Forum konie »

Derki

espana, Zrobiłam Ci fotkę jak to się układa na koniu, kiedy jest zapięte. Wtedy miedzy zapięciami jest 40 cm.
1000053283.jpg 1000053283.jpg
1000053284.jpg 1000053284.jpg
zembria, super, ideolo, teraz dokładnie to widać. Jeszcze raz bardzo dziękuję 🙏
Poszukuje derki padokowej 50/100g dla konia którego wszystko ciśnie w barkach.
Koń 165cm w kłębie, derki 135cm. Wizualnie wąziutki nierozbudowany śledzik. Aż nie chce się wierzyć że na wszystkie derki ma za szeroką klatę.
Caball polarowy w ruchu cały naciągnięty od stawu barkowego.
Horze helsinki po zrobieniu paru kroków cała zaczyna się rozjeżdżać przy przednim zapięciu, pasy się wrzynają, derka ciągnie w tył, materkiał z przodu się rozchodzi i naciągnięte pasy z okuciami leżą na skórze konia.
Jakiej derki szukać dla takiego konia?
Potrzebuję coś okazjonalnego, koń nie golony, derka ma tylko chronić od marznących opadów czy silnych mrozów więc fajnie było by, żeby cena była racjonalna.
florcia9, - hkm winter time, budżetowa i ja w tym zapinam ślązaka 🙂 a próbowałaś może kupić mu 145? Czasem lepiej ciut dłuższą, ale też obszerniejszą. Swojemu regularnie biorę 155, niech wyjedzie trochę na tyłek, ale jedt większa szansa, że zapnę.
Spoko też sprawdzają się derki z decathlonu, ale są kuse. Caballe mam tylko stajenne i padokowe, te układają się na moim top - mają podwójne zaszewki w łopatkach.

Popełniłam również na promocji w Busse ich derkę, to mogę zdać relacje na dniach jak przyjdzie 😉 bo za jej cenę zdecydowałam się zaryzykować.

No i QHP tu dopiero co widziałam na większym koniku. Mam ich kaptur i jest super, pasuje do derki decathlonu, ale kosztował połowę tego co w decathlonie.
florcia9, też mam wrażenie, że derka 135 nie może być dobra na konia 165 cm w kłębie. Jeśli wszystko ciągnie do tyłu to szukaj derek z podwyższaną szyją.
No zwłaszcza jeśli jest szerszy w klacie, to raczej 145 powinien mieć. Ja mam w pracy jedną kobyłę, która ma koło 165 cm wzrostu, ale jest na tyle drobnej budowy, że 135 jest na nią idealne, a 145 wiszą jej właśnie na klacie.
espana, mój koń 172 nosi 135. Wszystko 145 wisi jej na dupie i jest wiecznie osrane, ale to drobny koń na długiej nodze.
bucas robi derki w wersji „big neck”florcia9,
Ona jakaś mocno niewymiarowa w takim razie jest...
Jak chodzi o długość derki to polarowki 135 są idealne.
Padokówka horze helsinki 135cm wystaje jej jeszcze dobre parę cm za rzep ogonowy, w rozmiar większej by się utopiła.
Jak spojrzeć na nią od przodu to jest taki śledzik, że jeszcze drugie tyle powinna się rozbudować... serio aż nie moge uwierzyć, że ona jest za szeroka na kolejną derkę.
Horze helsinki ma podwyższaną szyję i zapięcia V.
Na szybko mam tylko takie zdjęcia wycięte z filmiku jak to wygląda.
1000045416.jpg 1000045416.jpg
1000045411.jpg 1000045411.jpg
Jeszcze jedno zdjęcie przodu horze helsinki.
Plus polarowka 135 leży tak jak na zdjęciu. Na polarówce dokładnie widać gdzie jest punkt największego nacisku.
1000045419.jpg 1000045419.jpg
1000045418.jpg 1000045418.jpg
1000045417.jpg 1000045417.jpg
florcia9, - no dla mnie te derki są za małe, a ta horze dodatkowo zwyczajnie źle uszyta. Niestety wiele derek tak robi na klacie, szczególnie te z karabińczykami. Tam fizycznie nie ma co trzymać jak koń się rusza 😉
Ja naprawdę polecam każdemu horsewere, ja wiem ze drogie. Ale no sa rewelacyjne. Moja stoi w jednej derce od października, w tym na wolnym wybiegu. Zmieniam tylko podpinki. Teraz mamy ciepła stajnie, jest w niej ok 7st, a na dworze-6. Kon wychodzi w tej samej derce, tylko ma dopinany kaptur. Temp pod derka waha sie jej od 29 do 32 st więc idealnie.
xxagaxx, horseware mają jeszcze te super rzepowe rowiązania. Przynajmniej ta moja - tam jest jeden rzep na zakładkę, na to kolejny rzep do przełożenia przez oczko, na to dopiero zapięcie na karabińczyki. Tam się nie ma prawa rozchodzić na klacie nic.
IMG_1984.jpeg IMG_1984.jpeg
Jakiś czas temu udało mi się kupić na promce derki premier equine. Zamawiałam bezpośrednio od nich ze strony, brałam 4 derki i za jedną wychodziło mi jakieś 79€ , żadnych opłat dodatkowych nie dostałam związanych z wysyłką do Polski.
Derki mają z tego co pamiętam materiał 1200d, w komplecie z kapturami odpinanymi. No uwielbiam te derki, ale 200g pomarańczowej nie wiem czy będę miała kiedy użyć jeżeli nie ogolę konia 😅 super że coraz więcej marek robi sylikonowe paski pod ogon. Dla mnie horseware i PE top top jeżeli chodzi o derki
IMG_3344.jpeg IMG_3344.jpeg
Te zapięcia na froncie w Horseware to trzeba sprawdzać. Ja mam trzy Amigo Bravo i każda jedna ma inne zapięcie. 😆 Mam to, co pokazała Fokusowa w 250g, ale mam też takie kompletnie podstawowe 2 haczyki w 100g i disc closure w 0g. I wszystkie są z dokładne tej samej serii - Amigo Bravo 12.
xxagaxx, a jaki masz model że w jednej stoi?
Ja mam 0g, 100g, 200 i 250 i podpinke 100gram.
Ale te podpinki to teraz jest bieda, bo jedno zapięcie na klacie tylko.
I w mojej Amigo kupionej na BF 250gram już pękł i się odpruwa odblask. Bez znaczenia dla mnie, ale jednak od derki za poonad 800pln bym oczekiwała więcej wytrzymałosci.
Perlica, ktore takie biedne? Te takie granatowe? Mam jedna (czarna, easy layer) i normalnie zapina sie w czterech punktach - dwa tam gdzie kaptur i dwa przy ogonie, no i oczywiscie na klacie.

