Forum towarzyskie »

Ptaki

Hmn:
[[a]]http://www.sapayoa.com/keyword/nasca%20booby;sula%20granti/[[a]]
pierwsze skojarzenie miałem że to głuptak, tylko nie mogłem dopasować gatunku
maluda, dzięki Ci po stokroć, bo nam to spokoju nie dawało! Jestem zakochana w tych ptaszorach  😍
Nie ma za co.
Szukałam pod głuptakiem, bo z dzioba jakby znajomy to i wyskoczył wynik.
Wczoraj wykluł się kolejny pisklak 🙂 Myślałam, że nie przeżyje. Miał jeszcze żółtko poza brzuchem. Jednak po jakichś 3 godzinach pilnowania go, ogrzewania, i lekkiego (to istotne) naciskania żółtka, większość weszła mu do brzucha. Był tak słaby, że myślałam, że nie przeżyje. Rano jednak dostałam prezent w postaci żywotnego, nakarmionego pisklaka 🙂
Tutaj jednodniowy pisklak spotyka swojego 28 dniowego kuzyna  🙂
TUTAJ

A tutaj zawartość mej kieszeni 🙂
TUTAJ

Starsze za to dzisiaj nagrałam jak się bawią u mnie na łóżku 🙂

U nas zaczęło się już dokarmianie. Sikory zaglądały do okien i do karmnika więc posypał się słonecznik i orzechy, na winogrona wpadają szpaki a do karmnika, poza sikorami, ładują się sójki, sroka i sierpówki (stali goście, często wpadają nie na żarcie a posiedzieć na karmniku 😁 ) 😉

A idź sobie. Zawsze chciałam upolować sójkę na zdjęciu  😤
Ale za to niedawno w lesie znalazłam jej niebieskie piórko  😍
Kilka lat temu sójki miały gniazdo tuż pod moim oknem więc uczyły się latać na moim parapecie i oknie 😁 Jestem ciekawa czy to te same, nie wiem ile sójka żyje na wolności
Patrzę właśnie na sójkę na balkonie. I to jeden z najfajniejszych ptaków jakie znam. Piękny i mądry. Cudowny.
Przeglądam właśnie stare foldery ze zdjęciami i trafiłam na tego sierpniowego gościa, przyłapanego na rozbijaniu orzecha o pień drzewa  😀 przepraszam za jakość zdjęcia, robione przez oczka w płocie z siatki, już prawie ciemno było. Niestety, jak podeszłam bliżej, żeby nie złapać oczek, to ptaszysko uciekło 🙁
Witajcie. Mam pytanie odnośnie pustułek. Pracuje w starym budynku, w którym, w otworze wentylacyjnym, zagnieździła się parka. Zastanawia mnie jedno zachowanie a mianowice, mniejszy osobnik często odwiedza gniazdo i patroluje okolice. Co jakiś czas do gniazda wpada samica, wylatuje z myszą w dziobe poczym zrzuca ją w odległości 1-3m od ściany budynku. Całej sytuacji towarzysza głośne "piski" samca. W środku otworu widać jeszcze jednego ptaka. Może być tak, że w środku siedzi samica na jajkach, samiec jej broni a 3 ptak to jakiś inny osobnik?
Ktoś pomoże w identyfikacji? Wydaje mi się, że to młody szpak
Młody drozd? 😀
Nie wierzę, że napisałam "szpak"  😂 😂 😂 oczywiście miałam od początku na myśli drozda  😵 a szpak mi się wziął z moich pokrętnych skojarzeń, myślałam o tym pisząc poprzedni post i proszę, jaki kwiatek wyprodukowałam  😂
My mamy szpaki na działce! trzy sztuki pomarańczowych dziobków w gniazdku przy stodole. Jakieś pięć metrów od ogromnej czereśni. Nooo ustawiła dzieciaki mamuśka  😂 Nie liczymy w tym roku na konkretne zbiory 😉
Jak zabezpieczyć okna żeby ptaki się o nie nie obijały ? Najlepiej powiesić firanki ale co zrobić z garażem ? Ostatnio niestety młody dzięcioł nie przeżył zderzenia z oknem  🙁  . Działka częściowo leśna więc ptaków sporo.
Nakleić coś na okno? Jak na ekranach wyciszających przy drodze
Majowa, nakleić "drapieżne ptaki".
Dzięki dziewczyny. Też wpadłam na ten pomysł ale niestety.... naklejki są w rozmiarach min 52 cm rozpietości skrzydeł. I taka właśnie wielkość najlepiej działa na ptaki. Jak sobie takie coś nakleję to praktycznie nic z okna nie zostanie. Szukałam w profesjonalnych sklepach innych rozwiązań. Owszem mogę zastosować rózne odstraszacze ale przepłoszę ptaki z ogrodu  a tego nie chcę.
Naklej od zewnątrz, dość luźno, zwykłą folię- spożywczą, reklamówkową, dowolną. Pod wpływem ruchów powietrza folia będzie falowała i troszeczkę szeleściła, ptaki już nie powinny pomylić okna z otwartą przestrzenią. No i jeśli wybierzesz jasną, to nie zabierze Ci światła.
Naklej od zewnątrz, dość luźno, zwykłą folię- spożywczą, reklamówkową, dowolną. Pod wpływem ruchów powietrza folia będzie falowała i troszeczkę szeleściła, ptaki już nie powinny pomylić okna z otwartą przestrzenią. No i jeśli wybierzesz jasną, to nie zabierze Ci światła.
Fajne rozwiązanie. Tanie i skuteczne. Ja jednak potrzebuję czegoś na stałe więc powiesiłam firanki. W garażu  😵
A ja pokażę, co nam mieszka w stajni 😉
[quote author=Egra link=topic=52288.msg2558997#msg2558997 date=1466161903]
Fajne rozwiązanie. Tanie i skuteczne. Ja jednak potrzebuję czegoś na stałe więc powiesiłam firanki. W garażu  😵
[/quote]
Się niedokładnie wyraziłam 🙂 Naklejamy na całej powierzchni szyby, wzdłuż ram. No, ale firanki w garażu to już szał ciał i uprzęży 😀
U nas wczoraj była akcja ratunkowa. Pod domem na kostce brukowej leżał dzidziulek z poniższego zdj. Ja go pierwsza dostrzegłam, inni myśleli, że to liść. Wypadł z gniazda, które umiejscowione było pod samym sklepieniem dachu jakieś 5,5 m nad ziemią. Mój mężczyzna jakimś cudem wydarł z szopy tak wielką drabinę (rozkładaną), wspiął się tam (a był już w stanie wskazującym, aż mi serce do gardła podchodziło) i wsadził dziada z powrotem do gniazda, aż się rodzeństwo rozświergotało. Rodzice też się zaraz pojawili i co chwila tam wlatywali, także misja zakończona sukcesem. Miał szczęście, że go nasze koty wpierw nie dopadły, tylko moje bystre oko 😉

