Epikea, - Brandon XP miał zmianę składu po której mojego zaczął tuczyć 😕 także jak dodatkowej masy nie potrzeba to uważałabym na niego.
Przed tą zmianą faktycznie to była top pasza energetyczna bez efektu grubnięcia.
A odsprzedałam, bo u mojego elektryka z tą pasza to było turbodoładowanie 🙉 Naciau, oj potwierdzam. Właśnie zmieniam tę paszę na coś mniej energetycznego, bo byla fajna dla świeżo zajeżdżonego konia w początkowej fazie wchodzenia w regularny trening, ale teraz nie mogę jej dać więcej jak pół miarki, bo mi koń pędzi jak wściekły 🙈
anai, a na co zmieniasz? Na wersje cubes? Ona jest właśnie dla koni, które dodatkowej energii nie potrzebują.
Ja właśnie zmieniam na wersję cubes z releve.
Perlica, na razie na vital Fibre hippolyt. Chcę sprawdzić coś bez soi, po kombinacji condition improver mix i stamm 30 wyskakują kobyle bąble 🙈 po odstawieniu stamm30 zmniejszyły się, ale nie zniknęły całkowicie.
z ciekawości zapytam, bo że akurat wypłynął show improver na tapetę - dajecie pelnoporcjowo czy jakiś ułamek tego 500 na 100kg na konia z witaminami/balancerem?
donkeyboy, na początku, jak kupiłam młodą dawałam jej 2 kg plus balancer. Bez owsa. Po chyba 4 czy 5 miesiącach, kiedy elegancko się zaokrągliła, zaczęłam dodawać owies, schodzic z musli. Nie lubię karmić pelnoporcjowo paszami, wolę pół na pół z owsem plus witaminy /balancer.
donkeyboy, imho najpierw pozamawiaj po 3-4 próbki tych pasz o których myślisz, żeby zobaczyć czy bedzie jadła bez wyrzucania ze żłobu, zostawiania na potem itp.
Perlica, dzięki, tak coś czułam. Dziwiły mnie po prostu widełki jakie są pokazane w przeliczeniu na 100 kg, przy Saracenie ogółem.
karolina_, chyba jeszcze show improver się jej szybko nie przyda 😅 z ciekawości pytam bo ogólnie w Saracenie przy większości pasz napisane 500-1000g/100kg masy konia. Dlatego pytam jak ktoś karmi, bo karmić tak z tabelki to na mój rozum koń by się zamienił w sondę kosmiczną chyba i dogonił Voyagera
donkeyboy, jak już nakarmisz z tabelki i będziesz wsiadac to daj znać, wezmę popcorn 😀
a tak serio, to dużo pasz ma duże widełki, typu 200-500 g na 100 kg. Chyba kwestia jakie dany koń ma predyspozycje. Mam takie co jakbym dawała 500 g/100 kg to by się toczyły.
Powtarzam po raz setny : Improver Cubes nie daje na głowę, za to Mix już tak.
donkeyboy, ja też mam klacz Godzillę, naprawdę ogromnego stwora, ale z drugiej strony też dobrze przyswaja paszę.
Myślę, że dawkowanie dla normalnej wielkości konia , przyswajającego normalnie to będzie tak 2kg do 3kg.
A odsprzedałam, bo u mojego elektryka z tą pasza to było turbodoładowanie 🙉 Naciau,
Tylko czytam w opisie,że to dla koni z problemami utrzymania masy. A my to raczej w drugą stronę 😅
Perlica, a czemu chcesz zamienić otręby ryżowe na aminoral? Aminoral to w 90 procentach soja, której masz już sporo w paszy w różnych postaciach. Z ciekawości pytam bo ja ani nigdy nie widziałam cudownych właściwości soi (aminoralu takze) ani nie jest moim ulubionym składnikiem paszy.
epk, bo przechodzę z releeve cubes na conditioning improver cubes , a tam już są otręby w składzie. Aminoral chce podawać po pracy jako posiłek białkowy aminokwasowy na lepszą regenerację mięśni, a że zawiera jeszcze biotynę i inne witaminy to nie będę musiała nic juz suplementować dodatkowo. Soja mi nie przeszkadza. Kiedyś dawno była na reeleve mix a to jest na soji i wszystko super.
Ogólnie suple z eggersmanna mają super składy i np.po biotynie to mnie zatkalo jak było to widać na kopytach.
W aminoralu chodzi o zawartość lizyny głównie, bo % tego wpływa właśnie na mięśnie i przemianę glikogenu itp.
epk, ale czym się zdziwiłaś ?
Reeleve mix jest głównie na soi i moja super na tej paszy,i energia fajowa i dobrze wyglądała. Ogólnie lubie tą paszę bardzo, bo się sprawdza u wielu koni i jest chętnie zjadana przez niejadki.
No właśnie tym, że chcesz zamieniać dodatek, którego jest mało w paszy na dodatek którego już w paszy jest dużo. Chyba mogę się zdziwić.
Ja soi nie lubię, jest dość mocno alergizująca co może wychodzić w dłuższym czasie.
z ciekawości zapytam, bo że akurat wypłynął show improver na tapetę - dajecie pelnoporcjowo czy jakiś ułamek tego 500 na 100kg na konia z witaminami/balancerem? donkeyboy, Chyba ani razu nie dałam pełnoporcjowo, dawałam z połowę tego co sugeruje producent.... koń fruwał i wyglądał jak pączek w maśle (ciężko pracował, jeździł na zawody, ale fakt faktem, mieszkał w fajnym pensjonacie, gdzie było żarcie dobrej jakości).
domiwa, Obstawiam, że jakbyś dała tego Saracena, to twój koń przytyłby w 5 sekund, ta pasza faktycznie zaokrągla. PS: owsa nie chcesz dać? Skoro iskry brakuje🙂
epk, a czy ja ci zabraniam się dziwić?😂 Przecież grzecznie wyjaśniłam.
Przesłuchałam wszystkie wykłady naukowców z Kentucky i wcielam w życie to co tam mówili o żywieniu sportowych koni. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
W paszy musi być jakieś żródło przyswajalnego białka, więc może być to soja.
Jeśli koń nie jest alergikiem to nie widzę przeciwskazań.
U mnie dmuchanie się powodowała zbyt duża ilość lucerny w paszy co ciekawe, a nie w sieczce i to tylko z konkretnej jednej paszy.
Co może prowadzić do stwierdzenia, że wcale nie chodzi o lucernę, a być może o jej konkretne źródło akurat w tym produkcie.