Forum konie »

Projekty stajni. Zdjęcia i informacje.

Okej, dzięki, dziewczyny 💐
Hej, pytanie na pewno się pojawiało, ale szukam danych w obecnym inflacyjnym szaleństwie. W przyszłym roku buduję małą przydomową stajnie na 4 max 5 koni. Murowane ściany zewnętrzne, środek boksy itp drewniane.
Czy ktoś budował w tym roku stajnie i chciałby się podzielić orientacyjnymi kosztami budowy? Wiadomo w przyszłym roku zapewne będzie drożej ,ale chciałabym się na czymś oprzeć.
Z jakich materiałów najlepiej budować? Chodzi mi o nie drogi, ale bezpieczny materiał dla koni.
Dziękuje za wszelkie wskazówki 🐴
Właśnie kończymy takie cudo z Końboxa, może komuś się przyda😉
IMG-20230716-WA0000.jpg IMG-20230716-WA0000.jpg
Evka, pokaż foty z realizacji 😀
Zaraz wracam do malowania, to zrobię z środka😀
1284015be3e8742657756b284b4a07e0.0.jpg 1284015be3e8742657756b284b4a07e0.0.jpg
IMG_20230903_111421.jpg IMG_20230903_111421.jpg
IMG_20230903_111353.jpg IMG_20230903_111353.jpg
Szukam architekta, który zrobi projekt budowlany stajni z łącznikiem socjalno- mieszkalnym i nie krzyknie od razu powyżej stu tys złotych.
Od razu powiem, ze gotowe projekty przejrzałam wszystkie jakie istnieją w internecie i żaden łącznik nie spełnia naszej wizji.
Mamy wszystko rozrysowane na kartce łącznie z powierzchniami.
ash, Zwróć się do firmy która proponuje najbliższy Tobie projekt i poproś o dokonanie zmian takich żeby spełniały oczekiwania. Ogólnie lepiej szukaj architekta blisko domu. jeszcze jedna opcja to "zaprojektuj i wybuduj" - sa firmy które wykonają dowolny projekt i go zbudują np Gillmet. jest tez kilka innych firm.
Odkopię wątek

Chcialam zapytac o wasze doświadczenia ze stajniami murowanymi.
Co się lepiej sprawdza- gazobeton (beton komórkowy) czy pustak ceramiczny.
Co z ociepleniem?
ash, z gazobetonem doświadczenia nie mam, ale budowałam jesienią małą stajenke z pustaków ceramicznych (czytałam, że najlepsza opcja dla koni), nie ocieplaliśmy na zimę żeby zobaczyć jak to będzie. Budynek 70m2, w środku tylko dwa konie. Zimą w środku miło i przytulnie 😉 ocieplać raczej nie będziemy.
Jak aktualnie najsensowniej zrobić ciepła wodę na myjce w stajni? Nie mam możliwości pociągnąć cieplejszej wody z domu, za duza odległość.
Co sprawdzi się obecnie? Czytałam posty w tym temacie ale są sprze ładnych paru lat.
Czy znajdzie się teraz jakiś bojler energooszczędny?
Będę wdzięczna za podpowiedzi 🙂
Hej, mam pytanie do osób które stawiały stajnię angielską.
Mam sąsiada stolarza, który bez problemu mi taką stajnię postawi, no ale potrzebne jest pozwolenie na budowę a co za tym idzie projekt, który muszę przedstawić w gminie i tu zaczynają się schody. Pytałam kilku okolicznych projektantów i nikt nie chciał się podjąć zadania. Jeden który na początku się zgodził przygotować dokumentację ale potem zrezygnował powiedział prawie 13 tyś netto. Mi się to wydaje dużo, zwłaszcza że stajnia to tylko cztery boksy . Prosty projekt. Czy macie może namiary na konkretnego architekta w powiecie wołowskim?
Projekt można kupić w internecie, bez dużego szukania. Nawet w przypadku projektu murowanego można zlecić przed zakupem przerobienie na drewniany. Należysz do rzadkości budujących taka stajnię na pozwolenie na budowę (przynajmniej z tych co pojawili się na tym forum) Trzeba przyznać, ze to jest jedyne zgodne z prawem budowlanym rozwiązaniem. Warto zastanowić się nad technologia budowy z drewna - nie jest to sprawa oczywista. Mam stajnię boksową z drewna.
melehowicz, dziękuję za odpowiedź 🌻
Ale jak zatem stawiane są takie stajnie, jako budynek gospodarczy?( Może być na priv 😉😉 Co w razie kontroli, nie czepiają się?
Ja nie chciałam kombinować tylko zrobić jak trzeba czyli z pozwoleniem ale...
Budynek gospodarczy mogę postawić do 150m bez formalności bo to gospodarstwo rolne jest, ale stajnia jest budynkiem inwentarskim.
withyou, Dobrze myślisz, będziesz miał święty spokój. Ludzie kombinują z rozmaitych powodów.Moja rada: zrób jak zaplanowałeś.
withyou, z tym 150mkw to też nie jest tak hop siup, to prawo pozornie daje "wolną amerykankę" a naprawdę trzeba sprawdzać czy się nie łapiesz jako wyjątek. Już gdzieś czytałam artykuły jak się parę osób wkopało bo niestety ustawa ma dziury.

