Jasnowata, chodzi o to, że jeśli panele odpowiednio przylegają, to się równomiernie ubrudzą 😉 Pocenie nie ma nic do rzeczy, bo tak jak mówiłam, jest to czasem niemiarodajna metoda oceny siodła 😉 Poza tym, mogłabyś zrobić zdjęcie tego siodła od pspodu ? Tak z ciekawości 🙂
Sankaritarina praca mięśni pleców nie ma nic do rzeczy 😁 Ty nie pracujesz mięśniem śródstopia jak leżysz, a jednak poci się pod kołdrą 😁 Przepraszam, ale to chyba najbardziej obrazowy przykład 🙂
Sankaritarina, tak, moje siodło ma dziury 😁 Siodło jest bardzo duże i szerokie. nie ma szans, żeby nie przylegało. Zwłaszcza, że jak mówiłam, bez obciążenia łęk wydaje się być za wąski, a pod obciążeniem idealny, czyli ten poduszki powietrzne opadają te 2 cm, czyli muszą przylegać 🙂 Ja to sobie tak wyobrażam. Croopie, ok, juz rozumiem. Czyli najlepiej byłoby wysmarować te panele jakimś czymś ciemnym i zobaczyć jaka pieczątkę odbije na czapraku 😁 hehe, no nic, wyciągnę biały czaprak z szafy i założę na weekend 🙂 Zdjęcia zrobię, pewnie 🙂
croopie, No wieeem, że to bez sensu, ale na studiach mnie uczą, że właśnie w bezsensie jest największy sens i to mi się czasem przekłada na życie. 😁 Jak kiedyś wyląduję w domu wariatów to proszę o kwiatki do pokoju. 😉 Swoją drogą, też będę musiała zwrócić uwagę na ubrudzenie czapraka. Dobry pomysł. 🙂
Jasnowata, Hm. Zaczynam snuć teorię nt. dziur 👀 😉 A na poważnie, zrób zdjęcia, sprawdź ten czaprak, jestem ciekawa rezultatu🙂
Nie trzeba niczym smarować. Brud wyjdzie spod sierści to ubrudzi czaprak. Na kursie pokazywali nam to z takim niebieskim proszkiem o konsystencji talku, ale nie wiem skąd to wziąć. Któraś z dziewczyn pisała, że używa zwykłego talku i czarnego czapraka, ale w przypadku jasnego konia to niemiarodajne, bo można nierównomiernie wysypać talk. Jasnowata, nie staraj się przy czyszczeniu za bardzo 😁
ja nie wiem czy z tym brudem na czapraku to dobry pomysł- jak mam czaprak pełny (jasny) to jedynie rożek, który mi odstaje jest czysty od spodu, pomimo, że siodło wszędzie nie jest dociśnięte.
marysia550, no to jak ty konia czyścisz !!! Brud będzie (powinien) wychodzić tylko tam, gdzie jest ucisk, przecieranie, jakaś siła działająca na plecy. Tam gdzie czaprak leży swobodnie, na czystym koniu, powinien być czysty 🙂
Z tego co widzę panele przylegają z tyłu i z przodu. W środkowej części nie przylegają chyba zbyt mocno chyba. Pamiętam, że na innej fotce pokazywałaś grzbiet spocony cały. 😲 To są ślady po innym siodle?
ja to się przychylę do zdania croopie,, żeby może nie sugerować się aż tak mokrymi plamami pod siodłem - a przynajmniej nie ich zmianami z dnia na dzień - przecież nie ma tak, że warunki są idealnie takie same na jeździe codziennie - wysiłek, temp itp. Mój koń na jeździe takiej lajtowej, nawet z galopem - ale taki luzik na luźnej wodzy - to potrafi się wcale nie spocić, nigdzie. Do tego jak był ogolony to z dnia na dzień przestał się pocić pod siodłem na baaaardzo długo - zaczął dopiero niedawno znowu, jak sierść po zimie odrosła trochę i cieplej się zrobiło. To jakbym miała się sugerować plamami potu, to bym dawno zwariowała.
