Forum konie »

ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach

BaŚ, nie spotkałam się z tym co pisze keirashara, nigdy.
Normalnie np za 3 dni masz 900 pln od pary i masz max liczbę startów dozwoloną. I bez problemu jak np danego dnia jedziesz L to możesz jechać raz Ty a raz trener, bez dopłaty, bo i tak nie pojedziesz więcej niź przewidują zgłoszenia.
Tak samo przy 4 dniowych , bo jest limit startów konia , a nie czlowieka.
Jak zrobisz zmianę dosiadu w ostatniej chwili to może być dopłata np 20 plngodnie z propozycjami.
Perlica, no a ja się spotkałam, że przy zapisie w propozycjach "od pary" jak na drugi przejazd w tej samej klasie miał wsiąść kto inny, to była draka, że opłacone tylko za jedną parę. To o czym Ty piszesz to wpisowe od konia, wtedy sobie może sam papież na drugi przejazd wsiąść i nikt nie będzie robić afery.
Najlepiej zadzwonić do organizatora i dopytać jak to wygląda.
właśnie na ostatnich zawodach skasowali ode mnie podwójnie. Też się z tym nigdy wcześniej nie spotkałam, a to ośrodek, który zawsze wydawał mi się prokliencki :/
Baś "proklienckość" się kończy, kiedy kasa się nie zgadza. Zadzwoń do organizatora i zapytaj. Najlepiej poproś, żeby decyzję, którą Ci podadzą telefonicznie, napisali Ci też mailem lub smsem😉
Facella, nie to nie jest wpisowe od konia, od tego roku tam gdzie startuje najcześciej jest po prostu jedna opłata za całość bez podziału na wpisowe i startowe.
Tym sposobem, jak nie wystartuje jeden dzień to organizator i tak zarobił.
Wielokrotnie się zdarza, że trener wsiada na konia, bo coś nie działa, więc no normalnie powinna byc taka opcja.
Ale każdy organizator może sobie robić co mu sie podoba.
Moje doświadczenia sa jak powyżej.
Perlica, - bo ja startowałam raczej na mniejszych zawodach 😂 może dlatego. Zwykle kwota była per start, nie zawody. Nawet jak za zawody to osobno płaciłam ja i współdzierżawczyni za swoje starty, jako dwie różne pary, ale też jechałyśmy różne konkursy/rundy. Pewnie może być inaczej, jak w obrębie jednej rundy wsiądzie trener czy coś.
Może być to też kwestia dyscypliny, bo jednak każdy start w ujeżdzeniu trwa znacznie dłużej niż w skokach i mocno wpływa na całość zawodów.
Choć jak pracuje przy ZR to też raczej spotykam się z systemem płatności za start. Często wpisowe jako takie jest pomijane.
Niemniej wszystko zależy od propozycji, bo tak jak napisałaś, organizator może robić jak chce 🤷 więc trzeba czytać i o niejasności pytać.

rudziczek, - albo kiedy trzeba za ludźmi i opłatami ganiać, wydzwaniać i prosić o uiszczenie opłat 🙃 a niektórzy to na prawdę nafochani, że muszą za własny start zapłacić.

BaŚ, - proklienckość jedno, ale jednak zawody potrzebują się zwrócić 😅 Ludzie na prawdę czasem kombinują z tymi opłatami, samej zdarza mi się być po drugiej stronie i wydzwaniać, ścigać opłaty, dokumenty, nic fajnego. Ktoś nie ogarnie formalności i od razu "organizator zły". Gdzie organizator też ma pewne odpowiedzialności i musi równo traktować wszystkich zawodników.
Osobiście roztrzygałabym to w formie, czy zmiana zawodnika zwiększy ilość startów tego konia. Jeśli jedzie osoba X, ale coś nie pójdzie i wsiądzie trener zamiast osoby X to ilość startów i pracy jest zwykle ta sama. Jeśli jedzie osoba X i Y, od początku założenie jest, że tych startów będzie więcej, dwa dziennie, pracy więcej - no to każdy za siebie.
Czyli wniosek jest taki, jak napisalyscie, ze organizator moze liczyc, jak uwaza. Szkoda, bo regionalne 2-dniowe ZRy, niskie klasy, z boksem 7 stów, a tu jeszcze 2 stówy wiecej za to, ze pierwszy z 4 przejazdow jedzie trener :/
BaŚ, dla mnie to chore, bo to w żaden sposób nie podnosi kosztu organizatorowi.
Zapisałam się na zawody ujezdzeniowe (towarzyskie) i mam parę pytań 😊

