Forum konie »

Stajnie w Warszawie i okolicach

martbloom, Każdy ma inne oczekiwania co do stajni oraz co do ceny. Z racji że w krótkim czasie bardzo dużo dobrych rzeczy się zadziało( super hala, zmiana podłoża na placu ) co wiązało się ze zmianą ceny. Nie każdy tych zmian potrzebował i to oczywiste. Stąd trochę zmiana składu. Za innych nie będe się wypowiadać, ale mnie nic negatywnego nie zaskoczyło, to co ustalałam na początku, tak jest. Ja trzymam bardzo kciuki aby było tak jak jest, bo jest super kompromis pomiedzy dobrobytem dla koni a warunkami do treningu, a to rzadkość, szczególnie pod Warszawą.
reinko, Mnie zainteresowała obecna infrastruktura i to, że są tam w miarę rozsądne padoki jednak obsługa i zaufanie do niej jest dla mnie priorytetem. Stajnię oglądałam dawno temu gdy jeszcze nie było hali. Teraz jest ale z tego co słyszę to obsługa… delikatnie mówiąc, pozostawia wiele do życzenia. O odejściach i problemach słyszałam od osób, które przyszły tam na początku roku po zmianie właściciela i już właściwie nikt z nich tam nie został. Nie wiem czy to prawda, zapewne po części tak. Już się kiedyś nacięłam, nie posłuchałam ostrzeżeń. Ktoś mi też napisał na priv, że z różnych względów lepiej się tam nie pakować. Fajnie, że jesteś zadowolona ale tak jak napisałaś, każdy ma inne oczekiwania 😉 Najlepiej to chyba swoją stajnię postawić… Bo wszędzie coś ????
Jest w ogóle coś nowego z halą w rejonie Grodziska? Albo zanosi się na coś? Wiem, że coś powstało w Opypach ale tam cena będzie raczej zaporowa o ile w ogóle będzie tam pensjonat.
martbloom, w opypach? Tam od lat jest stajnia pana Makowskiego. Coś nowego się tam buduje?
To chyba chodzi o Quentano?

martbloom, zawsze wszedzie jest coś, a jak postawisz swoje to się nalatasz przy tym/wsadzisz kasę i się okaże dlaczego to bylo a tego nie. Kwestia czy to co jest twoim priorytetem, jest tez priorytetem prowadzących stajnie. Lub chociaz te kluczowe kwestie się zgadzają. Nie ma chyba stajni zeby bylo wszystko 100% i do tego w niewygorowanej cenie 😉
Zuzu., Tak jak napisała donkeyboy to chyba nazywa się Quentano. Nie wiem czy już działa, ale z tego co znajoma mówiła to będzie bardzo ekskluzywne miejsce.
To chyba chodzi o Quentano?

martbloom, zawsze wszedzie jest coś, a jak postawisz swoje to się nalatasz przy tym/wsadzisz kasę i się okaże dlaczego to bylo a tego nie. Kwestia czy to co jest twoim priorytetem, jest tez priorytetem prowadzących stajnie. Lub chociaz te kluczowe kwestie się zgadzają. Nie ma chyba stajni zeby bylo wszystko 100% i do tego w niewygorowanej cenie 😉