Rób zgodnie z prawem to "życzliwi inaczej" będą mogli ci naskoczyć. Można jak najbardziej zrobić gospodarczy i go potem przekształcać, tylko jak masz iść w formalności i stres czy przejdzie czy nie... to chyba już lepiej odbębnić od razu.
Dziękuję za wszystkie rady🌻
withyou, ode mnie:
- dobrze jest wybrać się do swojego działu architektury czy pozwoleń na budowę (powiat/miasto)
I powiedzieć jaki masz kłopot, często okazuje się że któryś z pracowników lub jego kolega robi adaptację projektów.
- przejrzyj projekty gotowe stajni w internecie - większość ma zapis o możliwości zmiany materiałów w tym na drewno. Adaptacja projektu jest prostsza i tańsza niż jego robienie od podstaw
- zakładam że miejscowy plan pozwala na wybudowanie obiektu inwentarskiego?

Przykładowy link do projektów, nawet są drewniane.
https://projekty.muratordom.pl/rolnicze/stajnie/

Ja będę najprawdopodobniej walczyć z architekturą bo chce zrobić remont stodoły, muszę mieć projekt, a od architekt już wiem, że będą przeszkody z uwagi na plan zagospodarowania. Będę udowadniać ze mam status rolnika i mogę to przeprowadzić. Zobaczymy na czym to się skończy.
adriena, A w planie jest zakaz remontowania istniejących obiektów - chyba to nie jest możliwe? Chyba ze planujesz modernizację a nie remont, to co innego.
Ja planuję remont, ale ze to okolica bardziej "miastowa" i w planie wbili mi na tym terenie zabudowę jednorodzinną to będę musiała udowadniac bycie rolnikiem aby móc cokolwiek zrobić.
melehowicz, jeśli budowa danego budynku wymaga pozwolenia na budowę, to jeśli remont takiego budynku obejmuje przegrody zewnętrzne albo elementy konstrukcyjne, to taki remont w tym zakresie wymaga pozwolenia (art. 29 ust 4 pkt 2)
adriena, twoja stodoła pewnie nie łapie sie w lex silos: "jednokondygnacyjnych budynków gospodarczych i wiat o prostej konstrukcji, związanych z produkcją rolną, o powierzchni zabudowy do 150 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 6 m i wysokości nie większej niż 7 m [...]"?
Ja bym poszukała jednak jakiegoś lokalnego prawnika na Twoim miejscu, żeby pomógł przygotować wniosek. Generalnie "bycie rolnikiem" (a definicji rolnika jest kilka różnych) nie ma żadnego znaczenia dla pozwoleń na budowę i planu zagospodarowania. Plan zagospodarowania określa jedynie co możesz budować i jak te budowle użytkować, a nie jaki masz status jako użytkujący/zamieszkujący budowle. Ja mam np. w planie zagospodarowania jednorodzinną i uzupełniająco gospodarcze, nie jestem rolnikiem indywidualnym, nie jestem na krusie, ale mam działkę rolną, płacę podatek rolny, prowadzę działalność rolną, dostaję dotacje i mogę pobudować budynek gospodarczy związany działalnością rolną do 150m2 bez zgłoszenia i pozwolenia.
Architekci potrafią czasem namieszać jak przychodzi do kwestii "rolnych".
Właśnie architektka mi mówiła że nie nie dostanę pozwolenia na ten remont bo plan ale w ramach gospodarstwa to takich ograniczeń nie ma. Ja chce wyremontować 1:1 stodołe i muszę jakoś to przeforsować w ramach gospodarstwa rolnego i tutaj jest absurd, jak udowodnić ze to jest teren gospodarstwa rolnego. ARiMR, dopłaty, nr, wszystko jest a i tak będę się z nimi kopać. Niestety pozwolenie musi być bo dach wymieniam.
