Forum konie »

Problemy z kopytami- choroby, pekniecia, ropnie

Cynk, selen, magnez i miedź . Do tego biotyna.Mozna kupić osobno, a można w mieszance np u p. Podkowy, choćby ta: https://podkowa.eu/pl/p/Podstawowa-mieszanka-wiosenno-letnia-z-tlenkiem-magnezu-92-na-100-dni-/1784
Katia_konie, mi na przyrost kopyta całkiem fajnie zadziałał Ungulat (o dziwo, bo opinie różne) + olej lniany dodawany co codziennej porcji wystudzonego meszu.
Ale jak piszesz, że koń niedożywiony to może lepiej pójść w jakąś mocno skoncentrowaną biotynę?
Ja testowałam Biotynę z Eggersmanna,bardzo polecam.
Przyrost gigantyczny, po 4 tygodniach koń wyglądał jak by był nieprzekuwany 8 tygodni.
Katia_konie, jak się odpasie to i kopyta będą lepsze, teraz mu potrzeba białka, aminokwasów i witamin.
Mi w dokarmianiu robaczywego zabiedzonego dziecka bardzo pomógł Foran V.S.L
Hej kupiłam konia I jak to bywa przy tym zauroczeniu pewnych rzeczy się nie wyłapie. Koń ma dość brzydkie kopyta, i strzałki bardzo źle wyglądające na moje oko chyba zgnite ale są suche i nie czułam zapachu wiec nie jestem pewna.
Miał ktoś może taki przypadek ? Udało się to ładnie wypracować?
Polecacie jakieś smary na to, lub jakieś porady jak to wyprowadzić? Najbardziej martwi mnie ta strzałka🙁
Wiem że najważniejszy jest tu kowal ale chciałabym wiedzieć co mogę od siebie zaradzić na to, bo napewno coś się da.
1000004620.jpg 1000004620.jpg
1000004623.jpg 1000004623.jpg
1000004644.jpg 1000004644.jpg
1000004632.jpg 1000004632.jpg
1000004647.jpg 1000004647.jpg
1000004659.jpg 1000004659.jpg
1000004638.jpg 1000004638.jpg
Strzałek bym się nie czepiała, ale kopyta mocno przerośnięte.
Fusiaq, - to są kopyta gdzie potrzebny jest dobry kowal lub strugacz, nie smary. Do tego dobra dieta, doktor czas i dużo miłości do regularnego dbania 😉
Nie czepiałabym się strzałki, a tego, że widać wyraźnie ślady zaniedbania i bardzo rzadkich wizyt. Kształt też nie jest najlepszy. Żaden magiczny smar nie zastąpi regularnych wizyt fachowca.

Z polecajek kosmetykowych: na gnijące strzałki cabi blue, do smarowania cdm (odpowiednio do pory roku) lub leovet z liściem laurowym.
Fusiaq, no a kiedy będzie kowal?

btw, te kopyta wcale nie wyglądają tak źle, wbrew pozorom. Są porządne strzały, kopyta są szerokie, tam nawet gnicie ewentualnie może być tylko w jednym, także serio, najpierw niech kowal konia wywerkuje.
Na gnicie faktycznie cabi glue czyni cuda. Maść siarczanowa z Black Horsa też.
potrzebuje dobrego suplementu na porost kopyta i wzmocnienie u konia 2 letniego z niedożywieniem 🙂
jest taka cala masa na rynku, aż ciężko wybrać. Macie coś sprawdzonego?
Dzięki 🙂

Katia_konie, jak niedożywiony to:
1. Białko w paszy- czyli policzyć makro i dać różne źródła. Kopyta rosną z białka!
2. Wicerka na porst kopyt z CDM
3. Suple - celuj w aminokwasy (białka!!!), miedź, cynk, w dalszej kolejnosci biotyna i spółka (bo jak za malo białka to i tak nie zadziała).
Sankaritarina,
Koń wczoraj przyjechał, jutro dzwonie do kowala i liczę że w najbliższym tygodniu przyjedzie, ale dziękuję za rady � zobaczymy co kowal powie, wrazie czego wrócę tu znów po jakieś rady
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się