donkeyboy, Swojego nie postawię, takie tam utopijne marzenia 😜 Konie mam na razie na łąkach u znajomych, ale na wiosnę chciałbym młodego przywieźć do cywilizacji. Rozglądam się i niestety ale widzę, że ciemność widzę ????
Kochani, piszę z nowego konta, bo z kilku powodów nie chcę aby w obecnej stajni wiedzieli, ze szukamy czegoś nowego.
Poszukujemy stajni z dobra opieką i ceną adekwatną do warunków (także odnośnie infrastruktury).
Wymagania:
-Stały dostęp do siana d9brej jakości (nie splesnialego, poprawnie przechowywanego i prawidłowo zebranego)
- czysta, odpowiednio sprzątana i dobrze wentylowana stajnia bez ton kurzu gdzie nie spojrzeć (mogą byc boksy angielskie)
- padokowanie od rana do wieczora w stadzie
- miło jak w sezonie bedzie trawa ale nie koniecznie jeśli bedzie zapewniony stały dostęp do siana. Trawa w sezonie to znaczy pastwiska z trawą, a nie z chwastami 😉
- karmienie 2-3x dziennie
- warunki do treningu czyli odpowiednio zadbany plac do jazdy, lonżownik (hala moze byc ale nie musi)
- mozliwosc wyjazdu w teren, nie koniecznie do lasu ale żeby mozna bylo wyjechać i sie posnuć poza stajnią.

Miejsca szukają dwa spokojne konie, docelowo jest chętnych 5 szt.

Rozważymy także kameralny pensjonat prywatny, bez wiekszej infrastruktury ale wtedy za adekwatnie niższą cenę. Moze ktos ma troche ziemi i jakieś zabudowania i nie wie co z tym zrobic albo ma swoje koni I troche miejsca na dodatkowe.. wszystko do ustalenia.

Cena do 1600zl z infrastrukturą i opisanymi warunkami. Raczej zachodnie powiaty Warszawy, tak w promieniu 15-20km od Grodziska.
CzarnyOgon, jesteście z moich okolic, więc powiem tak... słabo u nas z pensjonatami n ten moment😅
Objechałam X stajni i wniosek mam taki, że trzeba wytrwale polować, bo my np. znaleźliśmy rokującą pozytywnie stajnie po pół roku. No i niestety też coś za coś, bo padokowanie na kwaterach piaszczystych lub trawiastych w sezonie. No, ale poza tym, mamy nadzieję, że będzie fajnie.
Za 1500 jest Konikowelove, ale raczej nie mają teraz boksów. Jakiś czas temu rotacja była dość spora, więc jeśli wam zależy to możecie sprawdzić - infrastrukturę w tym budżecie mają chyba w naszych okolicach najlepszą. Hala 20x50, nowy i ładny plac zewnętrzny, padoki - za stajnią trawiaste, przez ulicę kwatery. Nam się kwatery piaszczysto-błotniste bardzo nie podobały, ale trzeba przyznać, że w naszym terenie jest z tym trudno. Wszędzie stoi woda i dostosowanie padoków pewnie sporo kosztuje. Boksy przyzwoite (3x3 i 3x4), siana raczej nie brakowało i do czystości w boksach też raczej nie mogliśmy się bardzo przyczepić. Jednak jakość siana nie powalała (jednak to też jest mocno nierówne, bo jednak zależy od partii), warunki w paszarni też mocno średnie. Generalnie, do rozważenia, ale jest specyficznie. Mocno się rozwijają, dużo się dzieje, jest wiecznie bałagan. Coś za coś 🤷
Niedaleko jest też za 1700 zł Stajnia u Hrabiny, powstała dość niedawno. Tam nie mieliśmy ostatecznie okazji być, bo znaleźliśmy miejsce, gdzie się przenosimy.
W Żyrardowie za 1700 zł są Sobiescy. Jest hala, plac, spore zaplecze. Jednak zastanawiam się kiedy konie wychodzą na padoki, bo co tam przechodzę to są pustki 🤷
W Huzarze za 1600, ale tak naprawdę trzeba do tego doliczyć trening, bo tylko tak przyjmują.
Jest jeszcze w okolicach Grodziska Klamarka (?).
W Hipolitowie jest też stajnia Equus Natura na pewno w budżecie. Na miejscu fizjo, raczej o ilość i jakość siana dbają. Jest sporo błota, ale jest też przyzwoity lonżownik, na placu do jazdy też były jakieś remonty. Raczej kameralne miejsce, ale jakiś czas temu mieli wolne boksy. Tereny fajne 🙂
Ja wizytowałam w Stajni u Hrabiny, nie ma tam stada- jesli juz to pary ale nie wiem na jakiej zasadzie. Padoczki ok wielkosci jak na warunki w okolicy. Mozna zobaczyc na fb zreszta. Maja tez po drugiej stronie ulicy łąki ktore ponoc mieli w planie użytkować w zimie. Hala jest tak "okej", lonzownik jest ladny, zewnetrzna ujezdzalnia - no na moje oko przydalaby sie modernizacja, no ale nie mozna miec wszystkiego.

