Forum konie »

Dopasowanie siodła

nagana, super filmik 🙂
Pytanie: dlaczego lewa przesunięta łopatka jest dominującą?
Dlaczego pomiar wedle niej?
Ja np. ze swoim koniem mam taki problem,że jest nieco wykłębiony,ale za to ma bardzo mocne,duże mięśnie brzucha i szerokie,umięśnione plecy.I co rusz wydaje mi się,że siodło jest za ciasne,a jak mierzę szersze to z kolei leci ono na kłąb i odpada w przedbiegach.Też jestem ciekawa ile miejsca powinno być w przednim łęku tak,aby nie uciskało po obu stronach kłębu,ale też żeby nie latało-bo nie jestem zwolennikiem ładowania kilku futerek,żeli i innych cuda wianków pod siodło,mam żel z kulkami masującymi i uważam że powinien starczyć.A pierwszy filmik bardzo pomocny 🙂
nagana, super filmik 🙂
Pytanie: dlaczego lewa przesunięta łopatka jest dominującą?
Dlaczego pomiar wedle niej?

Lewa łopatka jest silniejsza, bardziej umięśniona dlatego jest dominująca. Podczas nagrania Michał powiedział mi, ze w przypadku mojego konia, gdzie lewa łopatka jest cofnięta można powiedzieć, że w kłusie koń będzie lepiej pracował na prawo (co się zgadza), galop na lewą nogę będzie mocniejszy, bardziej energiczny (też się zgadza) oraz że koń będzie tendencję do wpadania lewą łopatką i problemy z równowagą w ruchu w lewo (niestety tez się zgadza).

Tak na logikę jeśli lewa łopatka jest cofnięta to miejsce ułożenia siodła oceniamy wg niej, ponieważ jeśli ułożymy siodło względem łopatki wysuniętej bardziej do przodu, może ono blokować ruch łopatki cofniętej, w przypadku mojego konia, lewej.
nagana, w sumie to logiczne  😵

Pytam bo moja kobyła też nie symetryczna i mnie to ciekawi.
Różne kształty paneli to ważne zagadnienie. I owszem, siodłanie "okrąglaka". Popręgi też.
Brawo! Macie szanse stworzyć coś, co będzie... tłumaczone na inne języki 😀
I owszem, siodłanie "okrąglaka".
Cieszę się, że ktoś mnie popiera - kto da więcej, może uprosimy odcinek na ten temat? 🤣
A tak poważnie to naprawdę nie mam pojęcia, w co celować. Ostatnio porównawczo przymierzyłam na Kluska Passiera GG koleżanki, pasującego na 7/8 folbluta - co prawda też w kondycji takiej... akurat, tzn. jest super, o ile nic więcej nie przytyje 😉 W każdym razie sucharkiem nie jest, nie jest też jakoś strasznie wykłębiony. I przed przymiarką byłam przekonana, że na mojego to siodło będzie sporo za wąskie. Tymczasem największym zaskoczeniem było to, że przedni łęk był kilometr nad kłębem (a na szerokość siodło było... w miarę). I obawiam się, że jakbym wzięła siodło z szerszym łękiem, to leżałoby jeszcze gorzej (a przed przymiarką moje myślenie sprowadzało się do "pewnie muszę celować w szerszy łęk, sprawdźmy, o ile"😉. Po tej przymiarce zgłupiałam kompletnie i już zupełnie nie wiem, czego szukać... Poza tym, że pewnie muszę sobie wybić z głowy Grand Gilberta (choć może to i dobrze, bo i tak pewnie musiałbym w nim powiększać bloczki kolanowe, żeby spełniało moje wymagania/wyobrażenia :emoty327🙂.
Bardzo fajnie ogląda się ten filmik, fajnie zobrazowane i wytłumaczone, czekam na więcej 🙂 i faktycznie moglibyście także powiedzieć coś o niedopasowanych siodłach - najczęstsze błędy w doborze siodeł, na ile można cokolwiek skorygować podkładkami a w jakim momencie trzeba już siodło wymieniać - czy coś w tym rodzaju 😉
Dziękuję raz jeszcze  :kwiatek:

Możecie nękać Michała na rv, też ma konto MichałR  😉 Ja tylko nagrywam i montuję, ewentualnie udostępniam konia jako modela (ku jego niezadowoleniu)  😉 Możecie też nękać go też na fb https://www.facebook.com/SiodlaWOWPolska?fref=ts Może oddech re-volty na karku go zmobilizuje do spełniania waszych życzeń.

Na pewno wszystkie pozytywne opinie tutaj zmobilizowały mnie do ukończenia kolejnego odcinka!

