Forum konie »

Jak dbamy o zęby naszych koni?

Kubomir, dziękuję za podpowiedź.
BUCK słyszałam o doktorze i też chciałam dzwonić o możliwość konsultacji
Fantomas polecam zadzwonić, bardzo otwarty, miły, profesjonalny stomatolog. Dzwoni i dopytuje o postępy pacjenta bezpośrednio po zabiegu, ok.tygodnia trwa rozmowa, a potem ponownie po ok. 4 miesiącach 😀 prowadzi konie od młodziaków po konie grubo 35+
Kubomir, No właśnie to jest jakiś paradoks, bo moja wetka podesłała mi kilka filmików z pacjentami kilka dni po ekstrakcji, które bardzo dobrze sobie radziły z krótką trawą a z długą niestety jeszcze nie. Bardziej czesały ją dziąsłami, ale nie był w stanie jej wyrwać. I w przypadku mojej kobyły jest dokładnie tak samo, krótką już wcina od 3 dnia a długiej jeszcze nie. Zobaczymy co dalej, każdy dzień przynosi jakąś zmianę. No i zaczęła się już lekko zaokrąglać 🙂
Mamy na stajni konia, który nie ma zębów z przodu. Zostało coś z tyłu paszczy, ale nie pamiętam ile i co dokładnie. U niej jest tak, że drobną sieczkę to wciągnie samymi wargami. Krótka trawa - odpada, nie daje rady "podebrać". Dłuższe siano to rozdrabnia, właśnie tym co z tyłu paszczy zostało.
Olina, Konie szybko się adaptują, a dziąsła nawet już w 2 tygodnie powinny się zagoić. Przez pierwszy tydzień jeszcze ją boli i kobyłka uczy się w tym okresie. Dlatego obserwujesz zmiany i szybkie postępy. Po tym czasie jak nie ma komplikacji (np. zakażenia) to będzie już normalnie jadła. Ale z krótką, intensywnie zgryzioną trawą na pastwisku, czy też z siatką będzie gorzej sobie radzić w porównaniu z końmi, które posiadają siekacze. Po coś te zęby są. Ale to bez znaczenia w porównaniu z bólem jaki miała lub mogła mieć gdyby ich nie wyrwano. Kobyłka na pewno to doceni.
mamy w stajni 2 konie bez siekaczy i z siatek ciągną siano jak pozostałe, ale mają trzonowce i pięknie żują, bo mamy też takiego właściwie bez zębów to już tylko na papkach
Kubomir, Na szczęście nie ma żadnych komplikacji, wszystko goi się prawidłowo. Z sianem z siatki radzi sobie bardzo dobrze, siatka ma duże oczka 8x8. Może na zimę będę jej dawać luzem, zobaczymy.
Ale to bez znaczenia w porównaniu z bólem jaki miała lub mogła mieć gdyby ich nie wyrwano. Kobyłka na pewno to doceni.

Dokładnie o tym mi wet też mówiła, że ból zębów bywa kilkukrotnie większy niż ból dziąseł po ich wyrwaniu. Więc teraz prawdopodobnie odczuwa ulgę mimo wszystko. Cieszę się, że zestaw tylnych zębów jest w komplecie i to zdrowym. Oby jak najdłużej.
Jedne konie sobie radzą lepiej inne troszkę gorzej. Takie są zalecenia i chodzi o stworzenie optymalnych warunków. Z siatek konie bez siekaczy też mogą korzystać ale zaleca się siatki z dużymi oczkami.
Olina, Niech żuje długo i szczęśliwie :-)
Kubomir, Dziękuję! 🌹🙂
Ma ktoś jakiś pomysł skąd wzięła się taka rana na podniebieniu u konia?
1000010148.jpg 1000010148.jpg
Ile płaciliście za wyrwanie kompletu siekaczy? Może być na pw, mam ogromny rozstrzał cenowy tak jak podpytuję wetów w okolicy 😱
A ja mam pytanie, odnośnie gryzienia przednimi zębami. Mój koń w zasadzie od zawsze dziwnie gryzie smakołyki typu jabłko, marchew, pietruszka, a nawet z bananem potrafi się tak "pierniczyć". Nie gryzie wielkich kawałków tak jak większość koni, tylko odgryza po centymetrze i rozdrabnia wszystko jak może już na poziomie siekaczy. Muszę z nim stać dość długo, bo nawet kawałka, który inny koń by chapnął na raz to on nie chce, tylko sobie tak odgryza po kawałku. Czy to jest normalne zachowanie? Odkąd pamiętam tak ma. Zęby ma regularnie robione i zawsze wychwalane pod niebiosa, że takie idealne...
Meise, Źrebaki przeważnie tak jedzą, może mu zostało tak od źrebaka 😅
Mersi, ooo, nie wiedziałam 😀 miałam w życiu bardzo mało kontaktu ze źrebakami - niestety! Może faktycznie tak jest. Jedna z jego klaczy kłapie jak źrebak podczas rui, gdy się do niego zaleca. Może mojemu koniowi zostało takie źrebacze gryzienie 😅 Dzięki za odp 💕
Meise, Nie ma za co 😊
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się