Forum konie »

buty dla koni

Ach, ja czekam już 3 miesiące  🙄
Zamawiałyście przez sklep.horses.pl?
Kurcze czy oni nie mogą mieć tych butów w magazynie??
Ale za to jak czekałam dostałam cukierki gratis:P
Tak, ze sklephorses.pl 🙂. A ja się dziwiłam, jak usłyszałam, że mogę mieć problemy z kupnem butów, bo jest takie zapotrzebowanie.
Branka ja nic nie ściągałam z tych butów, ale nawet nie wiem o jakich kapturkach mówisz  🙂
gracja03 Dymcio nawet nie zauważył że ma coś na nogach  😁 jak założyłam dla koleżanki konia to też chodził normalnie, może dlatego że w porównaniu np do boa są bardzo lekkie. Co do podeszwy to nie wypowiem się ponieważ dopiero co do mnie przyszły te buty i na razie były tylko mierzone, nie jeździłam w nich.
Ja też zamawiałam w Horses.pl. Wczoraj mierzyłam koniowi Boa rozm. 3, ale były za ciasne. Fakt są ciężkie, na duzym koniu ładnie wygladają i nie przeszkadzały mojemu nic a nic. Szkoda, że za małe ... Bardzo wygodne zakładanie.
Czekam na Epic i Glove.
Hehe zrobię jutro zdjęcie tego co nazywam kapturkami. One sa po boku buta wewnątrz. Chyba, że w Epicach nie ma. Bo ja mam Easyboot z dokupionym gaiterem, by sie lepiej trzymały, co wygląda jak Epic, ale może są drobne róznice.
Kabbi a jesteś wstanie założyć ochraniacze? Bo graitry  tak wysoko są
przyznaję się bez bicia,że nie przeczytałam całego wątku - ale mam pytanie,a wy na pewno jesteście lepiej zorientowani 😅

widziałam,kiedyś gdzieś przypadkiem - nawet nie wiem,czy w necie,czy w katalogu - coś,co wyglądało trochę jak raki doczepiane do butów ludzi,którzy wspinają się w górach - potrzebuję identycznego "urządzenia" które dopina się do "gołych" kopyt z hacelami....takie hacelowe raki.widział ktoś gdzieś?
Najbliżej ten koncepcji leżałyby easyboot glove z wkręconymi hacelami.
Samej uprzęży hacelowej na kopyto nie widziałam.
dobby oczywiście że da się założyć ochraniacze i jedno drugiemu nie przeszkadza.
Wieczorkiem zrobię fotki i jutro wstawię, to sobie pooglądasz  😉
Tez się przymierzasz do zakupu butków ??
Jeśli chodzi o epici to ja je naprawdę  polecam. Teraz czekam jeszcze na drugą parę glove
Myślę, ale zobaczę jak staremu się będzie skakało bez podków, no i jak kopyta będą się trzymać jak trochę popracuje na twardszym (końcówka września rozkuty, ale na hali mamy miękko w porównaniu do pola), jak na razie ma najlepsze kopyta jakie miał odkąd go mam, mimo, że kuty dość długo był, ale na zimę był rozkuwany. 
Hm,

Na czym polega praktyczna różnica? Czemu Glove nie mają tego sprzętu z przodu? Nie trzymają się gorzej?
No właśnie , czym one się różnią bo sama kiedyś zastanawiałam się nad tym.
Aquarius jak sprawdzę to powiem  😁
Myślę że glove muszą być lepiej dobrane jeśli chodzi o rozmiar, ale  są lepiej wyprofilowane i same z siebie przylegają do kopyta. Mnóstwo rajdowców już w nich jeździ w stanach tzn muszą być dobre. Jak dla mnie buty muszą być jak najlżejsze aby nie obciążały dodatkowo nóg .

