Forum konie »

Kupno konia

Justtid ,

Masz poniżej  link do takiej ichniejszej gratki. Unikniesz w ten sposób posredników ( jeśli Ci na tym zalezy  : )

Powodzenia : ) i pochwal się jak coś przywieziesz

http://kopen.marktplaats.nl/rs/dieren-en-toebehoren/paard/c395.html?q=paard&fromrs=1
Dlatego z Holandii ponieważ mam tam znajomego,  a brat  się tam wybiera to przy okazji zwielibyśmy koniki

Dzięki za stronkę 🙂
justtid, chcesz przywiezc "jakies" koniki? nawet nie wiesz czy fryza czy kwpn?
🤔
A co w tym dziwnego ?? Bo dla mnie nic dziwnego 🤔 Można przywieść takiego i takiego i co ?
no coz, dla mnie dziwne jest to, ze jedziesz tam za miesiac i nie wiesz... zwlaszcza ze fryzy to dosc charakterystyczna rasa i wiekszosc ludzi ktorzy sie na takiego konia decyduja, maja to przemyslane wczesniej niz kilka tygodni przed kupnem...
a od fryza do kwpn to taki dziwny jak dla mnie rozrzut.
kujka, można też kupić połączenie fryza z kwpn 😉 - to tak w ramach żartu trochę ale znam takie cudo 😉
epk, jakos ciezko mi sobie takiego miksa jako cudo wyobrazic  👀
wszystkie miksy z fryzami jakie widzialam jakies takie pokoslawione byly 😁
kujka, ten jest genialny - taki trochę kucykowy (ma ok 160cm) kary diabeł. Genialny jest. Ujeżdżenie chodzi. Spróbuję wynaleźć gdzieś zdjęcie.
epk, dawaj go!
justtid, No właśnie, nie wiesz jakiego konia chcesz kupić, ale koniecznie musi być o z Holandii? 🤔
W Polsce.... też są.... konie.... równie..... fajne..... co w Holandii.

ochhh, cudze chwalicie, swego nie znacie.

kujka, W sumie, fryzo-kwpn może jeszcze uszedłby (też na zdjecia czekam 🙂 ) O, na zdjęciach widziałam fryzo-achałka, który był w sumie ok (chyba, że coś mi się pomylilo), ale.... fryzo-arab, fryzo-ślązak i fryzo-hucuł (teoretycznie) to było.... nie teges. Fryzy niech będą fryzami...
ktoś tu na forum jeszcze niedawno wstawiał fryzo-cośtam, to w budowie też znośne było.
oj tam, były fryzo araby, na forum mamy fryzo małopolaka i fryzo hucuła, czy przypadkiem Herszt nie jest ślązako kwpn?

Just Cherry, to są tinkery...

edit, sprawdziłam- Herszt jest śl/kwpn 🙂
wiem  😉
Kurcze, na zdjęcie będziecie musieli poczekać z parę godzin bo się muszę do forumowej bombal dobić 😉.
cieciorka, Wiem, że były. 😉 Fryzo-małopolak się tu niedawno pojawił? Jeśli to ten o którym myślę, to był całkiem ładny.
kwpn/śl to w sumie inna bajka.
Hihi, znalazłam w swoich zbiorach  😉 Tylko na zbiorowych zdjęciach, także reszcie się nie przyglądać za bardzo. 😉

a mi się całkiem podobał ten fryzo-hucuł, któego ktoś na forum pokazywał i szukał jego hodowcy. Ale wszystko kwestia gustu, bo na przykłąd fryza-fryza bym sobie nie sprawiła.
Fryzo-hucuł to pewnie o Muchę chodzi, o ile dobrze kojarzę.  😉
epk ma rację! Ten fryz z KWPN to strzał w dziesiątkę. Jest najładniejszym cukiereczkiem, jakiego kiedykolwiek widziałam😉
Niestety też nie mam dobrego zdjęcia, ale mam nadzieję, że za takie właścicielka się nie obrazi  :kwiatek:
Tu chyba widać najbardziej tego cukieraska. I fakt, jest genialny i absolutnie przeprzepiękny!
Również mam nadzieję, że właścicielka się nie obrazi :-)

