Forum konie »

buty dla koni

BeAtra, właśnie - czemu tak długo? Dobre pytanie. Płaciłam przy odbiorze paczki.
Buty domówiła mi do swojego zamówienia znajoma, żebym jeszcze załapała się na starą cenę (200 zł mniej). Był to początek  stycznia. Jednak już ogólne zamówienie było realizowane, więc moje miały przyjść w następnym. Następne zamówienie przyszło w kwietniu (?) - przyszły wtedy buty Alice. Czemu nie moje? Gorsze? Następnie kilka dni temu doszły buty Azbuce, a moje jeszcze nie doszły do rąk p. Marty. I wczoraj przyszły, wysłała DHL-em i dziś są u mnie.
Ale pytanie - czemu nie we wcześniejszych zamówieniach (bo za pobraniem, bo po starej cenie?)? I byłam przekonana, że p. Marta robi zbiorowe zamówienia, żeby była tańsza przesyłka, ale wtedy buty moje i Azbuki doszłyby do niej w jednej przesyłce, a nie w odstępie kilku dni. Zresztą już miały być w pierwszych dniach maja, wtedy niby miały już przechodzić cło... tak, przetrzymali je na granicy trzy tygodnie...
Ale czemu nie zrezygnowałam - bo po starej cenie to raz, a dwa buty nie były mi na gwałt potrzebne. Ani nie jeździłam, ani koń nie kulał w stopniu zauważalnym. Dopiero po kursie kopytnym, jak już chciałam coś robić z nim, zaczęłam się denerwować.

A teraz serio - próbowałam czytać instrukcję, kiepsko mi idzie. Jest jakaś instrukcja po polsku? Nie wiem, jak mają być włożone przy wkładaniu buta te paseczki nylonowe.

Wyobraźcie je sobie na kopytkach 😉.
Aquarius,

te paseczki sie wyciaga po zalozeniu buta.
obejrzyj dokladnie moj film a szczegolnie koncowy etap...(wiem ze niewiele wiadac...ale coz :pije🙂
zoyabea, ha! to, to ja wiem. Przeczytałam 😉. Tylko, że w jednym bucie miałam zrobione tak:

a w drugim tak:

Tyle, że w drugim to chyba byłoby bez celowe.
Pooglądam dziś filmiki z instruktażem.
I jak mocno mogę je zapiąć z przodu? Jak najmocniej mi się uda?
Pewnie czeka mnie metoda prób i błędów - kiedy spadną, to za luźno.
Tak jak na pierwszym - paseczek obejmuje tę beleczkę z tyłu w bucie. I wystaje z tyłu, za piętkami. Potem go wyciągasz.
But dopinaj najmocniej jak się da, na puszce siedzi, nie na miękkim. Za mocno chyba się nie da.
Mam pytanie do użytkowników butów. Czy ktoś jeździ bez gaiterów? Czy to wogóle możliwe, żeby taki but dobrze trzymał się na kopycie?
Teodora, dzięki 🙂. Mam nadzieję, że nadal będą pasować na niego dwójki. Ale tego dowiemy się już w następnym odcinku - jutro.
Diakon'ka ale Ty nie czekałaś 5 mcy na te pierwsze buty?

