Robię małe przeszukanie rynku... Zmieniło sie coś w 2020? Orientujecie się czy (i gdzie...) na Śląsku stacjonuje jakiś rymarz-specjalista mogący zmodyfikować siodło tak, żeby pasowało? Ewentualnie czy można komuś wysłać? Ale nie za miliony... Sytuacja taka - siodło pasowało, ale koń się zmienił, pasować przestało. Niechętnie się z tym siodłem rozstanę, więc może wystarczy wymienić wypełnienie albo coś zmodyfikować... Stare, sterane życiem Devoucoux (liczę na to, że nie będzie trzeba do producenta, bo z torbami pójdę...)
Robię małe przeszukanie rynku... Zmieniło sie coś w 2020? Orientujecie się czy (i gdzie...) na Śląsku stacjonuje jakiś rymarz-specjalista mogący zmodyfikować siodło tak, żeby pasowało? Ewentualnie czy można komuś wysłać? Ale nie za miliony... Sytuacja taka - siodło pasowało, ale koń się zmienił, pasować przestało. Niechętnie się z tym siodłem rozstanę, więc może wystarczy wymienić wypełnienie albo coś zmodyfikować... Stare, sterane życiem Devoucoux (liczę na to, że nie będzie trzeba do producenta, bo z torbami pójdę...)
Witam, Podpowie mi ktoś jakie siodło - rozmiar,typ wybrać dla hucuła,który praktycznie "nie ma" kłębu? 🙄 Hucuł ma 146 cm w kłębie,jest bardzo rozbudowany,szeroki,mam problem z dobraniem siodła do niego. Tak,wiem,należy zwrócić się o pomoc do osób zajmujących się dopasowaniem siodeł,ale robię w tym zakresie rozpoznanie,będę wdzięczna za podpowiedzi.
Moonica, mam podobnego hucuła i było ciężko. Nasz ma dodatkowo bardzo krótki grzbiet, siodła dla dorosłej pupy nijak nie mieli miejsca. U nas po długich przebojach sprawę rozwiązał Trekker Ultimate Luxury. Łęk ma płynną regulację i panele też można ustawić tak, żeby było dobrze, jest w miarę stabilne, buja się tylko troszeczkę (wszystkie typowe terlicówki się przekręcali na nim) i jest krótkie, ale dorosła pupa spokojnie wejdzie - tyle, że trzeba się przyzwyczaić bo jest w nim na okrągłym koniu dosyć szeroko i jednocześnie ma mocno cofnięte klocki i jeździ się na długiej nodze tak jak w ujeżdżeniówce, nie nadaje się do skoków. Za to siedzisko jest mięciusieńkie - skóra rewelacyjna.
Udało się kogoś znaleźć? Elfab od dawna nie ma czasu Piotr Zabczyk aktualnie nie dojeżdża a to było najlepsze rozwiązanie, robił wszystko na miejscu Czy ktoś jeszcze przyjedzie i dopasuje na Śląsku?
Udało się kogoś znaleźć? Elfab od dawna nie ma czasu Piotr Zabczyk aktualnie nie dojeżdża a to było najlepsze rozwiązanie, robił wszystko na miejscu Czy ktoś jeszcze przyjedzie i dopasuje na Śląsku?
kasska Passier, Sommer, Erreplus, Hulsebos, Kieffer, Hennig, Fairfax, Schleese i pewnie wiele innych. Ten typ łęku częściej występuje w siodłach ujeżdżeniowych i często idzie w parze z podwyższonym panelem (bo to jest preferowany kształt na wykłębione konie).
[quote author=kivik link=topic=95.msg2909984#msg2909984 date=1580850441] Udało się kogoś znaleźć? Elfab od dawna nie ma czasu Piotr Zabczyk aktualnie nie dojeżdża a to było najlepsze rozwiązanie, robił wszystko na miejscu Czy ktoś jeszcze przyjedzie i dopasuje na Śląsku?
Może Caval- Maria Puchała, Kraków? [/quote]
ona jest fizjoterapeuta, który powie co jest nie tak, ale nie widzę, żeby dopasowywała siodła. Koń się rozbudował i nie mam pojęcia, kto może dojechać i zrobić poprawki , najlepiej na miejscu pod konia.
Aaaa, na Facebooku teraz widzę, że zmienia też wypelnienia.
Może ktoś ma którąś z tych i mógłby zmierzyć grubość? :kwiatek:
Mam tego Kentaura skokowego tylko bez futra w wersji korekcyjnej i jest MEGA gruby. Na pewno grubszy od tradycyjnego Winderena 18 mm Na pierwszy rzut oka wygląda koszmarnie 🙂 ale pod cięzarem ładnie się dopasowuje, u mnie kupiony celowo pod siodło na wymiar na młodziaka. Zerknij sobie na tą stronkę - widac już po samych zdjęciach, że nie jest to podkładka slim 😉 A dlaczego odpada Winderen ?