1. Czy badania lekarskie i ubezpieczenie sprawdzane są na miejscu, czy jeśli nie mam ich zaktualizowanych w profilu (zawodykonne.pl) to nie przyjmą mojego zgłoszenia?

2. Jakie dokumenty powinnam mieć przy sobie fizycznie na zawodach?

3. Czy muszę mieć licencję na takie zawody?

4. Jakieś porady/ na co zwrócić uwagę?

Hill, :
1) przyjmą i sprawdzą na miejscu, bez stresu, najlepiej od razu po przyjeździe podejdź do biura, daj sobie dodatkowe 15-20 minut na ogarniecie tego 🙂
Generalnie badania na zawodykonne nie są wiążące, to nie jest oficjalny portal, nawet jak sprawdza się badania czy uprawnienia w systemie, to raczej w artemorze. W zawodach konnych wpisujesz se sama i możesz absolutnie wszystko tam podać, każdą bzdurę. Wielu sędziów nawet nie patrzy co tam jest 😅
2) badania, ubezpieczenie, paszport konia (z aktualnymi szczepieniami), zgodę rodzica jeśli jesteś niepełnoletnia
3) Zrób sobie listę rzeczy do spakowania/zabrania, będzie mniej stresu przy pakowaniu. Jeśli płacisz przelewem i w ostatniej chwili to warto mieć potwierdzenie (może być w telefonie), żeby Cię nikt nie ścigał jak przelew nie zdąży się zaksięgować. W przepisach masz aktualne info odnośnie stroju, na ZT raczej nikt pierdół się nie czepia, ale dobrze jest mieć siatkę ja włosy i bat odpowiedniej długości 😉 Pamiętaj o zdjęciu ochraniaczy przed wjazdem na czworobok.
Hill,
1)Mogą być sprawdzane na miejscu, brak na profilu nie wpływa na przyjęcie zgłoszenia.
2) Badania,ubezpieczenie, zgoda rodziców jeżeli jesteś niepełnoletnia i paszport konia( aktualne szczepienia konia ).
3) na towarzyskie nie potrzeba licencji
4) na przepisowy strój jeźdźca/ rząd konia.
Posiadanie numerka startowego
Hill, 1)ja się zapisywałam bez badań i ubezpieczenia na profilu, dostałam status "akceptacja warunkowa" i na miejscu sprawdzili dokumenty.
2)ubezpieczenie, badania, paszport konia ze szczepieniami
3)nie potrzeba licki na konkursy towarzyskie; warto zwrócić uwagę na jaki konkurs się zapisujesz, jeśli rozgrywane są też zawody regionalne.
4)poczytaj sobie za co można dostać elimke na czworoboku (ochraniacze, owijki, napierśnik, nieodpowiedniej długości bat, brak numerka startowego itp), nie zapomnij zabrać konia, ogłowia, siodła i popręgu.
keirashara, jak ktoś nie ma licki i jedzie ZT to nie ma jego badań w artemorze.
Ale właśnie można dodać scan na zawody konne.
Perlica, - wiem, ale z doświadczenia wiem, że sędzia prędzej poprosi o dokument niż będzie zerkał na zawodykonne 😉 Szczególnie, że ludzie wrzucają skany bez nazwiska i w sumie nie wiadomo czyje to badania, a były już przypadki, że były to badania kogoś innego...
Czy mogę jechać UJ. L, P w skokówce? Kiedyś można było, a teraz?. Sprawdziła bym w przepisach ale srajfi coś się burzy 🙄
anetakajper, no pewnie
Perlica, dzięki 🙂
Czy ktoś się orientuje ile czasu mam od zaliczenia konkursu licencyjnego na zdanie srebra aby to nie przepadło i żebym mogła wnioskować o uprawnienia III stopnia?
Czy orientuje się ktoś w klasach sportowych w ujeżdżeniu? Jako ktoś kto nie ma odznak jak mogę startować w wyższych klasach niż P?
Hill, robisz oczka albo odznaka (srebro chyba juz teraz)

