Forum konie »

Transport koni-co i jak. Wszystko na temat :)

Iskra de Baleron, karolina_, Mój niekuty, jeździ tylko w kaloszach.
Stoi po prawej bo kopał po ścianie z siodlarni... Ale może spróbuje z takim zawijaniem całej nogi żeby go zagipsować troche 😉 😂
Puma, u mnie nie pomaga 😂🤣
Puma, - mój niekuty pizgnął z przyczepy i zdarł stawy skokowe - od tamtej pory jeździ nawet w krótkie trasy zabezpieczony w komplecie ochraniaczy.
One są właśnie po to, żeby ochraniać jak cokolwiek pójdzie nie tak, a tego nie przewidzisz. 50x koń pojedzie dobrze, wyjdzie i wejdzie, a ten raz może być coś nietenteges i właśnie dla tego jednego ubiera się 51 razy 😉
keirashara, No widzisz a ja mam takie doświadczenie, że jak cokolwiek się działo to ochraniacze transportowe zlatywały pierwsze/zjeżdżały/urywały się rzepy, cokolwiek. Wolałam ostatecznie zawijać + kaloszki. A tego konkretnego przypadku nie zawijam w ogóle, ale to jeden taki 😉
Puma, - też czasem zawijam, ale raczej już nie wsadzę swojego konia "gołego". Lepiej żeby w strzępy poszedł ochraniacz niż noga. Tak samo ubieram zawsze ochraniacz na ogon - ale to już estetyka bardziej, niemniej widziałam wiele braków w ogonach.
Wiem, że są przypadki wybitne, ale generalnie wolę żeby jednak coś było na tych nogach 😅
Z ciekawości - jak wyglądają widełki cenowe przy przewożeniu konia z Portugalii do Polski? To dość długa trasa i nigdzie nie mogę znaleźć info ile taki przewóz wychodzi.
Hej,

mam pytanie. Muszę pierwszy raz jechać z przyczepką autostradą i mam pytanie.
Zestaw mam poniżej 3,5 t, jeżdżę na B.
Którą kategorię wybrać na autostradzie? 2a?
Screenshot 2025-04-10 09.24.27.png Screenshot 2025-04-10 09.24.27.png
Bajahorses, ale to chyba zależy od tego ile masz osi/kol w przyczepce a nie od wagi, z tekstu wynika że jak jedna i bez podwojnych kół to tak
Bajahorses, tak 2a
Post został usunięty przez autora
donkeyboy, przyczepa to jedynka bez podówjnych kół, dzięki! <3
NowaJa, dzięki! <3
Hej, strach ma wielkie oczy, konia niestety( stety) nie ladowałam ja, raz się oczywiście odsadzil, ale summa summarum chłopki go załadowały i całą drogę jechał bardzo grzecznie. Rozladowalam sobie go na spokojnie i miejmy nadzieję, będziemy żyć długo i szczęśliwie
Czy ktoś korzystał z usług Piotr Zielonka Horse Transport? Chętnie poznam opinię, może być na pw.
🙏🙏🙏
Rude dwie, u nas wozi meega duzo osób. Polecam. Ma naprawdę spoko ceny, jest o czasie. Czasem jak jest duze łączenie to wyjazd jest w nocy, ale wszyscy moi znajomi mega zadowoleni. 2 tyg temu odbierał konia znajomej z kliniki, to nawet nie musiała być w stajni. Koń odstawiony do boksu bez problemu.
Całkiem nowy skład, ma mały dużu koniowóz, dobra fajna przyczepe
Na re-volcie mamy od wczoraj nowy moduł z transportem koni - prosta wyszukiwarka, w której zgłaszając zapytanie to nie my musimy dzwonić i szukać opcji na przejazd, tylko czekamy na oferty. Jeśli macie pomysły czy uwagi, to śmiało piszcie, a jeśli chcecie wspierać rozwój serwisu, to podawajcie newsa dalej 😊

