anai, dzięki, jakoś myślałam, że ubezpieczenie nie potrzebne już, nie wiem czemu. Dobra to sobie nie pojadę na zawody, bo mój klub sie nie spieszy ;-) a zanim mój wniosek przeprocesują to będzie pewnie luty, bo ponoć z 14 dni wydłuzyli czas na 21 w PZJ :-(
Czy ktoś tak jak ja przesłał paszport do PZj ma adres z regulaminu czyli Karola Miarki? Ponoć trzeba na nowy ... jakoś nie wpadłam zeby sprawdzać czy regulamin mówi prawdę 😵
Czy wie ktoś dlaczego koszula z krótkim rękawem bez białej lamówki jest dopuszczalna do startów, a z długim rękawem już nie? W przepisach jest napisane, że ma być biała lamówka i biały kołnierzyk. Z czego wynikają te podwójne standardy?
mindgame, nie wiem jak jest teraz, dawno nie sprawdzałam, ale co to jest "lamówka"? W przepisach było, że mają być białe mankiety. Koszulki z krótkim rękawem, jak wiadomo, mankietów nie mają, stąd trudno wymagać białych. Natomiast koszula z długim rękawem mankiety ma. A dziś mamy do czynienia z "wdziankami", które koszulami nie są, raczej "topami", podkoszulkami - stąd może biała lamówka. Wdziano imituje koszulę/bluzkę, lamówka - mankiet?
mindgame, w przepisach nic nie ma o lamówkach. Są białe mankiety: "Koszula może mieć długie lub krótkie rękawy, z białym kołnierzykiem;długie rękawy muszą mieć biały mankiety. Obowiązuje biały krawat lub stójka"
A widzicie, czyli poprawili zapis. Wybaczcie mi. faktycznie jest teraz napisane "Koszula z długimi rękawami musi mieć białe mankiety". Jeszcze jakiś czas temu miałam problematyczną sytuację na zawodach i wtedy zapis mówił, że koszula ma mieć białe wykończenie rękawa. Teraz widać jest to doprecyzowane.
_Gaga no nie chce mi się teraz szukać w internecie, ale miałam taką sytuację na zawodach i sędzia mi tak wtedy powiedział. Ale jak nie trzeba mieć białych wykończeń na koszulkach to super, bo jest tyle ładnych do kupienia 🙂
_Gaga możliwe, że tak wtedy to odebrałam, że tyczy się to i długich i krótkich rękawów. Dobrze, że mnie oświeciłyście, bo cały czas myślałam, że krótki rękaw bez białego wykończenia jest nieprzepisowy.
Wybaczcie jeśli pytania się powtarzają ale przewertowałam już forum, stronę pzj itd. - ciągle mam wątpliwości aż chyba zadzwonię do wzj /pzj gdziekolwiek... Jednak stwierdziłam, że zapytam jeszcze tutaj
do startu w zawodach regionalnych (z ujeżdzenia max do klasy P, skoków do L1) wystarczy rejestracja + zakup licencji wstępnej. (BOJ nie wymagana. Jeśli się mylę poprawcie mnie) Ale..
1. jeśli zrobię w danym roku z ujeżdżenia normy III klasy sportowej, 4xP min.58%, złożę wniosek (tutaj nie do końca wiem jaki, pomóżcie :???🙂 - to mogę dożywotnio startować w N klasie z ujeżdżenia bez odznak a konkretnie bez SOJ?
2. Na skoki regionalne do P włącznie, już BOJ obligatoryjnie?
Jeśli namieszałam konkretnie to przepraszam, ale na prawdę mam mętlik 😜
1. Normy chyba już wzrosły do 62 ? % - sprawdź sobie. Wniosek o nadanie uprawnień do startów III stopnia. I możesz jeździć dożywotnio do C włącznie. Bez odznak. 2. W skokach do P i N konieczny jest zdany egzamin licencyjny i SOJ (tzw.III licencja, czyli uprawnienia III stopnia). L-ki możesz jeździć tylko z licencją wstępną.
Wiem, że nie jest aktualny bo do uprawnień wstępnych wystarczy wykupienie licencji i można startować do P klasy włącznie (przetestowane, działa). Idąc dalej, mam zawodniczkę która uzyskała III klasę sportową. Nie ma brązowej odznaki, posługując się tą tabelą rozumiem, że może jeździć konkursy do C klasy włącznie? Czy odznaki w ujeżdżeniu w ogóle mają jeszcze jakieś znaczenie?
kare_szczescie, - nie, odznaki w ujeżdżeniu nie mają znaczenia 😉 Tj. można zrobić i mieć dzięki temu uprawnienia, ale to alternatywa do wyjeżdżenia sobie wynikami na zawodach, nie obowiązek.
Gdzie można znaleźć oferty szkoleń PZJ dla osób posiadających uprawnienia ISP? Mimo że od roku nie pracuję przy koniach, nie chciałabym utracić uprawnień, o które trochę walczyłam...
Czy ktoś ma wiedzę czy w ujeżdżeniu dopuszczone są nauszniki wyciszające ? W przepisach zakazano jedynie zatyczek do uszu, ale znajomej rok temu "macali" na zawodach właśnie tą część na uszy...
Wspomniano nawet w przepisach, że nauszniki mogą służyć wyciszeniu hałasu, jednak nadal nie pasuje mi to z sytuacją sprzed roku 😲
Czy ktoś przerabiał wykreślenie klubu z ewidencji PZJ/WZJ? Jak to zrobić? I czy trzeba coś robić, gdy klubu nie pokazuje Artemor? Sprawa jest dosyć ważna, bo wtedy zawodnik jest zwolniony z opłat za zmianę barw klubowych.
halo, ja po prostu dzwoniłam do kobietki zajmującej się rejestracjami w naszym WZJ i zapytałam się co zrobić, gdy mój klub przestaje istnieć. Powiedziała, że rozumie i wie o zamknięciu klubu - że nie muszę wnosić opłaty i mam tylko przesłać dokumenty na nową licencję z już nowym klubem.
ale to było 2 lata temu i wtedy mieliśmy bardzo pomocnych ludzi w WZJ 🙂
Dziękuję, ale ta odpowiedź mi nie pomaga. Jeśli klub przestaje istnieć - sprawa jest jasna. Ale sporo klubów istnieje nadal - są to proste stowarzyszenia w starostwach, jedynie nie zajmują się już sportem, nie mają zawodników, nie płacą składek do WZJ/MZJ. Nie wiem jak to wygląda w takiej sytuacji. Nie wiem jak to interpretuje PZJ. Dotychczasowy klub miał się dowiedzieć, na razie nie mam info, a warunkuje to moją decyzję, czy występować o licencję regionalną czy ogólnopolską. Może ktoś wie, czy to wykreślenie z ewidencji następuje z automatu, gdy klub znika z bazy? Klub odpowiedział, nie wiem czy do PZJ czy do WZJ, na ich pytanie, że nie chce już opłacać składek. Klub nie jest też dłużnikiem. Po prostu sportowcy wyjechali na studia/zmienili miejsce stacjonowania.