Ja tam nie widziałam konia co nie da sobie zastrzyku zrobić, przecież nie podchodzili do koni w białych fartuchach 😁
A ja widziałam. I wiem do czego taki koń jest zdolny. Jeden delikwent nawet na sam widok kogoś w cywilu, ale ze strzykawką, ma mord w oczach. Połamane igły, nawet najgrubsze. Stójki, walenie zadnimi nogami, próby gryzienia... Była sytuacja, że wet strzykawką specjalną do żyraf, konia sczepił, bo nie mógł podejść.
Także, są wyjątki, ale nie wszystkie konie to aniołeczki.
no i ile takich koni jest? wiekszosc jednak da sobie zastrzyk zrobic i sie zaladowac. albo sportowe konie czesto jezdzace, same wchodzace do transportu. pojezdzasz, ladujesz i odjezdzasz.
katija, a kto ci zliczy? 😉 Po prostu nie należy (moim zdaniem) od razu twierdzić, że konik grzeczny i zastrzyk da się zrobić od razu. A nóż i widelec, były jakieś przeboje?
Moja Młoda, by sobie nie dała. Do obcych to jak do ognia, znam też parę koni o podobnym nastawieniu. Ale nie mówię, że tamte takie były, bo ich nie znam.
[quote author=horse_art link=topic=63676.msg1090158#msg1090158 date=1312232218] masakra;/ tak czy siak proponuje zeby podzwonic po organizatorach konskich targow no i nie tylko w zachpom. - bo macie racje, daleko wywioza, sprzedadza jakiemus naiwniakowi i po koniu 🙁. jak bylam na tych w Pęzinie (przeniesiony z innych okolic Barzkowic, zachodniopomorskie, tak za Stargardem) to widac bylo, ze spora liczba ochroniarzy i policji kontroluje, pilnuje. wiec jakby mieli informacje czego szukac - moze by znalezli? [/quote] byłam kilka razy w zeszłym roku i nie widziałam ani pół policjanta ani ochroniarza, wet udawał,że nic nie widzi. Czyżby nowe do Pęzina dotarło?
W Żorach to tylko policja jest jak są bójki lub ktoś wezwie do czegoś innego.. ani razu nie widziałam weterynarza ani ochroniarza. Tylko Pan od pobierania opłat chodził.
Bardzo przykre rzeczy się dzieją, coraz więcej informacji o kradzieżach koni. Jeśli zaginęły tylko te dwa to może była to kradzież na zamówienie, albo ktoś chciał zrobić właścicielowi na złość ... różni są ludzie. Współczuję.
katija Misskiedis ano kantary miały inne niż te w których zniknęły.
Widocznie szybkie nagłośnienie sprawy przestraszyło amatorów cudzej własności... Koniarze potrafią się zjednoczyć w potrzebie. Z drugiej strony kradzież koni z tak charakterystycznymi znakami to totalna głupota...
no i co teraz dalej? właściciele planują jakieś zmiany w zabezpieczeniach stajni i padoków? bo skoro raz udało się gwizdnąć i to w środku dnia, to nic tylko iść i brać z tego wynika.
hym... normalnie by tak nie zrobili.. moze ktos ze zloziei jednak przeczytal ze akcja na forum jest , ze maja znaki szczegolne (moze nei zwrocili uwagi na nie?)...., ze wlasciciele poinformuja punkty sprzedarzy itd... wiec je "oddali"ze staru ze wpadną?
no tak czy siak "kalaarepa" powinna sie nalezec flaszka od wlascicieli 😉)))
Albo ktoś życzliwy wykazał, brak należytego zabezpieczenia na padoku. J ateż kiedyś znajomym notorycznie nie zamykającym stajni i siodlarni wyprowadziłem dwa konie z rzędami i oddałem rano 🏇. Zadziałało i teraz wszystko zabezpieczone jak wyjeżdżają 🤣
hym... a moze kantary mialy jakies fajne? bo wyszlo na to ze ktos ukradl kantary...konie byly tylko "nosnikiem" 🤦 😉 moze i to danie nauczki, ale jakby tak to by chyba sprawcy sie odezwali? (a moze i sie odezwali ale wsciele sie wstydza przyznac? :P ) moja znajoma ostatnio zapomniala zamknąć swojej apteki...no i poszla do domu. dobrze ze to ja pierwsza (i to po paru godz) do niej weszlam.... i tym tez raczej sie publicznie nie chwali :P ale nauczke ma....
no i co teraz dalej? właściciele planują jakieś zmiany w zabezpieczeniach stajni i padoków? bo skoro raz udało się gwizdnąć i to w środku dnia, to nic tylko iść i brać z tego wynika.
Tak całkiem na serio - to jak "lepiej zabezpieczyć padoki"?? Postawić umyślnego na 24 h? Podłączyć prąd na 210 V?? Wydaje mi się, że nie ma możliwości porządnego zabezpieczenia pastwisk przed złodziejami - no może porządny 2 metrowy płot betonowy byłby niezłym zabezpieczeniem - ale kogo stać na ogrodzenie nim kilku ha??!! Pytam zupełnie serio - mam konie pod domem al nie pilnujęich 24 godziny na dobę...
[quote author=horse_art link=topic=63676.msg1093372#msg1093372 date=1312492471] moze ktos ze zloziei jednak przeczytal ze akcja na forum jest[/quote] horse_art - akcja jest w wielku miejscach w necie, nie tylko na forum re-volty...
A myslicie ze srokate chetnie kradna? Skarogniadosrokaty z charakterystycznymi plamkami,mam nadzieje ze sa w grupie zmniejszonego ryzyka 🙂 a wiadomosci okradziezy dalam tez na inne konskie fora,photoblogi i fejsa Przepraszam za brak polskich znakow ale pisze z komorki
Taniu, my zachipowani ale skąd złodziej bedzie o tym wiedział?! Konie skarogniade b.o. czyli niecharakterystyczne... Poza tym tu ukradli konia z paleniami - widocznymi paleniami... nie ma chyba możłiwosci 100% zabezpieczenia :-/
[quote author=_Gaga link=topic=63676.msg1093514#msg1093514 date=1312529537] Taniu, my zachipowani ale skąd złodziej bedzie o tym wiedział?! Konie skarogniade b.o. czyli niecharakterystyczne... Poza tym tu ukradli konia z paleniami - widocznymi paleniami... nie ma chyba możłiwosci 100% zabezpieczenia :-/ [/quote] No, ale masz przynajmniej sposób na udowodnienie, że Twoj jak się znajdzie. Mój znajomy tak odzyskał psa, kiedy rolnik mu go zaanektował i przywiązał sobie do budy.