A właśnie, co to za cudak? Rodzice mają rude ogonki. Ptaki wydają przedziwne odgłosy, nie jest to raczej piękny świergot 😉

edit, już chyba znalazłam. Na 95% to kopciuszek zwyczajny. Co sądzicie?
Jeśli chwilami brzmi jakby mu się radio rozstroiło w trakcie, to prawdopodobne 🙂 Jak przeczytałam o dziwnych dźwiękach i rudym ogonku, to od razu mi na myśl przyszedł.

A u nas dziś ofiara z wróbla 🙁 wleciał przez balkon do domu, pewnie młodziak, koty go dorwały 🙁 to już drugi gość-mikrus, który tak skończył, trzeci zwiał... musimy zrobić jakieś odstraszanie. Myślicie, że 30cm sylwetki drapieżników przyczepione na siatce przy górze otworu balkonu pomogą?
Egra zdesperowana kobieta jest zdolna do rzeczy niezwykłych  😁
Meise to może być też pleszka. Młode wydaja dzwięki jak wściekły świerszcz.
Murat-Gazon, ale głupol!!!
Piękny jest!
Kocham te moje wariaty  😜 Mam w tym momencie 9 papużek falistych + jedno jajko które niebawem powinno się wykluć. 6 papużek to stali lokatorzy, 1 starszy pisklak po po wakacjach idzie do mojego nauczyciela, a dwa młodziaki też pójdą na sprzedaż, chwilowo jednak mają dopiero 26, a drugi 21 dni 🙂
Chwilę temu nagrałam potwory - Klik  😍
Znowu będę smutna podczas sprzedaży  😉

Na piewrszym zdjęciu od lewej: Yuki (syn Tyriona :P ), Tyrion, Kanade
Mam dwie dziewuszki, ale są dość nieśmiałe.
Na ostatnim 21 dniowy dzieciak zasnął na łóżku po smyraniu uszu  💘
Alten, świetne masz te ptaszory, zwłaszcza Yuki łapie za oko 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się