Forum konie »

buty dla koni

na L-kach jeszcze ludzi na koniach w butach widziałam, wyżej już nie.
No w sumie ma jeszcze wieele pytań:
1. Czy Boa mogą ze względu na kształt nie pasować na niektóre kopyta?
2. Które buty będę najbezpieczniejsze dla konia skaczącego (chodzi mi o trzymanie się kopyta, łatwość dopasowania, stabilność, ochronę przed ślizganiem)?
3. Czy w Boa koń mi się nie będzie bardziej ślizgać niż np. w TK II?
4. Czy jeśli dobrze dopasuje buty to nie ma w niech jakiś wolnych przestrzeni, kopyto nie jest w nich luźno, nie przesuwa się w środku? Naprawdę przylegają czy kopyto się w nich rusza? Właśnie wydaje mi się, że gdyby się ruszało to mogłoby to być niebezpieczne przy skokach.
5. Czy TK II mają rzeczywiście gorszą amortyzację niż Boa i czy można do nich kupić jakieś wkładki?
Sorry że tyle pytam, ale mam bardzo duże wątpliwości 🤔wirek:
Zuź, myslę ze z takimi pytaniami to najlepiej moze na amerykańską stronkę uderzyć
No i ciach, za bardzo się cieszyłam: za duże. założyłam wkładki ale co zagalopowanie to któryś but spadał  🙁

nawet widać luzy ... 😤
Chcę kupić wkładki wspomagające rozbudowę strzałki.
Skąd wiedzieć jaką gęstość wybrać? Czym się kierować przy ich wyborze?
Zna się ktoś na tym?
http://sklep.horses.pl/product-pol-1943-EasyCare-wkladki-Comfort-Pad-firm.html

Zuź - ja właśnie do TK II chcę kupić - oczywiście, że można.
Czy gorszą amortyzację mają nie wiem, ale napewno bardzo dobrą i bosko trzymają się podłoża (lepiej jak podkowa z hacelami!)
mam pytanie...
mam konia który się bardzo często podbija, niestety nie da się zniwelować kamieni w okolicy i generalnie wszystkie drogi utwardzane, staram się jak mogę ale średnio raz na 2 miesiące ma ropę w kopycie od podbicia
dlatego zastanawiam się nad zakupem butów dla niego, tylko czy pomogą??
piszecie że głównie pomagają w zimie, a czy w takim przypadku też by się sprawdziły?? czy amortyzują na tyle żeby się biedak znowu nie podbił?? jakie były by najlepsze?? (takie dla niego i mojej kieszeni 😉 )

będę wdzięczna za każdą odpowiedź bo już sama nie wiem co mam robić a żal mi go strasznie (tym bardziej że znowu kuleje, wszystkie konie wróciły z terenu OK, tylko on taki udany...)
nakarzynka,

skoro zawodowi dlugosdystansowcy z powodzeniem i bezproblemowo uzywaja butow na powierzniach 1000X gorszych niz drogi w Twojej okolicy - mysle, ze odpowiedz jest jasna 😉
nakarzynka, a jesli się często podbija to trzeba tez poszukac kowalsko weterynaryjnej przyczyny dlaczego
Nareszcie obuwie sportowe jest i można spacerować.
jaki elegancik!
wiem że muszę znaleźć przyczynę, ale pytałam weta (dość ceniony, nie jakiś taki od piesków) i stwierdził że taki po prostu jego urok, że to delikatna bestia, jeszcze się umówiłam z kowalem ortopedą na następny tydzień, ale tak mnie naszło że może to pomoże....

a tak z innej beczki, czy ma ktoś albo czy ktoś naocznie widział te buty http://sklep.horses.pl/product-pol-1064-Shires-buty-EquiBoot.html
czy warto kupować, czy lepiej jednak dołożyć więcej
i jeszcze jedno - czy wystarczy że kupię buty tylko na przód?? czy lepiej się zaopatrzyć w 4 sztuki??

