Moja arabska chudzinka najpierw nabiera masy, nie udalo nam sie wczoraj go polaczyc ze stadem, wiec biegal sam, na wydzielonym pastwisku. byl bardzo grzeczny mimo ze pastuch wylaczony, a koniuch stal kolo samej drogi. Nie wystraszyl sie ani aut, ani busow, ciagnikow, koparek i innych cudow. Dzisiaj posiedzi tam sam bo ja za 10 minut do pracy spadam na 12 godzin 🙁
szamanka a czemu się nie udało połączyć? Problemy organizacyjne czy "końskie"? ... przez tę odmianę idealnie przez środek nosa to on wygląda po prostu uroczo. 💘
Czy Tylko mi to sie tak dwuznacznie skojarzyło?? 😂
Niestety nie tylko Tobie.Wstydzę się za siebie. A jeżeli pawel_asola transportuje konie, to pewnie ta informacja jest mu potrzebna żeby coś gdzieś przetransportować w komfortowych warunkach.Aż o świcie przy karmieniu chciałam kobyłę zmierzyć, ale to xxoo, a nie oo. 🙂 UU, przepraszam przyczepy sprzedaje.A światli wytwórcy i sprzedawcy przyczep zwykli informować nabywców ile i jakiego konia się do przyczepy zmieści( anie tylko, że coś jest na 1,5 konia). Zapłać za badania rynkowe, leniwa buło!
pawel_asola, 1. wez zdjecie jakiegos araba- ujecie idealnie z boku w wybraną pozycją szyi 2. mierzysz wysokość w kłębie (A); A= 1 3. mierzysz odcinkiem A długośc konia (X) ; X= (np.) 1,4 A 4. za A podstawiasz rzeczywistą wysokość (info ile maja w kłebie oo są powszechne - przykladowo 148) i wyliczasz X. np 148 x 1,4 = 207,2 (x=207,2 cm)
Lara- kon piękny aczkowiek interesowałam sie nim przed zakupem siwego...i chyba był ruszony na przodzie wiec sobie odpuściam...jak i rownież bardzo podobał mi się kon po Madrass Kossack również urwany na torach...:/ proponuję przed zakupem zrobić badania bo iaczej moża się nadziać...
larabarson dzieki! no to taki egzemplarz co szybko sie buduje i szybko spada, ale przy regularnym ruchu wyglada naprawde niezle🙂 troche sie balysmy ze spadnie nam po ucieciu owsa, ale nie 🙂 szamanka dzieki dzieki, pieszczotliwie mowie do niej PULPET :P
Ale jak arab to ona nie wyglada, nie wiem czy mi szkoda czy wole miec mini-PRE ;P
Faith jeździłam kiedyś w stajni, gdzie był arab, o którym wszyscy mówili: "nie jest to ładny arab, ale jest to ładny koń". Faktycznie było w nim coś takiego, że mało kto widział na pierwszy rzut oka, że to arab, ale i tak większość reagowała "o jaki ładny!". Ale twoja jest dużo bardziej arabska od niego, także nie przesadzaj z tym "niearabska". 🙂
Śmiałam się w podobnym tonie. Eufona nie ma typowej prezentacji w moich oczach zatem zawsze twierdziłam, że nikt się na niej nie pozna. A tu zaskoczenie, bo każdy rozpoznaje w niej araba. I co najlepsze, budzi zachwyt u każdego.
Murat-Gazon hyhyhyhy, w razie w bede papierem machac 😀 przynajmniej widze, ze praca idzie w dobrym kierunku🙂 tylko znowu siodlo do poszerzenia choleraaaaaaaa ;P
Faith to może tym razem poszerz więcej niż potrzebujecie i wsadź miśka, bo się tak będziesz bujać z tym siodłem. 😉 Jaką macie szerokość łęku w tym momencie, tak z ciekawości?
Moja mi spada z mięśni 🙁 Już to widzę niestety. Cóż, czwarty tydzień stoi w boksie i postoi jeszcze pewnie ze dwa...
No taki mam plan wlasnie 🙂 poszerze 2 rozmiary na pewno - nie kazde siodlo da sie poszerzac bez konca, ze tak to ujme - stad problemy. W tej chwili mam Jorge Canavesa oryginalny rozmiar 33 i niestety ciasne, ale mysle, ze ze 3 rozmiary to ono jeszcze przyjmie 🙂 A twoja przybierze pewnie predko jak tylko wroci do roboty 🙂
Jak sprzedawałam Winteca, to moja z niego właśnie wyrosła i wychodziło, że wintecową miarą miałaby 35, a potem pod bezterlicówką mam wrażenie, że jeszcze się rozbudowała, także było pewnie gdzieś koło 36. Także pewnie coś podobnego czeka i was, bo wychodzi mi, że 34-36 to taki "standard arabski". 😉 Pewnie przybierze, tylko jak pogoda dalej taka będzie, to kiepsko to widzę w stajni wolnowybiegowej... 🤣
E tam, moja tez wolnowybiegowa, wiata tylko stoi, boksy angielskie moze beda przed zima 🙂 siodlac i jechana! jak dojdzie do siebie 😉 ja w sumie cala ostatnia zime przejedzilam, tydzien pfzerwy chyba tylko mialam po odwilzy jak sie roztopilo i zamarzlo ponownie w formie tafli:P
W sumie to masz rację. Przyzwyczaiłam się, że w obecnej stajni nie da się jeździć na dworze, jak jest mokro, bo ziemia wybitnie tragiczna - śliska, grząska i lepka jak bagno. Ale jeśli w nowej stajni jest po deszczu "normalne błoto", to nie ma się czym przejmować.
[quote author=Murat-Gazon link=topic=752.msg2164996#msg2164996 date=1408617774] Jak sprzedawałam Winteca, to moja z niego właśnie wyrosła i wychodziło, że wintecową miarą miałaby 35, a potem pod bezterlicówką mam wrażenie, że jeszcze się rozbudowała, także było pewnie gdzieś koło 36. Także pewnie coś podobnego czeka i was, bo wychodzi mi, że 34-36 to taki "standard arabski". 😉 Pewnie przybierze, tylko jak pogoda dalej taka będzie, to kiepsko to widzę w stajni wolnowybiegowej... 🤣 [/quote] Na dwoje babka wróżyła. Dużo zależy od pogody. Baby nie chowają się tylko stoją w deszczu i jedzą, dlatego zastaje je właściwie mokre jak... W przypadku śniegu to samo.
Chcę się pochwalić, że wczoraj dostałam pod opieke ( coś prawie jak dzierżawa) walaszka arabskiego 🙂 I strasznie się ciesze z tego powodu, bo czytając wasze wpisy bardzo chciałam zacząć współprace z koniem tej rasy.
Murat problemu zadnego nie bylo, po prostu nie bylo wlasciciela a ja sama konia do reszty nie puszcze, wiec pobiegalismy luzem 🙂 Do Malego dopiero w sobote i wtedy cos podzialamy - zobaczymy co wyjdzie 🙂 Narazie jestem bardzo zadowolona z Malego, myslalam ze mnie nie zaakceptuje a jest chyba ok.