Z pkt widzenia boksów sa rozne, male i duze, podobno sprzątają codziennie, i tak to wygladalo w boksach. Poscielone jest "okej" ale nie po kolana. Chyba wszystkie prawie byly angielskie, a jak nie to większość. Siano wydawalo sie ok. Wlascicielka bardzo miła, ogolnie mialam pozytywne odczucia, niemniej jednak wylądowaliśmy gdzie indziej ostatecznie. A i duzym plusem sa tereny - tam od razu jest wyjazd do kilometrow lasu, bezposrednio ze stajni.
Haru99, Konikowelove nie slyszlam, chętnie sprawdzę, dziekuje. Widzę, ze poszukiwania trzeba bedzie rozszerzyć o caly powiat warszawa-zachód. Tak naprawdę bardziej niz odleglosc istotnym jest sprawny dojazd z Pruszkowa/ Ożarowa i Grodziska. Właściwie rozważamy wszystko w porywie do Kampinosu i w drogą stronę do Piaseczna. Bardzo chętnie, tak jak pisałam, jakis kameralny/przydomowy pensjonat z dobrymi warunkami dla koni (siano i woda dostepne caly rok bez ograniczen rowniez na padokach) I ceną adekwatną do infrastruktury. Jesli mamy płacić 1500 lub więcej chcemy mieć rozsądny bezpieczny i zadbany plac, lonżownik, jakąś działającą myjkę gdzie też w zimie mozna umyć nogi, miejsce gdzie mozna sie napić kawy. Bez placu i innych wygód tez sie odnajdziemy ale niech cena bedzie adekwatną do oferty.

A powiedzcie co się dzieje z Casa Cavallo, bo widzę wiecznie ogłoszenia że mają boksy? Nadal nie wypuszczają koni czy o co chodzi?

CzarnyOgon, w okolicy masz jeszcze Stay Stable, Wexera(Potęga), Lisówek

Kiedyś jeszcze widziałam ogłoszenia pensjonatu prywatnego w Musułach? Piękna mała stajnia i pastwiska, ale chyba nic poza tym. Nie mogę go teraz znaleźć edit - mam https://www.facebook.com/share/1ASC9wNExr/?mibextid=wwXIfr
Zuzu., ja tylko słyszałam, że z padokami słabo, ale w ofercie jednak są, wiec zagadka 🤷

W Wexarze jest bardzo ładnie, ale właśnie niestety padokowanie tylko na kwaterach. Ewentualnie można się dogadać na parę, jeśli ma się swoje konie.

CzarnyOgon, a Umiastów? Nie wiem jak tam z ceną i warunkami, ale kojarzy mi się, że jest dobry dojazd z Pruszkowa i infrastruktura chyba też.

Edit: właśnie tak mi się wydawało, że chodzi o Valencię w Makówce. Moja znajoma tam stała z kobyłą, była zadowolona. Mi się nie podobała tak do końca stajnia (miałam wrażenie, że ciemna i ciasna i starego typu paśniki) i był trochę dziwny system karmienia. Jak tam wizytowałam to plac też nie był do końca oświetlony, więc jeśli ktoś ma czas tylko popołudniami to logistycznie łamigłówka. Jednak ogólnie jest ładnie i czysto, no i bardzo kameralnie.
Zuzu., w Casa cavallo ja byłam całkiem niedawno, stajnia faktycznie całkiem ładna tylko konie wychodzą na “padoki” na bardzo krótko + z tego co pamietam to w niedzielę w ogóle.
+ wielkość tych padokow do mnie nie przemówiła, bardziej to kwaterki
Słuchajcie a jest coś godnego polecenia z dobrym placem, padokami, sianem 24h pod Mińskiem ?
Cześć, czy w okolicy do 20/25 km od Rembertowa są jakieś godne polecenia stajnie?

