Forum konie »

dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp

Bardzo prosze o pomoc -jaka jest najlepsza, najbardziej przyswajalna Vit C dla konia? Musze podawać razem z kolagenem ( uszkodzone ścięgno) . Dziekuję za pomoc.
rzepka, askorbinian sodu przy długotrwalym podawaniu lepszy dla żołądka.
Najlepiej przyswajalna jest naturalna, np. z dzikiej róży- ale żby było odpowiednie stężenie to by trzeba wiaderkami🙂. warto łączyć więc.
Aczkolwiek na jakieś top działanie "zwykłego kolagenu hydrolizwoanego" przy sypaniu do niego vit c bym nie liczyła.
Tam jest ciut więcej "kofaktorów" żeby się wbudowywało to w ściegna, np. mocno trzeba zadbać o miedź (to ona łączy siatkę z kolagenu w elastcyzne połączenia). Trzeba też zajrzeć w zarcie pod katem aminokwasów- czy koń ma takie jakie trzeba i tyle ile trzeba. Inaczej te "kolagenowe" nie do końca zadziałają. I jelita, czy koń ma top zdrowey ukłąd, e ma wystarczająco B różnych (które min. za metabolizowanie tego kolagenu są współodpowiedizalne).
rzepka acerola
dzięki wielkie😁
Odpiaszczanie- ja już zgłupiałam czy to ma być jednak łuska czy może być ziarno babki ? Łuski babki płesznik nigdzie nie widzę dostępnej do zakupu…
Jest na Erli 🙂
Jest na Erli 🙂
Gillian, dziękuję Ci! Nie wpadłam na pomysł żeby tam sprawdzić !
Potrzebuje czegoś na uspokojenie dla zrebaka na długą podróż. Warto coś podawać kilka dni przed wyjazdem ? Będzie jednocześnie odstawiony od matki. Cos oslonowo na ewentualne wrzody ?
Sedalin na podróż i gastrogel osłonowe - butelka na źrebaczka spokojnie starczy na dłuższy czas aż się maluch ogarnie w nowym miejscu i bez mamy.
Przyczepa już jechał i olał sprawę. Co prawda z mamą ale nie wzruszyło go to. Teraz pewnie koniowozem ale później czeka go samolot. Chciałam coś podawać u mnie kilka dni przed , a później raczej nikt mu nic nie poda do momentu bycia w nowym miejscu.
Czy ktoś pamięta gdzie czy na stronie czy na fb było zestawienie o suplemantach przygotowane przez Konie jak malowane , wraz z wynikami morfologii? Chodzi mi o potwierdzenie które suple działały a które niezbyt?
Perlica, na instagramie na pewno było.
Tak tylko zostawię, czterolatka w treningu, do pracy chodzi maks 4 razy na tydzień, raz zamiast wsiadania lonża, pod siodłem chodzi jakieś pół godziny. Drugie foto z jazdy, kiedy mogłaby się bardziej porozpinać, ale nie zawsze jeszcze chce dobrze pociągnąć wędzidło, tak czy siak nie chodzi o etap treningu 😉
Zdjęcie na górze około 23 lipca, w połowie sierpnia dorzuciliśmy jej puchę Myoplastu, foto niżej zrobione wczoraj.
porownanie.jpg porownanie.jpg
quantanamera, dobrze to wygląda. Mojemu tez myoplast służy. Widze go x razy dziennie to nie widze zmian w wygladzie, ale tylkiem czuć ze nabiera siły. Zaraz kończy pierwsze opakowanie.
A podanie Myoplastu słabo rozwiniętemu roczniakowi ma sens? (Wiadomo w momencie gdy krew sprawdzona, jest dobrze żywiony i ma dość ruchu zapewnione)
Piaffallo, imho roczniakowi to potrzeba czasu po prostu. W trzecim roku zycia zwalnia tempo wzrostu w górę, na wiosne sam nabierze ciala.
Perlica, na instagramie na pewno było.
Fokusowa, a potrafisz wskazać gdzie to jest? Relacje czy w poście?
Patrzę i patrzę w ten telefon i nie widzę...
Piaffallo, roczniaki są z założenia paskudy i bywa, że wyglądają bardzo licho, więc o ile nie planujesz pokazu / wystawy, to najlepszy będzie czas 😉 Ale tak, Myoplast można podawać koniom hodowlanym, to jest pakiet bardzo dobrze przyswajalnych białek, jako booster przed jakimś eventem na pewno, na stałe nie ma sensu i dla takiego intensywnie rozwijającego się malucha też mogłoby być za bogato.
Alaska, Perlica, https://www.instagram.com/reel/C4D3z2trLSF/?igsh=YWx3czZjeHV2ZG5v

Tu ostatnia część, z wynikami danych supli.
Odpowiedź na moje pytanie co osłonowo na wrzody dla młodziaka przy zmianie stajni znalazłam, to teraz pytanie pomocnicze: Gastrogel - Jak to dawkować i kiedy zacząć podawać?
Według opisu na stronie producenta to jest 30 ml dwa razy dziennie dla konia 500 kg a ja nie mam pojęcia ile ona może ważyć - jest wyrośniętym chwastem, założyć że 250 kg i dawać po 15 ml?

Alaska, Perlica, chodzi wam o ten filmik?
https://www.instagram.com/reel/C4D3z2trLSF/?igsh=MTl5aWc3YnQ3enlteQ==
Ja nie mam insta.
Znalazłam na youtube
leleiria, tak, o ten, taki sam jest na ich youtube.