a już nie pamiętam ile dokładnie ale chyba 2 miesiące.
sklep twierdzi,  że one czekają tyle na oclenie...
Moje pytanie jest do posiadaczy butów: (tylko proszę nie myśleć, że jestem zupełnie szalona)  🤔wirek:
Ponieważ ma chłopak problemy ze zdrowiem  🤔 musi mój ogon być kuty korekcyjnie. Niestety, minus taki, że ma chłopak potężny stęp i ściąga sobie podkowy (a w zasadzie wszystkie warstwy plus podkowę  :ke🙂 przy każdej okazji. Chciałabym jednak żeby za wszelką cenę wychodził chociaż na 30 minut na padok. Jeżeli wyjdzie w tej chwili, po 2 minutach NIE MA już podków. Nie musi zakłusować, o galopie nie wspomnę: ot, konstrukcja nie jest zbyt pancerna, chociażby dlatego, że ma chłopak "na nodze" 3 warstwy.  🤔wirek: Wymyśliłyśmy z przyjaciółką moją więc, żeby NA podkowy założyć mu (tylko i wyłącznie wtedy i na nie dłużej niż godzinę) buty!  😅 Kiedy to powiedziałam fizjoterapeutce, to się postukała w głowę.  👀 Moje pytanie do was: Jest to technicznie możliwe: kupić buty w odpowiednim rozmiarze, założyć NA nogi Z podkowami i wystawić go na padok. Podkreślam: nie ma koń w tym "patencie" biegać, chodzić pod siodłem itp. itd. nie ma też znaczenia czy się buty szybko zniszczą, chodzi o to, żeby biedak mógł być chociaż troszkę koniem. Pytanie czy to jest możliwe?
Lets-go, uważam że jest możliwe zakładanie butów na podkute kopyto, tylko muszą to być te buty zapinane ponad kopytem - jak Epic. Tam z tyłu nie ma o co zahaczyć tylnym kopytem, a nawet jak zahaczy to but trzymać bedzie gaiter. Powodzenia.
Hej! Dzięki za zrozumienie  :kwiatek: Możesz mi podać jeszcze przykład takiego Twoim zdaniem "optymalnego buta"? Potrzebne są dwa buty na przód. Może masz jakieś ewentualne propozycje jak zmierzyć rozmiar "z podkowami"?  🏇 Z góry dzięki!  :kwiatek:
Azbuka,  chyba żartujesz  😲
moim zdaniem epicki na podkowy zupełnie się nie nadają  🤔
w jaki sposób technicznie easyboot założyć na podkute kopyto? 
chodzi mi o to "coś" co zaciągasz na piętki - zaciągniesz to za ramiona podkowy i jak potem zdejmiesz buta?
a jak nie zaciągniesz to jak but ma się trzymać?

jedyne buty jakie podobno można zakładac na podkowy i o ile pamiętam jedna z forumowiczek kiedyś tak robiła - to buty BOA.
ich budowa (m.in łatwość zakładania) pozwalają na używanie na podkute kopyto.

lets-go a nie myślałaś o rozkuciu konia?

edit: mierzy się tak samo jak bose kopyto.
Rozkucie - w żadnym wypadku nie wchodzi w grę ze względu na zmiany "w nim", czyli w koniu. Dlaczego mogę pokazać na fotkach, w ten sposób dobrze widać uzasadnienie podków, ale to przy okazji.
Teraz potrzebuję jakieś buty lub inny pomysł 😉

edit: literówki
lets-go współczuję koniowi: godzina - dwie dziennie na powietrzu? mój by chyba ocipiał  😁
Proponuję cavallo lub boa, ale odpowiednio duże, by pomieściły ramiona podkowy.
Sznurka m. in. ma boa, ja mam cavallo, możesz poczytać wątek, żeby mieć jasność 🙂
JA dopiero mu współczuję: od października widzi padok tylko z okna lub jak z nim smętnie stoję na lonży na trawce - stąd szalony pomysł butów NA podkowy.  🤔
a żądne kalosze nie wchodzą w gre?? Moaj znajoma ma problem z koniem który sobie ściągna non stop podkowy, chciała już kupić te nowe Veredusa ale ona ochraniają tylko piętki. Ponoć jest coś (chyba Kavalkade) co zakłąda się aż pod podkowę i ko nie ma szans jej zdjać... Tylko to jest drogie (400zł??) ale sokor chcesz kupic buty to chyba cena byłaby porównywalna. Jak chcesz mohę się dopytać dokładnie o co chodziło..
pewnie chodziło o kavalkade safety ba

jak widac na fotce - tez chroni tylko pietke
[quote author=lets-go link=topic=140.msg258569#msg258569 date=1242984382]
Rozkucie - w żadnym wypadku nie wchodzi w grę ze względu na zmiany "w nim", czyli w koniu. Dlaczego mogę pokazać na fotkach, w ten sposób dobrze widać uzasadnienie podków, ale to przy okazji.
Teraz potrzebuję jakieś buty lub inny pomysł 😉[/quote]
chętnie zobaczę fotki i uzasadnienie  😉

Pinesska a czy cavallo na pewno nadają się dla konia który się ściga?

jedna z moich kobył ma tą przypadłość i muszę zakładać jej na buty kaloszki bo trochę masakrowała tyły butów.
w kaloszkach jest ok  😉
kiedy była kuta bez kaloszków też często ściągała sobie podkowy - w kaloszach nigdy się to nie zdarzyło.
używam zwykłych kaloszy gumowych.

caroline Ty to jesteś mózg  :kwiatek:

ale chyba juz nie tak łatwo zdjac jest podkowę, na pewno bardziej niz w tych Veredusa...
Ale nie uzywałam nigdy wiec się nie wypowiem.
no w moich tyły są podobne jak te piętkochrony z kavalkade, tyle że bardziej kwadratowe. Czasem sięgnie tyłami, ale żadnych otarć na skórzanym bucie nie zauważyłam.

