Forum konie »

Kask, toczek, kasko-toczek... i kamizelka

donkeyboy, Dopiero co pisałam o tym jak mi się koń wywalił na prostej, na równym placu 🤷 Koń 14 lat, nie lebiega, zaprawiony w terenach, na przełaj, górkach, lasach niekoniecznie drogami itp. Pierwszy raz w życiu się podemną wyrżnął.
zembria, a kamizelkę miałaś i ci pomogła czy udało ci się umknąć?

Bo ja przemyślenia mam takie. Level 3 założę tylko na ryzykowne sytuacje a potem bedzie wisieć. Airbaga nie mam problemu zakladac codziennie bo nie przeszkadza. Wiec nawet jakby mi sie pewny koń wywalił tak jak u ciebie to myślę ze nawet tego levela 3 na sobie bym nie miała.
donkeyboy, Nie, nie mam kamizelki. Tu pewnie by i tak nie pomogła, bo zbiłam nadgarstek, dupe, bark/ramię i skręciłam kostkę. Niemniej chodziło mi o to, że nie trudno o wywrotkę, bez skoków, czy innych jakiś ekstremalnych sytuacji.
donkeyboy, tą sobie kup:
https://www.racesafe.co/products/motionair
zembria, rozumiem, dzięki

Perlica, myslalam o niej ale doszlam do wniosku ze to troche chwyt marketingowy (a moze sie myle), mówią o tej kompatybilności a wkkwiści chyba i tak zakładają co tam chcą na wierzch level 3?

Ja myslalam o tej najnowszej https://www.racesafe.co/products/hx3-navy?_pos=2&_sid=fbc195e28&_ss=r jest cieńsza, bardziej przewiewna i wygina sie dużo bardziej niż ta tradycyjna zbroja racesafe z segmentami

Z powietrznych to i tak mialam helite brać, no ale sie tak bujam z tym bo wiem ze jakkolwiek ta hx3 super by nie byla to jej nie bede zakladac na codzien.

Z ciekawości - komperdella zakladasz na codzien?
donkeyboy, hmm, ta nowa wyglada na większą zbroję niż ta z kwadracików, ale trza by dotknąć.

Ja nie zakładam, tylko na skoki i na zawody, ale ona ma 7 lat i ani nie bryka ani nie odskakuje, to wielka godzilla.
Chociaż mam konia, na którym zawsze pasuje każdy odskok. Takiego zwierza to ja jeszcze nie mialam🤷
Przewróciła się raz ze mną w hali, jak koń z naprzeciwka za blisko się mijał , więc chciała go zabić ale jej się nogi splatały i ją odcięło🙃 nie mialam kamizelki , bo też nie mialam skoków wtedy. Noga mi pod nią została i mi się zmiażdżyła stopa trochę.
donkeyboy, jeśli planujesz level 2 z komperdela to to, że ogon masz nisko nie będize przeszkadząło bo on jest elastyczny. Zawinie ci się pod tyłek albo na zewnątrz i nie będize wybijał z siodła.
Perlica, ja sie glownie kieruje tym wideo https://www.facebook.com/share/r/19CChFFKKJ/ w połowie gościu normalnie ja zgina jak gdyby nigdy nic i bardzo mi sie to spodobało

kotbury, no właśnie fakt ze bedzie sie zawijal pod tylek (lub nie) ma potencjał zeby mnie wkurzać. Mialam juz kamizelke która miala ogon właśnie taki troche dłuższy, niezależny (odpinalny) od tułowia i mimo wszystko mnie to wkurzało, na tyle ze go odpielam i nigdy wiecej nie przypielam z powrotem. Sama sensacja na tylku i ze mi cos tam sie kreci mnie irytowała. Mozna to nazwac bycie ksiezniczka na ziarnku grochu no ale tak bylo 😀 dlatego uwaznie studiuje rozmiary kazdej opcji, wielokrotnie i sprawdzam w siodle gdzie to wypada
donkeyboy, i tak komperdell jest cieńsza. Bo ta na ramionach to nadal żółwikiem jest.
No i komperdell nie ma ogona, więc nic nie zachacza.
Perlica, oczywiście ze jest, nie oczekuję cudów bo to inny level. Mówiąc ogon mam na myśli te zwężona część nad tyłkiem. Na mój rozmiar w który sie wbije cyckami i bębnem (M) ta kamizelka ma długość 58cm i wypada juz mi na pośladkach, a przymierzając tylek w siodle to juz ta końcówka byłaby przy siedzisku siodla. Dla porownania racesafe dopasował mi kamizelke o długości 52.5cm

