Alaska, Perlica, https://www.instagram.com/reel/C4D3z2trLSF/?igsh=YWx3czZjeHV2ZG5v
Tu ostatnia część, z wynikami danych supli.
Fokusowa, ja nieststy nie polecam tego materiału.
Nie chcę napsiać czegoś co zostanie odebrane jak hejt ale dla mnie to jest modelowy materiał "jak nie patzreć na suplementację".
Po pierwsze są dwa badani selenu. Standardowo (i zwyczajowo) bada się poziom selenu we krwi.. i jest to najmniej miarodajne badanie. Jest też badanie "selenu w mięśniach"... i on o powinno być standardem. A nie ejst. Choć również bywa "niedoszcowane".
Pierwszym największym błędem tego filmiku (i cąłego procesu "badania suplementów"😉 jest to, że nie badani suplementów o podbnych skłądach- uwzględniajać:
a) formy selenu
b) zawartość KLUCZOWEGO kofaktora jakim jest vitamina E.
Kochani! Bez Vitaminy E podając jakikolwiek selen, będziemy go mieć w pip we krwi ale ni chu..a tam gdzie jest on potrzebny! można więc ząłożyć, ze konie "źle" zasuplementowane będa miały najładnijszy wynik krwi (badanie selenu w krwi).
Do tego jeśli podawano selen nieorganiczny, to dość szybko "ulotni się on z krwi", nastąpi próba wysikania go i nery dostaną baty! Będą więc konie (szczególnie te, które nie chodza pod siodłem w porządnym treningu), które suplementowane "dobrze działającym suplem" będa miały niski wynik w krwi bo organizm "broni się" przed źle dobraną formą - która jeśli nie "przepalona" do mięśnia jest szkodliwa nawet w niewielkich dawkach (i nawet gdy widełki są w tzw. normie).
Jak powinno być zrobione takie badanie, o ile w ogóle:
a) wszystkie konie powinny być w takim samym reżimie treningowym i to na podstawie niego powinno się dobrać "skłąd suplementu" (forma selenu)
b) powinny zostac oznacozne długofalowe poziomy witaminy E!!!! I policzona ta witamina dostarczana w żarciu!!! - to jest podsawta
c) po wynikach punktu b) konie powinny zostac pogrupiwane i w korelacji z załozęniamu punktu a) powinna zostać dobrana suplementacja
d) w każdym przypadku powinien być badany i selen z krwi i w mięśniach.
I to by było jakoś tam miarodajne może.
I teraz trzy słowa dla tych, którzy uwazają, że powinni suplementowac selen:
1. Czy twoj koń jest w treningu? jakim
2. Czy twoj koń ma niedobory selenu we krwi? (Jeśli tak na 90% może mieć niedobory).
Jeśli nie ( a ma objawy) zbadaj poziom slenu w mięśniach.
3. jełsi wyszły (potwierdzone w obu badaniach niedobory)- dobierz supelment:
a) dla konie w wysokim treningu najpierw, np. 2 tygodnie selen nieorganiczny (selenian sodu, potem przejdź na organiczny
b) dla koni zniewielkimi niedoborami/ z niedoborami ale nie pracujących intesnywnie pod siodłe- podawaj suplementy z organiczny
4. KAŻDEMU KONIOWI SUPLEMENTOWANEMU SELENEM PODAWAJ WITAMINĘ E.
To tak w bardzo tele skrócie.