Forum konie »

Pensjonaty, stajnie - Zachodniopomorskie, okolice Szczecina

Facella, we wspomnianym Krajkowie w C klasie startune po 100 koni... mało? A w Wielkpolsce poza Krajkowem jest przecież Leszno, Wola czy Jaszkowo i każdy z tych ośrodków robi co tydzień zawody z ogromną frekwencją... niemożliwe? Baborówko w sezonie otwartym również robi zawody i musi ograniczać przyjęcia z uwagi na to, że doba za krótka, nawet na 2 areny...
W zachpomie nie ma przyjemnych ośrodków sportowych z dobrą infrastrukturą. Osowo to brak parkingu i mega słaby dojazd, Warnik - rozprężalnia na hali, Budzistowo - atmosfera święta 😉 a przecież w zachpomie mamy sporo dobrych zawodników, w pobliskiej wielkopolsce - również...
Co do spania w namiotach - tak, ale tylko na WKKW. Skoczkowie śpią w hotelach i koniowozach. Bywam na wielu CSI i CCI od 1 do 5* i mam kompletnie inne.spostrzeżenia.
_Gaga, mówiąc o regionie miałam na myśli zachpom. Nie widziałam jeszcze C klasy na 100 koni na liście.
W Jakubowicach przy okazji MP-B też namioty stały.
Gdzie miałaby być C klasa na 100 koni skoro nie mamy takich ośrodków? Wszyscy z naszego właśnie regionu jeżdżący takie konkursy jeżdżą do Leszna i Krajkowa, bo nie mają wyjścia.
No i chyba już wiadomo że szukają innej lokalizacji niż Kijewo. Ale temat nadal jest otwarty. Swoją drogą miasto to trochę tego inwestora w maliny puściło :/ ten Jeleni staw to taki dziki teren. Ma to oczywiście swoje zalety i walory. Teraz pewnie takie lotnisko Dąbie pewnie będzie brane pod uwagę. Gdzieś nawet ktoś pisał o Załomiu...

https://gs24.pl/kijewo-mowi-nie-centrum-sportow-jezdzieckich-inwestor-analizuje-alternatywne-lokalizacje-po-sprzeciwie-mieszkancow/ar/c1p2-28761817?utm_source=Facebook&utm_medium=gs24.pl&utm_campaign=grafikalink&fbclid=IwY2xjawQMGihleHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZA80MDk5NjI2MjMwODU2MDkAAR5WpO0g4Fu50XwiAR17yo89t6In36b_9sfsDeVjfqazs0y4PJOChCoKQPPZUA_aem_hjyGSN336ybaClc-K9_iqw
Facella, w zachpomie nie ma ośrodka, do którego przyjemnie jechałoby się na konkursy ponad 110 cm... dlatego fajnie by było, gdyby taki powstał...
konikmorski, lotnisko Dąbie jest wykorzystywane. Dlaczego miałoby zostać oddane pod konie??

