Czy ktoś wie czy do Mattesa w wersji EWWA są wkłady w innym kształcie niż do klasycznej? Czy mogę dokupić zwykłe? Nigdzie nie widzę osobnych wkładów do EWWA.
Jest może ktoś chętny na zamianę głównego wkładu z podkładki korekcyjnej winderen 16 skokowej? Mam slim (10mm), potrzebuje wymienić na superslim (6mm).
Wiem, że trochę naiwne pytanie, ale co mi szkodzi.. 🙂
Jakie podkładki polecacie dla ochrony pleców do dopasowanego siodła. Mam Winderena, mattesa. Szukam czegoś innego. Może jakieś nowości na rynku godne polecenia?
keirashara, Winderen sztywny jak deska i ogólnie mam wrażenie, że dziwnie się układa. Może też to być kwestia tego, że swoje już przeżył, a chyba nie jestem z niego zadowolona na tyle żeby kupić nowego
Nat95Rozumiem, ja jeżdżę bez podkładek od lat, bo mam dopasowane siodła i leza fajnie. Wszelkie podkładki powodują że siodło mi się przemieszcza na boki. Natomiast stosuję chłonne i nie za cienkie czapraki (bawelniane).
adriena, Jest powód tego przemieszczania się na boki? Tj konie mają taką budowę grzbietu czy coś?
Nat95, ja miałam cienkie żele z Acavallo, ale czy one są takie dobre to nie wiem (niektórzy fizjo twierdzą, że takie żele niby powodują punktowy nacisk, ale czy to tak działa, nie wiem). Taki cienki żel z futrem to też była ciekawa opcja. Moim zdaniem dobra. Ten Top gel veredusa też był spoko, z tego co pamiętam. Miałam jeszcze taką podkładkę chyba z Kieffera, też żel, ale taki z "przewiewem" na kręgosłup.
No a ogólnie to wszyscy polecają Winderena na takie atrakcje. Sama nie polecę, bo nie mam, a że mój Mattes i Christ nadal żyją, to nie kupuję nic innego.
adriena, dopasowane siodło na cienkiej podkładce nie powinno się przemieszczać.
Nat95, Koń ma aż 4 nogi, a plecy niestety tylko jedne. Także dobrze myśli Twoja głowa.
Jeśli winderen nie pasuje to jest kilka fajnych podkładek cienkich na rynku.
Ja mam mam Kentucky grubszą i cieńszą i bardzo sobie chwalę. Nie twardnieje w zimie, a przypomina winderena.
Skoro już mowa o memory foam... - jak to działa - faktycznie można wrzucić pod siodło dopasowane i będzie lepsza amortyzacja? Ta podkładka się tak "dopasuje" do całości? W sumie Winderen chyba też tak działa.
Perlica, Masz tą Kentucky Impact Equalizer? Czy coś innego?
Sankaritarina myślę że to kwestia budowy kłody i grzbietu konia.. Nie ma miejsca na dodatki. Gdybym oze miała większy rozstaw łeku to może coś by wlazło, ale to trochę bez sensu kupować większe, żeby mieć możliwość zakładania dodatków.
Perlica, jest znaczna różnica pomiędzy grubą, a cienką? Jak nie mam jak pomacać dwóch jednocześnie to nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić, mimo podanych wymiarów 😅
Nat95, nie wiem jak odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo dla mnie 8mm to jest 8mm i nie muszę sobie tego wyobrażać.
Może tak: 8mm to prawie 1cm, a 1cm to jednak jeden rozmiar łęku. Więc masz różnicę prawie rozmiaru łęku .
Perlica, ja niestety jak nie mam czegoś przed sobą to nie do końca jestem w stanie sobie wyobrazić. Jednak ta odpowiedź mi pomogła, zamówię tą cieńszą.
Potwierdzam - mam mattesa vs M sprzed 2 lat bodajże, a pod obecnym moim siodłem 17,5 jest takie na styk (siodło o szerokim twiście i na pewno nie jest to CC) - ale podejrzewam, że jeśli zamówiłabym Lke, to byłaby za wielka.
Naciau, gdzieś w historii tego wątku pisałam i wstawiałam porównanie starych L i nowszych L (vs) bo skusiłam się na promocyjną cenę i… dostałam ogromnego placka, który wystawał mi na kilometry materiałem (!) 😲