karolina_, Tak na 100 procent trudno powiedzieć, bo prawo w tym zakresie jest bardzo zawiłe. Według mnie jest to inna ewidencja, ma swój schemat. To jest dokładnie to co dotychczas dotyczyło np pasiek. Dotychczas hodowka oni nie była działalnością badzoriwaną jak np konfekcjonowanie nasienia, ET, OPU itp
melehowicz, nie no, zeby zamawiac na trace to juz dawno byl potrzebny wpis po prostu stajni jako miejsca przetrzymywania koniowatych. Pytanie czy trzeba to teraz robic drugi raz.
karolina_, Szczerze Ci powiem, że to jest tak napisane, że nawet nie próbuję tego interpretować, ja akurat wiem że muszę powiadomić. Zakres informacji jest tak niewielki, że ja bym po prostu dokonała powiadomienia do PLW, żeby się nie doczepili potem:
Ustawa o zdrowiu zwierząt Dz.U. z 2025 r. poz. 1795
Artykuł 84.
Obowiązki podmiotów w zakresie rejestracji zakładów
1. Podmioty prowadzące zakłady, w których utrzymywane są zwierzęta lądowe lub w których jest pozyskiwany, produkowany, przetwarzany lub przechowywany materiał biologiczny, dokonują przed rozpoczęciem takiej działalności następujących czynności w celu rejestracji swoich zakładów zgodnie z art. 93:
a) powiadamiają właściwy organ o każdym zakładzie, za który odpowiadają;
b) przekazują właściwemu organowi następujące informacje:
(i)imię i nazwisko lub nazwę i adres danego podmiotu;
(ii)położenie zakładu i opis jego obiektów;
(iii)kategorie, gatunki, liczbę lub ilości utrzymywanych zwierząt lądowych lub materiału biologicznego, które podmioty te zamierzają odpowiednio utrzymywać lub przetrzymywać w zakładzie, oraz potencjał zakładu;
(iv)rodzaj zakładu; oraz
(v)inne kwestie dotyczące zakładu, które są istotne dla ustalenia stwarzanego przez niego ryzyka.
2. Podmioty prowadzące zakłady, o których mowa w ust. 1, powiadamiają właściwy organ o:
a) wszelkich zmianach w danym zakładzie dotyczących kwestii, o których mowa w ust. 1 lit. b);
b) każdym zaprzestaniu działalności przez dany podmiot lub zakład.
3. Zakłady, które podlegają zatwierdzeniu zgodnie z art. 94 ust. 1, nie muszą przekazywać informacji, o których mowa w ust. 1 niniejszego artykułu.
Evka, nie wiadomo czemu ani na stronach PZHK a nawet na tych PIW albo nie ma żadnych informacji albo są ograniczone do wstawienia pliku z wnioskiem o rejestrację. Skąd ludzie mają wiedzieć, że trzeba coś pozgłaszać?
A ja mam pytanie totalnie laickie, ale szczerze temat mi zwiał z głowy
Jeśli mam konia w pensjonacie to ja jako właściciel konjamiałam obowiązek coś rejestrować w ARiMR ?
Wiem, że temat stary ale szczerze teraz mi się przypomniało
A jak konie stoją w pensjonacie to kto zgłasza konia do powiatowego lekarza weterynarii w celu otrzymania numeru WNI - właściciel pensjonatu czy indywidualny właściciel konia?
Pomocy. Dostałam komunikat w tajemniczym narzeczu "Konieczność weryfikacji Daty wypasu do na pastwiskach działalności" i nie mogę znaleźć nic o datach wypasu. W ostateczności zadzwonię do ARiMR, żeby po 15 minutach "Jak to pani nie ma?" usłyszeć że faktycznie w koniowatych nie ma, ale może ktoś wie gdzie zweryfikować wypas?
Iskra de Baleron, Dostaje drugi chip. Ale ja bym najpierw sprawdziła drugim czytnikiem. Czasem , jak baterie w czytnikach się kończą to one nie znajdują chipów. Miałam taki przypadek.
Emerytka1, na całe stado tylko ten nie dał się odczytać.
Czyli trzeba skontaktować się z PZHK.
Ktoś wie jak to przebiega?
tylko nowy chip czy może weryfikacja tożsamości? :P
jestemzlasu,
dobra, to banalnie proste. Na stronie głównej robisz utwórz nowy dokument -> zgłoszenie działalności -> powód -> zmiana danych czy jakoś tak.
Przeklikujesz potem kontynuuj aż do pastwisk i tam zmieniasz daty. Potem wprowadzasz dokument do systemu. Tyle
Cześć. Proszę o pomoc w rozwiązaniu sprawy. Przyjechał do mnie koń ,który jak się okazało nie był nigdzie przypisany. Właściciel nie ma numeru producenta ,a koń nie był przypisany do żadnego stada. Koń ma paszport. Jak zgłosić jego przybycie? Czy najlepiej dzwonić do AMIR?
Ja pojechałam i musiałam zgłosić normalnie konie, bydło oraz jedną sukę hodowlaną 🙂
Wypełniasz wniosek i podajesz współrzędne obory, stajni oraz domu w którym przebywa suka.
na wstępie powiem, że nie wiem jak się używa tego forum
problem mam taki, że przeniosłam swojego konia do innej stajni i właściciel nowej stajni pruje się, że nie zarejestrowałam go w jegi stadzie
do tej pory jeśli przenosiłam gdzieś konia to właściciele stajni zajmowali się przeniesieniem w arimr
próbowałam sama to zrobić, ale żeby się zarejestrować potrzebuje jakiegoś numeru producenta
chyba osiwieje zaraz czy ktoś mógłby mi po ludzku wytłumaczyć czyj to jest w końvu obowiązek? mój czy właściciela stajni?
Ale z tego co sie orientuje to poprzedni właściciel stada moze zrobić wyrejestrowanie i wskazać nr stada gdzie koń pojechał, wiec automatycznie pojawi sie w tym nowym? Nowy musi tylko podać swój numer?
napewno poprzednia stajnia musi konia wyrejstrować żeby ..zszedł,, z jej stanu , ale wątpie żeby z automatu koń został przypisany na nowej stajni
właściciel nie ma wtedy kontroli na stanem swojego stada i jak wytłumaczy sie przy kontroli ze ma tylko np 4 konie a nie 7 ?