Karla🙂, super. Ile trwa procedura przy lekach vet? Do dwoch lat bedzie na rynku czy przy weterynaryjnych szybciej? Serio, cos co skutecznie (skuteczniej niz osphos) wyeliminuje cysty to bedzie game changer, bedzie mozna jak z czipami, ogarnac i zapomnieć, ze byly.
ash, No tylko, że Repro nie ma chyba wciąż na rynku 🙁 Tak to to byłby mój pierwszy strzał. Mieliśmy problem z w ogóle złapaniem dobrego cyklu, cały ten sezon był beznadziejny i mieliśmy przez połowę czynny tylko jeden jajnik, więc no cóż... przyda się coś na następny sezon, żeby mieć z tyłu głowy.
Jaki ma być ten stosunek tryptofanu do aminokwasow, im wiecej tryptofanu tym lepiej, tak? donkeyboy, NO NIE.. Bo konkurują ze sobą. Przecież napisałam na tej samej stronie wyżej co jets potrzebne a z czym konkuruje i dlaczego przy "braku działania" trzeba policzy aminokwasy i być może rodzielić podawnaie.
Kon to nie "przepis na ciasto", że 6gram tego, 5 ml owego- i tak ma być, bo tak jets, bo tak mówi przepis.
To nie jest jak w sexmisji, że "weź pigułkę" i świat będzie idealny.
kotbury, To nie ilość absolutna tryptofanu, tylko stosunek tryptofanu do sumy LNAA decyduje, czy dostanie się do mózgu. Im wyższy ten stosunek -tym więcej serotoniny może powstać w OUN.
To chce doprecyzować. Orłem z matmy nigdy nie bylam ale przez wyzszy stosunek A do B rozumiem ze A jest wiecej niz B. Wiec wiecej tryptofanu niz LNAA - lepiej. To mialam na mysli i to chcialam doprecyzowac a nie czy dowalic wiecej tryptofanu 😉
donkeyboy, żeby liczyć stosunek do A, B, lub C i inne musisz wiedzieć ile tych i jakie jeszce masz w żarciu.
To nie matma. napisałam z czym konkuruje. Jak masz tego dużo per posilek (pora dnia) to nici z przswojenia tryptofanu albo nici z przyswojenia tychże, co tez daje gówniany efekt na "nerwowość i inne aspekty zdrowotne.
Do tego kofaktory- samo nigdy nic się nie przyswaja. To nie zupa, że wrzucamy z gry do gara tam jest.
Naciau, chmiel ja kupowałam na allegro i nawet z tych wszystkich ziół i supli, które dawałam, to wypadał całkiem nieźle, ale przechodził tylko w meszu i sporo koni ma z nim problem, bo strasznie śmierdzi 😅 Nieźle też się sprawdzał z gotowców foran Nutri-Calm, choć u nas to ostatecznie pomogło zupełnie co innego, ale jak na tamten szalony czas,to faktycznie chmiel, foran. Najlepsze to chyba były peletki Green Horse Quiet Horse, ale już chyba niedostępne, ale to była petarda i z tego co widzę było to połączenie: chmiel zwyczajny, kozłek lekarski, melisa lekarska, mięta pieprzowa, rumianek pospolity
Naciau, Mój koń dostawał walerianę, ale nie wyglądał na czilującego. No, ale z ziołami chyba tak jest, że na jednego zadziała, na drugiego niekoniecznie.
A, przypomniało mi się, ktoś gdzieś kiedyś bardzo polecał Pavo NervControl, ale to też magnezowe w sumie.
Podawałam Pavo NervControl po zmianie stajni gdzie ewidentnie koń to mocno przeżył (chodził w kółko po boksie) i po kilku dniach było widać po nim , że jest spokojniejszy aż w sumie całkowicie przestał. Ciężko stwierdzić czy zadziałał suplement czy po prostu w końcu przyjął na klatę zmianę ale nie mogę powiedzieć, że nie pomógł
Jaką paszę/dodatki polecacie dla młodego aqh?
Do nabrania masy mięśniowej, na stawy i na zdrową sierściuchę ?
Najlepiej coś co cenowo wyjdzie przystępnie. I do łba nie uderzy🙂
Ahote, celowałabym w pasze dla aqh jednak.
One mają specyficzne (inne niż nasze europejskie konie) zapotrzebowanie na biało- ilość i rodzaj. Imho popytaj na czeskich i wloskich (Włochy są euroepjska stolica westu).
Mam pytanie o suplement :
- zawierający dobrej jakości Omega 3
- witaminy ADEK
Czy coś takiego istnieje w jednym preparacie?
Pewnie nie istnieje, to chociaż dobrej jakości Omega3?
Cześć poszukuję witamin dla konia wrzodowego. Podajecie swoim jakies mieszanki witaminowe czy uważaxie że to strata pieniedzy i dajecie takie podstawowe jak np. biotyna, cynk, magnez ?
Meria, jak dla mnie zadna strata pieniedzy. Nie sa tez to duze pieniadze, Marstall Force (nie wiem czy ok dla wrzodków, trzeba sprawdzić) w 10kg opakowaniu na bitiba jakieś 33zł/mc - w porownaniu do kosztow utrzymania konia to, ekhem, mała suma. Ja zawsze daje jak pasza jest niepelnoporcjowo, zazwyczaj zliczam orientacyjnie witaminy i minerały zeby nie przegiac.
Jestem zdania ze pojedyncze suple typu sam cynk daje sie na wyrazna potrzebe - i tez wypada przeliczyc. Nie wiem co to znaczy podstawowe witaminy czy mineraly, kazda po cos jest.