wyglądają fajnie,
nawet bardzo fajnie.
Kabbi, prosimy o dokładną, szczegółową relację  :kwiatek:
Jak tylko przyjdą to od razu się chwalę  🤣
Według tego filmiku wyglądają na super szybkie w zakładaniu i wygodne. Nie uciskają koronki a to według mnie jest bardzo ważne, są mało zabudowane i nie obciążają niepotrzebnie nóg. Pozostaje mi tylko czekać na nie z niecierpliwością.
http://www.easycareinc.com/_System/Lib/Image/main_pages/boots/glove/HoofMeasureChart-Glove-GlueOn.pdf
a jak dobrać rozmiar
koń ma kopyto 13cm szerokie i 14cm dł.
Chyba musze zrobić dokładniejszy  pomiar, w tym przypadku ważny jest każdy mm.
Gracja03 u mnie najlepiej sprawdził się odrys kopyta na kawałku kartoniku, ale trzeba to zrobić dość dokładnie.
Najlepiej jak byś miała możliwość pożyczenia od kod kogoś butów do przymiarki, ale wiem że to graniczy z cudem.  🙄
glove różnią się nie tylko brakiem zapięcia z przodu - ale również brakiem takiego ustrojstwa w środku epicków które się zaciąga na piętki.
na mój gust nie mogą się dobrze trzymać na kopytach - chyba że zastosuje się klej.
z tego co znalałam w necie to właśnie stosują ludzie którzy ich używają..
te buty trzyma TYLKO getr.
hmmm ale jak z przodu nie spadną a wyglądają że dobrze leżą na kopycie to chyba tyły tym bardziej bo są solidnie zapięte.
Szukam takiego gotowego szablonu ale do tego modelu chyba nie ma.
Po tym filmiku przypomniały mi się czyjeś słowa z tego wątku bodajże. W skrócie:
Jak szybko założysz, tak szybko spadną.
Nie sądzę aby glove tak łatwo spadały. Dla mnie ogromnym atutem jest to że właśnie rajdowcy ich używają pokonując tak duże dystanse. I to właśnie świadczy o tym że są godne polecenie i nie ma problemów z ich użytkowaniem bo oni nie mają czasu poprawiać i przyklejać butów, ale każdy musi sam sobie wybrać to co dla jego konia najlepsze. Poza tym ilu nas jest tyle będzie zdań i opinii niestety trzeba samemu sprawdzić. Obiecuję relację jak buciki już do mnie dotrą, ale myślę jednak że to dobry wybór  🏇
wydaje mi się że rajdowcy właśnie używają kleju i tylko dlatego buty się trzymają  😉
ktoś tu czy na starej volcie pisał że easyboots bez getra bardzo łatwo spadają - mimo tego mechanizmu zaciągania za piętki i zapięcia drutowego z przodu..
getr pomaga - ale czy sam getr jest w stanie utrzymać buta na kopycie?
przy kłusie czy galopie, szczególnie np w piasku lub błocie?

zobaczymy jak Ci się będą sprawować - czekamy na relacje  🙂
Moje buty już w drodze  😅
wyglądają czadersko

Prawie jak Forrest Gump 😉

Alice,zdaj relację jak dojdą.
Już mam je w łapkach 😀 teraz tylko musze czekac az ktoś mi rozkuje konia i robimy przymiarke 😉
Ale cięzkie sa dosyć.
aaa alice nie trzymaj nas w niepewności! koniecznie z aparatem na przymiarkę!
😅 😅 Mam już buty !!  😅 😅 Są moje Epic`i !!
Jestem po przymiarkach , super wyszło i z przygodami !
Powiem tak: Epic są świetne, łatwozakładalne i łatwościągalne - żadne śrubokręty, ani tym podobne narzędzia. Jedynie kawałek sznurka do rozpięcia zatrzasku. Koń super chodzi. W końcu zobaczyłam, jak wygląda chód od piętki.
No po prostu  😜
Azbuka, a rozmiar pasuje? Ja sie boje, ze mój nie przypasuje... A przymiarka dopiero po świętach, bo nie ma kto rozkuć 🙁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się