Też czekam na zdjęcia kopytek  😉
Ale nie o to chodzi że ściąga sobie podkowy bo się ściga, chociaż też (i kaloszki zakładam już w boksie). Chodzi o to, że podkowy generalnie bardzo słabo się trzymają. Dodatkowo nie można założyć podków które mają (nie wiem jak się po polsku zowie  :icon_redface🙂 "dziubek", więc podkowa trzyma się tylko na gwoździach. To bardzo ciężka sytuacja generalnie: kupiłam konia który wtedy miał przy wzroście 180 cm rozmiar podkowy 1 (!!!) przy absolutnie zacieśnionych kopytach  😵 W zasadzie wyglądało to jakby miał się zaraz przewrócić  😵 Włożył mój kowal wiele pracy w kucie i rozczyszczanie, teraz ma 3, jest kuty dodatkowo na podkładki i silikon, fotki umieszczę wieczorkiem. Więc musi być to but (albo tzw. TAPE, ale TAPE to dla mnie niepewna sprawa).
a nie myślałaś o metodzie naturalnego werkowania kopyt? może poczytaj o tym? buty dodatkowo pomogą, można dokupić wkładki do nich o różnych właściwościach
Teska,

Modele butow Easycare (epic, grip, bare) spadaja bez gaiterow np. w galopie, lub konkretniejszym klusie - szkoda sobie glowe zawracac ciaglym zerkaniem "czy juz zlecial" ( a potem wez go znajdz w lesie :pije🙂 Wdg. mnie bez gaieterow nie ma sensu.

lets-go,

Producent butow Easycare twierdzi, ze spokojnie mozna zakladac buty na podkute konie. Jedyne co, to szybciej sie zuzywaja. W sklepie horses masz taki wydruczek z rozmiarami - drukujesz, przykladasz i wszystko jasne - z podkowami czy bez 😉

Najprostszy model - w 100% nie obciera 😉
http://sklep.horses.pl/product-pol-1934-EasyCare-buty-Easyboot-Epic.html
http://www.easycareinc.com/our_boots/easyboot_epics/Easyboot_Epic.aspx
"Azbuka,  chyba żartujesz 
moim zdaniem epicki na podkowy zupełnie się nie nadają "
Otóż nie żartuję. Piszę całkiem poważnie. Boa maiłam do przymiarki i miałam problem, bo jak sie zakleszczyły, to ściągałam je z pomocą śrubokręta . W Epic są z tyłu z gumy, tą gumę łatwo odgiąć do samego spodu buta, może masz ten stary sztywny model - nie wiem  🙄
Ogólnie Epic łatwiej mi się ściągają niż Boa, trudniej je pogubić w akcji z uwagi na dobre i wysokie zapięcie gaietera, a poza tym chyba każde buty mają na piętki to coś.
Let`s Go, podaje linki do wydrukowania szablonów, jak chcesz to Boa:
http://www.easycareinc.com/_System/Lib/Image/main_pages/boots/boa/boa-template.pdf
lub Epic : http://sklep.horses.pl/data/include/cms/.product/2/3/1932/easyboot-template.pdf

Pozdrawiam, życzę powodzenia  😀/
"Azbuka,  chyba żartujesz 
moim zdaniem epicki na podkowy zupełnie się nie nadają "
Otóż nie żartuję. Piszę całkiem poważnie. Boa maiłam do przymiarki i miałam problem, bo jak sie zakleszczyły, to ściągałam je z pomocą śrubokręta . W Epic są z tyłu z gumy, tą gumę łatwo odgiąć do samego spodu buta, może masz ten stary sztywny model - nie wiem  🙄
Ogólnie Epic łatwiej mi się ściągają niż Boa, trudniej je pogubić w akcji z uwagi na dobre i wysokie zapięcie gaietera, a poza tym chyba każde buty mają na piętki to coś.

