epk, 😉 bielanska21, prawdopodobnie przedni lek jest za szerkoki, jednak u huculow czestym problemem jest brak wyraznego klebu, ktory dawalby podparcie dla siodla i wtedy podogonie lub forgurt moglyby pomoc. ale to dopiero w momencie, kiedy bedziesz pewna, ze siodlo nie jest za szerkokie/waskie na konia.
p Sebastian jest z xhorse, equishopu czy lamri? Bo przebrnełam dyskusję w watku siodłowym, najpierw sprawa aurelii, potem jak się okazało sprawa ktosi, która wczesniej go broniła, poza tym mnóstwo narzekania w siodłach ujeżdżeniowych- w każdym razie pogubiłam się odnośnie sklepu w którym pracuje ;]
"Stopniowe obniżenie i podniesienie głowy", jak to jest zapisane w programach ;-) Chodzi o to, że koń - dochodząc do kontaktu - prosi o więcej wodzy a jeździec mu te wodze oddaje - tyle ile prosi, cały czas pozostając na kontakcie
(więc to nie jest tak, że koń szarpnie łbem, jeździec rzuca wodze, wierzchowiec wyciąga pysk do dołu ;-) )
wy kobiety nie wiecie co mówicie, o ile łatwiej się siodła z takim dziobem. Ja nawet w innych czaprakach wszystko do góry podnosze i zawsze się tworzy z przodu dziób 😀😀
Bo z takim dziubkiem ładniej się na koniu układa. Jak wepchniesz czaprak bez profilowania w tunel między poduszkami i pod przedni łęk to z przodu czaprak się podniesie i jego dolna krawędź nie będzie równoległa do ziemi 😉 Z resztą, bez wpychania na bardziej wykłębionym koniu tez tak sie dzieje.
mam pytanie; mam kobylke135 cm, stoi w boksie, daje jej pasze Pavo grow bez owsa, szklanke na kazde karmienie czyli 2 razy dziennie, siana oporowo. Zastanawiam sie czy odpowiednio jak na nic nie robiacego konia. Dodam ze proces jej karmienia i chowu do tej pory pozosawial mocno duzo do zyczenia. Macie mooze jakis pomysl? :kwiatek:
mam pytanie co to właściwie znaczy w praktyce, że siodło jest bezterlicowe ? Czy to znaczy, że jest ono uniwersalne i będzie pasować na każdego konia? i czy jakoś inaczej, się w nim siedzi niż w zwykłym ? dziękuje za odpowiedzi :kwiatek:
equi.dream 6 lat, prawdopodobnie zrebna lecz pewna nie jestem, procz brzucha szczuplutka, chodzi tez o to czy ta pasza sama w sobie nie ma za duzo energii. Nic nie robi ale gruba nie jest :kwiatek:
adrianna dla uściśnienia, karmisz pavo podo grow ? Sześciolatkę ? W kwestii kobyły pierwsza sprawa żeby ustalić prawidłowe żywienie to wet, który potwierdzi lub wykluczy źrebność, a co do paszy to powinnaś ją przede wszystkim zmienić, bo karmisz dorosłego konia pasza dla źrebaków i młodzików. Rosnące źrebięta mają ogromne zapotrzebowanie na energię i niezbędne aminokwasy, zawiera ilość witamin i minerałów optymalną dla rosnącego konia, sama sobie odpowiedz czy jest właściwa.
jestem umowiona na 15 grudnia, pytalamn weta czy jesli proces karmienia byl zaburzony, to czy nie zaczac od podstaw w malych ilosciach uzupelniac, odparl ze nie zaszkodzi stad tez wole dopytac. :kwiatek:
jasne, że nie zaszkodzi, ale dobrą dla niej paszą 🙂 Jeżeli pavo to np. condition, cerevit czy herbal albo typowy "uzupełniacz" owsa, bo pasza dawana w ilości dwie szklanki wiele jej nie da. Pomyśl np. o balancerze dodsona, jeżeli kobył faktycznie źrebny, to zmiana żywienia pod tym kątem i tak czeka Cię dopiero za jakiś czas, na razie nie potrzebuje żadnych cudów 😲