Cóż, może czas przejść na dietę xD
donkeyboy, ja wiem co masz na mysli, ale one są naprawdę krótkie.
Musiałabyś być jakaś niewymiarowa.
Z ciekawości jutro w stajni zmierzę długość mojej.
Perlica, o to byłabym ciekawa czy sie składa rozmiar z wymiarem na stronie. Daj znać jak zmierzysz 🙂
Nie pomyliłyście się co do tego że będzie mega siedzieć ten kask w tym zestawieniu z frakiem i brązowym sprzętem <3
A no sam kask jest rewelacja, meeega wygodny, dużo daszek fajnie zasłania słońce 🙂
IMG_3907.jpeg IMG_3907.jpeg
Bajahorses, bardzo ładnie się to komponuje!
Ostatnio kupiłam kamizelkę Komperdell i powiem wam, że model modelowi nierówny. Wcześniej już mierzyłam te kamizelki i wyszło mi, że w modelu regular powinnam mieć rozmiar L. Pojechałam do sklepu i bardzo się zdziwiłam bo kamizelka była za duża. Całe szczęście na stanie były inne modele i rozmiary i ostatecznie kupiłam Ultra Fit w rozmiarze M.
Na początku jak ją zakładasz to jest taka sztywniejsza, ale po chwili od ciepła ciała robi się miękka i układa się do ciała. W weekend jechałam WKKW na młodej klaczy i na krosie nie czułam, że mam kamizelkę. Nie czułam się jak żółw w skorupie. Tył w ogóle mi nie przeszkadzał, bo w tych zwykłych kamizelkach to ochronę kości ogonowej zazwyczaj zginałam do góry 😉 A prawda jest taka, że w każdej kamizelce się spocisz.
Jaki model konkretnie brałaś? 🙂
A, już wyczailam ultra fit na stronie, nie widziałam ich wcześniej 🙂
A, już wyczailam ultra fit na stronie, nie widziałam ich wcześniej 🙂
faith, ja ci jak już się podźwigniesz przywiozę do Szczecina do pomierzenia wszystkie🙂
O bog zapłać dobra kobieto, będę się odzywać bo żem niewymiarowa wg ich tabel xD
faith, te tabelki są trochę o kant🙂
trzeba mierzyć.
Ja noszę ciuchy 38 (góra) a włażę w slimfita S... takżę ten tego- bez mierzenia się nie da.
Donkeyboy, ja kupiłam Motion3 bezpośrednio ze strony Racesafe. Kontakt ze sklepami w PL żaden, więc pomierzyłam wszystko tak jak radzą na stronie RS. Po wysłaniu zamówienia skontaktowali się ze mną i skorygowali podany rozmiar - wyszło idealnie. Moja poprzednia kamizelka to starszy Airowear. Ten Motion3 jest leciusieńki, dobrze się układa do ciała.
Agu, dzięki! Nie wiedziałam ze mozna u nich bezpośrednio
Hej wszystkim 👋 pomóżcie proszę w nietypowej sprawie. Czym wyczyścić kask? Zrobiła się na nim taka klejąca powłoka, białe kropki (kurz się przykleja). Kask używany sporadycznie tylko na zawody. Zawsze w pokrowcu, nie był nigdzie rzucany, zalany (no chyba że przez deszcz). Próbowałam wodą z mydłem i wodą z płynem do mycia naczyń. Ale dalej się lepi. 🤷 Boję się że czymś mocniejszym zniszczy się powłoka.
17533438498206209816715170534869.jpg 17533438498206209816715170534869.jpg
Sylwiko, plakiem do samochodów :p
Ostatni sprzęt kupowałem naście lat temu, więc najwygodniej zacząć tutaj 😎
Szukam kasku: przewiewnego, żeby w rozmiarze 60 nie wyglądał jak kasta budowlana, nie za miliony.
I bez cekinów
ogurek, - może popatrz w czym jeżdżą zawodnicy? Jednak większość facetów ma takie bez cekinów 😉
Jak przewiewny i nie za miliony to może uvex? Miał tu dobre opinie, kryształków brak.
ogurek, Małż mój ma Uvex Exentiall lll i sobie chwali. Ja też taki mam. Zgrabny, przewiewny, wygodny i tani. Czegóż chcieć więcej 😎
ogurek, ja właśnie sobie kupiłam uvexa exxential z mipsem. Cena fajna (700zl, ale można na promkach taniej złapać), leciutki, dobrze mi leży na łbie, trochę wiadro ale ja w każdym kasku wyglądam jak debil, regulowany obwód i paski.
Co to mips? 150zł różnicy w cenie
ogurek, System dodatkowego zabezpieczenia łba. Tak jakby wnętrze kasku było dodatkowo "ruchome" względem skorupy. Jeśli coś pokręciłam, to niech mnie ktoś poprawi, ale jak zerknęłam przed zakupem co to, to tak to zrozumiałam właśnie. My mamy bez.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się