na pewno masz na myśli buty boa?  🙄
co się zakleszczyło? zapięcie?

a jeśli boa miałaś w ręku to powinnaś wiedzieć że nie mają tego czegoś w środku - tylko easyboots mają (epicki, bare i gripy)

pozwolę sobie pożyczyć zdjęcie na którym dokładnie widać to "coś":

i ponawiam pytanie: jak to zahaczysz o ramiona podkowy to jak potem zdejmiesz buta?
w moich getra nie można odgiąć do podeszwy buta - jego kształt i mocowanie uniemożliwia i nie jest to zależnie od materiału z jakiego są wykonane- a mam te z nowym getrem  🙄
But Boa zakleszczył  sie na kopycie, nie zapięcie, przecież rozpięłam najpierw. Co do tego paska pod piętką w Epic, sprawdzę co sie stanie jak go utnę  😁 No faktycznie jak ramiona podkowy sie zahaczą może być problem  🤔
Ale i tak najważniejszy teraz jest prawidłowy pomiar kopyta i przyłożenie szablonu, od tego najbardziej bedzie zależeć rodzaj buta, tak? Przeciez każdy ma inny kształt, dlatego Boa nie spasowały u mnie  :/
But Boa zakleszczył  sie na kopycie, nie zapięcie, przecież rozpięłam najpierw. Co do tego paska pod piętką w Epic, sprawdzę co sie stanie jak go utnę  😁 No faktycznie jak ramiona podkowy sie zahaczą może być problem  🤔
Ale i tak najważniejszy teraz jest prawidłowy pomiar kopyta i przyłożenie szablonu, od tego najbardziej bedzie zależeć rodzaj buta, tak? Przeciez każdy ma inny kształt, dlatego Boa nie spasowały u mnie  :/

Dziewczyny...przeciez ten pasek jest kietki i elastyczny i bardzo latwo "odchodzi"  - niby jakim cudem mialby on cos sciagnac, a w szczegolnosci podkowe??

Azbuka - jak utniesz to bedziesz miala maly problem z zakladaniem - fakt - ja coraz rzadziej z niego kozystam bo juz mi sie tak gaitery gajnie "wytrenowaly" ze sie odchylaja na maksa i but wchodzi bez problemu - a "z poslizgiem" to juz wogole 😉
Dziewczyny...przeciez ten pasek jest kietki i elastyczny i bardzo latwo "odchodzi"  - niby jakim cudem mialby on cos sciagnac, a w szczegolnosci podkowe??
ale kto pisze o ściąganiu podkowy  😲
piszemy o zdejmowaniu buta w sytuacji poprawnego założenia czyli kiedy zaciągniesz ten pasek na piętki i zahaczysz za ramiona podkowy  🙄

Co do tego paska pod piętką w Epic, sprawdzę co sie stanie jak go utnę   No faktycznie jak ramiona podkowy sie zahaczą może być problem 

a widzisz  😉
radzisz dziewczynie zupełnie bez zastanowienia kupno butów które się nie nadają na podkute kopyto
i co? po pierwszym założeniu ma rozcinać żeby zdjąć?

i moim zdaniem nie jest tak do końca że tylko kształt kopyta decyduje o wyborze buta.
większoć butów pasuje na każde kopyto a o wyborze powinno zdecydować więcej czynników: np grubość podeszwy, rodzaj protektora, łatwość zakładania i zdejmowania itd
Matko, kucie na zawężone kopyta... mój podopieczny cos takiego miał robione przez kowala, to potem miał tak wąskie kopyta, że ściany zbiegają mu się do srodka, zamiast się rozszerzać jak powinny... No ale kwestie kucia czy strugania to nie tutaj. W każdym razie, im więcej koń będzie stał, tym kopyto będzie węższe, to nawet na logike wychodzi, a przy zapoznaniu się z tym, jak działa kopyto, tym bardziej 😉 Także kupuj coś na te podkowy i wywalaj go na dwór. (edit - poczytałam w innym wątku własnie o tym jak twój koń jest prowadzony. Ciekawa rzecz, będę śledzić jeśli będziesz chciała się czasem podzielić co się z kopytami dzieje, czy się zmieniają czy nie. Ja w kucie nie wierzę, ale z drugiej strony nie muszę mieć przecież racji 😉 ).