Od kilku osób słyszałam, że winderen sje wysuwa spod siodła i losprzedawały... Na acavallo przesuwało mi się siodło na boki, bez podkładki leży ok, więc dlatego pomyślałam o cieńszej. Na pewno coś muszę kupić tylko już sama nie wiem co..
Mój kopytny i pare innych osób też tu pisało ze miało takie doświadczenia: tak, winderen wysuwa się jak siodło jest niedopasowane 😀 jak jest w równowadze nie za ciasne to lezy jak przyklejony 😀 Na acavallo ci sie przesuwało na glucie? Czy tej grubej memory?
Horseline_89 Na tej grubej memory z żelem i futerkiem bujało na boki... Siodło ma dopasowane. Koń ma plecy ok, siodło jest ok ale chciałabym coś co zniweluje troche wstrząsy, koń młody miesiąc temu zajeżdżany...
Kilka dni temu była u nas pani, dopasowała siodło (w sumie z ok. 10 pasowały względnie tylko dwa, najlepiej leżał Kentaur Charon i na niego się zdecydowałam). Mi w tym siodle jest wygodnie (chociaż na początku miałam wrażenie, że za bardzo mnie trzyma i usadza), na koniu leżało bardzo ok, ale pojawił się problem, który wystąpił już wcześniej u nas przy jeżdżeniu w kilku różnych siodłach (głównie Presitge'ach).
Kręci się... kręci się na boki jak na beczce 😵 Ten Charon przekręcony jest na prawo, praktycznie cały czas. Siodło jest proste. Popręg podciągnięty, wszystko sprawdzone. Trener siedział w tym siodle również (na moim koniu, żeby doprecyzować) i też mówi, że się kolebie na prawo i lewo. Więc to nie jest też kwestia tego, że ja np. jestem krzywa, czy obciążam mocniej jedną stronę ciała. Zanim sprzedam to siodło w cholerę i dalej będę się mordować z tematem dopasowania siodła...
Czy macie może jakąś dobrą radę, jak to siodło ustabilizować? Wygląda na to, że problem leży w budowie konia - jest zbyt okrągły. - popręg anatomiczny? - napierśnik? Nie wiem, czy zda się w wypadku, gdy siodło się buja na boki... ale może jednak?
Jutro będę się zdzwaniać z panią saddle-fitterką. Będziemy coś modzić. Póki co - może macie jakąś dobrą radę, podpowiedź? Ktoś może miał podobny problem ze swoim koniem i siodłem.
Meise, warto spróbować za ca 50 pln cieniutką antypoślizgową podkładkę/piankogumę z horze. Trzyma tak, że aż trudno siodło zakładać. Jeśli ona nie poradzi, to siodło jednak jet niesłuszne.
Jako posiadaczka okrągłego i szerokiego konia, przerobilam wiele siodeł i mogę powiedzieć , że jeśli siodło się kręci to nie pasuje i tyle, prawdopodobnie jest za wąskie, ale może nie chodzić o rozstaw łęku czy jego szerokość ale o ułożenie poduszek. I raczej nic tu nie pomoże, ani poprèg anatomiczny, ani bez gum itp. Niestety 😕
Poprosilabym ewentualnie drugiego saddle-fittera o niezalezna opinie.
Tez mam porownywalny problem teraz (acz duuuzo mniej hardcorowo sadzac po opisie) i siodlo po blizszych ogledzinach jednak jest nieco za waskie / rozstaw paneli jest taki, ze nie przylegaja do konca cala powierzchnia jak powinny i tyl sie lekko przesuwa. Mimo ze siodlo niby lezy ok i bynajmniej nie jakos dramatycznie bez rownowagi.
Meise, warto spróbować za ca 50 pln cieniutką antypoślizgową podkładkę/piankogumę z horze. Trzyma tak, że aż trudno siodło zakładać. Jeśli ona nie poradzi, to siodło jednak jet niesłuszne.
Spróbuję, dziękuję :kwiatek:
aga2808, kokosnuss, wszystkie te komponenty były sprawdzane, szerokość, nacisk, miejsce pod łękiem i poduchami, kanał, itd, itp. W ruchu, w stój. Pod jeźdźcem, bez jeźdźca.
Ja jestem załamana. Tyle mcy bez siodła, w końcu mam i mogę zacząć wsiadać na własnego konia, a tu taki pasztet. Wcześniej jeździłam na pożyczonych siodłach i było to samo. Mierzyłyśmy naprawdę sporo siodeł, każde jedno innej marki, głównie francuskie, porządne nie jakieś tam dziadostwo. Większość została skreślona już na etapie mierzenia w stajni na gołym koniu. Naprawdę, mam dość... 🙁 Nie mogę się cieszyć własnym wierzchowcem, bo ciągle coś...