf, jaki selen dosataje.
kotbury, Hestaplus z St. Hippolyt - wet wskazał ten
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się