Forum konie »

żel, żele, podkładka, podkładki, futerko pod siodło

Tu miał byc zaznaczony cytat visenny ale cos nie wyszło, więc zamieszczę go w cudzysłowiu:
"Jeśli chodzi o to przewężenie na kręgosłup, nowe, podstawowe wersje tych żeli mają je na 100%."

No własnie, chodzi o to ze jest to podobno nowo kupiony żel. Wystawiony jest taki na allegro i zastanawiam sie nad jego kupnem. Ale w sumie duzą róznice robi to przewezenie w jezdzie, czy oddziaływaniu na kregoslup przede wszytskim konia?
Chwila chwila. Nowy i nieużywany w sklepie czy na allegro, nie oznacza nowego względem daty produkcji. 😉 Jak wszystko.. Siodła, ogłowia, wędzidła, ubrania czy obuwie.. owszem, używane być nie muszą, ale co do ich nowości to różnie bardzo bywa.
k_cian, no tak, ale jesli bylby wyprodukwany dawniej, ten z drugiego zdjecia, to mialby inaczej napisy i niemialby tej kreski wzdolz tylnego leku.
Możliwe. Nie jestem z nimi na bieżąco. Natomiast sama widziałam kilka wersji tego samego żelu różniące się detalami. Nie wiem ile oficjalnie i w jakiej kolejności zostało ich "wypuszczonych" na rynek.
No pewnie, wcale w to nie watpie 😉 Wiec jak z tym przewezeniem jest? Bez niego jest duzo gorzej czy nie?
Ja się przeprosiłam z moim mattesem (a tak na niego narzekałam).
Owszem, posiadanie fury szmat pod siodłem (ja mam pad, żel podnoszący tył i teraz jeszcze futro) poprawnenie ejst... ale dla nas narazie to jedyna możliwośc.

Niestety nie ocenię, czy dołożenie kolejnej szmaty pod siodło i wynikła z tego poprawa rozluźnienie to efekt tamtego dnia czy długotrwały bo mi koń okulał... buuuu 😵
hej,
porzebuje jakis podklad pod dopasowane siodlo (moj ukochany GG, ktory jest troche twardawy jednak) na konia o bardzo wybijajacym klusie, zeby troche moje plecy ochronic.
przejrzalam watek i wychodzi, ze najcienszy jest Acavallo Soft Gel Pad lub podobny taki:
http://www.kraemer-pferdesport.de/GEL-Sattelpad.htm?websale7=kraemer-pferdesport&pi=210057&ci=247468

czy te zele chronia tez plecy jezdzca mimo ze sa takie cienkie? co sadzicie?

dzieki za rade
a żel na siodło?
kotbury Nie wystarczy samo futro podnoszące tył siodła?  🤔
a żel na siodło?

a istnieje cos takiego??  🙄 to raczej splycaloby dosiad..
ekwan, istnieje, ale czy splyca, to nie wiem.
istnieje, nie wpływa na dosiad (swoją drogą - co to w ogóle znaczy to okreslenie - spłyca dosiad?)
istnieje, nie wpływa na dosiad (swoją drogą - co to w ogóle znaczy to okreslenie - spłyca dosiad?)

jesli cos poloze na siodle, to chyba logicznie siodlo jest plytsze i sie plycej siedzi. tak czy inaczej, ten zel na siodlo na zdjeciach wyglada srednio, do tego mam zastrzezenia co do nieprzesuwania sie podczas jazdy.

jeszcze raz pytanie do wlasicicieli acavallo: czy czujecie jakas roznice jesli chodzi o kregoslup - z tym zelem a bez tego zelu?

Ale nie ma to nic wspólnego ze spłyceniem dosiadu - można mieć baaardzo głęboki dosiad w bardzo płytkim siodle...
kotbury Nie wystarczy samo futro podnoszące tył siodła?  🤔

a) jestem przeciwniczką futer pod siodła ujeżdżeniowe
b) jeździłam do te pory bez futra (i dlatego miałam żel)

... ale odkryłam, że sam żel to mało.

Futro tak ładnie nie unosi jak ten żelik - ok dobre 2,5- 3 cm podnosi tył i to tak płynnie bez skoku wysokości.
Ale nie ma to nic wspólnego ze spłyceniem dosiadu - można mieć baaardzo głęboki dosiad w bardzo płytkim siodle...

... i bez siodła też  😉
Co do aktualnych modeli żeli Acavallo - w tej chwili w sprzedaży są dwa modele żelu podstawowego - zwykły, i anatomiczny. Ten drugi jest droższy, inaczej wykrojony, przystosowany do przyklejania podkładek podnoszących przedni lub tylni łęk - i właśnie on jest cieńszy na całej linii kręgosłupa (wyraźnie cieńszy, na tym fragmencie jest cieniutki żel i nie ma dziurek), profilowany przy okazji tak, by dobrze układać się na kłębie.

