Cześć!
Bardzo powoli rozglądam się za nową stajnią dla młodej (przeprowadzka raczej dopiero jesienią). Mam wrażenie, że szukam świętego Graala po prawej stronie Wisły, max ~40 km od Warszawy:
-najlepiej wolny wybieg/padoki “do oporu” nawet zimą nie do obiadu, teraz wychodzi 8-22 i bardzo niechętnie mimo mrozów wraca do boksu. Wiem że praktycznie nigdzie tak długo koni nie trzymają na zewnątrz ale chociaż do 18-19
-pełnowymiarowa hala
-duży plac z sensownym podłożem do pracy
Zależy mi na:
• faktycznie koniowych warunkach — nie 2-godzinny padok, tylko miejsce, gdzie koń może większość dnia spędzać na zewnątrz z towarzystwem
• hala + plac do pracy zimą z normalnym, niekopnym podłożem (kwarc jak jest — spoko, ale nie warunek konieczny)
• opiece, która wie, że siano to dla konia, a nie chomika
Moja młoda dopiero wiosną zaczyna pracę pod siodłem i zależy mi, żeby zimę przepracować, a nie brodzić po kolana w błocie i śniegu.
Teraz stoimy w EquiCare, opieka i atmosfera są świetne, duży padok ze stadkiem super, ale infrastruktura do pracy jest niestety średnia 😞. Gdyby nie to, nawet bym nie myślała o zmianie.
infantil, ciężko mi powiedzieć, wstawiłam tam młodą na odchowanie i nie pracuje aktualnie z trenerem
Pozostałe konie w pensjonacie to już trochę emeryci i też nikt do nich nie przyjeżdża
Dziewczyny, które to prowadzą są naprawdę w porządku i bardzo ważny dla nich jest dobrostan i samopoczucie koni, myślę że dlatego jest taki zapis bo wszyscy wiemy jacy są niektórzy trenerzy…
Myślę że jakby miał przyjechać ktoś z głową możliwe że dałoby się dogadać, ale nie dam sobie ręki uciąć
Polecacie jakieś stajnie? A_firn,
Zależy jaki masz budżet. Rzut beretem od EquiCare jest Seremona. Na ten moment funkcjonuje hala, podłoże jest doskonałe W sezonie koń może siedzieć cały dzien w grupie na pastwisku, bez schodzenia na obiad. Siano świetnej jakości, bez limitu. Cena 2,7xEC
infantil, Cześć!
Jestem jedną z właścicielek stajni EquiCare.
Widzę, że nasz regulamin budzi wiele emocji. Tak, mamy w nim kilka zapisów dosyć niestandardowych.
Jesteśmy prywatną, kameralną stajnią, którą tworzymy przede wszystkim pod siebie i swoje konie. Mamy mikro mały pensjonat i nie planujemy go znacznie powiększać - w stajni na ten moment udostępnimy 3 boksy.
Myślę, że jest to jedna z kluczowych informacji, którą trzeba mieć, żeby zrozumieć nasz regulamin.
Druga sprawa jest taka, że same zajmujemy się treningiem koni, mamy swoich stałych podopiecznych, oferujemy możliwość przyjęcia konia w trening.
Przy tak niedużym pensjonacie z naszej strony zupełnie bezsensownym byłoby wpuszczanie zewnętrznych trenerów, tym bardziej, że z naprawdę wieloma osobami i wieloma metodami treningowymi się po prostu nie zgadzamy.
Zapis ten dotyczy tylko treningu - nie mamy żadnego problemu z przyjazdami różnych fizjoterapeutów, kowali, saddlefitterów czy lekarzy - nie są to rzeczy w którym się specjalizujemy, więc wybór zostawiamy każdemu z osobna i nic w tym temacie nie narzucamy.
Jesteśmy małą stajnią, która rozwija się powoli, widziałyśmy zbyt wiele miejsc, które zaczynały z przytupem, ale i z równie dużym przytupem kończyły swoją działalność. Nie chcemy popełnić tych samych błędów. Mamy konkretne plany, wiemy do czego dążymy, ale robimy to w swoim tempie. Nikt nie rodzi się z umiejętnością zbudowania stajni od zera, wszystkiego trzeba się nauczyć.
Ta stajnia jest naszym domem, domem naszych zwierząt, którym chcemy zapewnić najlepsze życie jakie tylko będziemy mogły.
Zapisy w regulaminie odnośnie czarnej czy zbyt ciasno zapiętych nachrapników chronią nas przed oglądaniem rzeczy, z którymi etycznie się nie zgadzamy i na które nie ma naszego przyzwolenia w świecie jeździeckim. Jeśli ktokolwiek ma z tym problem, to znaczy, że nie jesteśmy miejscem dla niego.
Jeśli ktokolwiek miałby jakiekolwiek pytania odnośnie tego jak to u nas wygląda, to wystarczy do nas napisać. Nie mamy problemu z tym, żeby wytłumaczyć skąd u nas takie a nie inne zapisy czy podejście do danego tematu.
Zapytam tu, bo jest szansa, że najszybciej ktoś odpowie.
Szukam fizjo, który dojedzie do stajni w okolicach Warki. Chcialabym zawęzić poszukiwania do osób dla których tam jest po drodze, żeby to sobie jakoś logistycznie ułatwić
Cześć, czy stajnia Bryt - ul.Wiazowska 47a jeszcze funkcjonuje? Może ktoś się orientuje czy jest tam pensjonat?