Ale jakby mi się te plamy pojawiały pod połową siodła to już bym się zastanowiła co jest, że pod drugą nie ma...
Mam zdjęcia 🙂 Trening mocniejszy, ale za to było chłodniej niż w czwartek. Plamy potu były identyczne, a wczoraj już minimalnie się różnią. jestem ciekawa co powiecie. teraz jadę do stajni, więc poczytam wieczorem 🙂
Przyszła do mnie siostra kompletnie niekońska, zaglądnęła mi przez ramię i, po którym wyjaśnieniu o co chodzi z tymi zdjęciami, mówi: "ej, ile waży ten jeździec? no przecież to normalne, że jak z d. siądzie to konia przysiądzie i jak ten koń ma się tam niby pocić jak ktoś na nim siedzi? chyba by musiał ten ktoś lewitować". 😁
a na poważnie- ja nie wiem co to może oznaczać, kompletnie nie mam pomysłu. Tylko tak kombinuję, że przecież... cały czas mowa o wintecu -> te nowe mają bardziej miękkie i "opadające" panele, więc, kurczę, ciężko mi sobie wyobrazić, że tam może coś "uciskać", skoro.... to siodło jest "plastyczne" i "poddające się". Takie miękkie. Zamsz i poduszki powietrzne i super-cienka terlica z giętkiego plastiku [czy czegoś w ten deseń]. Co oczywiście nie znaczy, że nie ma być dopasowane.
Mnie to źle wygląda 🙁 Powiedzmy - wentylacja - to dlaczego tak dużo potu na krawędziach? To nasuwa podejrzenie, że siodło jednak wisi - mocno opierając się na tylnej części paneli, tuż przy kłębie i przy łopatce - dokładnie tak, jak pokazuje pot. Skoro to wintec - to można sprawdzić, prawda? Włożyć (solidne) podkładki pod centralną część paneli i zobaczyć, czy coś się zmieniło.
Wymyśliłam swoją teorię, ale zaznaczam, że ona jest wymyślona przez człowieka nie znającego się na siodłach: skoro to siodło jest takie "podatne" i tak dalej, to w momencie, kiedy nie jest dopasowane [zakładam, że siodło Jasnowatej wisi tyłem -> plamy pod zadnimi poduszkami], to ono, z racji, że ma "eliminować punkty nacisku", "poddawać się" [nie umiem znaleźć lepszego słowa], być przyjaznym dla grzbietu😉 i tak dalej, to.... się "poddaje" naprawdę -> pod ciężarem jeźdźa "środek" idzie "na dół", tył idzie "na dół", przód się "podnosi" i siodło opiera się tam tak, "nie do końca" , podróżuje -> brudne plamy z przodu. Wydaje mi się, że gdyby "doprowadzić siodło do równowagi", zakładając że łęk na 100% dobry, coś powkładać, podłożyć...., to może.... nie byłoby takich dziwnych plam? A sucho, bo... siodło wentylowane? Nie wiem czy te ławki naprawdę mocno "cisną", bo... no, serio, te nowe wintecki są miękkie. Stare mają sztywniejsze panele, takie bardziej "w stronę" siodeł terlicowych. Te najnowsze wintecki mają to wszystko bardzo miękkie, takie wydające się być elastyczne, coś bliżej bezterlicówek. Miałam identyczne suche plamy [choć przy bardziej lajtowej jeździe] i wiem, że moje siodło na pewno wisi tyłem/leci w tył. Trochę bo trochę, ale leci. Po jeździe w mattesie z korekcją tyłu [koń powinien mieć rozmiar mniejszy łęk, wsadziłam taki z myślą "na gruby żel/mattesa"]-> plecy konia wszędzie jednakowo mokre, czaprak wszędzie jednakowo mokry, sucha tylko "przerwa na kręgosłup". Jeszcze to "rozłożenie brudu" trzeba by sprawdzić, ale z racji, że my na L4, to się sprawdzi za jakiś czas. Skoro Croppie mówi, że suche i mokre plamy mało miarodajne. Mam konia wypucowanego na błysk zazwyczaj, więc jakiegoś małego brudu mogłam nawet nie zauważyć. 😁
Miałam identyczne plamy przy Wintecu jak zupełnie przestał leżeć i nie dało się go nijak dopasować. Chociaż u mnie chyba te miejsca spocone były trochę szersze.
