Forum konie »

Zdjęcia Naszych Koni cz.V (sezon 2012)

Biorąc pod uwagę częstotliwość z jaką wklejasz zdjęcia koni tuż przed pojawieniem się oferty ich sprzedaży, można pokusić się o wniosek że ten tarant za jakąś chwilę też pójdzie na sprzedaż - choć oczywiście ty o tym zadecydujesz za jaką chwilę 😎

Akurat z tarantem jak narazie mam inne plany, wiadomo że nie uczę takich rzeczy koni które są robione na sprzedaż. Taka bezmyślna nie jestem.

Ja nie zachęcam innych do nauki dębowania, nie piszę co i jak robię, bo wiem że to może być niebezpieczne, ale samej nikt mi nie zabroni prawda. Szczególnie z własnym koniem.

wątek zamknięty
prawda, najświętsza prawda. Szkoda tylko że zamiast uczenia Repleya niepotrzebnych i szkodliwych sztuczek, (ale za to jakże fotogenicznych i wzbudzających poklask gawiedzi i łechcących twoje ego), nie skupiłaś się bardziej na przyziemnej i niefotogenicznej pracy typu wpajanie koniowi podstaw takich jak ustawienie konia na pomocach na przykład. 

wątek zamknięty
mtl  tak się zastanawiałam skąd Cię kojarzę, a teraz zajarzyłam dopiero, nie raz widziałam Cie na zdjęciach z łubek u Luli albo Niny, no i chyba jeździłaś swego czasu na Altusie? dobrze pamiętam?

owszem, owszem  🙂
wątek zamknięty
Ja dębowanie nie nauczyłabym konia, który by poszedł na sprzedaż. Pampka nauczyłam, na początku próbował wykorzystywać, ale ja to olewałam, więc przestał. Teraz jak tylko widzi, że będziemy to ćwiczyć to sam z siebie dębuje, żeby tylko dostać marchewkę 😉 Ale raczej sa to niziutkie dąbki 😉 On ma u mnie dożywocie, więc możemy się w takie rzeczy bawić 😉
Znam dziewczynę, która każdego konia jakiego dorwie to uczył kładzenia, dębowania i siadania... a potem koń na sprzedaż, bo za takiego dostanie więcej kasy...  😵 a dziewczyna ma 15 lat, więc powinna umieć pomyśleć co się może wydarzyć...

i żeby nie było jakaś fotka  😁
Ja & Lobo (koń znajomej)

tak na ocieplenie, bo za oknem ziiima !  😜
wątek zamknięty
prawda, najświętsza prawda. Szkoda tylko że zamiast uczenia Repleya niepotrzebnych i szkodliwych sztuczek, (ale za to jakże fotogenicznych i wzbudzających poklask gawiedzi i łechcących twoje ego), nie skupiłaś się bardziej na przyziemnej i niefotogenicznej pracy typu wpajanie koniowi podstaw takich jak ustawienie konia na pomocach na przykład. 

Jeździłaś na nim że wiesz czego i jak był nauczony?
Czy powtarzasz to co na konsultacjach jak mniemam było mówione?
Ciekawe że koń nie potrafiący chodzić na pomocach robił wyniki powyżej 60% w ujeżdżeniu na poziomie P i N.

wątek zamknięty
a zaprezentujesz umiejętności konia ?

nie pisze tego złośliwie 🙂
niektorymi nie warto się przejmowac

P.S ElaPe a od kiedy lewady sa szkodliwe ? ahahahahah dawno się tak nie ubawiłem
wątek zamknięty
korysindex4, lewada, a stawanie dęba to zupełnie dwa odmienne elementy. Dębowanie, w przeciwieństwie do lewady nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności jeździeckich...
wątek zamknięty
źle napisałem - chodziło mi własnie o dębacze . przepraszam

dębowanie nie jest szkodliwe -  no bez jaj...
wątek zamknięty
[quote author=kare_szczescie link=topic=79632.msg1607719#msg1607719 date=1354890693]
korysindex4, lewada, a stawanie dęba to zupełnie dwa odmienne elementy. Dębowanie, w przeciwieństwie do lewady nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności jeździeckich...
[/quote]

a często nie wymaga nawet woli ze strony jeźdźca...  i tym można zdefiniować szkodliwość dębowania 🙄
wątek zamknięty
[quote author=ElaPe link=topic=79632.msg1607513#msg1607513 date=1354881856]

Jeździłaś na nim że wiesz czego i jak był nauczony?
Czy powtarzasz to co na konsultacjach jak mniemam było mówione?
Ciekawe że koń nie potrafiący chodzić na pomocach robił wyniki powyżej 60% w ujeżdżeniu na poziomie P i N.

