Forum konie »

ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach

_Gaga, na moje to powinno się umieć przyznać do błędów i problemów które przeszkadzają w pracy. A nie twierdzić, że system jest świetny i komisarze super, a błędy to się nigdy nie zdarzają. O kłamaniu mi prosto w oczy już nie wspomnę.
Nevermind, do jakich błędów mam się przyznać? Nie przypominam sobie zawodów, na których bym nie zareagowała na zgłoszenie nieprawidłowości, chociaż tak kuriuozalnej sytuacji, jaką opisujesz - nigdy nie miałam.

W którym poście twierdzę, że "system jest świetny i komisarze super"?
Gdzie kłamię?

Odpowiesz chociaż raz na którekolwiek z pytań?

Sankaritarina, jeśli kogoś uraziłam, to przepraszam. Wolę jednak dodać ,,słońce” niż coś.. innego 😅 Wydaje mi się to nieco bardziej kulturalne.

Nevermind, nie jest kulturalne, jest poniżające 😉
_Gaga, szczerze? W każdym. Wskazanie jakiejkolwiek nieprawidłowości to według Ciebie najazd na sędziów i komisarzy. Czujesz się urażona po każdej wzmiance, że sędzia zrobił coś nie tak. Napisać że cokolwiek jest nie tak - już jesteś, już bronisz pzjotu.

Że pominę już fakt jak przed chwilą próbowano mi wcisnąć, że błędy przy sprawdzaniu formalności się nie zdarzają. I szczerze - skoro ludzie wpisują sobie dwa konie a biorą jednego, to chyba zdarzają się częściej niż twierdzisz.

infantil, jeśli Gagę to uraziło to przepraszam, nie taki był mój cel.
Nevermind, Gaga nigdzie nie broni pzj, tylko komisarzy. Oni MUSZĄ przestrzegać przepisów pzj choćby je uważali za durne i zbędne, bo taka jest ich PRACA. I bronienie komisarzy czy sędziów nie jest jednoznaczne z bronieniem pzj. Nie wiem jak prościej ci to napisać, żebyś w końcu zrozumiała.
Nie odpowiadasz na pytania (ciągle czekam na informację na jakiej podstawie sędzia miałby weryfikować konie i co zrobić takim zgłoszeniem "bo ja widziałam" - pytam o podstawę w przepisach), dopowiadasz sobie jakieś rzeczy, wykręcasz kota ogonem, mieszasz wypowiedzi... Jaki jest sens tej dyskusji? Jaki jest sens przekonywania, że rzeczywistość ma się jednak inaczej, niż ją sobie wykreowałaś? Ja się odcinam w tym momencie, szkoda mi już po prostu czasu na ciebie.
Serio się dziwię że wam się chce 😉
Facella, odpowiadałam Ci kilka razy, wszystko jest zawarte. A jeśli nadal uważasz, że sędzia nie ma podstawy w przepisach - to na kij tworzyć zasady, których się nie da egzekwować?

A o Gadze i jej obronie pzj/fei była już tutaj dyskusja, i jakoś nikt nie miał wątpliwości, że ich broni, jedynie w przeciwieństwie do mnie wszyscy uznali to za normalne. Nie każdy w niej uczestniczył, ale że sama Gaga jej ,,nie pamięta" to mnie dziwi akurat 🙃

Ale najwyraźniej tak jak z tymi formalnościami - zmienicie wersję co pięć minut byle wyszło na Wasze. Ja tak się składa jestem akurat spójna w tym co piszę i nie obracam kota ogonem, były już tutaj komentarze, że ja okropna nie zmieniam zdania. Ano nie zmieniam zdania i nie zmieniam wersji. Masakra.
Nevermind, z tym, że od dawna nikt nie wie o.co Tobie w sumie chodzi. Na pytania nie odpowiadasz. Ani razu nie odpowiedziałaś co sędzia / komisarz ma zrobić jeśli randomowy widz zgłasza mu, że gniada Kaśka, Baśka i Sraśka to ten sam koń... bo sprawdzenie 3 paszportów nadal nic nie zmieni...

Co do obrony PZJ/FEI to chyba tylko Ty tak twierdzisz. Ja nie pamiętam. Forumowicze chyba też nie specjalnie... (?)
Może przyppmnisz / zacytujesz chociaż?
_Gaga,Nevermind, z tym, że od dawna nikt nie wie o.co Tobie w sumie chodzi. Nikt? To rozumiem, że wszystkich spytałaś? 😉
Ciekawostka na przyszłość: zdania tego typu są manipulacją słowną.
Na pytania nie odpowiadasz. Ani razu nie odpowiedziałaś co sędzia / komisarz ma zrobić jeśli randomowy widz zgłasza mu, że gniada Kaśka, Baśka i Sraśka to ten sam koń... bo sprawdzenie 3 paszportów nadal nic nie zmieni... Ależ odpowiadałam na to pytanie ładnych parę razy. Przejrzyj sobie moje wiadomości, może Ci to umknęło.

Swoją drogą nadal nie odpowiedziałaś na pytanie, czy nie jest prawdą że komisarz/sędzia w ogóle by nie zareagował. Chyba domyślam się dlaczego.