Czyli polecana jest Nuvena, z uwagi na lepszą cenę niż Hesta, ale z komentarzy pod filmikiem widzę, że sporo koni nie je proszków z Nuvena.
Stąd lepiej mi wyglada, że lepiej kupić Hestę, bo granulat łatwo zjeść, a przy 1 koniu nie jest to zabójcza kwota, przty hodowli już tak.
mnie na nuvenie nie podbił się ani magnez ani selen. Podbiłam mg na mebio w płynie a selen na hesta
quantanamera to jest mój pierwszy roczniak tak słabo wyglądający... Tylko jego przywiozłam miesiąc temu, reszta wjeżdżała do mnie zaraz po odsadzeniu i sama dbałam o ich dietę od początku i wyglądały jak milion dolarów. Ten to jakaś porażka a czeka go zima na zewnątrz. Myślałam czy go właśnie w ten sposób nie wspomóc w nabraniu masy jeszcze. Ale skoro lepiej zaczekać to zaczekam i będę zamykać oczy ????
karolina_, ja na międzykostny, ciężko stwierdzić bo szły także shocki i laser ale jakoś nie przyspieszył wyleczenia. Natomiast blizna jest ładna i i jednolita
trzeszczki, dzięki. Znalazłaś coś lepszego? Ja nie mam kontuzji, ale mam 5 latka ktory pocisnął konkretny sezon - nieco ponad 20 klas na 8 zawodach, większość na wyjazdach kilkudniowych bo mamy daleko. Jest troche zmeczony, potrzebuje urlopu i wspomagania zanim sie do niego dobiore na zime zeby zmiany instalowac.
Alaska, Perlica, https://www.instagram.com/reel/C4D3z2trLSF/?igsh=YWx3czZjeHV2ZG5v

Tu ostatnia część, z wynikami danych supli.

Fokusowa, ja nieststy nie polecam tego materiału.
Nie chcę napsiać czegoś co zostanie odebrane jak hejt ale dla mnie to jest modelowy materiał "jak nie patzreć na suplementację".

Po pierwsze są dwa badani selenu. Standardowo (i zwyczajowo) bada się poziom selenu we krwi.. i jest to najmniej miarodajne badanie. Jest też badanie "selenu w mięśniach"... i on o powinno być standardem. A nie ejst. Choć również bywa "niedoszcowane".

Pierwszym największym błędem tego filmiku (i cąłego procesu "badania suplementów"😉 jest to, że nie badani suplementów o podbnych skłądach- uwzględniajać:
a) formy selenu
b) zawartość KLUCZOWEGO kofaktora jakim jest vitamina E.
Kochani! Bez Vitaminy E podając jakikolwiek selen, będziemy go mieć w pip we krwi ale ni chu..a tam gdzie jest on potrzebny! można więc ząłożyć, ze konie "źle" zasuplementowane będa miały najładnijszy wynik krwi (badanie selenu w krwi).
Do tego jeśli podawano selen nieorganiczny, to dość szybko "ulotni się on z krwi", nastąpi próba wysikania go i nery dostaną baty! Będą więc konie (szczególnie te, które nie chodza pod siodłem w porządnym treningu), które suplementowane "dobrze działającym suplem" będa miały niski wynik w krwi bo organizm "broni się" przed źle dobraną formą - która jeśli nie "przepalona" do mięśnia jest szkodliwa nawet w niewielkich dawkach (i nawet gdy widełki są w tzw. normie).

Jak powinno być zrobione takie badanie, o ile w ogóle:
a) wszystkie konie powinny być w takim samym reżimie treningowym i to na podstawie niego powinno się dobrać "skłąd suplementu" (forma selenu)
b) powinny zostac oznacozne długofalowe poziomy witaminy E!!!! I policzona ta witamina dostarczana w żarciu!!! - to jest podsawta
c) po wynikach punktu b) konie powinny zostac pogrupiwane i w korelacji z załozęniamu punktu a) powinna zostać dobrana suplementacja
d) w każdym przypadku powinien być badany i selen z krwi i w mięśniach.

I to by było jakoś tam miarodajne może.

I teraz trzy słowa dla tych, którzy uwazają, że powinni suplementowac selen:
1. Czy twoj koń jest w treningu? jakim
2. Czy twoj koń ma niedobory selenu we krwi? (Jeśli tak na 90% może mieć niedobory).
Jeśli nie ( a ma objawy) zbadaj poziom slenu w mięśniach.
3. jełsi wyszły (potwierdzone w obu badaniach niedobory)- dobierz supelment:
a) dla konie w wysokim treningu najpierw, np. 2 tygodnie selen nieorganiczny (selenian sodu, potem przejdź na organiczny
b) dla koni zniewielkimi niedoborami/ z niedoborami ale nie pracujących intesnywnie pod siodłe- podawaj suplementy z organiczny
4. KAŻDEMU KONIOWI SUPLEMENTOWANEMU SELENEM PODAWAJ WITAMINĘ E.

To tak w bardzo tele skrócie.

kotbury, przy hodowli większość ludzi podaje jednak profilaktycznie selen organiczny + vit E w koncowce ciazy, o ile nie ma sporego nadmiaru. Tego jak efektywnie selen przechodzi przez łożysko nie masz jak zbadać, a skutki niedoboru u zrebaka sa fatalne, wady postawy, przykurcze, nawet problemy ze wstawaniem.
karolina_, tego w ogóle nie neguję. I to jest wskazane. A jeszcze bardziej jest wskazane podczas zaźrebiania.
Krytykuję te konkretne filmy o sprawdzaniu suplementacji. Bo założenia i wnioski z badań są tak błędne, że głowa boli.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się