Forum towarzyskie »

Pomoc dla Sławka i Mafii.

Takie uroki sklepików na wsi, że pół wsi jedzie "na zeszyt". Po prostu nic nie kupi w wiejskim sklepie, dopóki nie ureguluje długu.
Chociaż jak dla mnie to i tak nie ma co tu kupić 😉

A gaz dość ważny, bo żeby rano herbatę zrobić wpierw trzeba w piecu napalić.

Dziewczyny jesteście wielkie, Sławek będzie wniebowzięty !!

Doszły dziś:
przelew od mery na gaz  :kwiatek:
Prezent dla Sławka od tunridy  :kwiatek:
wątek zamknięty
To co robimy zbiórkę po 5zł choćby i kupujemy coś drobnego a resztę na spłatę sklepu?
wątek zamknięty
bera7, Wysłałam co nieco - na spłacenie długu starczy 😉
wątek zamknięty
ewabe, super!! Jutro wieczorek zjeżdżam do domu z delegacji i w piątek ureguluję 🙂.
wątek zamknięty
Poszły ode mnie grosze, drugą część przeleję na wypłatę  :kwiatek:
wątek zamknięty
Aktualizuję też stan konta:
Mamy uzbierane  na życie 1423,92zł

Wydane 1048,23zł
Pozostało: 375,69zł

Do tego zakup butli - 52zł na wsi, dzięki mery  :kwiatek:
Uregulowany dług w sklepie 52,70zł z pieniążków nadesłanych przez ewabe.   :kwiatek: , co mam zrobić z pozostałością? Zaliczyć na prezent, na życie?

Wpłaty na prezent:
Cierp1enie
bera7

kwota 20zł.

Przepraszam za nieostre zdjęcia. Robione telefonem. Wymienię je na ostre, jak dokupię baterie do aparatu, bo mi padły.

edit: wymiana zdjęć na ostrzejsze
wątek zamknięty
bera7, dolicz na prezent. Po wypłacie dorzucę coś na życie 🙂
wątek zamknięty
Może zróbmy zrzutę po 5zł lub 10zł i zrobić zakupy na święta. Jakieś ciasto, karpia czy coś. Żeby poczuł magię świąt 😉
wątek zamknięty
JARA, jak pisałam wcześniej Sławek święta spędzi z rodziną sąsiadki. Ma zaproszenie razem z Mafią. Pojadą tam na święta i ma zostać do nowego roku.
Na pewno tam niczego nie zabraknie 😉
wątek zamknięty
Ahhh, to musiałam przeoczyć! Fajnie, że go przygarną do siebie ! 🙂
wątek zamknięty
Bera7 ode mnie poszły właśnie jakieś resztki z konta na prezent  😀
wątek zamknięty
To szykują się Sławkowi fajne święta 🙂 a jak tam sprawy z sąsiadką się mają?? 🙂
wątek zamknięty
Mamy uzbierane  na życie 1423,92zł

Wydane 1048,23zł
Pozostało: 375,69zł

Do tego zakup butli - 52zł na wsi, dzięki mery 
Uregulowany dług w sklepie 52,70zł z pieniążków nadesłanych przez ewabe.

Wpłaty na prezent:
Cierp1enie
bera7
ewabe
baffinka

kwota 77,30zł.