randia, Wszystko się zgadza, ale nie można zabronić remontu istniejącego budynku ze względu na jego nazwę. jeśli ktoś zaniedbał temat i dał sobie wpisać inne przeznaczenie terenu niż jest w rzeczywistości , to można mu zabronić prowadzenie określonej działalności, ale zazwyczaj robi się to w przypadku uciążliwości dla otoczenia i raczej na wniosek sąsiadów. Dziś trzeba pilnować planu ogólnego i zadbać o swój interes.Chyba że i to zaniedbał to ......
adriena, Po tym co piszesz, tym bardziej poszukała bym kogoś, kto zweryfikuje czy potrzebujesz pozwolenia, a nie ufała architektce.
Wstępną weryfikacje możesz zrobić sama:
Krok 1) Czy zgodnie z prawem budowlanym pobudowanie takiej stodoły jak masz wymagałoby pozwolenia na budowę? Niezależnie od tego czy plan miejscowy dopuszcza taką budowę.
Bo jeśli nie wymagałoby, to nie potrzebujesz pozwolenia na remont. Przeczytaj sobie na spokojnie art 28-31 prawa budowlanego. Np nie wymaga pozwolenia budowa jednokondygnacyjnych budynków gospodarczych związanych z produkcją rolną, o powierzchni zabudowy do 300 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 7 m i wysokości nie większej niż 7 m, których obszar oddziaływania mieści się w całości na działce lub działkach, na których zostały zaprojektowane.
Jeśli Twój budynek się łapie pod ten lub inne wyjątki od obowiązku pozwolenia, to najprawdopodobniej możesz sobie remontować bez pozwoleń (pod warunkiem, że jest to faktycznie remont i że nie zachodzą wyjątki od wyjątków etc.)
Jeśli Twój budynek nie łapie się na wyjątki od pozwolenia, to przejdź do kroku 2:
sprawdź zapisy planu - czy jest tam coś o remoncie? Zwykle jest, że dopuszcza się remont istniejących budynków nawet jeśli budynki nie są zgodne z planem. Wyszukaj uchwałę o planie i w tekście wyszukaj "remont" "remoncie" "remontu" itd.
Jeśli znajdziesz taki zapis, to pewnie dostaniesz pozwolenie, ale warto żeby wniosek napisany był odpowiednio pod urzędników. Lokalni prawnicy obsługujący pozwolenia w danym powiecie potrafią w te klocki.

Randia dzięki za informację, to jest duży budynek z ok 1900 roku ktory zbudowała moja prababcia, co więcej nawet mam projekt tego budynku a gospodarstwo jest w tym miejscu od ok 1780r. No ale znając realia to będzie pewnie przeprawa. Dam znać jak coś już ustalę.
Niestety w naszych realiach w większości przypadków nastawienie urzędników jest tragiczne, znajdowanie problemu do każdego rozwiązania, a najlepiej takiego problemu, który nie ma rozwiązania, to już jest w ogóle pełnia urzędniczego sukcesu. Zero odpowiedzialności za cokolwiek i zero dobrej woli, jedyne co tam można zastać to nadinterpretacja przepisów zawsze na niekorzyść "petenta".
adriena, teoretycznie planowanie przestrzenne nie moźe działać wstecz zakazując coś już istniejącego .
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się