Forum konie »

Co zrobić, żeby koń przytył/ schudł ?

sumire, Ty jeszcze masz podejrzenie, że dziewczynka ma konia? 😁

A swoją drogą muszę porobić zdjęcia Kiwacza, mam doskonały przykład, jak doprowadzić konia od zera (zmiana stajni, bardzo spalający się ogier, kastracja na stole, więc głodówka przez zabiegiem - a ogier dalej ryczał 😉 - i potem ścisła dieta na rozruchu) do bardzo przyjemnej dla oka kondycji w dokładnie 3 miesiące 🙂
sumire, Ty jeszcze masz podejrzenie, że dziewczynka ma konia? 😁

W sumie... to nie. 😉

A swoją drogą muszę porobić zdjęcia Kiwacza, mam doskonały przykład, jak doprowadzić konia od zera (zmiana stajni, bardzo spalający się ogier, kastracja na stole, więc głodówka przez zabiegiem - a ogier dalej ryczał 😉 - i potem ścisła dieta na rozruchu) do bardzo przyjemnej dla oka kondycji w dokładnie 3 miesiące 🙂

Pewnie z głodu. 😁
Czekam na te fotki, bo pamiętam jakieś z początków Waszej współpracy... Napiszesz, co żarł? Mam w pracy kobyłkę, która była szczupła, jak tam przyszłam, potem wyjechała na parę tygodni w miejsce, gdzie pracowała nieco lżej niż u nas, karmienie to samo+dodatkowo pastwisko... I wróciła po prostu chuda, że aż przykro... Po powrocie dostaje nieco więcej jeść, ale przybrała minimalnie. Nieszczególnie mogę jej modyfikować jedzenie (w sensie dodawania czegoś nowego), ale ciekawa jestem, co jadł Kiwi, może mi to coś podpowie i jednak da się z nią coś zrobić... Bo na razie jedyne, co mi przychodzi do głowy, to dorzucenie jej więcej wysłodków i siana.
quanta tez jestem ciekawa co i w jakich ilościach. Ja niby po prawie 2ch latach spedzonych z moim koniem moglabym byc juz specjalistą od tuczenia- ale teraz sporo rzeczy mi odpadnie- jęczmien i te wysłodki takie grube (nie błyskawiczne)- boje sie ze względu na kolke, niby nigdy OD TEGO kolki nie dostał, ale raz już dostał wiec podczas stania w boksie/spacerów musze mu zrobic diete max włókna, mało energii a zeby troche tuczyła. Wróci szkielet na maksa z kliniki bo on przy bólu i bez ruchu zawsze chudnie.
Hej mam pytanie 😀 Kupiłam dośc niedawno kobyłkę, była dośc chudawa ale jak właściciel mówił nie dostawała nie wiadomo ile owsa bo stała prawie cały czas na pastwisku.... Byc może chuda wydała mi się dlatego że uwielbiam takie małe spaślaki :P No ale do rzeczy: u mnie trochę pochodziłą pod siodłem potem taki
uraz/kontuzja się pojawiła i musiała stać, była wypuszczana tylko na pastwisko czasem przelonżowana ale nie jakoś męcząco i wydaje mi się a wręcz jestem pewna że dodatkowo schudła choć żarcia zaczęła dostawać ciut więcej żeby przygotować ją do ciut porządniejszego treningu, teraz chodzi już normalnie, niby nie chudnie ale i tak jest już strasznie chuda jak dla mnie ale też nie tyje, dzisiaj trener poradził mi Besterly Basic który daje swoim koniom no i wygladają nieźle 😀 dodam że ona raczej może dostawać pasze energetyczne bo nawet jak stała to dostawała oprócz owsa animki, ja przez pierwszy tydzień jeździłam na oklep i kobyła ani nie brykała ani nic, z resztą nigdy mi się nie zdarzyło żeby bryknęła, więc jak myślicie narazie próbowac Besterly a potem coś jeszcze czy jak?
quanta z tego co pamiętam pisała na blogu o odkarmianiu i polecała waśnie wysłodki klik

A ja też potrzebuję pomocy, a raczej rady. W tuczeniu zawsze chudego folbluta trochę wprawy ma bo teraz zadowolona jestem z tego jak wygląda, ale obecnie sama robię mu jedzenie i nie przeszkadza mi, że ma mnóstwo dodatków, więc proces przygowania trochę trwa🙂

Obecnie je 3 miarki owsa gniecionego, miarkę łuski słonecznika, ok 2-3 miarki wysłodków tradycyjnych już po namoczeniu (tak, że suchych wychodzi ok 1 kg na dzien), śrutę sojową i witaminy😉 Przed i na zawodach dodatkowo musli spillersa energetyczne.

