Bo założenia i wnioski z badań są tak błędne, że głowa boli.
kotbury, w ogole bym nie traktowala tego w kategorii badan i nie podniecala sie wnioskami 😅 raczej w kategorii współpracy reklamowej, contentu ciekawego dla followersow, ktorzy przeciez kupują suple dla swoich koni. Jak kiedys Prof Marycz faktycznie prezentowal wyniki badan supli w Radzionkowie to większości publiki poszla na kawe bo malo co czaili. Zadne solidne badania by sie na insta nie przyjely.
karolina_, no ale tam są banialuki takie, że... a szkoda gadać nawet.
I rozumiem "content" i reklamę. Sama w tym siedzę ale akurat suple (i selen) to temat wymagający jednak ciut więcej "myślenia", niż:
Badanko krwi przed, supelmencik jednej taki, a drugiej sraki, badanko krwi po.
Dla mnie kontrowersyjne jest, że to jest "test suplementów" i filmy są tak zaaranżowane, że sugerują rzetelne podejście do tematu a obnażają no brak jednak wiedzy w temacie wprowadzając wiele osób w błąd.
kotbury, ja tylko wstawiłam link, o który była prośba. Osobiście nie zgadzam się z poleceniami tam. Ale z wieloma rzeczami na tamtym profilu się nie zgadzam 😅
kotbury, zrób lepsze badania i nakręć lepszy filmik, zachęcam naprawdę.
Gotowe suplementy selenu są zazwyczaj już w połączeniu z wit E w jednym preparacie.
Badanie selenu w krwi sprawdza się jak najbardziej i myślę, że duże hodowle są tego odzwierciedleniem, bo jak coś się dzieje to widać to w obrazie morfo jak najbardziej.
Nie widzę tu akurat współpracy reklamowej, bo KJM karmią RM / Foran.
kotbury, ja tylko wstawiłam link, o który była prośba. Osobiście nie zgadzam się z poleceniami tam. Ale z wieloma rzeczami na tamtym profilu się nie zgadzam 😅 Fokusowa, ja nie wiem czy się z innymi rzeczami zgadzam, bo się na nich nie znam🙂
Natomiast o ten link padło pytanie w kontekście "wybrania suplementu"... a dla mnie to jest materiał, który nie pozwala na prawidłową ocenę "skuteczności" pokazanych supli. I żeby nie było, wiele z pokazanych tam supli pewnie jest bardzo dobra. Nie krytykuje produktów.
Krytykuję nierzetelną metodę oceny skuteczności pokazaną jako "dowód na dobre działanie".
kotbury, nie trzeba się znać, żeby widzieć tam pewne nieprawidłowości. Padło pytanie o link, wstawiłam, nie mnie oceniać kto będzie go do czego używał.
Produktów jest tyle na rynku, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie (no, swojego konia 😅😉.
Magnez w okolicy minimum. Co polecacie na podwyższenie?
Najlepiej w granulacie.
Dodatkowo pytanie o wysoki fosfor? Calvet znalazłam w postach innych, a czy coś jeszcze? bo proszek to nie mam jak zbytnio podawać
Koń 3,5 roku, od niedawna u mnie.
Dobra widzę, że Magnez to większość poleca z MEbio w płynie?
Mialam pisac wlasnie jest Hesta z Hippovetu w granualcie.
Swoja droga jak to jest z magnezem, czy mój chłopski rozum dobrze rozumuje ze jak wiecej roboty to wiecej go koń "zużywa"? Zastanawiam sie nad zmiana bo po glicynowym chelacie magnezu z Podkowy (kończę drugi worek) mam identyczny wynik, aaale. Koń poszedl do roboty. Wygląda ładnie, no nabiera masy i świeci się jak psu jajca, wszystko w badaniach na zielono, a ten magnez wyszedł dosłownie kropka w kropke ten sam wynik.
Dziewczęta z moja dietą konicy oraz to co poczytałam o formach biodstępności to ja jednak się decyduje na Makor. bo to jedyny supel co ma też i E i Zn.