Edit:
Składnia 😉

Edit2:

Dorzucam zdjęcia poglądowe:

Żel anatomiczny

Żel zwykły:
Co do aktualnych modeli żeli Acavallo - w tej chwili w sprzedaży są dwa modele żelu podstawowego - zwykły, i anatomiczny. Ten drugi jest droższy, inaczej wykrojony, przystosowany do przyklejania podkładek podnoszących przedni lub tylni łęk - i właśnie on jest cieńszy na całej linii kręgosłupa (wyraźnie cieńszy, na tym fragmencie jest cieniutki żel i nie ma dziurek), profilowany przy okazji tak, by dobrze układać się na kłębie.

Edit:
Składnia 😉

byc moze nie wyrazilam sie jasno: chodzi mi o ochrone kregoslupa jezdzca 🙂😉
mam dopasowane siodlo (ale konie o morderczym klusie) stad szukam czegos cienkiego, ale nie wiem czy ma sens wydawanie pieniedzy, jesli taki cienki zel i tak nie ma znaczenia dla MOICH plecow.

dzieki
Ekwan, odpowiadałam właściwie na rozważania z przed kilku postów wcześniej, niż twój  😉
aha.

a jaka ma grubosc?
[quote author=caroline link=topic=77.msg709427#msg709427 date=1284735476]

jesli cos poloze na siodle, to chyba logicznie siodlo jest plytsze i sie plycej siedzi. tak czy inaczej, ten zel na siodlo na zdjeciach wyglada srednio, do tego mam zastrzezenia co do nieprzesuwania sie podczas jazdy.
[/quote]
nie, to nie jest logiczne. masz albo dobry dosiad albo go nie masz.

co do przesuwania się - zapytaj uzytkowników zamiast zgadywać.
bo nie przesuwa się, dobry zel na siodło jest dobrze (madrze) mocowany.
nie przesuwa sie? probowalas? i moze masz jeszcze zdjecia?? czekam na KONSTRUKTYWNA partycypacje w dyskusji..
Ja mam ten żel  anatomiczny Acavallo i jest bardzo fajny 🙂

ekwan chodzi Ci o coś takiego http://www.gnl.pl/siodlo-pfiff-saver-p-5345.html ?
chodzi mi raczej o cos pod siodlo, ale padla propozycja za zel na siodlo zamiast. wyglada strasznie. i nie mam pojecia jak to sie sprawdza.
czekam, az ktos mnie przekona do tego acavallo, mowiac ze idealnie chroni plecy jezdzca 🙂
ekwan,
Jeździłam w nim i było wygodnie.Nie przesuwalo sie. Chociaz kupiłam naturalne futro na siodło i uwazam ze jest lepsze.
Nic niestety idealnie chroni plecy jezdzca

Żel na pewno pomaga, chociaż chyba bardziej futerko amortyzuje.
Ja na co dzień jeżdżę z żelem na siodle i jest bardzo fajny, nie przesuwa się. Jedynie co mu mogę zarzucić to teraz po długim czasie jest użytkowania rzep już nie trzyma tak dobrze. Szczególnie przydatny gdy się wsiada na te mniej wygodne konie. W futrze nie jeździłam więc nie umiem porównać.
chodzi mi raczej o cos pod siodlo, ale padla propozycja za zel na siodlo zamiast. wyglada strasznie. i nie mam pojecia jak to sie sprawdza.
czekam, az ktos mnie przekona do tego acavallo, mowiac ze idealnie chroni plecy jezdzca 🙂

Podobno ta technologia chroni, ale sama nie sprawdzałam http://www.stuebben.com/start.php?lg=dede&su=produkte-saettel-biomex&id=496&top=2&top2=9

Co do żelu Acavallo to zakładam go dla dobra konia a nie mojego 🙂
ekwan polecam Veredus Top Riding Gel z kulami.Pomaga amortyzuje i zmniejsza ucisk kręgów.Ja stosuje - mam problemy z kręgosłupem i wyraźnie czuje dyskomfort jeżdżąc bez tego żelu.
ten veredus z opisu wyglada super, tylko ze pewnie jest za gruby - moje siodlo jest dopasowane, i mysle ze ekstra 2cm nie dam rady wcisnac. koszt spory, wiec jak nie bedzie pasowac to strace dosyc duzo pieniedzy.
a nie mam od kogo pozyczyc na probe.

tak czy inaczej, dzieki za rady.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się