Forum konie »

Konie czystej krwi arabskiej

Epikea, gratulacje!!!

ps. tak bardziej dla ożywienia wątku 😉
ogurek, Dzięki piękne 💖
Szukam informacji o mojej dawnej klaczy Arabskiej
Dimer ( Dalilah ,Ensenator) w styczniu skończyło 1/3 lat (17.01.2013r) siwa w hreczke
Dałam na próbę po akceptacji ,sprzedałam znajomej. Miała być blisko 10 km ode mnie , aż pewnego razu poprostu jej nie było. Liczyłam że znajoma da znać gdyby coś było nie tak i Dimer by po prostu wróciła do mnie. Niestety gdzieś została wywieziona w "trening" i dalej sprzedana.
Chciała bym wiedzieć gdzie jest ? Czy wszystko ok u niej i dać znać nowemu właścicielowi ,że gdyby się nie sprawdziła to ją odkupie.
1000026375.jpg 1000026375.jpg
1000026374.jpg 1000026374.jpg
Za rok/półtora będę szukać araba.
Dorosłego, żadne źrebaki i odsady nie wchodzą w grę. 155 cm+
Pytanie do mądrzejszych i bardziej doświadczonych w rasie- gdzie i u kogo szukać takich koni? Tutaj na rewolcie i innych portalach pokroju olx bardzo rzadko pojawia się cokolwiek interesującego.
Zupełnie nie jestem na bieżąco i nie wiem gdzie można szukać takich koni.
Nie interesują mnie pokazówki na filigranowych nogach z Janowa, po sławnym, zdrowo walniętym ogierze, nie mogące dobrze oddychać przy jakimkolwiek wysiłku. 🙃
Najbliżej mojemu sercu do smoków z Terska - wysokie, dobrze zbudowane, a dodatkowo chyba niosące geny maści czekoladowej, choć to raczej w ramach ciekawostki. Tylko transport z Rosji byłby teraz chyba dość kłopotliwy. Czy w Polsce lub krajach UE są stadniny/prywatni hodowcy mający konie w typie tych rosyjskich? Lub jakieś alternatywne linie, sprawdzone pod względem użytkowym i z dobrą głową?
Sam tu zostałem?
Eldara M po EKS Farajj od Eselaja M, najwyżej wypunktowana roczniaczka, brąz w czempionacie.
Screen z relacji arabianessence.tv

IMG_4834.jpeg IMG_4834.jpeg
ogurek, Co jakiś czas przychodzi na mnie ochota żeby nabyć jakaś klacz Pure Polish ale co z takim przychówkiem zrobić? Eleganckie stworzenie to jest ale jakoś tak z użytkowaniem to kiepsko. Na wystawę się nie nadaje, do użytkowania może w jakimś bardzo ograniczonym zakresie... szkoda że obecne araby nie pochodzą od koni sprowadzonych przez Rzewuskiego - może byłoby lepiej z tym użytkowaniem.
A jak jest z użytkowaniem? 😉
Mało kto sprawdził, ale wszyscy wiedzą. I robi się zaklęty krąg, nikt nie użytkuje, więc nikt nie chce. Moim zdaniem większość z nich, bez względu na rodowód, świetnie nadaje się na rekreanty. Od dawna nie wsiadam, ale moja najlepsza terenówka to klacz oo.
Żeby nie być gołosłownym, pokazywany z sukcesami jako roczniak, do dzisiaj z jajkami, w pojedynkę chodzi w teren
IMG_4877.jpeg IMG_4877.jpeg
IMG_4876.jpeg IMG_4876.jpeg
ogurek, Mam 115 kg wagi i 194 cm wzrostu - poszukaj mi araba pod siodło Sto lat temu nie było z tym problemu, nawet koń kawaleryjski miał maks 156 w kłębie.Dziś jesteśmy o 20 cm wyżsi niż nasi pradziadkowie. Przyznaję, ze narosło sporo mitów wokół arabów, ale lata komuny i egalitaryzm stadnin zrobiły swoje. Dziś wyścigi są traktowane na równi z hazardem i nikt nie zamierza nic z tym zrobić - to już poboczność trochę,a le niech tam...
ogurek, Mam 115 kg wagi i 194 cm wzrostu - poszukaj mi araba pod siodło
melehowicz, ale po co, skoro jest tyle innych koni w twoim rozmiarze 😁
Ja mam 170cm i krótkie nogi, wsiadanie bez schodków (np w lesie) na coś powyżej 170 to zawsze było kombinowanie np. z puśliskami.

...nawet koń kawaleryjski miał maks 156 w kłębie.Dziś jesteśmy o 20 cm wyżsi niż nasi pradziadkowie. ...
Nie problem dzisiaj znaleźć araba powyżej 155cm, ale to raczej nadal nie twój kaliber 😉
Co do wzrostu powyżej 155 to może jakiś francuz wyścigowy ale nie polish pure
Nie jdla popatrzenia jak skubie trawę na pastwisku też można .....
..dla popatrzenia jak skubie trawę na pastwisku też można .....
a potem rośnie fama, że do niczego się nie nadają 😁

a potem rośnie fama, że do niczego się nie nadają 😁

ogurek, Chcesz hodować to źle, nie chcesz - jeszcze gorzej🤣
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się