Ale.. teraz nie będę mogła mu codziennie jedzenia robić więc na jakiś czas muszę/chcę przerzucić się pewnie na nieco drozszy ale łatwiejszy, 'mniejskładnikowy' system karmienia.

W związku z tym myślę żeby zostawić po prostu dalej owies gnieciony + wysłodki błyskawiczne (łatwiej kogoś poprosić o zrobienie) + sieczka z lucerny. Potrzebuję głównie utrzymac to co mamy. Zastanawiam się tylko czy bezpiecznie byłoby dac mu wysłodki fibre-beet z bayley'sa te z dodatkiem lucerny a do tego sieczka z tej samej firmy Alfalfa plus Oil również z lucerny. Nie będzie jej za duzo?

W wysłodkach jest 10% białka w sieczce 15% nie będzie to za dużo? W założeniu, że koń pracuje codziennie i jest w treningu.
sarenka pasza energetyczna to nie to samo co pasza tuczaca. Owies jest dosc mocno energetyczny a nim ciezko konia utuczyc. Ja wszystkim i na okragło bede polecac gnieciony jęczmień. Probowalam roznych paszy, wyslodkow, oleju itp itd i nic nie przynioslo takich rezultatow jak jeczmien.
Kto nie wierzy, niech wejdzie do "wplywu odzywiania na wyglad", gdzies na ostatniej stronie widac jak zmienil sie moj zwierzak 🙂
Dostawal wtedy owies, jeczmien, olej, chevinal, kreatyne i gamma oryzanol.
Dostaje jęczmień i owies z tym że owies gnieciony a jęczmień nie :/ chciałam spróbować z tą Basic bo trener mi powiedział że swoim rekreantom dał żeby przytyły bo kupił je w stanie takim sobie no i pomogło więc chyba też spróbuję 😉 szkoda że mojego nie jest tak łatwo utuczyć jak taty zimnokrwiste  :/ :emot4:
Jezeli macie w stajni gniotownik, to nie mozesz poprosic, zeby i jeczmien byl gnieciony? Z tego co pamietam, chociaz nie jestem pewna, nie powinno sie karmic calym ziarnem? Moze ktos to sprostowac?  👀
Basic Ci duzo nie pomoze, to jedynie dodatkowe witaminki😉  w tym watku jest mnostwo pomyslow na podtuczenie konia, dodanie podstawowej paszy moze cos da, o ile bedziesz nia karmic pelnoporcjowo.
Ile dostaje jeczmienia i owsa dziennie? Dostaje jakies witaminy? Moze ma niedobory? Siano dobrej jakosci i do oporu?
Karmię całym, tyle że mocze.
Sarenka ja jak mantrę będę powtarzać:
1. Sprawdź zęby (przy pomocy porządnego lek weta oczywiście)
2. Zrób badania na obecność pasożytów
Skoro koń nie chodził i łaził po łące - teoretycznie powinien być gruby...
Gaga zęby były sprawdzane i tarnikowane już 2 razy bo były krawędzie trochę ostre i zrobiliśmy ale wcześniej jadła i teraz też je 😉 jeść je tylko efektów nie widać, odrobaczana też była 😉
Nie chodzi o to czy je, tylko czy trawi. Sami tarnikowaliście zęby?
Odrobaczanie nie musi oznaczać odrobaczenia. Bywa, że środek nie zadziała... i co wówczas?
Jęczmień powinno się dawać gnieciony - ale o tym była już mowa
Pytanie jeszcze ile czego koń aktualnie dostaje (włącznie z sianem)...
Zęby tarnikował wet, nigdy bym czegoś takiego bez doświadczenia nie zrobiła 😉
Ufff, nie mam już siły dziś rozpisywać jadłospisu, zresztą bardziej szczegółowo menu wrzucę na bloga, ale zgodnie z obietnicą przedstawiam fotki.