fot. J.Jarmuziewicz
ja tez przyznaje, ze ten fryzokwpn jest absolutnie sliczny, cukierkowy i calkiem fajny charakterem. tylko pytanie, czy to nie jest tak, ze sie po prostu udal.
edit, sprawdziłam- Herszt jest śl/kwpn 🙂

ej, ej, masz cos do herszta? 😉 a tak serio, to ja tez nie wiem po co i dlaczego ktos to zrobil. kompletnie kretnynski rodowod. fakt- egzemplarz rowniez udany. ale chyba przypadkiem. 😉 a jest to wynik boguslawickiego ogiera na punkcie u rolnika 😉
O. Fryzyjskie zostało mu chyba tylko owłosienie. Fajny jest! To był eksperyment, przypadek czy jak...?
Ja mam fryza i z całą moją wielką miłością do niego... - żadnego kolejnego  😉 Po za tym ku przestrodze koleżanki, która chce kupić fryza w Holandii. To nie do końca tak, że one są tam lepsze. Jest masa odpadu hodowlanego, który tylko czeka na szaleńców, którzy pojęcia o rasie nie mają. Jeśli chcesz kupić porządnego konia to tylko wyjazd do porządnej hodowli z doświadczeniem. Do ludzi, którym faktycznie zależy, by ich konie były co raz lepsze. Jednak często takie konie już kosztują.. Ja tak właśnie zrobiłam, a mimo tego nie uniknęłam drobnych problemów i nie tylko ja... Jak już się marzy komuś coś "porządnego" to na prawdę trzeba podejść do tego z dużą dozą rozsądku.
ej, ej, masz cos do herszta? 😉
bynajmniej 🙂
katija, pewnie się udał. Choć z tego co mówi właścicielka to B. pochodzi z hodowli w której specjalizują się właśnie w takich krzyżówkach - w Holandii. Możliwe, że jest tam tego więcej - możliwe, że kwestia połączenia odpowiednich klaczy z odpowiednim ogierem, przekazującym takie a nie inne cechy.
Niemniej jednak wyszedł koń ze świetnym charakterem - nie tylko w obsłudze, ale przede wszystkim w pracy - koń, który nie dość, że się łatwo uczy to i przyjmuje wszystko całym sobą akceptując. To bardzo ułatwia pracę.
Chyba w Koniu Polskim, parę lat temu był artykuł o hodowli koni w Afryce, gdzie zajmowali się krzyżowaniem Fryzów z arabami, jakimiś kłusakami i chyba właśnie KWPN'ami i jeszcze czymś - chwalono w tym tekście ich zalety użytkowe, dobry charakter i specyficzną urodę. Ja może jestem dziwna, ale lubię świadome i zaplanowane mieszanki międzyrasowe. Kundel najlepszy towarzysz człowieka  😁
[quote author=katija link=topic=1647.msg1259605#msg1259605 date=1326499874]
ej, ej, masz cos do herszta? 😉

bynajmniej 🙂
[/quote]
wieeeem 😀 :kwiatek:
koń, który nie dość, że się łatwo uczy to i przyjmuje wszystko całym sobą akceptując. To bardzo ułatwia pracę.

czego przykladem bylo, jak w srodku nocy, osiodlany westem, skupil sie na pracy i probowal skumac co chca od niego i nawet to zrobic.
dla mnie ten konik jest po prostu totalnie udany. ale, ze jest to zaplanowane, uwierze dopiero jak zobacze jeszcze kilka takich 😀
Amarotsa, Czemu żadnego kolejnego? :>

katija, epk, No, no, no, jak on ma jeszcze taki cudowny charakter to w ogóle ekstra! I jeszcze był zaplanowany. Ciekawe, naprawdę. Na pewno lepsza taka krzyżówka przemyślana niż jakieś dojcze-świren, które są kupowane tylko dlatego, że "dojcze".
Jak pracowałam we Francji, to w sąsiedniej stajni westowiec krzyżował z fryzem Qartery i konie w typie ślązaka- taki jakiś starofrancuski typ konia szlachetnego  🤔  Gdzieś nawet miałam fotkę takiego mieszańca, wychodziły nie głupie konie rekreacyjne.
Fryzoarabka polskiej "produkcji": http://www.photoblog.pl/laciata/109469536/konina.html
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się