Forum towarzyskie »

Kącik WEGE :-)

zamowilam speedcookaaaaaaaaaaa  😜 juz sie nie moge doczekac az przyjdzie 😀
zupy sys są fajne jeśli chodzi o szybkość przygotowania, ale niektóre np. pieczarkowa jest niedobra-wogoóle nie czuć grzybów, nie ma określenoego smaku
Z gotowych zup ostatnio rzuciły mi się w Biedronce - ostatnio była np. szparagowa. Nie próbowałam jeszcze, ale wyglądały bardzo smakowicie i były wieelkie 🙂. Taka zupa i grzanki do tego to chyba będzie spoko pomysł 😉
Z Biedry jest zarabisty rosół! Wege, na warzywkach 🙂 bez syfu, ważny kilka dni, i baaardzo smaczny. Stoi tam gdzie mixy sałat. Dobra opcja na szybkie danie
nerechta, super, dawaj znać jak sie sprawuje🙂😉

Jeszcze o żelazie:
http://interceptingfists.wordpress.com/2014/07/08/close-look-iron/
Diakonka, ale super link!!! Dzięki.
jest, przyszedl!!! A ja nie wiem co z nim zrobic hahaha 🙂 Jutro bedzie hummus a poki co zbieram przepisy 😀
a książki nie dostałaś? na początek dobrze z niej korzystać, a potem to już człowiek sam tworzy🙂 poza tym - w necie jest kopalnia przepisów na... Thermomixa, które też pasują do Speedcooka 😉
wiem wiem 🙂 Dostalam ksiazke, cos tam sie wybierze do zrobienia 🙂
nerechta zrób własne masło, do własnego chleba ,
zmiel dla zabawy orzechy i daktyle  😜, a później dodaj do czegoś np. wegańskiego creme caramel. Chciałam zrobić taki krem jaglany jak wstawiła Diakon'ka z jadłonomii ale dodałam jeszcze gluta, który został mi po zrobieniu mleka ryżowego i wszystko zmiksowałam w Thermo.
Wyszedł idealny, delikatny, aksamitny mus, który polałam melasą buraczaną.
No w smaku istny  creme caramel.

Dziewczyny czym mogę zastąpic mleczko kokosowe. W wielu przepisach jest to mleczko, a ja kokosów ścierpiec nie mogę.
demon mniaaaaaaam!!!
Wyczailam na smakoterapii Tiramisu, ale bede szaleeeec 😀
.
dziewczyny mogę brać witaminę D (Vigantoletten 1000) z kompleksem witamin B (takie zwykłe, bez recepty) czy one wzajemnie zaburzania swoje wchłanianie albo coś?
Pierwsza kawa mrozona i hummus za mna! Poczatkowo bylam zdenerwowana bo srednio sobie radzil z cieciorka, ale byla troche twarda; dolalam troche i ladnie zmielil 😀 Uznaje to za sukces, a roboty naprawde duzo mniej niz przy blenderze 😀
Na miły początek weekendu

Źródło, vegetarianfriend.com, Posted by Xiao Kang
Pierwsza kawa mrozona i hummus za mna! Poczatkowo bylam zdenerwowana bo srednio sobie radzil z cieciorka, ale byla troche twarda; dolalam troche i ladnie zmielil 😀 Uznaje to za sukces, a roboty naprawde duzo mniej niz przy blenderze 😀

To prawda i to jest duży plus tego urządzenia.
kotbury, dobre.
Z Biedry jest zarabisty rosół! Wege, na warzywkach 🙂 bez syfu, ważny kilka dni, i baaardzo smaczny. Stoi tam gdzie mixy sałat. Dobra opcja na szybkie danie

Muszę przyznać, ze dawno nic gorszego niż ten rosól nie jadłam, bardzo niesmaczny:/
dziewczyny, która z Was jest obcykana w żywieniu wdg 5 elementów? mam pewnien przepis który chcę zmodyfikować, ale nie umiem ;(

Zupa ryżowa na śniadanie

(wzmacnia Chi Śledziony Trzustki/ Żołądka)

Składniki:

- nasiona (orzechy włoskie, migdały sparzone i obrane ze skórki)
- suszone owoce (np. śliwki, figi, daktyle, rodzynki, żurawina)
- płatki ryżowe
- otręby ryżowe
- zmielone siemię lniane
- miód (niekoniecznie)
- jogurt naturalny (50-180g)
- zimna woda
- gorąca woda
- przyprawy: kurkuma, kardamon