Stan na 9 lipca, koń po zmianie stajni (diablo jurne ogierzydło drące japę całą dobę i wyprawiające się co 5 minut), po kastracji (na stole, w klinice), zaczynał rozruch lonżowy, bo w takiej kondycji byłoby bez sensu na niego wsiadać:

Zdjęcia zrobione we wtorek (wczoraj), 23 września. Nowy lepszy Kiwi 😁 Minęło 76 dni. Koń ma 5 lat, zajeżdżony w styczniu, pracuje bardziej jak 4-latek, żadnego żużlowania, jednostka treningowa zamyka się z reguły w 45 minutach. Podstawą diety jest siano - dobrej jakości, koń ma go tyle, ile daje radę wyjadać. Do tego owies i dobre musli kondycyjne z sieczką. Żadnej magii, żadnych supli, stejków też po drodze nie dawałam 😉 Odkarmianie zaczynałam na wysłodkach - bo początkowo koń też za mocno nie pracował, robił sobie kondycję i uczył się chodzić po "ujeżdżeniowemu", czyli odpowiadać na pomoce 😉

Cześć wszystkim, mam takie pytanie nie wiem czy koniecznie w tym wątku, ale nie wiem gdzie indziej to dać. 🙂

Widzę, że są tutaj ludzie mający dość dużą wiedzę o żywieniu konia, więc może ktoś mi podpowie. Kobyła moja od miesiąca je preparat na kopyta i sierść Kerabol (http://www.mksklep.pl/equistro-kerabol-biotin-1000-g-p-7740.html) kowal zasugerował, żebym zaczęła jej to dawać, bo miała dość popękane kopyta i bardzo słabą sierść, nawet od tarzania się na ziemi potrafiła wyrobić sobie "łyse placki" tak więc je to dopiero miesiąc, a teraz kupiłam jej paszę: Besterly Vitalic. Moje pytanie jest czy koń nie "przedawkuje" niektórych witamin, to Besterly dodaje się do owsa i zastanawiam się czy dalej podawać jej ten Kerabol (efekty na sierści widać, ale na kopyta wiadomo że trzeba więcej czasu aż odrośnie i wyrośnie to mocne)

Czy wie ktoś, czy mogę podawać to razem, czy odstawić kerabol czy poczekać, aż go skończy (za miesiąc).
Pisałam do producentów Besterly ale mnie olali i nie dostałam odpowiedzi, także liczę na Was

Z góry dzięki za rady i sugestie.
Mam parę pytań dotyczących żywienia ,ale najpierw w skrócie opiszę sytuację.

Wałach 1,80m ,  10 lat chodził w rekreacji i zanim trafił do mnie 3 miesiące w "sporcie". Niestety nie mam zdjęcia z tego okresu.
Obecnie od 3 tyg. dostaje:
(miarkę mam 1,5 kg)

0,5 miarki owsa
0,5 łuski słonecznika
1/4 wytłoki z aroni
1/4 wytłoki z jabłek
0,5 miarki wysłodek buraczanych, po namoczeniu wychodzi niecałe pół wiadra takiego czarnego
10 dużych marchewek
0,5 kostki siana + w południe siano dostają konie zbiorowo.
Tak dostaje 2 razy dziennie. Na wybiegu jest 24h ,ma dostęp do trawy, pracuje niewiele.

Minęły już 3 tygodnie ,a efekt jest słaby.

Koń został odrobaczony, teraz jeszcze będę robiła badanie krwi.

Czy mogę dorzucić do tego jeszcze otręby pszenne lub lucerne? W jakich ilościach je podać. 
Albo co jeszcze ewentualnie mogę mu dać ,żeby przytył.
Dziękuje za odpowiedz.

Moim zdaniem efekt jest slaby, bo jak na tak wielkiego konia dostaje porcje glodowe. 0,5 owsa? 0,5 kostki siana? Moj arab 155 cm w klebie dostaje dziennie 6 miarek owsa i oprocz tego jeszcze musli. I siana ok. 10-12 kg.
elena111, a może jakieś zdjęcie poglądowe? :kwiatek:

Ale też mi się zdaje, że te ilości są jakieś niewielkie. Na wytłoki z aronii i jabłek + machewki nie liczyłabym. Wysłodki powinno się w ogóle podawać z otrębami, żeby nie kombinować z relacją wapń - fosfor (wysłodki mają bardzo dużo wapnia).
Wysłodki powinno się w ogóle podawać z otrębami, żeby nie kombinować z relacją wapń - fosfor (wysłodki mają bardzo dużo wapnia).