Mam Zn w normie, ale skóra klaczy delikatna dość więc po analizie i przeliczeniu wszystkiego to ja zamówię Makor.
Chat mnie pochwalił za ten wybór, bo sam na to nie wpadł🤣😅😂
Perlica, a co ciekawego wyczytałaś? Zaciekawił mnie ten fragment o Zn i E. Wiem ze wit B pomaga z magnezem, kojarze ze cynk w nadmiarze wręcz przeciwnie. Ciekawi mnie bo kurde faja nie mam pomysłu na ten magnez u siebie, kusi mnie zeby wziac Magnitude ze starej zaufanem EA i zobaczyć czy będzie lepiej, pomimo ze to tlenek chyba i tak jest
donkeyboy, no o biodostępności form pierwiastków i w Makorze są fajne formy , łatwo dostępne vs inne preparaty oferujace magnez.
Stąd do moich wyników morfo oraz przeliczeniu diety po modyfikacji ( muszę wrzcuić luckę zamiast sieczki z traw) ten supel mi pasuje najbardziej.
A co masz nie tak z magnezem?
Suple od Podkowy to chyba nie cechują się idealną biodostępnością akurat.
Nie pownien zużywać wiecej magnezu jeśli wszystko ma zbilansowane to magnez nie pownien sie zmniejszać. Ale jeśli miał poniżej normy, a poszedł do pracy zanim uzuepłniłaś niedobór to tak może byc.
Perlica, stoi na tym samym poziomie, aczkolwiek tak jak mówiłam wyżej pomiędzy tym jak zaczęłam suplementować a następnym badaniem koń poszedł do roboty i nie wiem czy kontynuować ten sam supel, bo tak jakby na papierze brak odbicia ale zastanawiam sie czy się ten magnez ekhem, nie zuzył w treningu (🤣😉 czy moze cos innego jest nie tak.
Daję glicynian (chelat) magnezu. Podkowa podkową, sam glicynian ponoć jeden tych raczej biodostępniejszych z definicji. Tez tu byl zresztą polecany.
donkeyboy, tylko bezpieczniej mieć kilka form organicznych w danym preparacie, bo jednak każdy organizm inny jest.
Pamiętam, że ten koń Twój młody to nie tyrasz go nie wiadomo jak, to jednak nie powinien magnez chyba stać w miejscu.
Perlica, no wlaśnie, rzetelnie robi co 3.5 latek moze i tyle 😅 coz czekam jeszcze na opinie wetki co o tym sądzi. Sama wlasnie tez myslalam zeby spróbować innej formy skoro poprawa jest słaba, kombinacja kilku to moze byc dobry trop
donkeyboy, to mi podpowiedział czat, bo się rozwinął, że zależnie co się obserwuje klinicznie to inna forma może być lepsza. Czy to prawda nie wiem, mi napisał że fumaran the best. Dlatego biorę też tego Makora, ale jak pisałam pasuje mi składem po prostu innych rzeczy w nim.
Ja też mam teraz 3,5 latkę i sobie wsiadam na nią w sumie 3 razy w tygodniu na jakieś 25 minut.
Perlica, z granulatu masz też ten drugi suplement z hippolyta - magnez + b12.
Tam też fumaran na 1 miejscu, a generalnie magnezu całościowo więcej niż w Makorze. Mi się on bardzo sprawdził i korzystam z niego regularnie.
Perlica, - ten mebio jest fajny i niefajny - skuteczny, ale musisz lać na świeżo w posiłek, bo nie ważne jak wymieszasz w pudełku to spada na spód 🙄 tak jak cortaflex mi się przykleja, tak to mebio głównie syfiło pudełka na żarcie, nie idzie nic z nim przygotować.
Także ja polecam raczej ten magnez+b12 w granulkach, chyba że ma Ci kto wlewać na świeżo albo będziesz sama dawać prosto do żłobu.