Obowiązkowo:
- pastwiska trawiaste latem,
- zimą siano,
- stajnia wolnowybiegowa lub boks angielski z "balkonikiem",
- zadbana, nie za bardzo piaszczysta ujeżdżalnia,
- możliwość wyjazdów w teren.
Hala mile widziana, ale nie wymagam.

Na razie się spokojnie rozglądam, możliwe że za około rok będę się przeprowadzać i chcę zrobić rozeznanie 🙂
Stajnia Budziska. Obecnie nie ma wolnych miejsc, ale za rok to kto wie jak będzie 😉
Hej,

szukam stajni na dużym poziomie czystości, co myślicie o :

Archipp
Equinovastables
Podolszyn
Largo
Rockhorses Kostrzewa

Jakieś macie propozycje innych stajni w tych okolicach? Please help..
Hej,

szukam stajni na dużym poziomie czystości, co myślicie o :

Archipp
Equinovastables
Podolszyn
Largo
Rockhorses Kostrzewa

Jakieś macie propozycje innych stajni w tych okolicach? Please help..

XXSLs12, w tych okolicach masz jeszcze Azgo i Equis Concordia
ZzzAnna, Stanica Rotmistrza, akurat od grudnia mają być dwa boksy wolne, bo młodzież wyjeżdża do zajazdki 🙂
ale jak jest w tych stajniach?

Krakowiany
Archipp
Equinovastables
Podolszyn
Largo
Rockhorses Kostrzewa

ktoś może mi powiedzieć, będzie to bardzo pomocne. Szukam miejsca z piachem kwarcowym albo lepszym placem głównym do jazdy.

Najchętniej taka stajnia jak Quentamo tylko skokowa. Może jakaś nowa się wybudowała?
ale jak jest w tych stajniach?
Najchętniej taka stajnia jak Quentamo tylko skokowa.

XXSLs12, Z ciekawości Quentamo powyżej czy poniżej 4,5 tys. 😉?

Były Jadran - czy ktoś coś wie jak jest teraz po zmianie zarządu? Może ktoś stoi i chce się podzielić opinią na priv?
wruda,teraz to chata prezesa. ja osobiście nie byłam, ale od kilku osób słyszałam że jest cała tabelka cennikowa i za wszystko się płaci. No za oddychanie jeszcze opłaty nie ma 😜
ash, oby się to nie sumowało do 4,5 K 🤣.
Nie wiem czy to jest dobry wątek, ale zaryzykuję 😉
Potrzebuję wezwać końskiego fizjoterapeutę. Pacjentka stacjonuje około 80 km. od Warszawy na małej wsi między Łochowem a Ostrowią Mazowiecką. Najchętniej wezwałabym kogoś z polecenia.
Na fizjoterapeutę z polecenia się niestety czeka długo, a niektórzy z nich nie przyjmują nowych pacjentów, bo mają zapełniony po brzegi grafik. Od siebie moge polecić Justynę Kalbarczyk Ori Cheval, Zuzę Hebę PhysioFam i Natalię Podpirko NatVitality Equine- kolejność losowa, wszystkie trzy Panie to super specjalistki.
Olga Kulesza https://www.facebook.com/Oliwet/?locale=pl_PL ona jest też lekarzem weterynarii.
quantanamera, Poncioch, dziękuję!
Fatalita, polecam Karolinę Lingo od Justyny Kalbarczyk 518 861 850
Fizjo-wetami są też:
Ania Jasińska-Kazimierczak
Kasia Szcześniak KariVet
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się