Generalnie meega szkoda, że fajne inwestycje można tak łatwo zablokować... Gdyby tam zbudowali Ikeę - byłoby super, ale na co komu konie? 🙁
Gaga - czy to lotnisko generuje takie przychody że to warto utrzymywać? Tam kiedyś Chińczyk? (Jakiś inwestor na pewno) miał hipermarket budować. Ale odpuścił z racji tego podmokłego terenu... Jednak terenu jest serio sporo. Myślę że jeszcze jest jakaś szansa żeby to powstało. Trzeba trzymać kciuki.
Lotnisko Dąbie przede wszystkim w planie zagospodarowania nie przewiduje ośrodka sportowego i nawet nie bardzo może być brane pod uwagę.
Ja mimo krytycznego podejścia co do samych warunków dla koni mam nadzieję, że ten ośrodek jednak powstanie. Jak nie w Kijewie to gdzieś w miarę blisko.
Prywatny ośrodek ma zarabiać (lub być spełnieniem hobby 🤣😉, a nie nieść misję sportową. L klasa na zawodach jechana o „worek marechewek” kosztuje zawodnika niemal tyle samo co duża runda, a zysk organizatora niewspółmiernie wyższy, więc organizacja regionów tydzień w tydzień to nie jest wielki dyshonor.
konikmorski, nie wiem czy lotnisko generuje przychody, ale korzystają z niego ludzie którzy też mają prawo mieć hobby i zabieranie go byłoby totalną hipokryzją...
Facella, co wiesz o warunkach utrzymania koni w ośtodku, który jeszcze nie powstał?
Equigrav, prywatny ośrodek może też jednocześnie nieść misję sportową , być spełnieniem hobby i się utrzymywać. Co du zysku z organizacji zawodów - to fajnie, jak się do nich w ogóle nie dokłada...
_Gaga, pisałam już wielokrotnie: to, że w planie nie bardzo mają miejsce na padoki. Ich tam po prostu nie ma rozpisanych. No nie trzeba być geniuszem żeby dojść do pewnych wniosków. 50 koni na 16ha, na których trzeba wcisnąć stajnie na 350 boksów, halę, karuzelę (a chyba nawet dwie były rozpisane), ze dwa place i parking dla koniowozów, raczej oznacza brak miejsca na padoki, na które te 50 koni by wychodziło. To już z założenia nie są dobre warunki DLA KONI. Bo dla ludzi to pewnie będzie ogrzewana siodlarnia, paszarnia ze złotymi klamkami, prysznice w marmurze i salon z widokiem na halę. Ale koniom żadna ilość ogrzewanych myjek, solariów i hal nie zastąpi po prostu wybiegu...
Nie mam pojęcia czy to dobre porównanie. Tam byłam raz i u nich jest 13 h i 72 boksy do zapełnienia oraz dodatkowo 44 drewniane. Nie są do końca wszystkie obsadzone. Ale co tydzień mają tam zawody. Imprezy ślubne, okolicznościowe. Padoków jest tam też bardzo mało. Dlatego tam też mało osób trzyma swoje konie. Nie mam pojęcia czy to jakaś "moda" inwestorów że miejsce ma wyglądać i po prostu zarabiać. W Warniku też był spory szum że konie nie miały padoków z trawą. Teraz to zmienili. Myślę że ten teren w Kijewie pozwalał z czasem te padoki rozbudować. Stąd był brany pod uwagę.

https://www.salio.eu/klub-jezdziecki/pensjonat-dla-koni
Facella, 16 ha to kawał ziemi. Stajnie miały być na 250 koni, z czego 200 dla koni przyjezdnych. Padoki były w planie, pomimo że nie były konkretnie wyznaczone w szkicach, które trafiły do mediów... Co więcej, prowadzone były rozmowy o kolejnych ha do dzierżawy - właśnie pod wybiegi.

konikmorski, działki przy lotnisku to nie samo. lotnisko a sam pomysł słaby. To podmokły teren, a bliskość lotniska nie jest fajna dla koni...
W Salio byłam z 12 (?) lat tenu i konie miały padoki...
Warnik powstał jako prywatna stajnia. Padoczki były, z tym że malutkie - pod konie Natalki. Z czasem ośrodek zmienił profil i się znacznie rozbudował... Wiele takich miejsc ewoluuje i się rozrasta...

