Tylko należy uważać, bo nie wszystkie modele da się tak przerobić - w rurkowym raczej paska możesz nie dać rady wyjąć, w niektórych modelach z wymyślnymi zapięciami na potylicy również. Także lepiej dokładnie obejrzeć, czy taka możliwość istnieje.
suche szampony dla siwych, podobno smaruje sie weglem i jak sie czysci to schodzi tez zolte... ja osobiscie zelowym/gumowym zgrzeblem osiagalam najlepsze efekty.
Przy zamianie koni lepiej sporządzić umowę zamiany, czy dwie umowy kupna sprzedazy koni?
Możesz zrobić umowę zamiany. Ma ten sam skutek co umowa kupna-sprzedaży, ale ze strony podatkowej wychodzi taniej, bo podatek płaci się po połowie od droższej rzeczy. W praktyce od konia się z reguły nie płaci podatku 🙂
Zapomniałam podziękować halo i Sankaritarinie za odpowiedź na moje pytanie parę stron temu (zapomniałam, że je zadałam zasadniczo). Tak więc, dziękuję 😉
Jak stosujecie siarczan miedzi na gnijące strzałki?
Wg mnie jest najlepszy ten w maści z Hipovetu. Zwykle w zgniłych miejscach na podeszwie zwyczajnie wypadają zgnite dziury. Tam, gdzie chcesz nałożyć siarczan( w te dziury zazwyczaj) najpierw trzeba dokładnie oczyścić i wysuszyć a potem po prostu napchać palcem ile wejdzie maści i włożyć trochę waty, tak żeby to się w całości trzymało i przez jak najdłuższy czas było w kopycie. Często robię też tak, że jeszcze z góry zaklejam to cienka warstwą dziegciu,żeby dobrze się trzymało.
a przypomniało mi się w Decathlonie jest ciekawa rzecz taki siarczan tylko w żelu i z takim fajnym dozownikiem chyba nawet kosztuje to bodaj 25 zł, ale osobiście nie próbowałam.
Siarczan miedzi w granulkach, to najczęściej robię tak, że nasypuję w dziurę, potem nakłądam watę i zapycham kopystką i na to często dziegieć. A podobno super działa siarczan rozpuszczony w wodzie i spryskiwanie zgniłych miejsc, ale nie próbowałam.
bardzo dziękuję za odpowiedzi :kwiatek:, ten kawekan to ja sobie tak sama z siebie wymyśliłam i dopiero ostatnio ktoś mi uwagę zwrócił, że chyba źle mówię, ale też nie wiedział na pewno, więc chciałam się upewnic bo nie lubię przekręcac 😁
Mój mózg od razu podsuwał mi wizję sugerujące, że NIE MOŻNA bo... Koń na którego ostatnio często (jak na mnie) wsiadam ma dużo za długi ten pasek i wygląda nieładnie jak dynda z boku do tego mnie osobiście by to wkurzało 😁 Podciąć niestety nie można bo to sprzęt stajenny i może się kiedyś przydać na większego zwierzaka. Następnym razem spróbuję tak zawinąć.