Forum konie »

Projekty stajni. Zdjęcia i informacje.

doloruu, ja bym dopytała starostwo jak rozumieją zabudowę zagrodową oraz definicję rolnika bo może się ona pojawić w tym kontekście (jest niestety kilka definicji, gminy i starostwa mają różne interpretacje). Sprawdzić też czy MPZP ma jakieś konkrety co do tego jak może ta zabudowa wyglądać bo czasem są narzucone wymaganja. Warto znaleźć projektanta który ogarnia to pomoże z interpretacją i wnioskiem. Tu masz przykładową listę dokumentów na PnB jakiejś gminy
https://www.starostwo.hrubieszow.pl/page/571/pozwolenie-na-budowe-budynku-inwentarskiego.html
Nie wszystko się bedzie ciebie dotyczyć, np. jak nie jesteś na jakimś terenie ochrony przyrody itede itepe

To zakladajac ze robisz budynek inwentarski oczywiscie, widzialam twoje pytanie na innym watku - z gospodarczym moglaby być prostsza procedura.
doloruu,
Najpierw otwórz sobie mpzp, sprawdź na mapce jaki symbol ma Twoja działka (chyba, że wiesz), wyszukaj w tekście mpzp ten symbol i znajdziesz opis co wolno stawiać na działce o takim symbolu a także wymogi dla tych budynków (np kolor i spadek dachu, maksymalna wysokość budynku, wymogi dotyczące elewacji, nieprzekraczalne linie zabudowy etc.) - sprawdź czy projekt, który wybrałaś spełnia wymogi, a jeśli nie - zmień projekt, bo planu nie zmienisz. Wyszukaj tez w tekście mpzp słowo "inwentarski" i zobacz czy nie ma dodatkowych wymogów ogólnych.
Pamiętaj, że poza planem prawo określa wymogi dla umiejscawiania budynków inwentarskich - np. odległość od budynków mieszkalnych, od studni - warto zweryfikować, czy miejsce, w którym chcesz budować spełnia te wymogi
Potem udaj się do starostwa i poproś o informację co będzie wymagane do złożenia wraz z pozwoleniem na budowę - albo do lokalnego architekta, bo i tak będziesz potrzebowała jego usług do wykonania adaptacji projektu. Mogą być potrzebne dodatkowe decyzje czy zgłoszenia, w szczególności w naturze 2000 czy obszarach chronionego krajobrazu
randia, dokładnie mam symbol: tereny zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej lub usług lub zabudowy zagrodowej. W mpzp mam jedynie informacje o dachu na budynku inwentarskim nic więcej nie umiem znaleźć.
Edit: spojrzałam jak mają w okolicy inni którzy stajnie mają. Ulicę dalej jest na terenach zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej stajnia, ale może być teź budynkiem gospodarczym, ma oznaczenie „i1”, także nie wiem.
doloruu, Pobierz ten wypis z mpzp z gminy oraz aktualny wypis z powszechnej ewidencji gruntów w starostwie wrza z mapka do celów projektowych. Zanieś to do lokalnego architekta, pogadaj z nim , pokaz jaki projekt chcesz kupić (pytanie czy wybrana przez ciebie konstrukcja ma projekt budowlany?). po uzgodnieniu z architektem kup projekt (architekt powie ci w jakiej formie i ile kopii). Architekt zrobi ci projekt zagospodarowania działali, w tym media, wiaty , ciągi komunikacyjne, przystosuje projekt, musisz z nim uzgodnić sposób przechowywania obornika i opisać to we wniosku. Architekt ma ci przygotować wszystkie dokumenty i złożyć w starostwie wniosek o wydanie pozwolenia na budowę. Rozliczenie po wydaniu pozwolenia - może być z tym problem tzn nie koniecznie się na to zgodzi , można zapłacić po złożeniu wniosku, ale za uzupełnienia nie płacisz.. Samemu sie tego nie ogarnie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się