Z sąsiadką to może od początku... Kiedy ja się sprowadziłam na wieś, za płotem miałam sąsiadkę staruszkę- panią Reginę. Miała 2 córki i kiedy kobieta już podupadła mocno na zdrowiu jedna z nich zamieszkała tu aby zająć się matką. Pani Regina jednak wymagała jednak coraz większej opieki (amputacja nogi) a warunki mieszkaniowe tego nie ułatwiały (brak wody, łazienki itp). Pani Regina została umieszczona w domu opieki, a córka część miesiąca spędzała w naszej wsi by codziennie dojeżdżać do matki, a część u siebie w domu oddalonym o jakieś 40km. W tym czasie postanowiliśmy zeswatać Sławka z córką pani Reginy, oboje samotni itp 😉. Kilka zaaranżowanych spotkań u nas na kawę i sąsiadka zaangażowała się w pomoc Sławkowi po jego perypetiach zdrowotnych z sierpnia. Kiedy jest tutaj chętnie zaprasza go do siebie na obiadki, chodzą razem na spacery itp.
Dwa tygodnie temu zmarła pani Regina, więc jej córka siłą rzeczy nie będzie tu już tak często, bo i nie ma po co. Tu dom nieocieplony, trzeba napalić w piecach, woda w wodociągu dopiero doprowadzona do podwórka. Łazienki nie ma, wychodek za oborą... A w mieście ma duży dom, ogrzewanie gazowe, córka mieszka na tym samym podwórku w domu obok. Do sklepu blisko, do przychodni itp. A na wsi ciężko kobiecie już nie młodej (po 60-tce), bez samochodu, w takim domu. Myślę, że latem będzie na wsi chętniej przebywać, teraz ma wygodę w mieście.
Ze Sławkiem widać się przyjaźnią, chętnie spędzają razem czas. Ale to nie są młodzi ludzie, którzy z dnia na dzień zostaną parą i razem zamieszkają. Trzymam za to kciuki, żeby tak się  stało, ale pewnie potrzebują czasu. Albo się wstydzą i kryją z tym co ich łączy, żeby ludzie nie plotkowali? Nie wiem.
Sąsiadka już jakiś czas temu zaproponowała, że u nich rodzina duża, 3 duże domy na posesji stoją i święta obchodzą w dużym gronie. Zaprosiła Sławka do siebie. Z tego, co wiem od niego to Święta razem z Sylwestrem mają być 🙂.
Trzymam kciuki, żeby im się ułożyło wspólne życie. Zawsze starość we dwoje jest lepsza niż ta w samotności.

Koniec 🙂
wątek zamknięty
Poprosiłam mam o wcześniejszy przelew kieszonkowego, więc jutro bym wysłała pieniądze. Mogłabym bera7 poprosić o dane do przelewu?
wątek zamknięty
Przyszła paczka z lekami dla Sławka i Mafii od pokemon  :kwiatek:

doszła wpłata od gopi
Mamy uzbierane  na życie 1448,92zł

Wydane 1127,55zł
Pozostało: 321,37zł

Do tego zakup butli - 52zł na wsi, dzięki mery 
Uregulowany dług w sklepie 52,70zł z pieniążków nadesłanych przez ewabe.

Wpłaty na prezent:
Cierp1enie
bera7
ewabe
baffinka
behemotowa

kwota 127,30zł.

wątek zamknięty
No to jaki prezent proponujecie?
bera podpowiedz coś  :kwiatek:
wątek zamknięty
wątek zamknięty
Ja też poproszę numer konta.

A może Sławek mógłby starać się o jakąś rentę?

Ta siekiera fajny pomysł.
wątek zamknięty
O rentę tereska,  bardzo ciężko. Poza problemami z krążeniem, sercem to trzyma się ok. Wiadomo, że nie ma zdrowia 40-latka, ale trudno, żeby miał jak ma 64. Znam bardziej schorowane osoby, którym wg ZUS renta się nie należy, choć mają 2 grupę inwalidzką. Nie wiem czy przeczytałaś cały wątek, ale pisałam, że Sławkowi należy się emerytura... ale od grudnia 2013r.
wątek zamknięty
Siekierka naprawdę fajna, a na wsi zawsze się przyda, oczywiście jak nie ma takiej.

bera - damy radę jakoś jeszcze przez ten rok, wierzę w serce re-volty 🙂 w końcu wątek istnieje od 22 sierpnia i ciągle znajdują się osoby z dobrym sercem 🙂
wątek zamknięty
Cierp1enie, mi od początku ta siekiera chodzi po głowie 🙂. Ma taką z drewnianym trzonkiem, gdzie co i raz trzeba klin nabijać, bo spada. A dobra siekiera to połowa energii przy rąbaniu drewna.
Ja chwalę sobie narzędzia Fiskarsa. Jedyne co udało się mojemu P popsuć z tej firmy to sekator.
wątek zamknięty
To ja jestem za siekierką, do tego jakiś słodycz bądź kawa, zależy co lubi.
Teraz opinia innych dziewczyn.