Perlica, akurat KJM Red Milsem Karmią może od 3-4 miesięcy i to dostali dietę dla jednego konia, później jakieś pare worków i witaminy dla źrebiąt i koniec. Teraz może im się to mocniej rozkręci i w sumie dobrze bo pamietam jeszcze chyba taki filmik ich o karmieniu tych klaczy i źrebiąt i tam leciał agrowital, złotovital i jakieś randomowe rzeczy. Ten filmik był jeszcze przed "eksperymentem selenowym".
Mi jeśli chodzi o selen to najlepiej sprawdziły się iniekcje, Repro z Anavetu i HESTA.
Moja stara kobyła ( 21 lat) po kupnie startowała w grudniu z poziomu 69 do poziomu 186 w czerwcu. Wtedy miała już zaprzestana suplementację zupełnie.
To było dwa lata temu, zaszła w ciążę urodziła, karmi.. i od tamtego momentu selen nam się utrzymuje na poziomie 175-185 badany z krwi co 3-4 miesiące.
Druga (kobyła 6 letnia) przed inseminacją z 115 na samym repro dobiła do 167 w 6 miesięcy wtedy też miała zaprzestane suplementowanie i poziom nam się utrzymuje od 2,5 roku 150-180 bez suplementacji stricte selenem i podobnie zaszła urodziła odkarmiła odstawiła wróciła do pracy.
Obie zmieniały stajnie przynajmniej 3 razy co za ram idzie inne siano itp.
Ja karmie swoje konie ( aktualnie sztuk 5 ) Red Millsem od już chyba 5 lat 😉
Fokusowa, ale jak pisałam chce mieć Zn też w produkcie oraz E, więc wolę Makor.
Mój koń nie ma niedobrów, tylko magnez jest blisko minimum, a kobyłka jest dość żywa, więc zrobię jej przed zimą taką suplementację. Ale dziękuję za informację, że się sprawdził, bo to jednak ta sama firma.
keirashara, dlatego nie jestem fanką supli w płynie, bo robię pudełka na 3 dni z góry, więc granulki mam pewność , że koń jednak zje. No i w Mebio jednak brak informacji ile jest magnezu, bo informacja jest że wysoki poziom 🤣
Fokusowa, tzn w sensie jakiego i ile magnezu, tylko ogólna wartość, a nie wiadomo ile jest jakich form ( chodzi o biodostępność %), bo napisane:
"wysoka zawartość magnezu organicznego", wysoka czyli jaka?
Perlica, magnez z Hesty (hippolyt). Jest w granulacie i rzeczywiście działa. Nie działają preparaty na bazie form nieorganicznych Mg (tlenki). Musi być w postaci organicznej, w Heście jest fumaran. Ostatnio kupowałam na allegro czysty cytrynian magnezu, taki dla ludzi. Tylko on jest w proszku.
Co to zbicia fosforu musisz podnieść wapń. Patrzeć na udział zbóż w paszy, bo one windują fosfor. Może wystarczy sieczka z lucerny. Ja obniżałam fosfor węglanem wapnia. Kupowałam za grosze, np w Jarpaszu czy jakieś preparaty na bazie węglanu wapnia z Dolfosu. Ale wszystko jest w proszku. Mój zjadał z suchymi posiłkami, więc jak kobyla żarta a szykujesz pudełka, to powinna wciągnąć.
espana, piszę o tych formach od wczoraj przecież 😉
Cytranianu akurat bym się bała podawała podawać koniom, bo to jednak forma, która psa mi kiedyś podrażniła , to co dopiero konia. Może wpływać negatywnie na układ pokarmowy, ale to zależy od danego osobnika.
Właśnie z sieczką z lucerny będę miała idealnie, bo już mi to chat wyliczył wszystko wg dawek i składów.
Calvet o który pytałam jest z dolfos, ale na razie nie będę szaleć, lucka starczy wg wyliczeń.
Koń dopiero zaczął jeść balancer ( 2 tygodnie), więc też stopniowo będę wprowadzać zmiany.
