Forum konie »

Wątek przeciwowadowy, sposoby przeciw owadom, na muchy

Gillian, Ja polecam bardzo z temu taką seledynową maskę też w granicach do 30zl super siatka mocna !

espérer, która seledynowa? Tyle masek tam jest, bym wolała kupić jakąś sprawdzoną.
A ja polecam też maski z Zooplusa, bardzo fajnie leżą i w przyjemnych pieniądzach.
https://share.temu.com/VqfjBrQNXqA
espérer, dzięki, pędzę zamówić
Dobra, poległam. Stanęłam przed wyborem nowej derki dla Ślepego, postawiłam od razu na Horseware zgodnie z poleceniami tutaj i moim doświadczeniem i okazało się, że jest tych modeli teraz kilkanaście 🙈

Kluczowe kryteria to:
- ochrona, no wiadomo, więc z kapturem koniecznie
- super oddychalność - zaczął się w tym roku mega gotować w swojej dotychczasowej, więc chyba muszę celować w coś co odbija UV
- dobry krój, bo to naprawdę aktywny 20-latek i bardzo nie lubi jak mu coś ciągnie przy akrobacjach albo na kłębie przy żarciu, a siedzi na dworze od 6 do 22

Nie musi być bardzo wytrzymała, bo on mega szanuje sprzęt i aktualną derkę miał 10 lat, a padokowy kolega też nie zniszczy, bo jest jego podwładnym 😉

Cenowo zniosę z godnością wszystkie opcje, ale jakby któryś z modeli nie za 900 spełniał kryteria to byłoby całkiem fajnie 😉
Kurrrrde, stało się, czarna Absorbina musiala uczulić -.-' Konia "obsypało". No chyba, że jeszcze mam gdzieś na polu jakąś uczulającą roślinę o której nie wiem, ale raczej nie. Ma ktoś jakieś ultra-wrażliwe konie? Co stosujecie bezpiecznie...?
Hej, a jak u was się sprawdza spray na owady z Black Horse? Stoję przed zakupem, a on kusi ceną.
Ostatnio tez widziałam od nich mgiełkę z brokatem i wygląa super, co myślicie? Używał ktoś z was?
koniaradaga, mgiełka sie okrutnie klei, spray na owady raczej bez szału
kurcze.. właśnie bardzo mi sie spoobała i na grupie na fb piszą, że brokat długo sie utrzymuje na siersci i włosiu.
Sankaritarina, Hoofgold Contro a w newralgicznych miejscach żel z Hippiki.
koniaradaga, Spray w moim przypadku w ogóle się nie sprawdza. Spsikałam konia i po minucie już przyleciała chmara owadów.
Uprzejmie donoszę że w appce horze całkiem fajnie wychodzą derki siatkowe również horseware . Zniżki nawet 2 stówki . Niestety jestem biedna więc nie kupię ( właśnie odebrałam auto po remoncie silnika 🙃😉 ale może ktoś coś fajnego kupi i zrobi recenzje dla biedaków🤣
Widziałam właśnie i chętnie bym skorzystała, ale totalnie nie wiem nadal, którą wybrać. Skorzystam więc z okazji i podbijam pytanie - która z derek Horseware będzie najlepiej oddychająca ze wszystkich i dobrze układać się na kłębie/szyi przy jedzeniu trawy?
Ja sie mierzyłam na Rambo protector fieldsafe plus . Ma ekstra recenzje . To jakaś nowość . Jeśli promka będzie obowiązywać do wypłaty to chyba się skusze 🤣
Ja myślałam nad tą - nie chodzi o to nasączenie magiczną permetryną, ale materiał i krój wydają się oddychające i nie przylegające do ciała. Czy ta, o której mówisz też się sprawdza w tych aspektach? Wygląda dość podobnie.