Szukam opinii o pensjonacie Ewunia Concordia 🙂
Orientujecie się może ile teraz kosztuje pensjonat w Boskiej Woli i czy nadal warunki dla koni są tam okej? A może jakąś inną stajnię wolnowybiegową w mazowieckim polecacie, żeby wstawić konia na przedwczesną emeryturę, żeby jedynie sobie tam żył szczęśliwie? corma,corma,
Moja koleżanka stoi od kilku miesięcy w Seremonie ze swoim młodym i bardzo sobie chwali. Chyba budowa się jeszcze nie skończyła, ale przyjmują już jakieś konie na wolny wybieg. Nie pytałam dokładnie ile kosztuje, ale wyddaje mi się, że nie więcej jak 1500, więc o dziwo bez szaleństw...
monia_kb,
W Seremonie w cenie wolnego wybiegu nie ma możliwości korzystania z infrastruktury. Info od właścicielki stajni z listopada. WW tam to opcja dla kogoś kto tylko jeździ w tereny albo ma młodziaka.
ash, ja mam wrażenie ze to nie jest juz taka cena z kosmosu za wolny wybieg, ale zazwyczaj masz w tej cenie możliwość korzystania z placu i jakiegos zaplecza socjalnego dla siebie i konia. A tu z tego co wruda, pisze chyba nie?
Co jest ciekawe, bo jak zachce sie komuś siku to ma biec w krzaki? :p
ash, Wolny wybieg wcale nie wymaga mniej obsługi niż boksy. Czasem mam wrażenie, że nawet więcej, bo się kilomerty z taczką codziennie robi, a nie sprząta tylko "z przed nosa" w boksie :P
zembria, i dodać do tego ile kosztuje to 13ha na tylko 28 koni w miarę blisko Warszawy 😅 przecież ceny za taki teren to w bańkach się liczy. Niewidzialny koszt bo sami z tego nie korzystamy jak z np. hali. Poza tym hala ma cenę nie aż tak zależną od kodu pocztoweyo, a taka sama powierzchnia może być w zupełnie innym uniwersum cenowym jak jest blisko miasta. Doliczenie do ceny pensjonatu za dostawioną halę to oczywista oczywistość, a za duże porządne pastwiska to nie (choć z tym jeszcze trzeba zobaczyć, ja nie mam potwierdzonego info) 😅
Ale tu rozmawiamy chyba o czymś co nie oferuje w tej cenie nic ponad pastwisko i żywienie konia, przynajmniej z tego co rozumiem? No to wtedy cena niezbyt atrakcyjna moim zdaniem.
Ollala, no to wlasnie "tylko" pastwisko kosztuje. Przeciez mozna tam postawić osiedle, lepszy bylby z tego biznes niz wypas koni za pare stów od łebka.
Jak ktoś zrobi hale za pół bańki to nie ma problemu, jak kupi hektary pastwisk za pół bańki to przecież nie jest inna waluta nagle.
Jeśli ten wolny wybieg posiada choćby wiatę z słomą, to roboty tyle samo co przy sprzątanym codziennie boksie. A jeśli jeszcze ktoś zainwestował w podgrzewane poidło w tej wiacie, to już w ogóle cena mnie nie dziwi.
No nie sika się w krzaki, bez jaj 😉. Chodzi o infrastrukturę typu hala, jeździecką. W Seremonie jest prawie 20 ha z tego co pamiętam, właściciele planują dokupić jeszcze, więc jest duża szansa na prawdziwe pastwiska.Obejście tego terenu naprawdę mnie zmęczyło 😅. Cena WW jest moim zdaniem OK, jak na to co jest oferowane, szczególnie jeśli będą uruchomione pastwiska.
Osobiście wolałabym konia na WW trzymać w Seremonie niż w EquiParku 😁
Ja trochę nie rozumiem jedynie robienia stajni, w której nie można korzystać z infrastruktury. No chyba, że jest opcja dopłaty? bo wtedy to brzmi bardzo spoko.
Ja jestem skłonna zapłacić i 1700-1800 za fajny WW z fajną infrastrukturą treningową, ale niewiele jest takich miejsc 🙁
infantil, przecież to specjalna oferta pensjonatu np. dla emerytów czy młodziaków, które nie korzystają już/jeszcze z infrastruktury. Jak się chce korzystać to się płaci po prostu cenę za pełny pensjonat, czyt. kilka tysi więcej.
Ja nie wiem, co to za stajnia nawet, po prostu odniosłam się do idei ww bez możliwości korzystania z infrastruktury - jeżeli jest możliwość normalnej dopłaty, to spoko 😁
Ja nie wiem, co to za stajnia nawet, po prostu odniosłam się do idei ww bez możliwości korzystania z infrastruktury - jeżeli jest możliwość normalnej dopłaty, to spoko 😁 infantil,
W Seremonie jest też stajnia boksowa. Właściciel ma prawo ustalić warunki jakie chce i jak dla mnie póki jest jasność wszystko jest ok. WW tutaj to dodatkowa opcja.
1800 za fajny ww z dobrą infrastrukturą to mało moim zdaniem. Patrząc tylko na ceny siana i robocizny to niestety ogólnie tendencja jest taka, że posiadanie konia robi się coraz bardziej ekskluzywnym hobby.