[/quote]

nie jeździłam ale za to widziałam na klinice jak to wspaniale był wyszkolony.
wątek zamknięty
ElaPe

a to przypadkiem nie jest tak, że jeździec nie mógł sobie dać rady z koniem ?
Analogicznie
Jak wejdziesz na konia ujeżdżonego na poziomie GP, dajmy na to Totek, i nie będziesz potrafiła ruszyć kłusem roboczym, to znaczy, że koń jest do dupy, czy Twoje umiejętności jeździeckie nie są na poziomie konia? 🙂
wątek zamknięty
a i owszem jeździec nie dawał sobie rady z koniem który zamiast iśc do przodu ignorował łydkę i wolał co innego sobie porobić.

Dobrze wyszkolony koń będzie pod każdym chodził do przodu przynajmniej i odpowiadał na łydkę bo to jest podstawa podstaw i bez tego ani rusz i będzie też tez dobrze wyszkolony koń wiedział że to nie pora i miejsce na dębowanie jak na nim siedzi jeździec.
wątek zamknięty
Imho koń wyszkolony do klasy P (w porywach N) powinien być dla początkującego jeźdźca właśnie łatwy do jeżdżenia. Nie ma co porównywać do koni na guziki na poziomie GP.  😀
wątek zamknięty
Są konie łatwe i trudne, tak.
Sama byłam świadkiem jak Justyna chciała się zagrać(?) na MPMK, na Partynicach, przejazd fajnie, fajnie i nagle przy lotnych Replay bryknął i tyle było z tego wszystkiego. (Jak coś przekręciłam to  :kwiatek: )

Jeździec kupując sobie konia powinien wziąć przecież pod uwagę czy sobie poradzi z danym koniem czy nie.
I dalej nie rozumiem czemu taki naskok na amazonke, z tego co zrozumiałam szkoliła go pod siebie, dawała sobie radę super, no ale koń musiał zostać sprzedany.
wątek zamknięty
elle, Replay nie mógł przy lotnych bryknąć ponieważ Justyna zagrywała go do 5-latków. 5-latki nie robią lotnych na MPMK.
wątek zamknięty
no tak, zapomniałam, trzeba się po prostu  się zachwycać kolejnymi konisiami amazonki naumianymi fotogenicznych dębków.
wątek zamknięty
M&Msy

wątek zamknięty
epk no właśnie, to było dość dawno, dlatego nie pamiętam dokładnie cóż to było, nieumyślny błąd, przepraszam.

Ja właśnie nie mogę zrozumieć czemu komuś przeszkadza to, że ktoś uczy swojego prywatnego konia dęba (zakładając, że to nie jest 13-latka, która o koniach niezbyt wiele wie)
wątek zamknięty
Lotne zmiany są dopiero w programach dla koni 6-letnich, 5-latki robią tylko zwykłe zmiany - przez kilka kroków stępa. Nawet przy elimiacnach brykanie nie sądzę żeby było problemem - większość 6-latków na MPMK przy zmianach bryka, albo je spóźnia, albo w ogóle nie zmienia nogi 😁

amazonka*, abstrahując zupełnie od ocen z czworoboków i stylu jazdy, to niestety też uważam, że pokazywanie koniowi drogi do góry jest co najmniej głupie. OK, nie robi sam, nie nadużywa, ale kto wie, czy nie przyjdzie kiedyś potrzeba bardzo intensywnej pracy i dużego wysiłku i wtedy koń powie "nie chcę" i wypikuje? Takie wychodzenie w górę to najgorsza rzecz, jaka może być - a niechby koń i brykał, albo ponosił, ale jak staje dęba, to można tylko grzecznie czekać aż odpuści i modlić się, żeby nie poleciał na plecy.
Nigdy nie wiadomo, kiedy koń coś z nauczonych go rzeczy wykorzysta. Znam takiego, który był nauczony stępa hiszpańskiego, niegroźne przecież, no i nigdy sam nie wykorzystywał 😉 Dużo później w treningu poproszony o balans w kłusie, reakcje na półparady, zaczął odstawiać coś w stylu hiszpańskiego kłusa, zamiast się bujać w równowadze wywalał tylko nierytmicznie przednie nogi. A polany były na pasaż, i piaf i nie wiem, czy udało się ten stęp hiszpański odrobić.
Nie lepiej konia pouczyć czegoś, co jest elementem programów sportowych? Takie coś mu się zawsze przyda. Lotnych? Albo lotnych w seriach? Bo ja bym też była ostrożna z hasłami "nie będzie na sprzedaż" - życie lubi zmieniać plany. Ja gwarancji nie mam żadnej, czy nie będę kiedyś musiała swoich koni sprzedać...