sorki ale w tej kwestii to ja totalny laik...
Nakarzynko, buty z linku będą spadać.
Podaje ci link do strony producenta, gdzie sa rodzaje butów oraz kształty i podeszwy, co nie pozostaje bez znaczenia przy wyborze modelu  😉
http://www.easycareinc.com/education/new_to_boots.aspx
Często wystarcza kupić buty na przód, ale zaopatrzenie konia w 4 buty to juz lux. A tyły tez ma tak delikatne, bo jeśli tak , to wiadomo że trza będzie na 4 go obuć  🤔

Ale z czekaniem na te buty to jest masakra  🙄
no własnie chodzi o to że podbija sie zawsze na jedną i tą samą przednią nogę (ma na niej nakostniaka-nad pęciną- więc może to ma jakiś wpływ) więc narazie, głównie ze względów ekonomicznych wolała bym kupić na przód, tylko nie wiedziałam czy tak się da... ( chociaż z drugiej strony jak kuć się da to i buty sie da 😉 )

a jak cenowo to wychodzi, bo albo nie mogę znaleźć albo cen nie ma... ( a ja z angielskiego średnio kumata )

<jak coś to może być na pw>
Nakarzynko w PL te buty sa w Horses.pl tam ceny sa juz kosmiczne. Ja zdążyłam sie załapać na stare  🤣
Jeśli w USA to na Ebay.com są najtaniej:
http://sporting-goods.shop.ebay.com/items/?_nkw=easycare&_sacat=3153&_trksid=p3286.m270.l1313&_odkw=saddle&_osacat=3153
Najlepiej zamawiać przez kogoś w USA, wtedy mniejsze prawdopodobieństwo doliczenia cła  😉 no i paczka może dojść nawet w 6 dni  🏇 Ale trzeba to dobrze przemysleć i dobrać odpowiedni rozmiar.
Mierzyłaś juz kopytka. ja mam doswiadczenie 😉 w Epic i Boa, jakby coś/.
jeszcze nie mierzyłam, bo temat butów to tak od pt wieczorem u mnie zagościł
wróciłam w pt ze stajni, zostawiając w niej biedaka z wylewającą się ropą i z mega dołem siadłam na forum żeby poszukać jak mu pomóc i tak natrafiłam na buty, więc temat dość świeży a wymagający przemyślenia, głównie ze względu na kasę
ale dzięki ogromne za odpowiedź, ja się będę w środę widzieć z kowalem i jak on potwierdzi że to będzie dobre wyjście to wyciągam wszystkie zaskórniaki i szukam jakiś dojść

ale widzę że masz doświadczenie z tymi butami więc jakie byś mi doradziła??
jeździmy na maneżu, piaszczysto -gliniastym,max 3 x w tyg, teren średnio 2 razy w miesiącu, ale dużo dróg utwardzonych kamieniami, teren max 2 godziny

będę wdzięczna za każdą poradę :kwiatek: :kwiatek:
Z rodzajami to nie poradzę, bo u mnie to kwesta gustu była . Kupiłam Epic i Glove, tym bardziej że Pete Ramey je poleca dla koni wrazliwych. Poza tym ważny jest jeszcze kształt kopyta, np. buty Boa to na kopyta kształtu "jajka".
Najpierw pomiar, potem szablon pobrany z netu, wyciety i przyłożony do kopyta.
Na twoje jazdy to każde bedą dobre z wyjatkem Grip, byle dobrze dopasowane  😉
w przypadku mojego konia w grę wchodziły tylko boa, bo właśnie ma kopyto dłubie i wąskie (może z czasem się to zmieni). Brakowało mi 2cm w szerokości i buty które są zapninane na samej puszce kopytowej miałyby bardzo duże luzy.
Jak na razie boa sprawdzają się świetnie, łatwe w obsłudze, założenie czterech zajmuje niewiele czasu (i nie trzeba do tego dodatkowej pary rąk 🙂  )
Z karimaty powycinałam podkładki do butów (fakt że ich żywotność jest bardzo krótka, ale  z karimaty za 10zł wychodzi ich 28!).