Co do obrony PZJ/FEI to chyba tylko Ty tak twierdzisz. Ja nie pamiętam. Forumowicze chyba też nie specjalnie... (?)
Może przyppmnisz / zacytujesz chociaż?
Dyskusja była pięć stron temu, zakończyła się w sumie tuż nad początkiem tego tematu.
Nevermind, 5 stron temu pisałam o przepisach, nie organizacjach. Dla mnie przepis jest przepisem i mam obowiązek go egzekwować.

Co do rozróżnienia koni, kazałaś sprawdzić paszport... nadal nie wiem co ma to dać przy 2 czy 3 gniadych koniach b.o.

Nie odpowiadam za działania sędziów i komisarzy w całym kraju. Moja reakcja zależna by była od zgłoszenia.
dziewczyny ale zaraz ten wątek będzie jak Dynastia - strona1586 a Nevermind nadal trwa przy swoim 🙁
Fakt, przepraszam, dawno powinnam odpuścić...
Cóż, widocznie ktoś pokaże 3 paszporty i według Nevermind sprawa będzie zamknięta. A sędziowie i komisarze mają wyciągnąć zakurzoną szklaną kulę, która będzie wskazywać winnego.
_Gaga, wałkowałam odpowiedzi na Twoje pytania przez pół dyskusji. Jak to nie wystarczyło, to nie będę się powtarzać po raz enty.

Dementek, taak, dokładnie tak napisałam. A zamieszania w formalnościach nigdy nie ma na zawodach.
Nevermind, jak już wcześniej osoby pisały, bo masz gdzieś logiczne argumenty w tej sprawie - jeśli nikt nie zgłosi sprawy, a najlepiej dodatkowo nie udowodni (mając smartfon to żaden problem), to skąd ktoś ma wiedzieć, że doszło do przewinienia?
Dementek, żaden problem, mam na smartfonie zdjęcia wszystkich zawodników z numerkami. Każdego jednego. A wszystkie konie się tak różnią, że jest to niezbity dowód w sprawie.
Nevermind, i planujesz tą sprawę nagłośnić za kilka lat, jak to zrobiono już z kilkoma zawodnikami? Takie sprawy powinno się załatwiać od razu, a nie, że krytykować wszystkich wkoło, że ,,nikt nie zauważył, nikt nic nie zrobił, a ja mam dowody!".

Jak byłam na zawodach i zobaczyłam zamkniętego psa w aucie, gdy temperatura na zewnątrz wynosiła już ok. 25°C to zrobiłam zdjęcie auta z tablicą rejestracyjną i psem, a następnie poszłam do sędziówki i poprosiłam, by ogłosili, że jest pies w aucie i pokazałam zdjęcie. Jakoś nikt nie robił problemu, że przyszłam do nich w takiej sprawie.
Dementek, Ty tak na serio..? To była ironia.
Nevermind, Serio. Mnie już chyba nic nie zdziwi, bo dużo, a może nawet za dużo zobaczyłam przez te kilka lat w obecnej pracy.
witajcie, mam pytanie (nigdzie nie mogę znaleźć informacji)- jaka jest aktualnie podstawowa stawka sędziowska?
Pomocy! Czy są przepisy regulujące ile może być tekstu śpiewanego w kurach?
W sumie podepnę się, czy są w ogóle jakieś zasady jaka musi/ma być muzyka w kurach?
czy trener może wsiąść na konia swojego jeźdźca w dniu poprzedzającym zawody? czyli zawody są sobota - niedziela, przyjeżdżamy dzień wcześniej w piątek i czy właśnie w taki piątek trener może jeździć? nie jest wpisany na listę startową
kamcia665, - skoki czy ujeżdżenie?
kamcia665, zależy od konkurencji i rodzaju zawodów... Na ZR B trener może nawet rozprężać przed konkursem, ale np. Na DiMach nie może skakać...
W ujeżdżeniu i WKKW nie może szkolić, może stępować / lonżować
Tak w uproszczeniu i skrócie 😉
Mam na myśli zawody ujeżdżeniowe. Co znaczy, że nie może szkolić?
kamcia665, - nie może robić nic innego siedząc na koniu jak rozstępowanie. Nawet ćwiczeń w stępie.
kolejne pytanko, czy w ujeżdżeniu dozwolone są takie wędzidła: podwójnie łamane, z łącznikiem wykonanym z innego metalu niż reszta wędzidła? coś m się kojarzy, że kiedyś był taki przepis, ale teraz nie mogę znaleźć. pytam pod kątem wędzidła fager, które jest stalowe srebrne, pokryte niebieską warstwą ze złotym łącznikiem
Jezdze na takim wedzidle, startowalam na nim na zawodach regionalnych, jak sie pytalam madrzejszych ode mnie czy jest dozwolone to tez potwierdzili 😉
kamcia665, zależy od łącznika, przy czym łączenie metali jest aktualnie dozwolone. Warto przejrzeć sobie przepisy - tam są rysunki dozwolonych wędzideł.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się