https://allegro.pl/oferta/derka-siatkowa-przeciw-owadom-horseware-vamoose-jasny-popiel-140cm-17265377009
darolga, - miałam na swoim poprzednią wersję vamoose i była top 🙂 Swobodnie leżała na moim ślązaku z dużą klatą i krępą szyją, więc na normalnym koniu na pewno nie będzie opięta.
Do tego faktycznie odbijała UV, ta siateczka była taka fajna, gęsta i nie taka plasticzana jak w tańszych derkach. Gdybym miała inwestować to właśnie w vamoose.
keirashara, no i rozwiałaś moje wątpliwości, dziękuję! To faktycznie zainwestuję w taką, bo już mi głowa pękała od nadmiaru rodzajów tych derek Horseware. A Ślepy się zaczął w tym roku bardzo gotować i muszę mu właśnie zmienić na jakąś sensowniejszą. On absolutnie nie niszczy derek, więc się nie boję inwestycji, ale zależy mi na komforcie. Nie wiem czemu w tym roku tak źle znosi temperatury, może już po prostu starość a może astma dokłada swoje. Do tego zauważyłam, że niechętnie je z ziemi i przerywa posiłek odkąd ma derkę, bo mu ciągnie na kłębie.
Horsenjoy Davina - ktoś ma? Czy przy dwóch wolnowybiegowcach (kobyła delikatesik i wałaszysko cham destruktor) ma szansę przezyc chociaz sezon i nie poobcierać mi koni od stóp do głów? I czy nie ma pod nią sauny?
Dobra, to teraz temat derka obszerna, ale do jazdy? Mam jaśnie delikutaśnego konia, szerokiego, nie może go ciągnąć ani obcierać. Jusznic w tym roku jest tyle, że idzie dostać kociokwiku. Ja w lesie nie jadę, a robie za ludzką paczkę na muchy. Niestety las mamy beznadziejny, mało gdzie się da kłusować czy galopować, dużo stępa i dużo gryzących ścier 🙄
17 lat mam tego konia, nigdy nie czułam potrzeby posiadania derki do jazdy, ale w tym roku jest jakieś apogeum i nie mogę patrzeć, jak on wraca do stajni i wyciera się po ścianach, bo wszystko go swędzi 🙁
keirashara, Dziś mi przyjdą takie https://hubertuskielce.pl/pl/p/Derka-siatkowa-do-jazdy-z-odpinanym-kapturem-i-fredzlami-Riding-World/5356 to dam znać ja kto wypada. Mamy zebry Thermomaster, są spoko, ten wzór faktycznie pomaga. Jednak my ich nie zapinamy na klacie, bo wtedy ciągną na łopatkach (kaptury tylko zapinamy, trzyma się to bez zarzutu). Te Riding World są zapinane tylko na kapturze wiec wyjdzie na to samo, a mają jeszcze frędzle więc liczę na to że będą spoko.
keirashara, ja mam Waldhausena zebrę z frędzlami i kapturem, jest bardzo spoko. Mam też Caballa, ale zamówiłam za dużego i na razie nie używałam.
zembria, - ta szyja wygląda na dopasowaną na koniku ze zdjęcia, a mój ma jej na pewno więcej 🙈 obawiam się, że nie zapnę albo będzie wielka dziura, a właśnie po szyi gryzą najgorzej.
Fokusowa, - ooo, nie pomyślałam o caballu, to chyba będzie najlepszy trop, bo uszyją mi szerszą bez problemu.
Ja na ten sezon kupiłam derkę FB All Weather jak z pierwszego zdjęcia. Rozmiar 165. Mój koń ma kilka derek przeciwdeszczowych z FB oraz egzemowe, więc tego się nie spodziewałam 😲 Ostatniego pasa pod brzuchem brakuje mi z pół metra 😨
487764220_1214246193612875_1103947120576423704_n.jpg 487764220_1214246193612875_1103947120576423704_n.jpg
image0.jpeg image0.jpeg
image1 (1).jpeg image1 (1).jpeg
keirashara, Właśnie przyszły, przymierzyłam na szybko. Nie zapniesz. Na moje konie jest tak na styk bym powiedziała. One są przeciętnej budowy, Łaciaty ma szyje konkretną, ale jeszcze nie jakąś szczególnie szeroką.
Ogólnie nie polecam ich. Siatka cieniutka, raczej długo nie pożyją. Kupiłam, bo potrzebuję sam nadupnik z frędzlami, żeby strzyżaki nie wkurwiały. Jak się robi nalot i ślepaki wypełzają z otchłani to wyciągam te zebry z ThermoMaster właśnie i one są spoko, dają radę.
Endure i cdm (extra strenght) sa na deecie.
Jak jest deet to robale nie siadają- ale deet odparowuje.
Wo są środki na jazdę.

kotbury, endure nie ma w składzie deet, a cdm ma go tyle co kot napłakał jeśli chodzi o stężenie. 😉
keirashara ja ma do jazdy derkę siatkową waldhausen i mój pół ziemniak ma jeszcze luzu także powinnaś zmieścić. Co prawda jest to model sprzed dwóch lat ale one raczej trzymają wielkość bo dawno temu też miałam i była ok.
sorki z post pod pod postem ale nie dam rady dodać już zdjęcia. Dokładnie ta i niestety kaptur trzeba kupić osobno.
pol_pl_Derka-siatkowa-do-jazdy-Waldhausen-Protect-62952_1.jpg pol_pl_Derka-siatkowa-do-jazdy-Waldhausen-Protect-62952_1.jpg
Rudzielc_23, - dzięki za trop 🙂
Dobra, nie kupiłam w końcu środka tylko pożyczyłam na próbę Enduro. I co? działa może 7 minut, a potem zeroo.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się