Z tego co rozmawialam z moim weterynarzem to on ma jakieś buty, nie Easycare, które można stosowac też na podkowy lub zastępczo jak jedna spadnie. Jak będe go kiedyś wzywac to się dopytam. Jak koń ma podkowy i je zrywa, to najlepsze byłoby to co zaproponowała caroline. Mieliśmy takie coś w Irlandii na koniach, które teoretycznie zrywały podkowy  i w tych kaloszkach czy jak to nazwać problem zniknął jak ręką odjął. Tylko to kosztuje zdaje się trochę, ale warto wydać troche kasy, bo jak ma sobie koń zrywać co chwila podkowy, to kiedyś oderwie sobie pół kopyta. No i ważne by chodził na padok, w końcu jest koniem 😉
ale kto pisze o ściąganiu podkowy  😲
piszemy o zdejmowaniu buta w sytuacji poprawnego założenia czyli kiedy zaciągniesz ten pasek na piętki i zahaczysz za ramiona podkowy  🙄

Co do tego paska pod piętką w Epic, sprawdzę co sie stanie jak go utnę   No faktycznie jak ramiona podkowy sie zahaczą może być problem 

a widzisz  😉
radzisz dziewczynie zupełnie bez zastanowienia kupno butów które się nie nadają na podkute kopyto
i co? po pierwszym założeniu ma rozcinać żeby zdjąć?

i moim zdaniem nie jest tak do końca że tylko kształt kopyta decyduje o wyborze buta.
większoć butów pasuje na każde kopyto a o wyborze powinno zdecydować więcej czynników: np grubość podeszwy, rodzaj protektora, łatwość zakładania i zdejmowania itd

Przepraszam, czy sugerujesz, ze producent, ktory produkuje te buty od ponad 30 lat, nie wie co sprzedaje i jak ich nalezy uzywac?
I rozumiem, ze mino iz zawodnicy dlugodystansowi jezdzili np. 2,795mil na PODKUTYM koniu w butach, i nic sie nie dzialo - to konik Let's Go, podczas byczenia sie na padoku mialby sobie zrywac przez buty podkowy???

Zeby nie byc goloslowna...
http://www.easycareinc.com/Our_Boots/easyboots/easyboots.aspx
tak w 3/4 strony

"Dave Rabe
1st Place in the 2005 Easyboot Contest.  Dave used 4 Easyboots over shoes on two horses and completed 2,795 miles that way!  Dave is the 3rd highest mileage rider in the AERC and has always used Easyboots.  He is now competing with Epics and Bares on his barefoot horses. "

Dave Rabe - pierwsze miejsce w konkursie Easyboot 2005. Dave uzywal 4rech Easyboots na podkowy na dwoch koniach i przejechal 2,795 mil w ten sposob! Dave jest a 3 miejscu jesli chodzi o "przejechany kilometrarz" w AERC (amerykanskie stowarzyszenie dlugodystansowcow) i zawsze uzywal Easyboots. Teraz startuje w Epikach i Bare na swoich bosych koniach.

poza tym
http://www.easycareinc.com/Our_Boots/easyboots/easyboot_faq.aspx
pyt. 1sze i 9te.
(w skrocie)
1sze - czy potrzebne sa podkowy zeby uzywac butow?
odp. Nie buty odpowiedio chronia. MOZNA JE STOSOWAC NA PODKOWY.
9te. - czy uzywanie butow easybot na podkowy powduje wieksze zuzycie buta?
odp. Tak, omimo iz easyboots MOGA BYC STOSOWANE NA PODKOWY w wielu sytuacjach, zakladanie ich na podkowy powoduje wieksze zuzycie i ma wplyw na gwarancje.

egh.. 🤔
Ja bym mimo wszystko proponowała Epic a nie Easyboot, bo te drugie trudniej dopasować. Ale Epici straaasznie podrożały, jak ja się ciesze, że je tanio kupiłam!
Można próbowac też te kaloszki co wkleiła caroline i to chyba tańsze rozwiązanie i mniej pracochłonne zakładanie 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się