Rzeczywiście temat siodeł jest trudny i ciężko znaleźć informacje w języku polskim. Póki co wzorujemy się na zagranicznych publikacjach. Ja też jestem kompletnym laikiem w temacie, ale dużo się uczę w czasie nagrań. Michał jest odpowiedzialny za merytorykę. Przekażę mu wszystko, choć pewnie sam tu zajrzy. Ciekawe czy będzie miał odwagę się odezwać.

sumire, możliwe, że jeśli podejmiemy się odcinka o "okrąglakach", będziemy szukali modela  😉 Mój to wąski strasznie.

A czy problem dopasowania siodła do jeźdźca też będzie poruszany? Ja na przykład przerobiłam kilka siodeł totalnie do mnie niedopasowanych, bo nie miałam pojęcia na co i gdzie patrzeć, musiałam się na własnych błędach uczyć. Dałoby się?

sumire, możliwe, że jeśli podejmiemy się odcinka o "okrąglakach", będziemy szukali modela  😉 Mój to wąski strasznie.

Moja siostra ma kucyka okrąglaka,DRP poł arab- tłuściutki jak beczułka i bez kłębu,jak chcesz-dodatkowo jest śliczny,więc będzie ładny film 😉 😉
"Teraz wiem, że musze tyłek w ryzach trzymać, bo cieżko na niego wpasować większe siodło niż 17 cali wink"
nagana: nie do końca się z Tobą zgadzam, bo jest na to rozwiązanie o ile nie przytyjesz gigantycznie  😜
Można zrobić pewien manewr, ale warunkiem jest prawidłowy i stabilny dosiad przede wszystkim w skokach.

Bardziej mobilizująco na mnie działa opcja trzymać tyłek w ryzach :P

Z tego co opowiadał mi Michał w siodłach WOW można oddzielnie dobrać długość paneli i oddzielnie rozmiar siedziska. Podejrzewam, że proponujesz podobne rozwiązanie. Większe siedzisko na krótszych panelach. Da się to zrobić pod warunkiem, że rzeczywiście zachowam stabilny dosiad, żeby siodło było w równowadze. Dobrze mówię, czy głupoty?

Tak czy siak chyba jednak najbezpieczniej trzymać tyłek w ryzach, bo konia zmieniać nie zamierzam  😁
dobrze mówisz  😀
ale warunek...to ponowię:
stabilny dosiad 🙂
ps. dobrą zrobiliście robotę 🙂
pps. jak widzisz nie tylko wow tak robi....i choć HB Contact jest od niedługiego czasu,to doświadczenie ma od 1991 roku🙂 kto starszy to i Lewadę bedzie pamiętał 🙂
Baaardzo fajny filmik, gratuluje 🙂 I tak jak pozostali - czekam na wiecej! I przy najblizszej okazji sprawdze na swoim koniu to, co zostalo pokazane 🙂
Super filmik 🙂 Te asymetrie... no też niestety mamy, po opisie od razu rozpoznaje podobne objawy jak u nas 🙄 Trafił mi się szeroki okrąglak z brakiem kłębu i asymetrią, dorwanie dopasowanej ujeżdżeniówki dla niego to wyczyn, im więcej czytam o tym, tym większy mam mętlik w głowie i już powoli boję się cokolwiek brać, żeby mu krzywdy nie zrobić 🤔wirek: Nie mówiąc o tym , żeby zmieścić się w budżecie i dopasować do siebie  😵 Wytłumaczenie paru rzeczy w takim filmie jest mega pomocne  :kwiatek:
Rozstaw łęku w stubbenie C to jaki mniej więcej w prestigu? 👀
Wiem że położone trochę za blisko , zastanawiam się nad rozmiarem łęku .. Co sądzicie ?
Dalej nie położysz - popręg będzie ściągał, i w ogóle ściągał. I to chyba siodło dyskwalifikuje, bo łęk trzeba by jeszcze pod obciążeniem sprawdzić.
Bardzo z góry przepraszam, przejrzalam watek, ale czytac od dechy do dechy nie dam rady.
Czy mamy tu gdzies zalecenia, jak zrobic zdjecie, zeby prosic o rade?

Czy mamy tu gdzies zebrane informacje/rady/punkty JAK TO POWINNO WYGLADAC? Mam na mysli jakie powinny byc slady na siersci, spocenia, gdzie srodek, ile palcow tu i tam....( filmik widzialam, super, ale zanim powstana nastepne czesci minie chyba troche czasu 🙁 )

Pierwszy raz w zyciu zdarzylo mi sie konia odparzyc siodlem, jestem zalamana, a w temacie siodlania glab totalny. 15 lat sie jednak jakos udawalo, a teraz zonk, mam ochote sie zaplakac z zalosci nad losem mojej biednej klaczuchy pokaranej pania-debilka...Plis help.

