Facella racja, każdy potrzebuje czegoś innego i to jest fajne, że sobie można dobrać, ja też 17-50 używam rzadko, ale przydaje się z czysto dokumentacyjnego punktu widzenia tam gdzie coś dłuższego jest za długie, chociaż swojego kita 18-55 mam już szczerze dość i bardzo dobzre, że odmówił posłuszeństwa 😁
Mam problem z obiektywem, który nie radzi sobie z siłą grawitacji i sam się rozsuwa - czy to oznaka jakiejś awarii czy tylko starości i zużycia (ma 7 lat, dużo używany)? 🙂 Nigdy nie miałam z nim problemu, działa bez zarzutu, więc zignorowałam ten mały defekt, ale ktoś mi powiedział, że takie coś to efekt zepsucia się jakiejś zębatki w silniku i obiektyw do niczego się już nie nadaje. Ktoś miał podobną sytuację?
Trochę po czasie, ale mam pytanie dotyczące sklepu interfoto.eu. Facella, możesz opisać, jak u nich wygląda zakup sprzętu i wysłanie starego w rozliczeniu? :kwiatek: Wcześniej jakoś ugadywałaś orientacyjną cenę, jaką dostaniesz za swój sprzęt, czy kupiłaś u nich obiektyw, zapłaciłaś i dopiero po wysyłce swojego otrzymałaś wycenę? Mojego body aktualnie nie mają w sklepie, żebym mogła sobie podpatrzeć ceny, a nie wiem, czy tak "w ciemno" panowie cokolwiek mi powiedzą. A nie ukrywam, że od wyceny mojego sprzętu zależy decyzja o wymianie i zakupie nowego. I jeszcze jedno - czy ceny przez nich podane są jakoś negocjowalne? Czy oni podają cenę, za jaką mogą kupić i można się zgodzić albo nie, bez żadnych negocjacji?
kupiłam Sigme 70-200 2.8. planowałam używać jej ze starym D80. niestety możliwości D80 chyba za małe do obsługi takiego obiektywu. W sumie przy zakupie konsultowałam w sklepie, powiedzieli, ze da radę.. niestety zdjęcia wychodziły nieostre
musiałam kupić aparat. Padło na nikona 7200. powoli zaczynam ogarniać zestaw, ale sprzęt ma tyle funkcji, że czuję, ze długa droga przede mną 😉 😁
znowu wyskakuję jak jakaś głupia, ale temat naglący i w dodatku pracowy, a ja potrzebuję porady 😉
Mam polecić jakiś aparat do 1500 zł. Zdjęcia - wszelakie, aparat krótko mówiąc do ogólnego użytku. Nie ograniczam się do tego czy ma to być lustrzanka czy cyfrówka.
deborah, zazdroszczę tej Sigmy 🙂 Też się niedawno przesiadłam na Nikona D7200, póki co jestem bardzo zadowolona - choć znam pewnie tylko jakieś 1/20 jego funkcji i możliwości 🙂
Deborah to prawie taki sprzet jak ja. Tylko ja juz po prawie 4 latach od zakupu d7100 marudzę o D810 🙁( Juz niedługo Haha. Sigma 70-200 i 35 by sie pięknie zgrała 🙂
Mam polecić jakiś aparat do 1500 zł. Zdjęcia - wszelakie, aparat krótko mówiąc do ogólnego użytku. Nie ograniczam się do tego czy ma to być lustrzanka czy cyfrówka.
1.zdjecia wszelakie? - moze bardziej co glownie bedzie fotografowane? 2. czy beda dokupowywane obiektywy? 3. czy zdjecia beda obrabiane? RAWy?
Deborah to prawie taki sprzet jak ja. Tylko ja juz po prawie 4 latach od zakupu d7100 marudzę o D810 🙁( Juz niedługo Haha. Sigma 70-200 i 35 by sie pięknie zgrała 🙂
a ja od wczoraj zaczynam myslec nad nowoscia K-1 od Pentaxa - to takie D810 prawdopodobnie poprawione w wielu kwestiach plus kilka dodanych dupereli - z cena wyjsciowa (za nowosc) - 1797$ 🤣 juz kilku moich znajomych z 6D / D610 / D750 zapowiedzialo ze czeka do pierwszych testow i szykuja sie na wymiane 🏇 -> http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=225085&page=14
Mój 70-200 jedzie do serwisu 🙁 niestety tak to jest, jak się kupuje używane obiektywy. Ale nadal nie mam nic do zarzucenia interfoto, przyjęli reklamację i naprawią. Zobaczymy, co mu tam wyjdzie... Ogółem to ostrość blokowała się na 7-10 m i nie szło ostrzyć w kierunku nieskończoności, zarówno silnikiem jak i ręcznie - kręciłam samym pierścieniem, a ostrość stała... W dół zaś bez problemu. A jak silniczek sobie "przepchnął" i nie schodził poniżej 10m, to było ok. Niestety tak się nie da na dłuższą metę...
mundialowa, nie wysłałam jeszcze tego obiektywu, ale powiem tak: mailowo otrzymałam wstępną wycenę, z której byłam na tyle zadowolona, że nie negocjowałam. Pewnie ostateczna wycena byłaby po sprawdzeniu przez nich obiektywu. Za 70-200 zapłaciłam pełną kwotę, jaką sobie życzyli, miałam odesłać 55-200 i oni by mi przelali na konto wg wyceny. Napisz do nich maila, że chciałabyś się zorientować, na ile wycenią Twoje body (na pewno będzie ważny przebieg), powinni podać orientacyjną kwotę.