Mialam pisac wlasnie jest Hesta z Hippovetu w granualcie.
Swoja droga jak to jest z magnezem, czy mój chłopski rozum dobrze rozumuje ze jak wiecej roboty to wiecej go koń "zużywa"? Zastanawiam sie nad zmiana bo po glicynowym chelacie magnezu z Podkowy (kończę drugi worek) mam identyczny wynik, aaale. Koń poszedl do roboty. Wygląda ładnie, no nabiera masy i świeci się jak psu jajca, wszystko w badaniach na zielono, a ten magnez wyszedł dosłownie kropka w kropke ten sam wynik. donkeyboy, badanie magnezu z krwi- patrząc tylko na magnez jest bardzo niemairodajne.
On ma bardzo krótki okres półtrwania. Co się przyswoi to przyswoi- reszta w siki🙂
On podobnie jak miedź czy żelazo- to co koń robił przez ostanie dni przed adaniem ma kolosalne znaczenie.
Pierwiastki takie jak magnez, selen, miedź itd. to sa wlasnie takie, żę im wiksza robota- tym większe zapotrzebowanie.
Więc patrzenie na wynik, na zasadzie "że w normie" ( w widełkach) jest już kompletnie niemiarodajne per dany koń. Trzeba konia znać, wiedzieć ile z żarcia tego dostaje, ocenić co ro bił dni przed badaniem, badanie pobrać o odpowiedniej godzinie itd.
Przy tych pierwiastach to równolegle z badaniami krwi ważne są jednak objawy kliniczne. "Nie suplementujemy wyniku krwi"🙂
No i "złodziejami" magnezu (i wapania - to do Donkeyboy o fosforze) jest kwas szczawiowy. Czasem zwiększenie dawki tresciwe , lucka, wyslodki wysatrczająćo ukradnie żeby zaburzyć balans fosforowy.
kotbury, chodzi o wysilek, pore zarcia? Kon robi lekka robote, nie jest to ciężki wysilek, upały nie męczą, wiec nie spodziewałabym sie utrat z tego względu (jak dobrze rozumiem Mg "zuzywa sie" przy "aktywnosci ukladu nerwowego" wlasnie).
Klinicznie ten kon nie mial/ma objawów poza bycia gapiochem. Od suplementacji jest mniejszym gapiochem ale jest tyle czynników które mogły na to wpłynąć ze nie jestem w stanie zawyrokować czy to dzięki magnezowi czy temu ze chodzi do roboty w zupelnie innym srodowisku czy rutynie (co sie zadziało w podobnym momencie).
Co do składników - zawsze przeliczam przy zmianach, tak jak wtedy tak i teraz ma pasze pelnoporcjowo z sieczka, żadnych innych wymysłów, proporcje Ca:Mg:P wyglądają ok licząc zarcie ale w sianie nie wiem co jest, no patrząc na te wyniki na pewno nie magnez 🤣
donkeyboy, moje doświadczenia są takie, że na "gapciochowatość" najlepiej robi selen (+E) i witaminy z grupy B.
Niedobory magnezu są niebezpieczne same w sobie bo on się zużywa. min przez pracę serca. To min. dlatego - większy wysiłek = większe zapotrzebowanie. Ludzie jak mają mało mg to dostają zawału.
Pytanie, dlaczego przy dobrych proprocjach w żarciu masz "nadmiar" fosforu. I znów pytanie czy mas znadmiar, czy złapałaś moment gdy było go więcej we krwi.
kotbury, to nie ja mam wysoki fosfor, to klacz Perlicy. U mnie jest w normie, tak o po środku. Selen blisko górnej granicy z kolei. Potas tez pod górna granica ale patrząc na glukoze cos czuje ze próbka sobie podróżowała trochę po prostu, nie wiem czy z selenem tez tak jest, dopytam lek. wet.
Selen w górnej granicy jełsi nie masz objawów (obrączki na kopytach, słaby ogon) to jest ok.
Wysoki potas może być za mało sodu - lizawka albo elektrolity potrzebne.