Oj! Co do grip to bym uwazala - producent zaznacza, ze NIE WOLNO ich uzywac na suchych powierzchniach - bo podeszwa bardzo "hamuje".
To sa buty na snieg, lod, bloto.

Nakarzynka - kup sobie zwykle Easyboots epic  - i koniecznie te z gaiterami - bo beda spadac...
http://sklep.horses.pl/product-pol-1934-EasyCare-buty-Easyboot-Epic.html
lub EasyGlove..."nowsza generacja"
http://sklep.horses.pl/product-pol-4670-EasyCare-but-Glove.html

co do ceny - to pomysl, ile bolu oszczedzisz zwierzakowi  - to jest zakup na 2-3 lata - zaleznie od uzytkowania 😉

ps. Jak jutro bede miala czas to sfilmuje moj nowy patent, dzieki ktoremu zakladam buty w 20sek 🏇
miałam od rodziców po obronie mgr dostać ujeżdżeniówkę, ale chyba skończy się na butach dla sierotki

w środę pognębie kowala o opinię i jak coś to będę szukać kontaktów w USA jak polecaliście

a tak z innej beczki- w jakich krajach są najtańsze sprzęty dla naszych rumaków?? orientujecie się jak to się przedstawia we włoszech?? ( tam mam dobre dojścia)
[quote author=Azbuka link=topic=140.msg238911#msg238911 date=1240763858]

Oj! Co do grip to bym uwazala - producent zaznacza, ze NIE WOLNO ich uzywac na suchych powierzchniach - bo podeszwa bardzo "hamuje".
[/quote]
Ja własnie napisałam - wszystkie z wyjątkiem Grip  😉
[quote author=zoyabea link=topic=140.msg238936#msg238936 date=1240765416]
[quote author=Azbuka link=topic=140.msg238911#msg238911 date=1240763858]

[/quote]
Ja własnie napisałam - wszystkie z wyjątkiem Grip  😉
[/quote]

łomatko! przepraszam! - cus jestem dzis nieprzytoma  😎
Nic nie szkodzi  😉
Jeżdżę konno już naście lat - ale dziś po raz pierwszy w życiu kłusowałam i galopowałam po szutrze, bruku czy nawet kawałek asfalcie...
Ha, jak to fajnie tak śmigać w terenie i nie patrzeć na kamienie pod nogami  🏇
te już pasują??
super wyglądają
OT: piękny koń  😜
analop- super wyglądają 🙂 fajnie, że już możesz spokojnie jeździć <bo to te nowe- pasujące- nie?>
jaki to model?
dzięki korsik :kwiatek:

tak, te są nowe, kupiłam czwórki... stare (tzn też nowe) muszę sprzedać...
pasują idealnie i konik chodzi jak nie ten  🏇

TURF KING II
analop, mnie się najbardziej podoba trzecie zdjęcie. Widać, że koń wyląduje na piętkach. Mam nadzieję mieć taki sam efekt, jak WRESZCIE przyjdą moje butki na przody, które zamówiłam W STYCZNIU.
o, moje ulubione buty  😉
analop, świetnie się prezentujecie  🙂

szkoda że skusiłam się na promocję z horses i kupiłam kolejne OM  🙄
a miałam przecież kupić TK  👿
Aquarius ja jestem lepsza - zamawiałam jakoś w... listopadzie 😉
ale najpierw przyszły jedne nie te co trzeba (nowe Old Macki) a drugie nie pasowały, potem zamówiłam Old Macki I, których już nie ma w Europie i ze Stanów idą... 🙄
Diakon'ka, pewnie dzięki Tobie kupiłam OM na wyprzedaży  😉
ja jestem zadowolona: nie czekałam wcale i kupiłam za pół ceny  😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się