Przygotowanie:

1. Przygotować nasiona i suszone owoce - nasiona przelać na sitku zimną wodą (po 1-2 łyżeczki
migdałów i orzechów włoskich); owoce suszone włożyć do kubka zalać wrzącą wodą, odcedzić,
pokroić w kostkę, dodać do nasion na sitku za wyjątkiem żurawiny (po 2-3 śliwki, figi, daktyle,
garść rodzynek).
2. Przelać zimną wodą nasiona i owoce na sitku, potem wrzącą wodą. Pozostawić do odsączenia.
3. (M) Wsypać do talerza po 2-3 łyżki płatków ryżowych i otrębów ryżowych, dodać szczyptę
kardamonu.
4. (W) Dodać trochę zimnej wody, wymieszać.
5. (D) Dodać jogurt, pokrojoną żurawinę, wymieszać.
6. (O) Dodać szczyptę kurkumy, wymieszać.
7. (O) Dodać gorącą wodę, wymieszać.
8. (Z) Dodać 2-3 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego, wymieszać.
9. (Z) Dodać nasiona i owoce odcedzone na sitku, wymieszać.
10. (Z) Dodać 1 łyżkę/łyżeczkę miodu naturalnego, wymieszać (miód można pominąć).
.......................

Chcę ominąć jogurt (D) - jak mam modyfikować dalszy ciąg? :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Nic nie zmieniać, żurawina wystarczy jako "drewno".

Przepis:
1 cebulą pokrojoną w piórka wrzucasz do rozgrzanego woka, smażysz aż się zezłoci.
- dorzucasz 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry (kupisz w tesco, albo można zrobić samemu)
- zalewasz puchą mleka kokosowego, podkręcasz ogień, czekasz, aż się zagotuje
- dorzucasz tofu pokrojone w dużą kostkę, gotujesz 7 minut
- wrzucasz pokrojone w kostkę średnio dojrzałe mango / albo zblendowane mocno dojrzałe mango i gotujesz jeszcze minutkę
- dorzucasz parę liści szpinaku, doprawiasz chilli dla ostrości, wg. uznania

e voila !! Obiad błyskawiczny i pyyyyyszny!
Teodora, wielkie dzięki  :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Rozumiem, że zamiast żurawiny mogę wrzucić cokolwiek innego z "drzew"? 😉
Meise wygląda mega apetycznie 🙂

ja jutro robię mały eksperyment- placuszki z cieciorki. Właśnie wstawiłam do wody a nocne moczenie. Zobaczymy coż tego wyjdzie :P
Ja robię dość często burgery z cieciorki, są fantastyczne, czasem jemy je luzem, czasem zawijam z dodatkami w tortille.

Jeśli ktoś szuka knajp wegetariańskich w Krakowie, to polecam "Green Day" na Mikołajskiej. Jest tanio - za 60 zł dwie osoby zjedzą po dwa dania i deser, a to sam środek miasta. Wiem, bo kiedyś kupiliśmy kupon na 60 zł - objedliśmy się niemiłosiernie a i tak całych 60 zł nie wydaliśmy.
Naprzeciwko jest też Moa Burger, gdzie są dwa burgery wege w menu - pycha, ale burgery też ogromne  😜
a w trójmieście możecie coś polecić?
Weganką, ani wegetarianką nie jestem, ale mam problem (chyba anemia). Nie mogę brać preparatów z żelazem (kiedyś lekarz kazał mi brać ,,Ascofer"- po 2-4 tygodniach brania miałam m.in. bóle brzucha, które ustały po odstawieniu tabletek). Z jedzeniem warzyw, zieleniny (nie wspominając o mięsie i podrobach) też nie za bardzo, bo potrawy nie są przygotowywane przeze mnie, a nie chcę narzucać swojego widzi-mi-się.
Może doradzilibyście mi, jakie soki mają trochę żelaza? Jakieś nasiona (ponoć dynia i słonecznik)? Suszone owoce?
Dementek, no ale sałatkę chyba możesz zrobić sama.
Dementek, sok z pokrzywy.
Dementek tu chodzi o Twoje zdrowie, czemu sama nie mozesz sobie gotowac? I po ilu tygodniach mialas bole brzucha - bo 2 a 4 tygodnie to roznica. I co to znaczy chyba anemia - bo jesli jestes niezdiagnozowana, to bez sensu strzelac na oslep. Zrob sobie podstawowy panel, z zelazem itd, i wtedy mysl co dalej.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się