to nie można dawać samych wysłodków+owies? Zawsze trzeba mieszać z otrębami?
Elena , po drobnych modyfikacjach ta dieta to super przepis na... odchudzenie konia. Mój Alien był przez jakiś czas odchudzany na  wytłokach aroniowych i jabłkowych , łusce słonecznika , marchewce i  sieczkach bez lucerny . Ostatecznie najskuteczniej schudła na paszy Saracena Shape Up - 70% udziału w dziennej dawce  , teraz ostaje nieduże ilości Highlight Horse&Pony mix plus sieczka kopytowa i gnieciony owies , wszystko w niewielkich ilościach, ale znów wały tłuszczu się pojawiać zaczęły 🙁
Konie są na trawie siana nie dojadają dlatego narazie nie daje wiecej. Nie daje wiecej owsa ponieważ koń nie pracuje praktycznie.  W jakiej ilości mam podać wtedy otręby ,owies , żeby nie zaszkodzić?
Wetnę się i mam nadzieję, że może być w tym wątku.
Czysto informacyjnie chciałam zapytać, przy jakiej częstotliwości pracy podawanie otrębów ryżowych ma jakikolwiek sens w postaci widocznych efektów działania? Jak koń pracuje trzy razy w tygodniu, to pewnie nie ma najmniejszego?
elena111, W ilości pt. "solidne wiadro". 😉 a najlepiej jak dasz zdjęcie konia - wtedy będzie można ocenić czy koń potrzebuje przytycia.

Rudzik, Zależy ile tego owsa - przy jakiejś sensownej, większej ilości (2-3 kg) to myślę, że spokojnie można, ale jak dajesz wiadro wysłodków + małą garść owsa to może być trochę mało. Otręby nie dodają energii jak owies, więc "bezpieczniejsze" przy mieszaniu. Tylko z drugiej strony - przy otrębach znowu zalecają robić przerwy co 2-3 miesiące... Bądź człowieku mądry i pisz wiersze. 😀iabeł:
Za jakiś czas pewnie będę koniowi krew badać to zobaczę czy nasza dieta się sprawdza.
Podłączam się do pytania Murat-Gazon, bo też jestem ciekawa.  :kwiatek:
ashtray, mój kon do najmniejszych nie należy (ok 176cm) ale po SZEŚCIU miarkach owsa chodzilby po scianach i nie utyl, ale nawet pewnie schudl, spalajac się najzwyczajniej. Owies NIE służy do tuczenia, tylko ma dawać energię do pracy. Każdy kon to osobna jednostka i takie generalizowanie bo mój arab to costam, mija się z celem. Moj kon je jeszcze mniej owsa, i nie wygląda źle.
elena111, podajesz energię w złej formie - lepiej zrezygnować z łuski i reszty pierdol na rzecz porządnej paszy kondycjonujacej plus wyslodki ew z otrebami, jak już ktoś mądrze doradzil, albo włączyć mu mesz. Podziel dawkę zywieniowa na min trzy porcje plus siano do oporu i spokojnie czekaj na efekt 😉
mój koń od kilku miesięcy dostaje wysłodki z owsem pół na pół (2l owsa i 2l wysłodków), ostatnie badanie krwi bez zarzutu, więc chyba nie szkodzi, ale on z tych co to owies nie uderza w czaszkę, więc chyba nie ma potrzeby dodawania otrębów.
Dziękuje za rady. Już otrzymał informację. 🙂
Rudzik, długotrwałe podawanie wysłodków zaburza równowagę wapniowo - fosforową (wapńs spada, fosfor wzrasta) w organizmie - stąd potrzeba podawania otrąb. Wiecej na ten temat przeczytasz w wątku o wysłodkach - dokładne dane podawały: Beatra i Zielona_stajnia
dzięki Gaga doczytałam we wskazanym wątku.
Ej_anka przecież nigdzie nie napisałam ze ma dawać swojemu koniowi tyle ile ja daje mojemu. Prawda jest taka ze aby koń przytył musi dostać jeść! Nieistotne czy owsa czy musli czy czego innego. Chyba ze to typ tyjacy z powietrza, ale z wypowiedzi koleżanki wnioskuje ze nie 😉 I choć wg ciebie to pewnie niemożliwe- to mój koń przytył na owsie, sianie i sensownej, choć wcale nie ciężkiej pracy 🙂
Edit. I prosze nie tym tonem koleżanko. Daleka jestem od wypowiadania sie w tym wątku na zasadzie "nie wiem, ale napisze". Naprawde nie mam konia od 2 dni, a w temacie tuczenia osiągnęłam level master :/
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się