Forum konie »

Ślązaki - kącik oddanych miłośników rasy :)

III m-ce w tegorocznym zakładzie treningowym dla koni śląskich zajął ogier hodowli książańskiej, Sonet (Dastin xx-Sorbona po Bojkot). Uzyskał 120 punktów, ocena bdb:

Wymiary Soneta to: 167-196-22,5 cm, zbonitowany na 78 pkt.

II m-ce zajął ogier Lexus (Hutor-Łubnica po Harcer) hod. Szymański Szczęsny z Olszowej. 145 punktów, ocena wybitna:

Wymiary: 168-197-24,5 cm, 81 pkt.

Zwycięzcą został ogier Eden (Deport-Eurella po Domingo xx) hod. Jan Wiszniowski z Zamienic. 146 pkt., ocena wybitna:

Wymiary:  170-204-23,5 cm, 83 pkt.

Eden to po prostu moja miłość 😉 w chwili obecnej do sprzedania, widziałam ogłoszenie na allegro.
Chętnie bym go użyła na swoją klacz SP

[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] cytowanie zdjęć
a mnie się strasznie podoba ten pan:

Boy, nie znam rodowodu, urzędował w Wielkiej Lipie k. Obornik Śl.

niestety, nie żyje od bodajże dwóch lat... ):
koleżanka ma kobyłę po nim, czego wcale nie widać  🤔
A nie padł jakoś niedawno? Znaczy w tym roku. Wydaje mi się, że ktoś w wakacje albo ciut później pisał, że padł.

edit:herezję pt "zmarł" zamiast padł wypisuję 🤣
oglądałam filmiki na yt (ohh pięknie się ruszał...!) i, o ile się nie mylę, data była 09.2008... ale mówię, że mogę się mylić...

zaraz tam herezja -.-

edit: o przepraszam, mój błąd, obejrzałam jeszcze raz filmiki i faktycznie jest 09.2009... wybaczcie  😡
jesli to ten boy o ktorym mysle, to mial prawo pasc- rocznik 89. po palancie z matki z linii prudnika.
Ja też lubię ślązaki, są takie majestatyczne i dumne. Mój Chaff to półślązak. Jego ojcem jest Walim(po Palancie). Może macie jakieś wiadomości na temat tego ogiera.
jesli to ten boy o ktorym mysle, to mial prawo pasc- rocznik 89. po palancie z matki z linii prudnika.

tak, ten.
nie wiedziałam, że on miał tyle lat... piękny wiek.
moje dwa braciszki są po Portosie a ten po Boy
Rekrut

Koranek

enklawa, rekrut  😲 toz to bydle!
Korek jest większy ... 😀 taką ma główkę dyskretną  😁 (przepraszam za jakość)

enklawa wyglądasz przy nim jak Calineczka
Enklawa ranisz moje serce  😜 WiesZ ze kocham twoich chłopców miłością wielką  💘
enklawa wyglądasz przy nim jak Calineczka

tia...jestem jak calineczka tylko mam grube kości  😁
Enklawa ranisz moje serce  😜 WiesZ ze kocham twoich chłopców miłością wielką  💘

:kwiatek:
edit.
w czeluściach pamięci mojego kompa znalazłam Koranka z lata

i ciekawostka Etna sp 3/4 ślazaka choć wyglad ...cóż...sp. 🤣
enklawa

Jak ja kocham tych twoich chłopaków!!! Przyjadę ci kiedyś i razem z bryczkami ci ich zawinę do Warszawy  😎

A ja wstawiam coś mojego ślązakora-terminatora....Dawno nas nie było tutaj 🙂

Jak chcecie to mogę wstawić filmik z dzisiejszej jazdy z kłusem i galopem  😀 😅

No to jedziemy 🙂

Na początek Merry Xmass od Asds and Bandos Team

Mizianie

Pierwszy bieg

Konsumpcja grzywy konia
  🤣

Opętanie z Łosia

Kolejna słit focia z nie umalowaną Pańcią

I na koniec  zblizenie naszej małej główki 🙂

Ta sprzączka od ogłowia na 5 zdjęciu w pierwszej chwili mi się wydawała jego "dzikim" okiem  😁
Ludziska, wie ktoś czy konie śląskie sprzedawane w stajni Orso w Wołominie są godne polecenia?
ja nie wiem, ale sama stajnia na volcie raczej jest odradzana niż polecana
Wiem właśnie, ale obawiam się że jutro może być już za późno..
Presja, ale to jakiś wyrok jest? Jak to za późno? Szukasz opinii o konkretnych koniach na forum? Konie śląskie ze stajni Orso to proponuję sobie obejrzeć razem z wetem i jakimś szkoleniowcem, to może być miarodajna ocena.

asds nie kradnij  🙇 ale ciesze sie ,że  mają fanów 😀  za to zapraszamy w odwiedziny...
a Twój jak zwykle słodziuśki...
Mam do was ogromną prośbę szukam wszystkich informacji i zdjęć taty mojej klaczki.

Imię: Aron
Rasa: Ślązak
Maść: Gniada (tak ma w papierach może zmieniła się)

Jest to już starszy ogier nie wiem czy jeszcze żyję.Chce wiedzieć jaki był i jak wyglądał tatuś mojej malutkiej uśmiech\

Z góry bardzo dziękuję i jestem mega wdzięczna !!!!!!!  :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
A czy ktoś zna takie ogiery śląskie jak Turkus, Jaspin, Liton, Glockner, Jonatan? Tak sobie przeglądam paszport mojego konia i nic mi to nie mówi (poza Literatem, czyli dziadkiem Karsona, ale on dosyć popularny był swego czasu w moich stronach)  😁
Glockner z Mosznej? Ale on był raczej sp. Syn og. Genius, hanowera Paula Schockemohle.
Cień na śniegu, hm, jako że to jest prapradziadek, to rasy już nie ma, więc może i sp, i zapewne moszniański 😉 To akurat dziadek Literata od strony matki.
Averis, Turkus boski, Liton też niezły, i Gloeckner - stary niemiecki oldemburg, nie ten sp, podwalina współczesnej hodowli koni śląskich  😅
Ja wiedziałam, że Karson jest jednak tą perłą rzuconą przed wieprze 😁 Dziadków do strony matki, to on miał udanych 😉 Od strony ojca w połowie też (wszak babcię ma jedną  :icon_rolleyes🙂 Dziękuję  :kwiatek:

Widać te złote śląskie geny  😂
Jak nie ten sp, to chyba raczej na pewno ten oldenburg: http://konieslaskie.com/index.php?option=com_content&task=view&id=153&Itemid=32
Chyba ten, bo Lizynę też mamy. Szkoda, no ale cóż. Może będziemy mieć zniżkę na czapraki od Schoco 😁

edit: A nie, to jednak wychodzi, ze ten oldenburg, o którym mówiła AleksandraAlicja  👀? Pogubiłam się  😡
A czy ktoś zna takie ogiery śląskie jak Turkus, Jaspin, Liton, Glockner, Jonatan?

Averis, myslalam, ze sobie jaja robisz. wszystkie te ogiery a zwlaszcza turkus, glockner i liton to bardzo uznane reproduktory slaskie.
masz turkusa i ojca litona:
http://www.bazakoni.pl/database,op-show_tree,horse-74485.html
glockner
http://www.bazakoni.pl/database,op-show_tree,horse-7836.html
i jaspin po jonatan ze slynnym firleyem i holdkiem
http://www.bazakoni.pl/database,op-show_tree,horse-103458.html
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się