Facella, a nie wiem, ja mam clipa od lat bo jest mi potrzebny do researchu hodowlanego - nie jestem w stanie byc na każdym większym evencie osobiscie bo mam tez inna pracę.
karolina_, to ja przeciwnie, rzadko jeździmy i zazwyczaj też jadę, ale ten Radzionkow przesunęli i już mi nie pasowało poza weekendem. Przez to rzadko potrzebuję coś obejrzeć, tylko właśnie raz na ruski rok 🤣
Facella, dzisiaj to w ogole sa dwie rzeczy naraz, bo leci GPS z Crozet (Sysojeva jedzie wlasnie) i zaraz Radzionków, gdzie idzie kon mojej hodowli wiec bez clipa ani rusz
Perlica, raz się wyrwała i biegała luzem, potem próbowała znowu i przewrócili z hendlerem kamerę i chyba wpadła na te drewniane barierki w stronę publiczności - nie wiem dokładnie bo kamera wywrócona, było słychać tylko że no coś się stało. Musiał interweniować wet, bo dziękowali wetom na miejscu za pomoc.
Co jest dziwne, źrebak był na poziomie 9 tysięcy euro, nie było przybicia że sprzedany, na ring nie wrócił i wskoczyło, że niby sprzedany.. nie znam procedur w takich przypadkach ale wydaje mi się to trochę nie fair wobec licytujących. No chyba, że też się uszkodził i jednak nie będzie sprzedany w ogóle.
Tak! Oprawa muzyczna i te skoczne, prymitywne disco polo zniechęca... Teraz jest lepiej, puścili Margaret 😂
Perlica, 🤣🤣🤣 no dla mnie też nie, bylam na zagranicznych imprezach tego typu i wiem ze te kraje mają swoje ekwiwalenty Zenka ale nikt tego tam nie grał, przynajmniej wtedy, stąd mi trochę kopara opadła
Hej. Czy możecie mi poradzić gdzie znajdę tabele żywienia klaczy źrebnych? Może być online lub literatura. Też chetnie poczytam o Waszych doswiadczeniach. Mam klacz wielkopolska i Fiordzka.
Z tabel za wiele się nie dowiesz. Począwszy od 6 miesiąca podnieś dotychczasową dawkę o o ok 30 procent treściwych, a od 9 miesiąca dodaj paszy wysokobiałkową, najlepiej sprawdzi się sieczka z lucerny.dla klaczy półkrwi ok 400 - 500 g na dzień - to w przypadku klaczy źrebnej. Konie trzeba obserwiwać i sterować dawką wg reakcji organizmu.
Zed, Same tabele nie wystarcza trzeba umieć się nimi posługiwać, znać fizjologię konia, szczególnie procesy trawienia. Najczęstszy błąd to zestawianie norm pokarmowych ze składem poszczególnych pasz. Wnioskowanie z takiego zestawienia co brakuje, a czego jest w nadmiarze to spory błąd, podobnie jak posiłkowanie się analityka krwi, włosów itp. Nie mniej podeślę linki do literatury na ten temat.
Zed, bardzo fajne dane, zwłaszcza dotyczące zapotrzebowania na odpowiednie białko (180%) przedstawił w czasie Racot Foal Show przedstawiciel firmy Foran.
Nie były to przedruki z lat 60-70-80 tylko aktualna wiedza poparta badaniami.
Może gdzieś je udostępniają.