BASZNIA, ale jak to - odparzyć? Pokaż, jak to wygląda 😉

Może być instrukcja po angielsku? IMO to najlepsze filmiki na temat dopasowywania siodła

A co do fot, w skrócie: na gołym koniu, stojącym równo, na równym podłożu, luzem i z dopiętym popręgiem, z jeźdźcem i bez, focone możliwie na wysokości siodła, nie od dołu czy po skosie 😉
Orzeszkowa, dzieki.
Wyglada to taak, ze kobyla spuchla mi w jednym miejscu po rajdzie, zeszlo w nocy, ale przy zmianie siersci-po okolo miesiacu, okazalo sie, ze siersc odrasta biala 🙁. Wtedy myslalam, ze to przez niedosudszony czaprak, teraz sie powtorzylo-takze po bardzo dlugim terenie, ponad 4 h, i to chyba jednak siodlo 🙁. Przy krotszych wyjazdach bylo ok.
BASZNIA,
ja bym nazwała to jednak odgnieceniem, czyli ucisk powodował niedokrwienie, stąd te siwe włosy.
Obmacaj dokładnie siodło w okolicy  miejsca odgniecenia, może wypełnienie się zbiło/przemieściło.
BASZNIA, dokładnie, moja Łosia ma po obu stronach kłębu białe plamy po mega za ciasnym siodle w którym kilka lat chodziła w rekreacji. Nie wiem jak u Ciebie, u nas w tych miejscach początkowo skóra była twarda, jak zrogowaciała, w mięśniach dołki od ramion łęku, plus wdał się w to grzyb.
Poka foty tego odgniecionego miejsca jeśli masz.
Tak, macie racje, bardziej odgniecenie.
Foty zrobie.
A siodlo macalam, nic :-( .
To tez jest to, ze ja beznadziejnie jezdze, a zmeczona lece na przod,  a oba problemy po dluuugich jazdach wyszly.
Odcinek nr 2 "Dobre praktyki przy siodłaniu i użytkowaniu siodła" już opublikowany. Zapraszam do oglądania!

W kolejnym zabieramy się do konkretów! 😉
Witam, jeśli temat był poruszany to przepraszam, że do niego wracam, ale ja już się zagubiłam. Mam kuca 123cm, praktycznie bez kłębu, baardzo okrągły. I zastanawiam się jak to jest z zasadą, że pod przednim łękiem muszą mieścić się trzy palce. Czy mógłby mi ktoś podrzucić zdjęcie kuca z dobrze dopasowanym siodłem, chodzi mi głównie o ten przedni łęk  :kwiatek:
I następne pytanie. Mam Winteca z białym łękiem i mimo to nadal jest za wąskie. Jakie siodło ma szersze łęki? Wintec Wide odpada ze względu na moje ograniczenia cenowe  😉
Odcinek nr 2 "Dobre praktyki przy siodłaniu i użytkowaniu siodła" już opublikowany. Zapraszam do oglądania!

fajnie!
Oby tak dalej.
Mała uwaga, może dacie radę zamontować Michałowi taki maly mikrofon? Będzie go lepiej słychać a i jemu wygodniej, bez konieczności mowienia do kamery.
ontaria, żółty daslo jest zdaje się szerszy niż najszerszy standardowy wintec 😉
Nasza kucka 118 cm w kłębie w daslo fp 15" z najszerszym łękiem i to siodło (razem z podogoniem) leży na niej najlepiej. Wiadomo, jak ktoś się uwiesi na strzemieniu to siodło będzie się przekręcało, ale i tak jest super - do poprzednich siodeł używaliśmy jeszcze napierśnika 😉

Jak znajdę jakieś zdjęcia to Ci podrzucę 😉
Epikea, niestety technicznie nie mamy takiej możliwości. Też ubolewam nad dźwiękiem, bo Michał ma "wątły" głos.
Dziękuję za odpowiedź. Ja właśnie gdzieś przeczytałam, że to Wintec ma szerszy łęk, bo jest profilowany czy coś, już nawet nie pamiętam, więc postawiłam na Winteca. Szczerze to rozważałam upchnięcie żółtego daslo do winteca, ale się rozmysliłam  😁
[s]Jutro postaram się zrobić zdjęcie, ale  nawet swoim laickim okiem widzę, że dobrze nie jest[/s]. Pozostaje wymienić siodło albo konia 😉
edit. wstawiam zdjęcie. Pomijając już to, że kuc jest za gruby, jesteśmy w trakcie odchudzania  😡 Wiem, że siodło ma za wąski łęk i panele nie przylegają tak jak powinny. Rozważałam wstawienie to siodła łęków Wintec Wide, wiem, że to niesie ryzyko dla siodła. Stąd właśnie moje pytanie. Czy jest sens wogóle kombinować czy odpuścić to siodło? I czy ono nie jest za długie dla tego konia?
Powinnam jeszcze coś wyjaśnić, zanim ktoś o to zapyta. A mianowicie popręg. Niestety nie posiadam jeszcze tak długiego popręgu i na potrzeby zdjęć, zrobiłam przedłużkę diy z obroży dla psa  😡

ależ testujecie naszą cierpliwość 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się