Katia_konie, mi na przyrost kopyta całkiem fajnie zadziałał Ungulat (o dziwo, bo opinie różne) + olej lniany dodawany co codziennej porcji wystudzonego meszu.
Ale jak piszesz, że koń niedożywiony to może lepiej pójść w jakąś mocno skoncentrowaną biotynę?
Katia_konie, jak się odpasie to i kopyta będą lepsze, teraz mu potrzeba białka, aminokwasów i witamin.
Mi w dokarmianiu robaczywego zabiedzonego dziecka bardzo pomógł Foran V.S.L
Hej kupiłam konia I jak to bywa przy tym zauroczeniu pewnych rzeczy się nie wyłapie. Koń ma dość brzydkie kopyta, i strzałki bardzo źle wyglądające na moje oko chyba zgnite ale są suche i nie czułam zapachu wiec nie jestem pewna.
Miał ktoś może taki przypadek ? Udało się to ładnie wypracować?
Polecacie jakieś smary na to, lub jakieś porady jak to wyprowadzić? Najbardziej martwi mnie ta strzałka🙁
Wiem że najważniejszy jest tu kowal ale chciałabym wiedzieć co mogę od siebie zaradzić na to, bo napewno coś się da.
Fusiaq, - to są kopyta gdzie potrzebny jest dobry kowal lub strugacz, nie smary. Do tego dobra dieta, doktor czas i dużo miłości do regularnego dbania 😉
Nie czepiałabym się strzałki, a tego, że widać wyraźnie ślady zaniedbania i bardzo rzadkich wizyt. Kształt też nie jest najlepszy. Żaden magiczny smar nie zastąpi regularnych wizyt fachowca.
Z polecajek kosmetykowych: na gnijące strzałki cabi blue, do smarowania cdm (odpowiednio do pory roku) lub leovet z liściem laurowym.
btw, te kopyta wcale nie wyglądają tak źle, wbrew pozorom. Są porządne strzały, kopyta są szerokie, tam nawet gnicie ewentualnie może być tylko w jednym, także serio, najpierw niech kowal konia wywerkuje.
Na gnicie faktycznie cabi glue czyni cuda. Maść siarczanowa z Black Horsa też.
potrzebuje dobrego suplementu na porost kopyta i wzmocnienie u konia 2 letniego z niedożywieniem 🙂
jest taka cala masa na rynku, aż ciężko wybrać. Macie coś sprawdzonego?
Dzięki 🙂 Katia_konie, jak niedożywiony to:
1. Białko w paszy- czyli policzyć makro i dać różne źródła. Kopyta rosną z białka!
2. Wicerka na porst kopyt z CDM
3. Suple - celuj w aminokwasy (białka!!!), miedź, cynk, w dalszej kolejnosci biotyna i spółka (bo jak za malo białka to i tak nie zadziała).
Sankaritarina,
Koń wczoraj przyjechał, jutro dzwonie do kowala i liczę że w najbliższym tygodniu przyjedzie, ale dziękuję za rady zobaczymy co kowal powie, wrazie czego wrócę tu znów po jakieś rady