Mi mega szkoda blokady pomysłu na ośrodek jeździecki. Nie byłoby przecież przymusu trzymania tam koni (a propos złych warunków), ani korzystania z infrastruktury. Za to miejsce fajne - blisko autostrady, dobry dojazd dla pensjonariuszy i zawodników... ambicje na orgsnizację ZO i z czasem CSI - super...
Ale jak zwykle - lepiej postawić tam kolejną Biedronkę 😖
konikmorski, dlaczego dziwne? Andrzejewscy chcieli pistawić ośrodek, dostali zgody bez konsultacji społecznych, które powinna przeprowadzić Rada Osiedla. Po protestach mieszkańców - zgodę wycofano, a inwestor szuka innej lokalizacji. Tyle. Co w tym dziwnego?
Gaga - według tego artykułu wynika że ten ośrodek miał już zacząć być budowany w marcu. A we wrześniu miały się odbyć pierwsze zawody. Była dobra współpraca z inwestorem i z radą osiedla. Ludzie z osiedla wiedzieli że coś ma powstać. Były o tym informacje z tamtego roku z maja. Możliwe że zbyt dużo szumu zrobili politycy :/
Tymczasem udzie z osiedla -
- ale fajnie będzie można iść z dzieckiem pogłaskać koniki
- hodowla w centrum miasta!
- wyścigi
- będzie śmierdzieć i muchy
😜
Gillian, a obornik przeniknie do wód gruntowych i ich zatruje! I jeszcze coś o zamęczaniu zwierząt.
O to to
Leśno Górne wystawione na sprzedaż, właśnie mi mignął post na fb
Ostatnio byłam w takim małym pensjonacie w Niemczech. Jest trochę kawałek drogi, raptem 30 km od Gryfina. Jednak można też dojechać PKP i mam zamiar się tam wybrać raz na jakiś czas tym sposobem. Miejscowość i nazwa stajni to Uckermarkischer Reit - und Fahrverein Hubertus e.V. Schwedt/Oder. Bardzo ładne tereny do jazdy. Po zdjęcia czy więcej info na prv 🙂
Facella, oby kupił koniarz, bo miejscówka inwestycyjnie / dewelopersko też dobra.... Super infrastruktura, po zmianie właściciela może być znów fajną stajnią... oby
konikmorski, a jak cenowo?
Lootra - 1500 zł kosztuje ten pensjonat. Padoki czyste, codziennie kupy sprzątane z padoków. Brak typowej rekreacji z dziećmi. Piękne tereny do jazdy. Jest hala z oświetleniem. Bardzo słabo wypromowane miejsce. Na dniach jadę tam PKP i chcę to pokazać jak tam dojechać takim transportem. Na miejscu polska ekipa. Więc stajnie prowadzi też polka. A to uważam za duży atut.

To prawda że nie ma już pensjonatu w stajni Ułańskiej? Że są tylko ich konie. A prywatne musiały opuścić teren?
hejka, na nowo pytanie, pensjonaty w okolicach Szczecina, w szczególności prawy brzeg (lub dobry dojazd komunikacją miejską lub pociągami) zależy mi na dobrych warunkach dla konia i dobrym placu (najchętniej oświetlony), żywieniu 2-3razy dziennie (wiadomo, siano i woda full), nie szukam złotych klamek, boks jak i wolny wybieg, wszystko biorę pod uwagę, proszę od razu o info z cenami w miarę możliwości i wiedzy
Czy ktoś może kojarzy stajnie, w której zrobiono to zdjęcie? Kupiłam od tych ludzi gapę na kucyka z ogłoszenia na revolcie I niestety ale zostałam oszukana. :/
5030.jpg 5030.jpg
Sprostowanie do posta powyzej, dostalam zwrot pieniedzy po obublikowaniu postow na FB. Niestety panstwo nie odpisywali wczesniej na moje smsy, nie odbierali telefonow (bylam rozlaczana). Zapewniali ze wysla paczke, ale nie bylo z nimi kontaktu do teraz. Pierwszy raz na revolcie mialam taka sytuacje od 15 lat. Mysle ze to moj ostatni zakup albo jego proba z pomoca portalu.
Przychodzę z pytaniem, co prawda nie o stajnie, ale też związane pośrednio z konmi 😉

Podpowiecie gdzie w Szczecinie teraz najlepiej wymienić zamek w oficerkach?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się