Usłyszałam dziś, że jakiś wykładowca na SGGW twierdzi, że właśnie ma być sucho pod panelami. Nie będę opisywać dlaczego, bo koleżanka tłumaczyła mi rano i już mi wyleciało z głowy, a nie chcę bzdur tworzyć.
Byliśmy dziś w 3godzinnym terenie i Jasny był... mokry pod panelami. 🙄 Z jednej i drugiej strony tak samo.
Ja nie mam pojęcia o co tu chodzi. 😵
Panele faktycznie są baaardzo miękkie i mocno osiadają w dół -> stwierdziłam po tym jak łęk się "dopasował".
A jak sprawdzić czy wisi tyłem? Tzn, mogę to sprawdzić sama, czy potrzebuję oka z dołu? A może zrobić Wam jakieś zdjęcia jeszcze? Normalnie bym się się tym nie przejmowała, bo siodło wisi na aukcji, ale mam możliwość wzięcia identycznego modelu, tylko 17 (tak jak zalecałyście).
Ja się poddaję. Bez obejrzenia konia nie powiem nic.
[quote author=Jasnowata link=topic=95.msg995175#msg995175 date=1304184128] Usłyszałam dziś, że jakiś wykładowca na SGGW twierdzi, że właśnie ma być sucho pod panelami. Nie będę opisywać dlaczego, bo koleżanka tłumaczyła mi rano i już mi wyleciało z głowy, a nie chcę bzdur tworzyć.
Byliśmy dziś w 3godzinnym terenie i Jasny był... mokry pod panelami. 🙄 Z jednej i drugiej strony tak samo.
Ja nie mam pojęcia o co tu chodzi. 😵
Panele faktycznie są baaardzo miękkie i mocno osiadają w dół -> stwierdziłam po tym jak łęk się "dopasował".
A jak sprawdzić czy wisi tyłem? Tzn, mogę to sprawdzić sama, czy potrzebuję oka z dołu? A może zrobić Wam jakieś zdjęcia jeszcze? Normalnie bym się się tym nie przejmowała, bo siodło wisi na aukcji, ale mam możliwość wzięcia identycznego modelu, tylko 17 (tak jak zalecałyście).
Podłączam się do pytania, jak sprawdzić będąc w siodle czy tylne ławki nie wiszą w górze lub co gorsza nie "anglezuje" razem ze mną? Mam testówkę Prestige i jestem w nim zakochana, ale po pierwsze pójdzie do poszerzenia a po drugie mam wrażenie że tył się unosi a jak będzie szersze to pewnie będzie gorzej. Czy w tych siodłam można dopasowywać kształt paneli np. przez dopchanie?
Wioletka - weż sobie konia na lonżę i zobaczysz czy się tył podnosi. Jak się podnosi bez jeźdźca to z jeźdźcem też.
croopie- moje konie są samoczyszczące- niestety zamiast wody używają piachu.
przez ten wątek mam schizę siodłową. Dzis wymacałam czy panele mi równo przylegają i wg mnie są idelane- bez jeźdźca jest równy nacisk ( nie mylić z uciskiem). A jednak po jeździe mam w jednym miejscu suchą plamę. Moja koleżanka jeździ natomiast koniowi na szyi w za ciasnym siodle i koń jest równiuteńko upocony.