[quote author=martva link=topic=52.msg2498512#msg2498512 date=1455793498] Mam polecić jakiś aparat do 1500 zł. Zdjęcia - wszelakie, aparat krótko mówiąc do ogólnego użytku. Nie ograniczam się do tego czy ma to być lustrzanka czy cyfrówka.
1.zdjecia wszelakie? - moze bardziej co glownie bedzie fotografowane? 2. czy beda dokupowywane obiektywy? 3. czy zdjecia beda obrabiane? RAWy?
[/quote]
Już odpowiadam 🙂
Zdjęcia wszelakie, czyli zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Spotkania, uroczystości etc. Ma to być aparat dla osoby, która zajmuje się strona internetową straży miejskiej 😉
Jeżeli chodzi o obiektywy, raczej bez wymiennej optyki, a jeśli już to coś ze szkłem 18-105, bez konieczności dokupowania kolejnych.
Zdjęcia będą jedynie zmniejsza, może lekko obrabiane pod względem kolorów. Rawy na 100% nie 🙂
ja pod względem technicznym jestem zielona, chciałabym zapytać, jak duża różnica jest między I a II wersją Nikkor AF-S 70-200 mm F/2.8 G? używki I generacji można kupić koło 3tyś, używane II koło 6tyś. Warto inwestować w I czy zbierać na II? do koni oczywiście, doradzicie coś zielonemu? :kwiatek:
Ja mam wersję I, za używkę zapłacisz bliżej 4tys. niż 3... Ale warto, to jest naprawdę dobre szkło. Raz miałam w rękach wersję II, z tym że to było dawno i nie przy mojej puszce, więc nie potrafię określić różnic. Moim zdaniem do koni nie ma lepszego szkła.
kupiłam Sigme 70-200 2.8. planowałam używać jej ze starym D80. niestety możliwości D80 chyba za małe do obsługi takiego obiektywu. W sumie przy zakupie konsultowałam w sklepie, powiedzieli, ze da radę.. niestety zdjęcia wychodziły nieostre
Z ciekawości mogłabys rozwinąć? Co sie działo podczas używania D80 z 70-200?
abre, fotografuje nikonem d700, dziękuję. :kwiatek: facella, masz rację, ale chodzi "pi razy drzwi" o to, że II generacja to cena I razy dwa 🙂 dziękuję :kwiatek:
Mi d80 z sigmą 70-200 2,8 działa dobrze, ale problem jest z wysokim ISO - nawet na 800 już są bardzo duże szumy 🙁 Zniechęciło mnie to ostatnio dość mocno do fotografii...
Zdjęcia wszelakie, czyli zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Spotkania, uroczystości etc. Ma to być aparat dla osoby, która zajmuje się strona internetową straży miejskiej 😉
Jeżeli chodzi o obiektywy, raczej bez wymiennej optyki, a jeśli już to coś ze szkłem 18-105, bez konieczności dokupowania kolejnych.
Zdjęcia będą jedynie zmniejsza, może lekko obrabiane pod względem kolorów. Rawy na 100% nie 🙂
Jak zdjecia nie obrabiane to szukalbym cos z Olympusa, Panasa, Fuji moze Canona np.: LX100 - tylko ze w tej cenie tylko polowac mozna na uzywke - ale warto pozniej Sony RX100 (juz nie pamietam czym sie roznia pomeidzy soba :/) , Canony G7x G5x , Fuji X30 z tanszych G9x, XZ-2, fuji x20 wart swojej ceny jest na bank starszy Panas LX7 ewentualnie jakies male bezlustro...pytanie czy uzywka... w tej cenie nowe E-PL5 dostaniesz z 14-42 czyli ekwiwalent 28-84 dla filmu 35mm 😉
Szklo bajka w zestawie z 18-35/f1.8 nic mi wiecej nie potrzebowalbym chyba 🙂 tym bardziej ze to szklo z grupy ART 🙂
ja pod względem technicznym jestem zielona, chciałabym zapytać, jak duża różnica jest między I a II wersją Nikkor AF-S 70-200 mm F/2.8 G? używki I generacji można kupić koło 3tyś, używane II koło 6tyś. Warto inwestować w I czy zbierać na II? do koni oczywiście, doradzicie coś zielonemu? :kwiatek:
Czy ktoś mi może tak ładnie opisać jakie ma zastosowanie ten o to Obiektyw Nikon D NIKKOR 28-80mm 1:3.3-5.6 G ? :kwiatek: :kwiatek: Zamierzam kupić nowy obiektyw do swojej skromnej lustrzaneczki D60 z amatorską wiedzą na temat obiektywów
Ktoś posiada Tamrona 70-200? Zastanawiam się nad zakupem jego lub Sigmy i ile więcej czytam na forach fotograficznych to już ogłupiała jestem, podobno Tamrona autofocus jest dość wolny i stąd pytanie czy ktoś z was ma czy nadaje się do zdjęć zwierząt w ruchu.