To bardzo slabe ze juz sie psuje, niby tylko odblask ale kto wie czy na tym sie skonczy. A szkoda. Mam taka sama i jest leciutka jak na 250g.

dairoxroxi jak ciezkie sa te stratusy? i jakie sa zapiecia tam do podpinek, masz moze porownanie z horseware? One weszly stosunkowo niedawno i sie tez nimi interesowalam. Mam setup caly pod horseware ale sie zastanawialam wlasnie nad kupnem 100-150g zapasowej i mi o nich przypomniałaś

Te paski z PE to ja mam ochote hurtem se kupić jak bede w UK bo tam sa duzo latwiej dostepne i duzo tansze. Chcialabym zeby to byl standard w derkach, nie moge przepatrzeć na obsrane zwykle paski...

Edit. a szit w sumie nie ma pytania o stratusa bo juz ich nie produkują w 1200d
donkeyboy, zapięcie do kaptura i do podpinek to trzy metalowe prostokąty, kaptury mają rzep i wchodzą na oba zewnętrzne zapięcia i środkowa jest do podpinki.
Wiem że w PE były dwa rodzaje tych derek różniące się materiałem, w ofercie mają 600D teraz wtedy wyprzedawali 1200D.
W porównaniu do Titana jest o wieeeeele lżejsza i wypada normalnie rozmiarowo. Brałam taki rozmiar jak titana i żałuję że nie wzięłam większego o jeden. Kuca jest szersza w klacie i ładnie leży.
dairoxroxi, dzieki, brzmi wlasnie jak te horseware'owskie. Szkooooda ze nie maja 1200D juz. 600D nie do końca mnie przekonuje, gdyby to chociaz byl nylon a nie poliester to bym sie moze skusila...
donkeyboy, mam na myśli zapięcie dla konia czyli na klacie, jest jedno,wczesniej byly 2.

