Forum konie »

Oficerki

Sankaritarina, - trochę tak, ale ile to zależy od skóry i jej wyprawienia. Cavallo mi puściły więcej niż Busse, ale też miały dużo grubszą i lepszej jakości skórę.
Nigdy nie miałam typowo ujeżdżeniowych, bo mi się nie podobają, plus z moim kształtem łydki to tego nie widzę 😅 Za duża różnica kostki i łydki, obawiam się brzydkiego złamania i obcierania. No i lubię, jak mi ten but kostkę trzyma.
Moje Hippiki w 7 lat puściły 2 cm lekko
donkeyboy, hehe jak moje oficerki przyszły i ledwo je zapięłam z pomocą chłopa, to też wypadłam w popłoch i rzucałam zaklęcia 🤣 ale wystarcza tylko poupychać łydkę palcem, zapinać zamek sznurówką i elegancko idzie xD
Ollala, no właśnie u mnie nie szło tj. w drugich oficerkach była tak wąska ta łydka, że naprawdę, mega niekomfortowo się czułam. Gorset wiktoriański wersja oficerki....
Oczywiście, ja, janusz biznesu, dorwałam te oficerki na olx albo revolcie używane, więc, no.... ale wystarczyło wymienić gumy i jest git.

keirashara, Domyślam się, że to zależy od skóry - i przez to tak kombinowałam.
Sto lat temu miałam jakieś, nie wiem co to było.... Koenigsy chyba.... Te oficerki wyglądały jak takie wojskowe. Skóra była tak gruba, że ja nie wierzę, że to mogło się "rozbić" jakkolwiek sensownie. Pomijam już, że nie dało się w nich chodzić. 😀

donkeyboy, "Łamią" w sensie tak jakby na kostce? O to chodzi? 😀

Zuzu., Ale że zrobiły się 2 cm szersze?! Czy opadły 2 cm? ^^'
Sankaritarina, tak, trochę nad, i potem siadają. Przykładowe foto
w załączniku. Ta część w kostce jest mega sztywna, na tyle że można w nią zapukać. Dlatego ból niesamowity jak trzeba je rozjeżdżać bo raz że muszą być trochę przydługie żeby potem nie były za krótkie i dwa właśnie jak trzeba te część nad kostką rozbić.

IMHO nie ma tam tyle rozbijania na łydce, o tyle co właśnie jak but opadnie to się luźniej robi bo naturalnie łydka zwęża się raczej na dół. Skóra jest bardzo twarda chociaż zależy od modelu - ja mam ujezdzeniowe że wstawka z gumy i miękka skóra od wewnątrz łydki, jak rozbiłam nad kostką to mogłam cały dzień w nich chodzić.
A no i fotka o której wspomniałam a nie dołączyłam
IMG_20250422_133103.jpg IMG_20250422_133103.jpg
Sankaritarina, - moje cavallo w łydce rozeszły się na dobre 2-3cm. Też miały wstawki z gumy, ale zdecydowanie się rozeszły jako skóra i to dość mocno - na tyle, że z wciskania zakładałam je luźno mimo znacznego przytycia, a jak schudłam to był trochę kot w butach 😅 a nie schudłam poniżej tego ile miałam w obwodzie w momencie zakupu ich.
Busse mniej, ale je też mogę dociągnąć sznurowaniem, więc ciężko ocenić uczciwie.

Generalnie ciężko ocenić ile but się rozbije, ale jednak skóra pracuje i większość butów skórzanych się "luzuje" w trakcie noszenia. Dopasowują się też do stopy/nogi, dlatego nie powinno się kupować używanych 😉 bo można sobie kuku w postawę zrobić lub zafundować buta niewygodnego.
Sankaritarina, 2-3 cm w łydce i to oficerki bez gum, szyte na miarę. W stopie też się rozeszły dobre 2 cm, spokojnie mogłabym wziąć rozmiar mniejszy. Co ciekawe jak już siadły na wysokość ten 1cm na początku tak do tej pory nie opadły i wyglądają perfekcyjnie. No ale też się spasłam i nie wiszą mi na łydkach XD
Czuję się w nich jak w kapciach, są super wygodne, skóra jest taka mięciutka że można je zwinąć w rulonik. Oby mi jeszcze posłużyły parę lat bo nie wiem czy Hippica jeszcze ma tą wersję skóry, ale jeśli nie to nie wiem gdzie ja teraz znajdę takie wygodne oficerki.
donkeyboy, keirashara, Dobra, teraz czaję co macie na myśli o opadaniu🙂.