Kiedys Viridilla wrzucila wszystkie linki i objasnila

Można znaleźć większość rzeczy na stronie PZJ - choć jest to bardzo nieintuicyjne czasami. Brakuje też jasnego odnośnika do Przepisów ujeżdżeniowych (ja zawsze szukam przez google: https://pzj.pl/wp-content/uploads/2023/08/A_Przepisy_2023_clean_20230515.pdf), choć jest link do Regulaminu rozgrywania zawodów krajowych A dyscypliny ujeżdżenia (to dwa różne dokumenty!).

Ta tabelka z postu wyżej to "Normy na klasy sportowe - zał. nr 7" (https://pzj.pl/wp-content/uploads/2024/01/Zal-7-do-regulaminu-ujezdzenia-2024.pdf) ze strony PZJ.
Dodatkowo jest druga tabelka "Warunki uzyskania uprawnień sportowych - zał. nr 8" (https://pzj.pl/wp-content/uploads/2024/01/Zal-8-do-regulaminu-ujezdzenia-2024_clean_20240105.pdf). Oba te dokumenty są załącznikami do Regulaminu rozgrywania zawodów krajowych A (https://pzj.pl/wp-content/uploads/2024/09/A_Regulamin_2024v2_clean_20240320.pdf).

tak bylo na koncu 2024 i nie jestem świadoma żadnych zmian
Hill, to co wyzej plus jesli startowalas przed 2006r to Cie odznaki nie obowiązują, nawet jak miałaś jakies przerwy w startach.
mogę jeszcze jechać zawody 21.09 na szczepieniu z 04.03.2025 ?
anetakajper, - teoretycznie masz pół roku + 3 tygodnie takiego okienka dodatkowego, coby "nie szczepić dwa dni przed zawodami", więc mocno na styk, ale tak 😉
uff dzięki 🙂
anetakajper W takiej sytuacji przygotuj sobie dla lekarza sprawdzającego cytat z przepisów, który dopuszcza Cię do startu w takiej sytuacji. Raz miałam nerwową sytuację na zawodach kilkanaście minut przed startem, bo weterynarz zapomniał, że mam jeszcze te 3 tygodnie.
Ja miałam sytuacje przed startem ze weterynarz mi groził inspekcją weterynaryjną za to, ze koń ma nieważne szczepienia 😀 Kiedy przyszłam i zacytowałam przepis który mówił, ze no jednak ma ważne, to zaczał się tłumaczyć że "przepisy można rożnie interpretować" już nie straszył inspekcją, ale do błędu się nie przyznał 🙂
xxagaxx Mnie weterynarz ściągną z konia na rozprężalni, że mnie nie dopuści do startu, który miałam za 15min. Zamiast robić rozprężenie szukałam w Internecie przepisów. Bezpośrednie przygotowanie startowe lvl expert- tak mi się ciśnienie i tętno podniosło jak po dobrym kardio😀
Dzięki dziewczyny za info 🙂
anetakajper, tylko te dodatkowe 21 dni obowiązuje tylko jak się szczepi co pół roku, jak co roku to już ponoć nie można ani o dzień terminu przekroczyć.
NowaJa, co pół roku oczywiście 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się