Forum konie »

Puśliska

keirashara, widzialam jakiś filmik z tym sposobem i chciałam odszukać.... i odpadneły mi oczy trochę 🤐🤣
1000030910.jpg 1000030910.jpg
keirashara, zrobiłabym ale nie mam pod ręką w tej chwili, chyba że w weekend - to mogę cyknac tutorial.

Natomiast znalazłam wideo jak ktoś inny robi to "zrolowanie"
https://vm.tiktok.com/ZGdDyHqb7/

Potem tylko na to pokrowiec i tyle 🙂
adriena, takie puśliska doradziła mi obsługa klienta w equishop. Niestety patent z gumeczkami się nie sprawdził, cały czas mi te osłonki uciekają. Przez kilka pierwszych miesięcy użytkowania nie miałam takich problemów, dopiero od listopada pojawił się taki problem (czyli po 9 miesiącach codziennego użytkowania puślisk).
donkeyboy, - nie mam tiktoka i nie mogę odpalić, ale spróbuję sama poszukać 😉

zembria, - nie wiedziałam, że strzemię to część stopy, całe życie człowiek się uczy 🤣
Patkahm bo się wyrobiła skóra, skróć je i będzie ok.
keirashara, to łap kluczowe screenshoty :P jak nadal nie to zrobię wideo w weekend

IMG_20250131_090043.jpg IMG_20250131_090043.jpg
IMG_20250131_090003.jpg IMG_20250131_090003.jpg
donkeyboy, - aaaaa, zupełnie inaczej w głowie to "widziałam". No to ma w sumie sens, ale nie wiem czy wyjdzie z puśliskiem ujeżdżeniowym, muszę spróbować. Dzięki! 🌻
donkeyboy, zainspirowałaś mnie, jutro spróbuję tak zrobić po jezdzie 😀 tylko nie wiem czy takie mono nie są za krótkie i to sie od razu nie rozwinie
xxagaxx, mi się to rozwijało, próbowałam :P
ej ale cały trik żeby to się nie rozwijało jest w pokrowcu 😀 to że sobie tak zawine nie gwarantuje mi że się nie rozwinie (aczkolwiek strzemiona mam ciężkie więc mniejsze szanse). chodzi o to żeby zapakować to w pokrowiec, nie za luźny - to się nie rozleci

Są też takie pokrowce na strzemiona co się przewiesza przez siodło - te to już w ogóle załatwiają problem same z siebie
No powiem wam ze działa 😅 co prawda na długości mojej "ujezdzniowej" jak skróce na skoki to pewnie nie zawinę tak, no ale jednak wiekszosc czasu mam je jednak dłuższe. Także dzięki za tipa!
20250202_161501.jpg 20250202_161501.jpg
A ja próbowałam i nie pasuje mi 😕 Podłożę 2x i mi za dużo puśliska zostaje jeszcze. A jam karzeł poniżej 160 cm... nie wiem jak to możliwe jest 🤷
https://www.fitmyhorse.pl/pl/p/Pusliska-Mono-Acavallo/1504
Czy ktoś miał okazję testować te puśliska? Zastanawiam się nad nimi, a puśliskami Mono TMD
michalinapertek, nie znam tych Acavallo, ale tu polecono mi TMD i jestem zadowolona. TMD masz szyte na wymiar, więc na pewno będą dopasowane do twojej długości nogi (położenie sprzączki np). Acavallo masz taniej na tradeinn.
espana, Dzięki! To zamawiam TMD 🙂
Hej, będę wymieniała puśliska (obecnie mam soft busse), jeździłam kilka lat na "starych" prestige, które uwielbiałam. Generalnie chciałam teraz kupić właśnie prestige, bo zależało mi na ich miękkości skóry i trwałości, ale czytałam trochę wasze opinie, że jakoś spadła i teraz mam dylemat.
Znalazłam też puśliska Dyon, softy, ale nie znam opinii. Dyon jest fajną firmą jeśli chodzi o ogłowia, czy inne elementy skórzane, więc powinno być w sumie ok, tylko nie wiem jak w zestawieniu Dyon - Prestige - które lepsze. Czytałam też wasze opinie o pusliskach TMD, i teraz mam straszną zagwozdkę.
Które polecacie - Prestige, Dyon (może ktoś ma, to podzieli się opinią 😁😉, czy TMD. A może polećcie coś jeszcze?
Chodzi mi o zwykle wszechstronne. Potrzebuję miękkich puślisk, raz że mam siodełko prestige, a dwa, mam bardzo delikatne nogi, od razu robią mi się siniaki, albo otarcia. Obecne busse dają radę, ale są lekko za twarde i jakościowo też zostawiają wiele do życzenia.
Jaki rozmiar puślisk kupić, jeśli mam 160 cm wzrostu? 130 nie będą za długie?
120 wystarczy w zupełności, ale 130 też będą ok.
martrix, super, dzięki!
Czy ktoś ma puśliska z biothane?
Czy ktoś probowal przepchnąć puśliska prestige mono przez strzemiona flex on lub safe on? Nie wiem czy próbować na siłę, żeby przypadkiem nie pękły, czy ktoś ma może jakiś trick żeby się zmieściły? Jak przejdzie pierwsze zgrubienie to reszta paska pójdzie na luzie bo jest dużo cieńsza. Pytanie tylko czy ryzykować i jak to najlepiej zrobić 🤔
protoniasta, - zdjąć osłonki i spróbować od góry, nie tam gdzie jest metalowy haczyk 😉 można lekko popukać młotkiem w tą skórzaną pętelkę.
espérer, ja mam, ujeżdżeniowe.
A gdzie kupowałaś ?dobrze ci się sprawują ?
Mam z Kavallade, używam dwa lata, wyglądają jak nowe. Nie niszczą siodeł (przekładam między różnymi), ani nie czuję ich na nodze. Chyba kupię jeszcze jedne🙂
Help.
Najmiększe, najbardziej delikatne puśliska (zakończone na okrągło) polecacie? Zwykłe, nie muszą być mono.
Niekoniecznie Dyony za 1000zł :P
Moon, cwd
Chciałabym kupić sobie nowe puśliska. Miałam już podejście do ujeżdżeniowych (podoba mi się ich minimalizm), ale odesłałam, bo metalowy element mimo osłonki wbijał mi się w nogę.
Moje się za chwilę rozlecą plus katują mi trochę skórę na tybinkach. Czy to wina puślisk? Czy jak kupię jakieś nowe, miękkie to problem się rozwiąże? Polećcie coś niedrogiego i estetycznego proszę 🙂
Meise, miałam puśliska mono z TMD i sobie chwaliłam, dobry stosunek jakości do ceny.
Teraz kupiłam z powrotem klasyczne puśliska Kentaura (miałam je już kiedyś) i też są bardzo ok.
Meise, Miałaś te mono za długie po prostu. Przy odpowiedniej długości sprzączka wypada na tyle nisko, że nie ma opcji żeby nogi dotykała.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się