Forum konie »

ciąża, wyźrebienie, źrebak

Mam i ja! Doczekaliśmy się w końcu 🙂 poród na szczęście poszedł bez problemu, późny wieczór, na początku oglądane na kamerze i jazda do stajni a gdy uznaliśmy że już można wkroczyć to poszło szybko i jest, klaczka 🙂
IMG_9727.jpeg IMG_9727.jpeg
zdrówka dla malucha 🙂
Luxyk, gratulacje! Niech zdrowo rośnie 🍀
Spam Alert 🔔
Tygodniowy Escanto PS od mojej Vitality po Von und Zu.
Urodził się drobniutki bo klacz to pierworódka.
Jest niesamowity w ruchu, lekki jak piórko ????
Tylko nie umiem sama go nagrać jednocześnie prowadząc młodą mamę 😅
IMG_5994.jpeg IMG_5994.jpeg
IMG_6062.jpeg IMG_6062.jpeg
IMG_6024.jpeg IMG_6024.jpeg
Iskra de Baleron, o nie, zakochałam się. Ale paskuda 😍
Iskra de Baleron, - toć to prawdziwy pająk, same nogi 😀
Moja dzidzia w piątek skończyła 2 tygodnie.
IMG_2984.jpeg IMG_2984.jpeg
Jak zgłosić urodzenie źrebaka w IRZplus?
Mam klacz w stajni przydomowej. Obecnie została przeniesiona na czas wysokiej ciąży/źrebienia do mojej znajomej. Nie zmieniałam jej miejsca pobytu. Od czego zacząć? Zmienić miejsce pobytu klaczy i dopiero wysyłać zgłoszenie urodzenia? Jak to wypełnić? Może jestem głupia ale dla mnie ten formularz jest jakiś…nie jasny. Chyba, że nie w to weszłam ale wydaje mi się, że dobry dokument wybrałam.
Czy może zrobić tak, że poczekać aż moja klacz wróci do mnie, wtedy nie muszę zmieniać jej miejsca pobytu, i dopiero wtedy zgłosić źrebaka?
Jakby nie było proszę wyjaśnijcie mi jak wypełnić ten wniosek o urodzeniu…
Masz 3 miesiące na zgłoszenie urodzenia źrebięcia
Luxyk, Gdzie fizycznie koń przebywa to sporawa drugorzędna o ile mieści się w terminach włączających zgłoszenie w ustawie. Rzeczywiście zgłoszenie jest nieintuicyjne. Robi się to przez Dokument/Utwórz nowy dokument/koniowate -zgłoszenie do rejestru następnie wybrać typ zdarzenia : urodzenie
Jaką polecacie paszę dla źrebiąt?
Mamy 12-dniową klaczkę, która 2 dni temu straciła mamę (bardzo niefortunne złamanie- kobyła chciała się położyć, źle podłożyła nogę, złamała kość udową). Od razu podstawiliśmy młodą do drugiej karmiącej klaczy- przyjęła małą, wychowuje 2 źrebice. Ale mamka konik polski, a sierotka będzie powyżej 160cm miała, więc jest wzrostu już 1,5- miesięcznej przybranej siostry.
Kobyła bardzo mleczna, daje radę, karmimy ją za 3, dodatkowo 12-dniową dokarmiamy mlekiem sztucznym.
Obie małe zaczynają szukać paszy- jaka będzie najlepsza w ich przypadku? W internecie dostępnych jest dużo pasz, ale muszę dostosować je do różnicy miesiąca w wieku młodych, żeby mogły skubać razem.
Dominika, Ja swego czasu sierotce 2,5m. podawałam dodsona dla żrebaków
Teraz zadbajcie o mamusię żeby miała dobry i dużo pokarmu bo 12 dniowe żrebie to nie za wiele skorzysta z paszy
Dominika, odpisywałam już Ci na fb w tej kwestii.
Moja ciut starsza generalnie doi matkę co 30 minut, skubie siano i podjada ze żłobu ale w głównej mierze to mleko jest głównym jedzeniem.
Może dokarmiajcie narazie mlekiem zastępczym sierotkę
Dostałam fotki z sesji sprzedażowej to się pochwalę 🙂 zaraz 3 miesiące, nie wiem kiedy to zleciało 🤔
IMG_20250529_001729.jpg IMG_20250529_001729.jpg
domiwa, wow, przepiękne zdjęcie i źrebak wygląda niesamowicie! Jaki papier ma dzieciak?
Pacisx, dziękuję 🙂
Ojciec Kiss od Gold J
Matka ZOLTAR x Imequl
domiwa, piękny. Taki malowaniec powinien się ładnie sprzedac 🙂
Cześć, ma ktoś może jakieś źrebaki po Amaretto MPM? Prawdopodobnie będę chciała zaźrebić nim moją klacz i chętnie zobaczę potomstwo🙂
LILIA_equestrian, licencję ma ten koń wogóle?
Nie dość ,że nielot w korytarzu, to nie może L na 0 przejść.
Serio, ktokowielk może chcieć kryć takim koniem ?
Perlica, ale jest czarny z białymi łapami 😎
karolina_, super, ale to nie powód żeby kryć. Przecież nie ma opcji by ten koń był uznany, nawet w aes
Jest ogłoszenie stanówki i że ma licencje AES i PZHK :P
Bosze
Facella, jak przewiniesz jedno zdjęcie to jest zdjęcie z boku nie od frontu i ja tam bym je chciała zobaczyć, bo już parę razy sama zmieniałam zdanie po obejrzeniu potomstwa ogierow.
Perlica, Mi się bardzo podoba jego budowa i technika skoku z tego co widziałam na filmach z zawodów, nie widziałam go w korytarzach, ma ktoś filmy z korytarza, bo pierwsze słyszę?
LILIA_equestrian, ja znalazłam na clipmy horse, jeden film z korytarza, jest bezpłatny.
Filmów z zawodów nie widziałam, ale sprawdzałam wyniki i są bardzo słabe.

https://www.clipmyhorse.tv/pl_PL/horse/a7164ae8-8f4e-4551-9892-7886a5c5bcd9
LILIA_equestrian, wyniki są złe, niezależnie od jeźdźca, ogier nie był w stanie ukończyć na zero konkursów 80-90 cm.
[[a]]https://livejumping.com/ap/search/all/Amaretto%20MPM[[a]]

Link do filmu z zawodów https://www.facebook.com/100021852483272/videos/639348791751813/

Jaki masz cel w połączeniu swojej klaczy z tak miernym ogierem? Jakby nie patrzeć, konie hoduje się w jakimś konkretnym celu. Na pewno w podobnej cenie znajdziesz coś bardziej sensownego, lepszego budową, ruchem i papierem, malowane również.
klaudiabolusiowa, każdy sobie może rozmnożyć swojego konia, to ze nie każdy ma do tego zdolności i w ogóle nie powinien tego robić, to zupełnie inna sprawa... Dla domorosłych hodofcuf liczy się żeby był nie za drogi i w ich oczach ładny (konkretnej maści, odpowiednio malowany, no albo chociaż taki, żeby im się miło patrzyło), ewentualnie żeby w papierze przewijało się często wybrzmiewające na zawodach imię. Wyniki, zdrowie, budowa, przekazywane cechy, charakter, dopasowanie do klaczy to są sprawy pomijalne 🤣
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się