Zuzu., O kurcze, nieźle 😀 Nie wiedziałam, że aż tak się mogą rozejść. Właśnie też mam Hippiki, bardzo je lubię, mega wygodne się zrobiły. Trochę się rozlazły, też nie opadły, ale na pewno nie 2 cm (chociaż może powinnam sprawdzić, bo jeszcze się zdziwię....). W sumie zawsze były wygodne, ale teraz to druga skóra....
Mi się żadne oficerki ujeżdżeniowe (takie ze sztywnikiem) nigdy nie rozbiły w cholewce na szerokość. Prędzej zamki strzeliły. One raczej właśnie siadają, choć te nowsze modele (z wąską kostką) zdecydowanie mniej niż te starsze. Za to takie skokowe, jeszcze z gumą z tyłu to i siadają mocniej i puszczają w łydce - tzn głównie guma się rozciąga ale też cholewki są dużo miększe i tam ta skóra ma jak puścić.
Chciałabym kupić moje pierwsze oficerki, i po przeglądnięciu tego wątku postawiłam na Premiere Equine Bilancio. Skąd je zamawiacie? Znalazłam je tylko na galop-store i sellerie de mae, a obydwie strony wyglądają jakoś tak... scammersko 😅 jest też oficjalna strona, ale w tym przypadku obawiałabym się o cło.
creativelyhanna, sellerie de mae jest legitne
creativelyhanna, mam te oficerki, zamawiałam z tego sklepu, wszystko przyszło ok

Dobrze się tylko pomierz bo wychodzą małe trochę, pierwszy raz w życiu zamawiałam rozmiar wide a i tak były ciasne 🙂
A ja mierzyłam na zawodach oficerki Hippika Easy Fit i jestem zachwycona!
Znalazłam konkretny rozmiar z tabelki, który wiem, że będzie na mnie dobry.
Teraz tylko muszę wytrzepać kasę, któręj aktualnie nie posiadam 🤣 ale będą moim celem😍
donkeyboy, z którego sklepu, sellerie de mae czy gallop-store? Wielkie dzięki za wskazówki! 😀
creativelyhanna, Sellerie mae. Pamiętaj że jest kod zniżkowy olamudry10 😉
donkeyboy, super, pięknie dziękuję!
Jak już je dostanę, wrzucę recenzję 😎
Po miesiącach szukania w miarę taniej opcji sensownie wyglądających oficerek wynalazłam nowość Busse. Zrobione na podstawie modelu Laval (ta sama rozmiarówka) ale skóra jest trochę grubsza i sztywniejsza (to nadal nie są sztywne oficerki ujeżdżeniowe). Na dodatek wszystkie dodatki / ozdobniki w oficerkach są czarne + polerowana skóra. Na razie nie mogę się napatrzeć. Niestety w PL nigdzie nie widziałam - ściągałam z Busse.
Teraz zobaczymy jak się będą sprawdzać.
https://www.busse-reitsport.de/reitstiefel-lavalet-schwarz-41-le-49-34-36
Ładne, ale jak widzę, że można wybrać tylko rozmiar buta, to wiadomo, że większości nie będą pasować. To jest słabe, że takie nie firmy przykładają się do szerszej rozmiarówki opartej na szerokości łydki i kostki chociażby. Nawet na modelce/modelu widać, że na kostce jest szeroko.
Carey, jak nie można wybrać szerokości łydki? Normalnie można wybrać, tylko chyba po premierze im wyprzątnęło magazyny i nic nie jest dostępne. Ja kupiłam 39, wysokość 46 a teraz widzę, że dostępna tylko wysokość 49 - ale one mają rozmiarówkę jak Lavale.
Cześć wszystkim 🙂 Przychodzę z pytaniem i prośbą o pomoc - jestem na etapie kupna nowych oficerek, jestem niska i mam szczupłą łydkę (ok 32cm obwodu). Szukam oficerek ujeżdzeniowych (ewentualnie wszechstronnych jesli nie znajdę odpowiednich) do +/- 2000zł, które przetrwają dłużej niż 2 lata i nie będę wyglądać w nich jak kot w butach. Najlepiej gdyby dało się przymierzyć w Warszawie lub Krakowie. Bardzo dziękuję za pomoc!
Wigorowa123, w tej cenie może udałoby się dopasować coś z Salvo (dawniej Koenigs)?
Jaka wysokość łydki i jaka stopa?
Wigorowa123, Ja na taki obwód łydki mam Ariaty. Też jestem niska, mam 158/9 cm wzrostu. Mierzyłam w sklepie standard i były za szerokie. Sciągneli mi Slim i ledwo dopiełam, ale potem ładnie się dopasowały i teraz są jak druga skóra.
Czardasz, mam 152cm wzrostu i 37 rozmiar buta, obwód lydki w najszerszym miejscu to takie 31-32cm 😅
Wigorowa123, hippika easy fit
Wigorowa123, A jaką długość łydki masz? Ja mam 36 rozmiar, szerokość cholewki 31 i wysokość 44cm.
zembria, w ostatnich oficerkach miałam 42cm długość łydki i mógłby być nieco niższe 😀 A Ariaty gdziekolwiek w Polsce da się przymierzyć?
Perlica, oooo patrzyłam na nie, obczaję czy da się gdziekolwiek zobaczyć na żywo, ale wątpię 😅 Bo tak wyrzucać prawie 2k na oficerki których nie widziałam i nie macalam to trochę się jednak boję ????
A jak to jest z tym osiadaniem oficerek na wysokość? Mając łydki 47cm celować w taki rozmiar czy jednak 2cm więcej?
Wigorowa123, da się, ja je mierzyłam na zawodach u Cwała.
Bardzo ci polecam, ma też je sklep stajnia w warszawie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się