Robił ktoś ostatnio ten kurs konwojenta zwierząt? Online ? Mam kilka pytań
Nikt nie robił ?
Czy ktoś miał przypadek że koń wychodził mu z przyczepy cały mokry (dodam że ze stresu a nie z temperatury w przyczepie) mam problem z młodym koniem, pojechaliśmy sobie teraz w sumie 3 x gdzieś trasą poniżej godziny a on zawsze cały mokry
Jeździ z kolegą, ma siano a i tak widać że strasznie przeżywa nawet nie ten załadunek co właśnie drogę
Miał ktoś takiego gagatka ?
też mam takiego, myśle ze jest ich wiecej 🙂
Ale nic nie jest lepiej czy widzisz że się jednak przekonuje do tej jazdy?
jak narazie jechał 5 razy, z czego po jednym trzeba było koniowóz remontować 🙁 stresuje sie mocno i to samą jazdą bo wchodzić wchodzi, jak będzie póżniej to sie okaże, ale jak narazie mam pomysł żeby jeżdził z drugim spokojnym,niestresującym sie
Kurczę obaliłaś teraz mój jedyny pomysł właśnie że go wpakuje do koniowozu zamiast przyczepy ale widzę że to może nic nie zmienić…
espérer, a jakby jechał tyłem do kierunku jazdy? Wiem, że na studiach było to podawane jako jeden ze sposobów na „chorobę lokomocyjną” u koni.
espérer, spróbuj, koniowozem często jeżdżą lepiej. Może by mu było lepiej na rozstawionej przegrodzie żeby miał więcej miejsca. Możesz popróbować jakaś tam szansa zawsze jest że będzie się trochę mniej stresował.
Taaak, koniowozem konie jeżdżą lepiej. Jeśli koniowóz otwiera się z boku, to też lepiej konie wsiadają (no, przynajmniej niektóre). Warto spróbować, może akurat.
Niektóre się też uczą 😉 koń mojej matki też odwalał w transporcie sam (do poziomu napraw w przyczepie i wychodzenia spienionym po 20 minutowej trasie), a z czasem się ogarnął. Kilka razy zrobiliśmy akcje, że najpierw jechaliśmy po mojego, żeby zrobił za emotional support pony - co logistycznie było straszne (trasa po mojego, trasa po tamtego, trasa w punkt docelowy tamtego i odstawianie mojego do domu), ale pomogło 🙂
No i potwierdzam, że w koniowozie jeżdżą lepiej i od boki wchodzą lepiej. Co nie zawsze jest dobre, bo moje bydlątko w przyczepie to stoi i myśli o równowadze, a w koniowozie czasem go swędzi noga z nudów 😉
Kolegę już ma - i mało co to daje.
No nic spróbuję poszukać przewoźnika z koniowozem ale u mnie w okolicy to straszna biedna z tym tematem…
Ostatnio przewoźnik go wpakował bo też mu się spieszyło.. powiem wam temat nauki przyczepy i jazdy jak się jej nie ma swojej pod domem to na prawdę ciężki orzech do zgryzienia
espérer, coś o tym wiem... Łatwo też to, co wypracowane zepsuć. Moja młoda miała problem z wchodzeniem/wychodzeniem, dawało się tylko na domosedanie. Przerobiliśmy temat i wszystko było super. Niestety przy ostatnim pakowaniu się do przyczepy, przestraszyła się, uderzyła głową w rant dachu i zdarła sobie płat skóry. Przyczepa w naprawie i nie mamy jak ćwiczyć, więc o spokojnym wsiadaniu możemy zapomnieć.

Tu też pytanie - kogo polecacie w okolicach granicy łódzkiego i mazowieckiego do transportu? Potrzebuję dość na cito. Do tej pory pożyczaliśmy koniowóz i ogarnialiśmy sami, ale tym razem nie mam co liczyć na wolny dzień w najbliższych tygodniach. Wymagana łagodna konsekwencja 😉
Haru99, pan z Horse Teleport jest super. Zaladowal mi konia ktory jechal tylko raz z matka jako zrebak, dowiozl 200km dalej, ma super podejscie do zwierzaka.
Haru99, też jechałam ostatnim razem z Horse Teleport i mogę polecić! Jest jeszcze Zosia Presz super, ale ona z okolic Babic, więc już kawałek jest.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się