Dobra, koniec trybu dydaktycznego, wrzucam Skwarka, bo go dawno nie było 😉

wątek zamknięty
Angeel, czy ja dobrze widze że obok was stoi Diavolo?
quantanamera, Skwarek jest rewelacyjny 🙂
Wojenka, tak jak większość arabów mi się nie podoba, tak Twoje są przepiękne

I jeszcze moje mamuciątko 😉
wątek zamknięty
quanta, skwarek bossski 😜
kittajka, sympatyczne mamuciątko.

Dobrze wiem co oznacza dębujący koń. Nic fajnego. Nie wiem czy go ktoś tego uczył, ale raczej nie. Sam sobie wymyślił taki sposób unikania tego, czego nie chce zrobić. Na zawodach zwłaszcza uwielbiał stanąć dęba i dodatkowo stukać przednimi ochraniaczami w górze. Cyrk, ale mało zabawny dla mnie. Dopiero niedawno nauczyłam się wygrywać w takich sytuacjach i pokazywać mu, że takie zachowania nie opłacają mu się, ale właśnie na podstawie własnych doświadczeń uważam, że nauka dębowania jest ... no co najmniej głupia.
wątek zamknięty
Epk, replay był zagrywany do 6 latków, ale mpmk nie szedl.
wątek zamknięty
rtk, dałabym sobie głowę uciąć, że jedynie 5-latki (i te MPMK szedł, bo go tam sama widziałam na finale) a potem już 6-letnich eliminacji już nie szedł. Ale moja głowa jest zbyt cenna, więc skoro mówisz, że same el. do 6-latków szedł to może i faktycznie 😉

wątek zamknięty
Łosie z dziś  🍴 
wątek zamknięty
rtk, dałabym sobie głowę uciąć, że jedynie 5-latki
Szkoda głowy 😉
Szedł eliminacje 6-latków, nie zagrał się. Wtedy eliminacje szedł też bułany koń hodowli p. Parkitnego pod p. Gosią Święcicką, działo się to na małym czworoboku na Party.
Na dużym były mistrzostwa dolnego śląska i małe ZOO.
Przypominasz sobie? 🙂
wątek zamknięty
rtk, eee nie 😉. Ale ja bojkotuję mały czworobok - no chyba, że sama muszę na nim jechać 😉. Chyba mi na 5-latkach bardziej zapadł w głowę - wyjątkowo dobrze pamiętam zdziwienie nt. jego wyglądu i przejazdu 😉.
wątek zamknięty
no tak, zapomniałam, trzeba się po prostu  się zachwycać kolejnymi konisiami amazonki naumianymi fotogenicznych dębków.

Czasem jak czytam Twoje posty do dochodzę do wniosku, że masz jakiś problem ze sobą. Przepraszam, ale chcesz kupić konia od Amaznonki, że tak Cię to boli że staje dęba. Albo to Ty teraz musisz naprawiać, ewentualnie na nowo szkoli Replaya, że tak się tym gorączkujesz??? Skoro tak Ci przeszkadza, że jak stwierdziłaś trzeba się zachwycać końmi amazonki to zrób swojemu zwierzęciu zdjęcia, wstaw i może ktoś się zacznie zachwycać również Twoim koniem. Ale z tego co pamiętam po Twoich filmikach z jazdy w innym wątku jakiegoś wielkiego poklasku nie zebrałaś, więc, albo przerost formy nad treścią, albo zwykła zazdrość w Twoim przypadku...

Quanta więcej Skwarka🙂
wątek zamknięty
monia, śnieg służy zabawie  😀 Fajne te łosie  😉
Ja tu głównie jako obserwator, ale na dzisiejszą zimę nie dało się bezczynnie patrzeć  😁
wątek zamknięty
ontaria  dzięki , ta srokata piękność to twoja ?

Leoś ( Corleone G ) chłopak w marcu kończy 2 lata , jeszcze rok i bierzemy się za jazdy  😜 
wątek zamknięty
Nord, może ja spróbuję wyjaśnić, dlaczego to nie jest obojętne dla świadomego czytelnika/obserwatora. Fajnych koni do kupienia jest i tak mało. Zdjęcia amazonki są bardzo efektowne i przemawiające do wyobraźni. Każdej "świeżutkiej" wyobraźni, pełnej ambicji acz z praktyką i pokorą gorzej. Powiedzmy - za 2 lata z dużym trudem wyszukam fajnego konia i nawet go nabędę. A potem okaże się, że jakaś "ambitna", napatrzywszy się na zdjęcia, elegancko wyuczyła dębować. Raz miałam do czynienia z koniem, "wyszkolonym" w dębowaniu. Ktoś go uczył w ten sposób, że cofanie było od wyrzuconych do przodu łydek, a gdy się łydki cofało koń rozumiał to jako "wyjść w górę". Potem dosiadła go młoda amazonka i szybciutko zaczęła się maniana - każdy np. cień na podłożu, ot, od słupa lampy - i koń w górę. Coraz bardziej pionowo. Odrabiania było od groma i miłe to nie było.
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.