No i brakuje do niej kilka groszy to w poniedziałek znowu coś doślę 🙂
wątek zamknięty
bera7 pięknie prowadzona akcja pomocowa  :kwiatek: jesteś wielka!

czekam na pw z nr konta i ustawiam stałe zlecenie
wątek zamknięty
Cierp1enie, mamy jeszcze koło 2 tygodni, żeby kupić. Damy radę. W tym czasie ja dostanę wypłatę i też dorzucę.

Edytka, dziękuję 🙂. Dzięki wielu osobom w tym wątku jeden człowiek może spokojnie żyć nie martwiąc się, że jak raz kupi 20dag wędliny to przez 3 dni nie będzie miał nawet chleba.

Zapomniałam napisać: kilka osób na wsi zaopatruje go w ziemniaki, marchew, pietruszkę, buraki, czyli to czym mogą się podzielić.
wątek zamknięty
bera7, wyslij mi konto. dorzuce sie do prezentu i tez jestem za siekiera. tylko nie jestem pewna, czy ta, to nie jest taka mniejsza?
wątek zamknięty
katija, X17 jest średnia. X25 jest o 0,5kg cięższa, ale i więcej kosztuje:
http://allegro.pl/fiskars-siekiera-rozlupujaca-x25-2500-gratisy-i2801225761.html
http://allegro.pl/siekiera-fiskars-x27-rozlupujaca-rekawice-oselka-i2807938589.html

Pytałam mojego P która lepsza. Mówi, że mała jest poręczna, jak się dziabie małe, suche klocki. Do dużych klocków musi być cięższa i dłuższy trzonek. Gdyby miał wybrać z X25 i X27 wybrałby tą drugą, bo różnica w cenie niewielka, a na dłuższym trzonku lepiej się siła uderzenia przenosi na głowicę.
Myślicie, że uzbieramy na większą?
wątek zamknięty
Do świąt jeszcze trochę czasu, uzbieramy na większą, u mnie zaraz wpłynie wypłata to też podrzucę coś z grosza 🙂
wątek zamknięty
bera7, no wlasnie, wieksza jest lepsza do konkretnego rabania. ja cos posle dzis czy jutro, mysle ze sie uzbiera na wieksza 🙂 a roznica 8 zl to jest na tyle mala, ze warto wziac ta najwieksza.
wątek zamknięty
no niekoniecznie  😉 wszystko zalezy od tego jakie duze maja byc kawalki do rabania

1. bierze sie rąbanice do 'pnioczków" i łupie na np 4 kawałki
2. bierze sie mniejsza siekiere i konczy dzieło

wiec z cała pewnoscia jedna nie wystarczy
no i jeszcze kwestia tego ile sily ma - było nie było starszy pan  🙄, bo jak sie mu kupi wieksza to szybko sie zmacha, zreszta i tak naprawde duze i tak tnie sie piła elektryczną  😉 wiec moim zdaniem lepsza poręczna, mniejsza, zeby sobie w kazdej chwili cos urabał albo sie z nia mógł przejsc do lasu; jak mu sie zachce

ale moge sie małżona jeszcze zapytac, naprawde sie  na tym zna
wątek zamknięty
katija, 🙂

duunia, mniej więcej to samo powiedział mój P. że używa 2 siekier. Większa do dużych klocków, a mniejsza jak drzewo suche i mniejszy kawałek. Drewno z lasu wiadomo, że różne jest. Tam gdzie gałąź, to mała siekierka, na pół i leci. Tam gdzie pień to większa siekiera musi iść.
Dopytaj męża, bo mój chłop twierdzi, że cięższą się łatwiej rąbie, bo jak już spada, to nabiera więcej rozpędu. Ale mój P ma sporo siły, więc jego zdanie jest nieobiektywne. A ja jak próbuję większe kawałki rąbać, to wbija mi się siekiera głęboko w klocek i za chiny nie chce wyjść  🙄

Jeszcze podpytam jaką ma tą siekierę którą ma. Bo wiem, że ciągle ją naprawia, ale nie zwróciłam uwagi czy ona ma 1kg czy koło 2kg.
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.