Kiedyś amigo bravo 12 mialo w cenie linka pod ogon ta ogumioną, w tym roku już jest z materfiału fuuuj

Tak , derka 250 super lekka jest, ale one są ciensze od PE wg mnie. I 250 grm.jest jak.200 pe.
Perlica, aaa okej rozumiem, w sensie z przodu. Akurat dla mnie plus 😅 a ta linką to dziwne bo kupowalam w tym roku bravo https://selleriemae.pl/aarp72-bji0-45-derka-zewnetrzna-dla-koni-z-oslona-szyi-horseware-amigo-1200d-plus-turnout-250g-navy-titanium-grey-silver i jest ogumowana. Tylko wkurza mnie ze jest klips plastikowy, PE ma solidne karabińczyki zamiast tego.

Nie mam niestety porownania do PE od reki, pamietam natomiast ze modelowo jest bardzo roznie bo jedne maja nylon "balistyczny" a drugie poliester i mysle ze tu jest roznica w wadze. Jak mialas Titana to to 1600D nylonu wlasnie jest, poliester chyba jest lzejszy?
Perlica, ja mam tą, z tego roku (i zapięciem wyżej) i ma ten ogumowany pasek pod ogon.

P.s. jak ktoś chce tą linkę pod ogon ogumowaną to mogę oddać, bo ja nie używam ich w ogóle.
IMG_1986.jpeg IMG_1986.jpeg
To może ja coś pomieszalam?
Kupilam.na bf jedną i ją doczepilam,bo mialam zwykłą.
Teraz już zwatpiłam🤣
donkeyboy, pod ogon zapięcia takie w gumie to na temu można też kupić, tylko tam masz plastikowe zapięcia.
donkeyboy, chyba masz racje, te 1200D nie sa juz nylonowe, ale wciąż sa świetnie skrojone, nic sie nie przesuwa/obraca. Materiał i elementy top top jakość
att.cPuxghv2o4MeHsC9X9_MZPjXYY6Ddp9BkFhoGi2WjOA.jpeg att.cPuxghv2o4MeHsC9X9_MZPjXYY6Ddp9BkFhoGi2WjOA.jpeg
Ja mam PE Titan 70g i Buster 40g, czyli w zasadzie podobne gramatury, a wersja Titan jest znacznie cięższa. Obie są tak samo świetne skrojone, nie zdarzyło mi się żeby przemokły, a w Busterze stoi w zasadzie od października, zmieniam tylko stajenne pod spodem. Nie chce już innych derek, szkoda pieniędzy.
Tylko są faktycznie ogromne, koń 135/140 nosi PE 6”0
dairoxroxi, ale one chyba dalej znacznie cięższe niż standardowe derki?
Zuzu., Buster podobny wagowo do „zwykłych” derek? Czy też cięższy mimo wszystko?
Perlica, ja mam bravo 100g. Do tego podpinke 100g, dokupiłam 200g i mialam w pakiecie 300g. Tych 300 to chyba nie użyje xD
Tez uważam ze lepsze 1 zapięcie z przodu, dzięki temu łopatka nie jest tak ściśnięta, a przecież wszystko sie trzyma

Co do PE to ja ich nie lubie za wagę, ale tez myślałam swego czasu czy nie upolować jakies 150g, ale akurat w promce nie bylo naszego rozmiaru
Fokusowa, Hmm musiałabym sobie porównać w sumie, ale nie mam czegoś takiego jak zakładam że o Boże święty tak jak przy zarzucaniu 200g titana 🤣🤣
Fokusowa, imo jak klasyczna derka. Miałam za to Titana 200g i tak jak dairoxroxi pisze, to niezły workout przy zakładaniu 😆 ten 70g jest cięższy od bustera, ale nadal bez wyrzutów sumienia wypuszczam w niej na padok na cały dzień. Z tą 200 miałam już opory.
Muszę się poskarżyć na Horseware. Dzisiaj padał śnieg, derka przemoczona w okolicy pasów krzyżowych i jeden punkt, kompletnie bez żadnych przeszyć ani nic, na boku brzucha też mokry tak, że aż podpinka przemoczona. Ponieważ to już drugi raz, kiedy znajduję mokre plamy w tych samych miejscach - wykluczam możliwość zalania przy tarzaniu. Z ciekawości napiszę maila do Horseware, bo skoro piszą o x lat gwarancji to sprawdzę jak/czy to w ogóle działa. Derka nie ma żadnych uszkodzeń, to jej pierwszy sezon i była impregnowana NikWaxem przed pierwszym użyciem.
IMG_2010.jpeg IMG_2010.jpeg
IMG_2011.jpeg IMG_2011.jpeg
IMG_2012.jpeg IMG_2012.jpeg
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się